Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI

Re:Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #105 kdy: 07. 04. 2015, 15:59:29 »
Momentalne studujem na FI bakalara. Mam vela kamaratov z FI aj FIT, pracoval som v Red Hate kde som mal vela kolegov ako z FI, tak aj z FIT.

Realita je taka, FI je tak prakticka ako si ju spravis. Kludne mozes spravit len Uvod do programovania, Javu a funkcko, viac nemusis kodit a mas Bc. Alebo si mozes zapisat tak vela programovacich predmetov, ze budes mat viac roboty ako kolekovia z FIT. Na FI ta nikto nedrzi. Ked ta bavi teoria tak si mozes zapisat matematiky z Prirodovedy a dokazovat do rana. Ked ta bavi kodit a mas na to skill, tak si mozes kludne zapisat Linux driver programming v prvom rocniku na Bc. a mozes commitovat do kernelu.

Na FI je velka volnost vo vybere predmetov, takze si ludia vacsinou vyberu tu jednoduchsiu cestu a preto ma mozno FI reputaciu, ze je to "teoreticka" skola. Nic ale cloveku nebrani si zapisat "prakticke" predmety na kazdy semester.

kardamon

« Odpověď #106 kdy: 07. 04. 2015, 16:35:24 »
Realita je taka, FI je tak prakticka ako si ju spravis.

Realita je taková, že na FI je zhruba polovina kreditů je povinných, na mnoha jiných školách ještě více. Tvrzení že si VŠ můžeš "spravit" tak není pravdivé.

« Odpověď #107 kdy: 07. 04. 2015, 17:13:06 »
Realita je taka, FI je tak prakticka ako si ju spravis.

Realita je taková, že na FI je zhruba polovina kreditů je povinných, na mnoha jiných školách ještě více. Tvrzení že si VŠ můžeš "spravit" tak není pravdivé.

Ta polovica je zakladna vec bez ktorej nie je mozne studovat pokrocilejsie veci. Za dalsie kredity si je mozne na FI spravit studium podla toho ako to clovek ma rad.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #108 kdy: 07. 04. 2015, 17:17:33 »

Tak jsem se premohl a podival se na kredity za bakalare na FITu, vychazi to na 84.7% kreditu v povinnych predmetech. Ta polovina na FI oproti FITu pusobi velmi dobre.

Take jsem zaslechl, ze masarna je na tom s planovanim snad vseho o nekolik urovni vys - na FITu jsou vsechny terminy zkousek dane napevno (kdyz se termin kryje s jinou zkouskou = mas o pokus min), prednasky maji malokdy vice terminu (to bylo snad jen na zacatku bakalare) a moznost zapsat si premet ze zimy na leto neexistuje. Stalo se mi, ze prednaska s povinnou ucasti se mi kryla s predmetem, ve kterem nebyly poradne studijni materialy (pouze derave slajdy, ktere prednasejici vzdy dokresloval na prednasce). Tou dobou uz byly z duvodu zvyseni prestize zaznamy zakazany, takze uceni se na zaverecnou zkousku bylo dost utrpeni :(.

Hlaseni na terminy cvik/projektu ve WISu jsou otravne - refresh wary, kdo ma lepsi pripojeni/ping/stesti (nebo podvadi nejakym skriptem) tak vitezi, navic nektere doby registraci byly otresne (patek v 20h, to byl tezky fail). IMO by system mel byt nejake losovani (mozna se zohlednenim prospechu, tak je to uz u zapisovani predmetu), student si tyden pred provedenim registraci zaklika terminy s prioritou (pripadne propoji s jinymi studenty a vytvorili tak tym) a v cas registraci to system projde a vylosuje.

S tim prihlasovanim projektu souvisi i fakt, jak v nekterych predmetech pojali ruzna zadani (omezena poctem registrovanych) - nektera byla zvladnutelna za par hodin, na jina musel clovek nastudovat a pochopit teorii (ktera se neprednasela) a az pak zacit experimentovat, aby vubec zjistil, jestli to pochopil spravne.

By me celkem zajimalo, jak to vypada na FI treba s tim hlasenim na projekty/cvika, jestli to maji poresene lepe. Na FITu se casto stavalo, ze vetsine lidi se do rozvrhu hodil (cti nekolidoval s nicim jinym) jen dva/tri terminy cvik a protoze celkovy soucet mist na vsech terminech cvik byl stejny jako pocet studentu, tak odchazeni/prichazeni nezapricinene vinou studenta v polovine prednasek nebylo tak vyjimecne (a nekteri prednasejici z toho byli navic nastvani, prestoze to byla/je chyba skoly).

