Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI

Re:Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #75 kdy: 04. 04. 2015, 13:55:45 »
Moc? Nemyslím si. Na VŠ chodí lidi od těch, co vyhodí v prváku, přes ty, co projdou po génie. Podle mého i když je v ČR mnoho lidí, co na to mají, tak chodí sem a ne na MIT.

To je právě to, že člověk neví, jestli je pro to či ono dostatečná kapacita dokud se s tím nesetká. Proto třeba nejdu na to fyziku, jelikož člověk v tom musí excelovat, aby pak mohl dělat, co ho baví. To je právě to - nebojím se, že bych nenašel práci, ale bojím se, že bych dělal něco za pár kaček, co mě ani nebude bavit. V tomto ohledu je informatika lepší. Aspoň myslím.
A je lepší se považovat za odvařeného Franty a pokud to bude lehké, tak si přidat než někde křupnout.
Já se právě ptám jen na to, jestli průměrně inteligentní Franta student FI budu zvládat si napsat jednu přednášku podle svého zájmu...

chcešmoc

« Odpověď #76 kdy: 04. 04. 2015, 14:03:54 »
Právě na VŠ zůstanou hlavně ti průměrní. Lepší by tam akorát ztráceli čas. I ty právě vypadáš, že chceš víc, což ti škola nemůže nabídnout.

Na práci s fyzikou ti stačí PhD. a k tomu potřebuješ jen čas. Pak máš práci ve státním jistou. Úroveň škol je nastavená pro běžné Franty, takže bych se toho nebál. Ale pokud jde o informatiku, tak je lepší se českým školám vyhnout, pokud za něco stojíš a nejsi ten Franta.

« Odpověď #77 kdy: 04. 04. 2015, 16:25:36 »
a matematika na VŠ je prostě jiná, abstraktnější, náročnější. Jen jsem tím chtěl říct, že matiku neberu jen jako nutný zlo.
Matika na VŠ je výrazně jiná než na střední. Přiblížil bych ti to asi takhle: na SŠ se učíš "... se vypočítá takhle: ..." a tvým úkolem je většinou jenom zopakovat ten postup. Matika na VŠ vypadá asi takhle "jestliže si zadefinujeme tohle ... tak pak platí tohle ... a dokáže se to takhle ...". Úkoly jsou pak různý, hlavně podle toho, jak je škola těžká. Může to být třeba úkol typu "dokažte že když platí ..., bude platit i ...".

Ta samotná materie je pak (zvlášť na informatice) z velké části taky jiná - většinou docela abstraktní (žádné "počítání") a z velké části na středoškolskou matiku ani nenavazuje (i kdybys ji vůbec neznal, nevadilo by to, protože se všechno zadefinuje "od nuly").

Ale žádná brutalita, kterou by dali jenom géniové, to není. Kdybys šel studovat jánevím třeba algebru na matematickou fakultu, zapotil by ses podstatně víc a míra abstrakce by byla ještě daleko vyšší.

V podstatě mi jde o to. Informatika je dost rychle se měnící obor, takže beru, že je výhodou mít větší rozhled nebo něco umět víc do hloubky a trochu znát i tu teorii, v tom je podle mě výhodnější FI.
Nojo, když to je těžký. Pokud bys chtěl dělat programátora, tak potřebuješ spíš pořádné zkušenosti s různými programovacími jazyky, praktické zkušenosti s tím, jak probíhá spolupráce v týmu, z teorie se může hodit třeba znalost metodik vývoje (různé ty scrumy, agily a podobný developerský ptákoviny) a samozřejmě perfektní znalost prakticky využívaných datových struktur (různé typy stromů, grafů atd.) a spíš široká (ne hluboká) znalost algoritmů - jakože třeba víš, že existuje algoritmus pro nalezení kostry grafu a nemusíš vymýšlet kolo, jenom najdeš potřebnou knihovnu, která to implementuje. Z opravdové matematické teorie nevyužiješ skoro nic. Jít do hloubky můžeš, ale spíš pro vlastní radost - jako programátor fakt nepotřebuješ umět dokázat, že ten algoritmus pro nalezení kostry má nějaký vlastnosti. Úplně s přehledem ti stačí si je přečíst na wiki... (ne, nedělám si srandu)

Ještě výraznější ta NEpotřeba "hluboké torie" je třeba u adminů, síťařů, trochu u databázistů apod.

