a matematika na VŠ je prostě jiná, abstraktnější, náročnější. Jen jsem tím chtěl říct, že matiku neberu jen jako nutný zlo.
Matika na VŠ je výrazně jiná než na střední. Přiblížil bych ti to asi takhle: na SŠ se učíš "... se vypočítá takhle: ..." a tvým úkolem je většinou jenom zopakovat ten postup. Matika na VŠ vypadá asi takhle "jestliže si zadefinujeme tohle ... tak pak platí tohle ... a dokáže se to takhle ...". Úkoly jsou pak různý, hlavně podle toho, jak je škola těžká. Může to být třeba úkol typu "dokažte že když platí ..., bude platit i ...".
Ta samotná materie je pak (zvlášť na informatice) z velké části taky jiná - většinou docela abstraktní (žádné "počítání") a z velké části na středoškolskou matiku ani nenavazuje (i kdybys ji vůbec neznal, nevadilo by to, protože se všechno zadefinuje "od nuly").
Ale žádná brutalita, kterou by dali jenom géniové, to není. Kdybys šel studovat jánevím třeba algebru na matematickou fakultu, zapotil by ses podstatně víc a míra abstrakce by byla ještě daleko vyšší.
V podstatě mi jde o to. Informatika je dost rychle se měnící obor, takže beru, že je výhodou mít větší rozhled nebo něco umět víc do hloubky a trochu znát i tu teorii, v tom je podle mě výhodnější FI.
Nojo, když to je těžký. Pokud bys chtěl dělat programátora, tak potřebuješ spíš pořádné zkušenosti s různými programovacími jazyky, praktické zkušenosti s tím, jak probíhá spolupráce v týmu, z teorie se může hodit třeba znalost metodik vývoje (různé ty scrumy, agily a podobný developerský ptákoviny) a samozřejmě perfektní znalost prakticky využívaných datových struktur (různé typy stromů, grafů atd.) a spíš široká (ne hluboká) znalost algoritmů - jakože třeba víš, že existuje algoritmus pro nalezení kostry grafu a nemusíš vymýšlet kolo, jenom najdeš potřebnou knihovnu, která to implementuje. Z opravdové matematické teorie nevyužiješ skoro nic. Jít do hloubky můžeš, ale spíš pro vlastní radost - jako programátor fakt nepotřebuješ umět dokázat, že ten algoritmus pro nalezení kostry má nějaký vlastnosti. Úplně s přehledem ti stačí si je přečíst na wiki... (ne, nedělám si srandu)
Ještě výraznější ta NEpotřeba "hluboké torie" je třeba u adminů, síťařů, trochu u databázistů apod.
FI dřív mívala takové neoficiální motto "informatika se rychle mění, takže vás nebudeme učit konkrétní věci (ty by za chvíli neplatily), ale teorii, která bude platit navždy. A konkrétní věci se už snadno naučíte díky znalosti teorie." Podle mě je ten předpoklad "díky teorii se rychle naučíš novou praxi" dost chybný - novou praxi se daleko líp naučíš díky znalosti staré praxe. Ještě jsem neviděl nikoho, kdo by se naučil programovat v C# díky znalosti teorie množin, ale viděl jsem spoustu lidí, kteří se naučili C#, protože deset let programovali v C.
Podle mě je hledání "informací, které budou platit věčně" úplně zbytečný a správný postup je prostě se smířit s tím, že to, co se naučíš na škole, je přinejlepším dvacet let staré. Takže správný motto je podle mě "jediné, co víme o budoucnosti, je, že se bude měnit ještě rychleji než přítomnost - tak se připravte na to, že se budete celý život učit" (takhle svoji školu staví Scio - viz
https://plus.google.com/+MiroslavPrymek/posts/fgo3xRHzy6F )
- Když pojedu podle doporučeného průchodu studiem na FI (viz. odkazy), je pro běžného Franty studenta únosné si zapsat nějaká/nějaké předměty navíc nebo toho budu mít i tak až nad hlavu?
Běžný Franta bude rád, když udělá to, co udělat má. Trochu nadprlměrný Franta zvládne i víc, ale je otázka, jestli vůbec škola nabízí něco, co by si rád navíc vzal... To musíš posoudit podle studijního katalogu - ale bacha na to, nenechej se obalamutit jenom názvem předmětu, vždycky se podívej i na syllabus!
- Je možnost se na FIT aspoň na bakaláři trochu více vyprofilovat, abych uměl něco víc do hloubky nebo něco navíc než co umí všichni ostatní (což může i nemusí být dobře)?
Vždycky je možný se vyprofilovat. A většinou je to nejlepší udělat nějakou činností mimoškolní

Z těch školních pak jsou dobrou cestou profilace různý laboratoře, kde opravdu na něčem pracuješ. Budoucího zaměstnavatele nebude vůbec zajímat, jestli jsi prošel předmětem XY, ale jaké
projekty máš za sebou.