« Odpověď #109 kdy: 07. 04. 2015, 17:39:11 »
Ja som zatial nemal problem s prihlasovanim na cvika na FI. Na velke predmety je vela vypisanych cviceni (napr. 10), takze nie je problem si vybrat. Je sice pravda, ze ak chces toho najlepsieho cviciaceho tak sa musis pripravit na refresh war. To ale neznamena, ze menej popularni cviciaci nie su dobri. Ja osobne som ziadnu povinnu prednasku na FI zatial nemal a ked sa mi aj nieco prekryva tak si pozrem videozaznam. Po organizacnej stranke je v 99% pripadoch FI super zvladnuta.

pepicek nacicek

« Odpověď #110 kdy: 07. 04. 2015, 19:37:10 »
na FI ale dostanes titul Mgr. jak nejaky humanisticky nouma, na FI tvrdej chlapskej Ing. tzn budes neco vic a o tom to je.

pepicek nacicek

« Odpověď #111 kdy: 07. 04. 2015, 19:37:34 »
na FIT*

« Odpověď #112 kdy: 07. 04. 2015, 21:33:16 »
na FI ale dostanes titul Mgr. jak nejaky humanisticky nouma, na FI tvrdej chlapskej Ing. tzn budes neco vic a o tom to je.
písmenka před jménama vážně neřeším... na zbytek snad ani nemá cenu odpovídat

Citace
Momentalne studujem na FI bakalara. Mam vela kamaratov z FI aj FIT, pracoval som v Red Hate kde som mal vela kolegov ako z FI, tak aj z FIT.

...
Kolik zkoušek děláš za semestr? Ten Red Hat byl čistě z vlastní iniciativy nebo to byl nějaký školní projekt?

Honza

« Odpověď #113 kdy: 12. 05. 2015, 14:25:59 »
Ahoj,
taky přihodím něco do mlýna.

Bakaláře jsem studoval na FIT VUTBR, pro mě to bylo poměrně náročné a celkový přístup vyučujícím ke studentům mně přišel negativní. Na druhou stranu jsem získal poměrně dobré základy do programování a vyzkoušel si toho hodně.

Na magisterském teď budu končit na MUNI a myslím, že svoji volby nelituji. Obtížným předmětům se nevyhnete ani na jedné fakultě, ale tady je alespoň větší volnost ve volbě svého studia. Ze základů z FITU jsem si tady rovnou mohl zapsat nejpokročilejší předměty ohledně programování a řekl bych, že jsou na této škole vedeny i v mnohem lepším duchu než na FIT. Výběr různých technologií je opravdu rozmanitý a vyučující většinou opravdu mají snahu vás něco praktického naučit.

Abych to shrnul, tak více se mi líbilo studium na MUNI. Ohledně toho, jak moc praktické to bude a co se naučíte, je nakonec přece jen na Vás.

kekelemetek

« Odpověď #114 kdy: 12. 05. 2015, 19:50:29 »
Ahoj, taky pridam nazor:

Rozdil mezi FI MUNI a FIT VUT je asi jako rozdil mezi rohlikem z Decina a rohlikem z Pardubic, tedy minimalni, porad jsou to rohliky a pekarensky retezec vlastni clovek bez VS, protoze se mu dostalo kvalitnejsiho a praktictejsiho vzdelani od elitni vrstvy.

asdf123

« Odpověď #115 kdy: 13. 05. 2015, 11:02:12 »
Ahoj,
vystudoval som Bc FIT.VUT

tl&dr: Radsej chod na MFF UK, popripade zahranicie:-)

ako sa pise vyssie ta fakulta/skola je dost prakticka co je fajn... lenze budes mat ZIADEN matematicky zaklad, napriklad v syllabuse nie je ani vyhradeny samostatny predmet pre linearnu algebru... Ta je sucastou diskretnej matematiky - naucis sa tam tak nasobit matice a pocitat determinant sarrussovym pravidlom. Co sa tyka Calculusu - skoda reci, ziadne dokazy absolutne nic, nazval by som to taka "HURA MATEMATIKA".  Jedina matika co ako tak bola fajn bola Numericka Matematika s Novakom (trocha psycho, ale tie jeho prednasky o zivote su fajn).

Ak by si nahodou chcel riesit matematiku, tak medzi volitelnymi predmetmi nic nenajdes.