FI dřív mívala takové neoficiální motto "informatika se rychle mění, takže vás nebudeme učit konkrétní věci (ty by za chvíli neplatily), ale teorii, která bude platit navždy. A konkrétní věci se už snadno naučíte díky znalosti teorie." Podle mě je ten předpoklad "díky teorii se rychle naučíš novou praxi" dost chybný - novou praxi se daleko líp naučíš díky znalosti staré praxe. Ještě jsem neviděl nikoho, kdo by se naučil programovat v C# díky znalosti teorie množin, ale viděl jsem spoustu lidí, kteří se naučili C#, protože deset let programovali v C.

Podle mě je hledání "informací, které budou platit věčně" úplně zbytečný a správný postup je prostě se smířit s tím, že to, co se naučíš na škole, je přinejlepším dvacet let staré. Takže správný motto je podle mě "jediné, co víme o budoucnosti, je, že se bude měnit ještě rychleji než přítomnost - tak se připravte na to, že se budete celý život učit" (takhle svoji školu staví Scio - viz https://plus.google.com/+MiroslavPrymek/posts/fgo3xRHzy6F )

- Když pojedu podle doporučeného průchodu studiem na FI (viz. odkazy), je pro běžného Franty studenta únosné si zapsat nějaká/nějaké předměty navíc nebo toho budu mít i tak až nad hlavu?
Běžný Franta bude rád, když udělá to, co udělat má. Trochu nadprlměrný Franta zvládne i víc, ale je otázka, jestli vůbec škola nabízí něco, co by si rád navíc vzal... To musíš posoudit podle studijního katalogu - ale bacha na to, nenechej se obalamutit jenom názvem předmětu, vždycky se podívej i na syllabus!

- Je možnost se na FIT aspoň na bakaláři trochu více vyprofilovat, abych uměl něco víc do hloubky nebo něco navíc než co umí všichni ostatní (což může i nemusí být dobře)?
Vždycky je možný se vyprofilovat. A většinou je to nejlepší udělat nějakou činností mimoškolní :) Z těch školních pak jsou dobrou cestou profilace různý laboratoře, kde opravdu na něčem pracuješ. Budoucího zaměstnavatele nebude vůbec zajímat, jestli jsi prošel předmětem XY, ale jaké projekty máš za sebou.

« Odpověď #78 kdy: 04. 04. 2015, 21:48:19 »
Ohledně matematiky je mi jasný, že to bude úplně jisté stejně tak mám hrubou představu, jaký.

Citace
FI dřív mívala takové neoficiální motto "informatika se rychle mění, takže vás nebudeme učit konkrétní věci (ty by za chvíli neplatily), ale teorii, která bude platit navždy. A konkrétní věci se už snadno naučíte díky znalosti teorie." Podle mě je ten předpoklad "díky teorii se rychle naučíš novou praxi" dost chybný - novou praxi se daleko líp naučíš díky znalosti staré praxe. Ještě jsem neviděl nikoho, kdo by se naučil programovat v C# díky znalosti teorie množin, ale viděl jsem spoustu lidí, kteří se naučili C#, protože deset let programovali v C.
Přesně podle toho motta jsem uvažoval. S tím, že běžnýmu ajťákovi stačí rámcové představy, jak to vypadá a pak si to najde na wiki, tady s tebou souhlasím, že praxe a zkušenosti jsou alfa a omega a pomůže mu to v budoucnu spíš než teorie množin. Ale nemyslím si, že běžný ajťák je to, co chci dělat. Jak jsem psal, mám rád fyziku, s matikou uvidím, jak si sednu a cítím to spíš tak, že by mě bavilo dělat sice s pomocí informatiky, ale přeci jen něco na pomezí s tou fyzikou nebo i matematikou. Třeba nějaké modelování a podobně. Možná je to trochu masochistický (ve smyslu pro studium náročný), ale určitě je to něco, co mě delší dobu fascinuje, zajímá. A právě nevím, jestli je toto FI průměrnému Frantu studentovi schopna nabídnout. A k tomu se hodí ta teorie.
Citace
Vždycky je možný se vyprofilovat. A většinou je to nejlepší udělat nějakou činností mimoškolní :) Z těch školních pak jsou dobrou cestou profilace různý laboratoře, kde opravdu na něčem pracuješ. Budoucího zaměstnavatele nebude vůbec zajímat, jestli jsi prošel předmětem XY, ale jaké projekty máš za sebou.
Jasně, ale můžeš dělat i projekty, který nejsou jen čisté IT zkušenosti.
Citace
Běžný Franta bude rád, když udělá to, co udělat má. Trochu nadprlměrný Franta zvládne i víc, ale je otázka, jestli vůbec škola nabízí něco, co by si rád navíc vzal... To musíš posoudit podle studijního katalogu - ale bacha na to, nenechej se obalamutit jenom názvem předmětu, vždycky se podívej i na syllabus!
Na co přesně bacha? Tak nějak čekám, že v předmětu matematická logika se nevyskytne topologie. Nebo je tam jiný chyták?

« Odpověď #79 kdy: 04. 04. 2015, 22:30:13 »
Ale nemyslím si, že běžný ajťák je to, co chci dělat. Jak jsem psal, mám rád fyziku, s matikou uvidím, jak si sednu a cítím to spíš tak, že by mě bavilo dělat sice s pomocí informatiky, ale přeci jen něco na pomezí s tou fyzikou nebo i matematikou. Třeba nějaké modelování a podobně.
Obecně řečeno si myslím, že pokud chce někdo uplatnit IT v nějaké složité doméně, tak je lepší studovat tu doménu a programování se doučit sám a/nebo si zapsat pár předmětů na informatice. Asi dost těžko bys uspěl tím způsobem, že by hlavní gró tvýho studia byla informatika a tu fyziku (nebo medicínu, genetiku, statiku...) by sis tak nějak dostudoval sám. To bych moc reálně neviděl ;)

Interdisciplinarita je určitě super, akorát se musí člověk držet trochu při zemi - v reálných projektech stejně programování dělá programátor a fyziku/medicínu/genetiku dělá fyzik/lékař/genetik. Když se najde někdo, kdo bude rozumět částečně obojímu a ty dva světy propojí tak, aby si ty části týmu dobře porozuměly, tak to je určitě k nezaplacení a určitě je super volba se takhle profilovat. Jenom si nemysli, že zvládneš i medicínu i informatiku na té úrovni jako lékař a informatik. Pokud teda nejsi hodně geniální.

Já třeba spolupracuju na jednom projektu, kde je potřeba využít pokročilou matematiku/statistiku a taky jsem prosadil, aby se aspoň na čístečnej úvazek vzal kovanej statistik, protože prostě podle mě nemá smysl se amatérsky snažit o něco, na co se dá najmout profesionál. Proto jsem taky skeptickej ke zdejšímu častýmu názoru, že informatik by měl umět matiku. Moc k tomu nevidím důvod, když se dá najmout matematik, jehož znalosti budou vždycky o pár světelných let jinde :)

Na co přesně bacha? Tak nějak čekám, že v předmětu matematická logika se nevyskytne topologie. Nebo je tam jiný chyták?
Občas se stává, že má předmět sexy název, ale náplň stojí za starou belu. Nebo můžeš mít zkreslené představy o tom, co ten daný pojem znamená. Např. když ti řeknu "Sémantika programovacích jazyků", tak co si pod tím představíš (aniž by sis to googlil)?