Vacsinou tu ludia prezentuju fakultu ako spickovu atd, ale staci sa pozriet na ocw.mit.edu/udacity.com/coursera/edx
A ked mam to porovnat FIT s vyssie uvedenimy "online" univerzitami, tak FIT je na smiech.

Aby som len "neurazal" ak ta bavi HW tak je to fajn fakulta - budes mat tam na bakalarskom 3/5 predmetov o HW.

Ak by si v buducnosti chcel robit nieco ine ako "programovat" napriklad: AI/machine learning/data mining ... tak bez matematiky sa ani nepohnes.

K ucitelom, z nich arogancia az srsi. Niektori su fajn, ale to velke informaticke EGO je v podstate skoro vsade ako profesori tak aj doktoranti.
Pribeh o doktorantovi. Kamarat mal vypracovat projekt, ktory pouziva zdielanu pamat. Odovzdal projekt, dostal 0 bodov.
Isiel na reklamacie. Dokotrant mal zaplnenu zdielanu pamat, preto mu to "nefungovalo". Kamarat mu ju vycistil spustil projekt, vsetko fungovalo. Doktorant mu nechcel dat plny pocet bodov, pretoze bol na reklamaciach... (realita, takych pribehov su desiatky)
O prof. Hruskovi by sa dali pisat knizky.

Kvalita studijnych materialov je skor podpriemerna studijne opory bud neexistuju alebo su zastarale (nenajdes v nich vsetko co sa vyucuje v predmete) popripade kvalitne akokeby to pisal Janko z lesa (napriklad studijna opora IAL). Neviem ako to je teraz so zaznamami, ale prestali nahravat prednasky...

K skuskam, pevne terminy, ak si chory tak si v podstate v zadeki, ne raz som isiel na skusku s teplotou.

Co sa tyka k urovnam prednasiek,  je to na zaplakanie, zopar povinne/povinno volitelne predmety mali prednasajuceho, ktory vedel o com hovori a nepozera do zeme (IFJ, IAS, humanitne predmety s Klapetkem a ludia okolo prof. Sekaniny/dr.Bidla).

K rozvrhu, budes mat predmety, ktore su dost mentalne narocne hned za sebou (trojhodinove) + prednasajucich co nevedia vysvetlit/predniest. Proste FIT.

Studujem v zahranici a uroven je tam ovela vyssia ako na FITe. (Viac do hlbky a nie su tam iba take tlachanice, ziadne velke ega viac priatelske, lepsie sa tam studuje, len to stoji $$$).

P.S: prepac za taku kostrbatu slovencinu, ale uz dlhsi cas nepouzivam slovensky jazyk.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 13. 05. 2015, 12:02:52 »
Take mam bc na FITu a ted jsem v mgr programu.

ako sa pise vyssie ta fakulta/skola je dost prakticka co je fajn... lenze budes mat ZIADEN matematicky zaklad
Bc na FITu je tezce prakticky a staveny tak, ze kazdy ma od vseho uplne zaklady. Proto zbyva na nepovinne predemty minimum kreditu a vyber neni moc velky. Nejen matika neni, ale ani tech humanitnich predmetu moc nebylo na vyber. Anebo kdyz jsou, tak jsou JEN pro Bc anebo JEN pro Mgr stupen, coz vubec nechapu proc. Proc jsou napr. M$ predmety jen pro Bc?

Ak by si nahodou chcel riesit matematiku, tak medzi volitelnymi predmetmi nic nenajdes.
Tady to ale mozna bude o poptavce, takze primo na fakulte asi nic nebude. Ale neni nahodou moznost si zapsat predmety (jako nepovinne) i z jinych fakult?

Vacsinou tu ludia prezentuju fakultu ako spickovu atd, ale staci sa pozriet na ocw.mit.edu/udacity.com/coursera/edx
A ked mam to porovnat FIT s vyssie uvedenimy "online" univerzitami, tak FIT je na smiech.
Link mi nefunguje, ale co jsem mel tu cest absolvovat par kurzu z coursery, tak musim rict, ze tam je to prednasene velmi dobre. Na FITu vyucujici maji znalosti, ale malokdo umi opravdu ucit :(. Zaujmout, motivovat, nadchnout, ukazat priklad z praxe to jsou pro prednasejici na FITu casto zakazane fraze. Navic dost z nich zastava nazor, ze tyto kvality jsou silne nezadouci pro vyucujici na vysoke skole (coz je IMO velmi hloupy pristup).