« Odpověď #80 kdy: 04. 04. 2015, 22:41:43 »
Nemám iluze, že bych byl ve dvou oborech odborník a umět každý jako bych se věnoval jen těm, to ne. No a tady je to dilema. Ono je asi vážně lepší jít na fyziku a doučit se programovat. No na druhé straně je tady pak aspekt ajťáků a v dnešní době i jejich dobré uplatnění, to je zas věc druhá... No jak z toho ven :D

Přiznám se, že přesný význam slova sémantika neznám. Bez googlování mě napadlo něco ve smyslu logické stavby programovacího jazyka - třeba principy dědění tříd, překrývání metod apod.

« Odpověď #81 kdy: 04. 04. 2015, 22:48:51 »
Nemám iluze, že bych byl ve dvou oborech odborník a umět každý jako bych se věnoval jen těm, to ne. No a tady je to dilema. Ono je asi vážně lepší jít na fyziku a doučit se programovat. No na druhé straně je tady pak aspekt ajťáků a v dnešní době i jejich dobré uplatnění, to je zas věc druhá... No jak z toho ven :D
Podle mě záleží na tom, jak moc jsi studijní typ, jakou máš inteligenci a kolik energie jsi do toho ochotný/schopný dát. Třeba zvládneš bakaláře informatiky jako takovou víkendovou kratochvíli vedle studia fyziky ;)

Přiznám se, že přesný význam slova sémantika neznám. Bez googlování mě napadlo něco ve smyslu logické stavby programovacího jazyka - třeba principy dědění tříd, překrývání metod apod.
No právě - a ono to se skutečným programováním (tj. "vytvářením aplikací") nemá prakticky vůbec nic společnýho. Proto je potřeba číst ty syllaby nebo ještě líp, zeptat se někoho, kdo tam studuje nebo studoval. Bez toho právě můžeš snadno podlehnout iluzi, že v tomhle předmětu pochopíš cosi o Javě ;)

iwtu

« Odpověď #82 kdy: 04. 04. 2015, 23:01:14 »
@robert

Rada. Predmety neries, pytaj sa na veci okolo. Na ziadnej VS ta nebudu na 100% bavit vsetky predmety, preto z toho pohladu je jedno, na ktoru skolu. Orientovat sa aj tak budem sam v tom, co Ta bavi. A je aj jedno, ci predmet, ktory Ta nebavi je 1 alebo 3. Proste ich spravis a cau.

Teda, pokial nie si jasne vyhraneny na HW alebo teoriu. Ale to asi nie, lebo by si sa inac nepytal.

Mam MFF UK ale pointa je inde..

konec

« Odpověď #83 kdy: 05. 04. 2015, 00:52:55 »
Proto třeba nejdu na to fyziku
musí excelovat, aby pak mohl dělat, co ho baví
bojím se, že bych dělal něco za pár kaček, co mě ani nebude bavit.
zni to tu jak na srazu otroku vlastni hypoteky, spotreby, prijateho statusu, vynucovaneho standardu, konzumnich kvalit.

konec

« Odpověď #84 kdy: 05. 04. 2015, 01:11:29 »
a matematika na VŠ je prostě jiná, abstraktnější, náročnější. Jen jsem tím chtěl říct, že matiku neberu jen jako nutný zlo.
Matika na VŠ je výrazně jiná než na střední. Přiblížil bych ti to asi takhle: na SŠ se učíš "... se vypočítá takhle: ..." a tvým úkolem je většinou jenom zopakovat ten postup. Matika na VŠ vypadá asi takhle "jestliže si zadefinujeme tohle ... tak pak platí tohle ... a dokáže se to takhle ...". Úkoly jsou pak různý, hlavně podle toho, jak je škola těžká. Může to být třeba úkol typu "dokažte že když platí ..., bude platit i ...".
to je ovsem absurdni sebeidealizujici pojeti. situace, kdy te v prubehu nebo na konci semestru pripadne jeste lip az rovnou na statnicich vyhodi, protoze misto plus nekde vlepis minus a nevyjde to jak ma je vic nez dost.

« Odpověď #85 kdy: 05. 04. 2015, 01:56:00 »
to je ovsem absurdni sebeidealizujici pojeti. situace, kdy te v prubehu nebo na konci semestru pripadne jeste lip az rovnou na statnicich vyhodi, protoze misto plus nekde vlepis minus a nevyjde to jak ma je vic nez dost.
Psal jsem o tom, jakej je charakter probírané látky, netvrdil jsem, že mezi VŠ učiteli nejsou pitomci, kteří se rádi vozí na studentech kvůli kravinám.

pupi1

« Odpověď #86 kdy: 05. 04. 2015, 09:20:14 »
Podla mna by si mal ist asi na FIT VUT na bakalara. Je to najlepsi zaklad aky mozes ziskat z informatiky. Su tam sice ucitelia kkti niektori, predmety, ktore by tam nemuseli byt v takom pocte. Tiez som si velakrat ponadaval, ze preco som siel na bc. na fitku. Ale potom clovvek zisti, ze vie viac ako absolvent bc. na fi na masarne. Zas mas ale na masarne vyhodu, ze si mozes dat rozvrh ako chces a navolit si rozne zaujimave predmety volitelne, napr. co sa programovania tyka. Ak ta bavi fyzika, tak ani jedna zo spominanych fakult nie je pre teba. To uz radsej FEI alebo nejaku prirodovedecku.

« Odpověď #87 kdy: 05. 04. 2015, 10:20:14 »
Ale potom clovvek zisti, ze vie viac ako absolvent bc. na fi na masarne.
Poctivější by bylo říct, že umíš jiné věci než z FI.

pupi1

« Odpověď #88 kdy: 05. 04. 2015, 10:49:07 »
mas pravdu, ine, ale praktickejsie. ale napr. neviem ci by som siel znova na FITku. mozno FI a volil si programatorske predmety sam a robil si rozvrh sam. v tomto je velke plus na FI.

ban

« Odpověď #89 kdy: 05. 04. 2015, 20:44:10 »
Pokud se nebudeš sám nějak zajímat o programování a počítače, tak to je jedno, kam půjdeš. VŠ je o tom, aby ti ukázala určité věci, o kterých pak budeš vědět a budeš se k tomu moct pozdější vrátit, až to bude potřeba, prohloubit si znalost té problematiky nějakou specializovanější literaturou apod.. Jsou tam nějaké testy, projekty a podobné věci, protože je potřeba nějaké klasifikace. Pokud si někdo myslí, že vyleze z FIT a bude expert na PC a programování, tak to tedy nefunguje. Např. za Bc. studium si nepamatuji, že by byla nějaká diskuze na téma memory ordering, memory barriery, lockless programming apod.. Podle mě poměrně zajímavý a důležitý téma ve chvíli, kdy chce člověk psát core technologie, dělat věci co nejefektivněji a vůbec rozumět všemu, co souvisí s nějakou optimalizací z hlediska programování v jazycích jako C nebo C++. No ale co? Kdybych na tu školu nešel, tak bych ani nebyl schopný pochopit, co to vlastně je a zřejmě bych se k tomu nikdy ani nedostal. Škola mě připravila na to, abych se mohl sám dál rozvíjet a za to jsem ji vděčný.
Teď si vesele po večerech pročítám 3k stránkový manuál intel architektury a jsem happy, že chápu proč je dobrý, aby byly data v paměti zarovnána atd.. Bye.