Ak by si v buducnosti chcel robit nieco ine ako "programovat" napriklad: AI/machine learning/data mining ... tak bez matematiky sa ani nepohnes.
No, ale teoreticka cast studia je magistersky stupen. Tam si ostatne take muzete zapsat prave tu vetsinu nejspecializovanejsich predmetu.

K ucitelom, z nich arogancia az srsi. Niektori su fajn, ale to velke informaticke EGO je v podstate skoro vsade ako profesori tak aj doktoranti.
O prof. Hruskovi by sa dali pisat knizky.
Hmm, bohuzel pravda. Jsou sice vyjimky, ale tech pratelskych (nebo spise "ne nepratelskych") a nenamyslenych je zatracene malo.

Kvalita studijnych materialov je skor podpriemerna studijne opory bud neexistuju alebo su zastarale (nenajdes v nich vsetko co sa vyucuje v predmete) popripade kvalitne akokeby to pisal Janko z lesa (napriklad studijna opora IAL).
Na magisterskem je to jeste horsi, tam casto neni zadna studijni opora. Jev, kdy jsou k predmetu jedine materialy a to derave a/nebo nekompletni slajdy, je pomerne bezny.

Neviem ako to je teraz so zaznamami, ale prestali nahravat prednasky...
Nevim, jak je to nyni na bc, ale na mgr tu v dost predmetech ani nikdy nenahravali. Kdyz jsem koncil bc, tak krome nenahravani se jeste rozjela vlna zakazovani pristupu k jiz porizenym zaznamum. IMO vsechny zaznamy by mely byt dostupne vsem (opravdu vsem, nejen studujicim dany predmet v aktualnim roce, jak je to nyni, ale i siroke verejnosti).

K skuskam, pevne terminy, ak si chory tak si v podstate v zadeki, ne raz som isiel na skusku s teplotou.
...
K rozvrhu, budes mat predmety, ktore su dost mentalne narocne hned za sebou (trojhodinove) + prednasajucich co nevedia vysvetlit/predniest. Proste FIT.
Jop, skoro zadna moznost ovlivnit rozvrh (natoz si ho udelat).

asdf123

« Odpověď #117 kdy: 13. 05. 2015, 12:11:31 »
K tym URL

ocw.mit.edu
edx.org
coursera.org
lagunita.stanford.edu
udacity.com

asdf123

« Odpověď #118 kdy: 13. 05. 2015, 12:30:29 »

No, ale teoreticka cast studia je magistersky stupen. Tam si ostatne take muzete zapsat prave tu vetsinu nejspecializovanejsich predmetu.

Dost pochybujem, ze bez matematickeho backgroundu sa da nejakymi 1-2 predmetmi naucit nieco "taketo" do hlbky.
Nestudujem tam, je to len moj nazor.

Daniel Kozak

« Odpověď #119 kdy: 13. 05. 2015, 12:40:09 »
...
Je můj názor na tyto školy alespoň podobný realitě?

Tak da se to tak shrnout, ale hodne zalezi na uhlu pohledu.

Pokud se nechci trápit teoretickou matematikou, mám jít spíše na FIT?

Ano

Je FIT opravdu tak hardcore škola, jak se na venek zdá být?

Ne

Budu muset sedět převážnou většinu dne u klávesnice a nebudu mít čas na ostatní věci?

Osobne si dovolim tvrdit ze ti zbyde dostatek casu na vse potrebne.
U me to bylo asi takto.

Kolem poledne jsem se vzbudil, zasel na cast prednasky(pripadne na celou pokud me bavila), potom menza a pak se spoluzakama ma pivko. Vecer jsem vetsino ztravil nekde popijenim vina ci pivka na kolejich a behem toho obcas nakodil nejakej ten projekt.
Kazdou stredu jsem vyrazil nekam zakalit do klubu (nekdy i dvakrat tydne).

Behem vysky jsem stihal i brigady a venovat se svym zalibam.

Jaké jsou sociální vztahy na FIT a FI? Mám šanci si zde udělat přátele do života, se kterýma se bude dát jít vypnout do města? Nebo spíše narazím na lidi, kteří budou každý pátek pořádat maximálně Linux párty? (Nic proti Linuxu, je to obrazné vyjádření. Sám jej používám.)

Urcite potkas super partu lidi, popravde jak uz jsem psal ja stravil vetsinu bakalarskeho studia nekde se spoluzkama.

Těším se na vaše odpovědi, jelikož momentálně opravdu nevím čemu věřit a čemu ne.

Me muzes verit :)