Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI

lr500

Re:Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #60 kdy: 23. 09. 2013, 21:48:19 »
Mám za sebou Bc. na FIT VUT. A pokračuju tam na magistra.. Tvrzení, že FIT je těžší střední je absolutně mimo.
Na FIT jdi, ale zadarmo tam papír nedostaneš. Hodně předmětů jsou peklo, ale když zamakáš a nebudeš
školu flákat zvládneš to. Nevím jestli máš už s programováním zkušenosti, pokud ano, rozhodně ti to ulehčí start
hlavně v prváku v zimním semestru. Je pravda, že svoboda ve volbě předmětů není taková jako na FI MUNI.
Na druhou stranu to není věc, kvůli které na FIT nejít. Co si pamatuju, co se týče jazyků, tak s výukou angličtiny
to není žádná sláva. Musíš mít splněný předmět, ale nijak jinak tě FIT do studia jazyků netlačí (není to ani jeho cílem)
Přístup vyučujících se hodně liší a vždycky se najde někdo, kdo ti nesedne.
Bakalář na FITu, když se podívám zpětně ti dá strašně moc. Volný čas se určitě taky najde, ale musíš být sám na sebe tvrdý a hlavně si dobře plánovat čas.

Na závěr bych ti poradil jednu věc:
Dobře se vyber lidi do týmu při skupinových projektech, když vám někdo odpadne/vykašle se na to uprostřed projektu,
vyučující to nijak nezajímá a musíte to dokončit. Nejednou se stalo, že někdo musel opakovat předmět jen proto, že je potopil
kolega při projektu tím, že se na to vykašlal...... Tak či tak, jdi na FIT.

Enjoy

« Odpověď #61 kdy: 24. 09. 2013, 09:35:43 »
Nehledě na to, že ekvivalentem k MUDr. je v IT RNDr., ne Mgr.

Nemáte pravdu, ale to je jedno. I toto tvrzení si jistě dokážete obhájit. :-)

« Odpověď #62 kdy: 24. 09. 2013, 09:40:05 »
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rigor%C3%B3zn%C3%AD_zkou%C5%A1ka

Enjoy

« Odpověď #63 kdy: 24. 09. 2013, 10:54:50 »
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rigor%C3%B3zn%C3%AD_zkou%C5%A1ka

MUDr. je v současné době na stejném levelu jako Mgr. a Ing. Jedná se o titul získáný v magisterském studiu. Může se Vám to líbit nebo ne, ale je to tak.

Po Ing. už je jenom Ph.D. Nic mezi. A Mgr. byl vytvořen, aby se nemusely dávat JUDr., RNDr. apod. To, že se pak vrátily (nezmizely), je věc jiná (a pro jinou debatu).

Nechci tu polemizovat, zda je studium medicíny náročnější nebo ne, to je jiná kapitola.

« Odpověď #64 kdy: 24. 09. 2013, 11:19:02 »
Chápu. Mgr a MUDr jsou podle vás "na stejném levelu", přestože se to jmenuje jinak, rozlišuje to zákon i vnitřní předpisy škol a studuje se to jiný počet roků. To jsem rád, že to vím. A mezi Mgr a PhD už nic není, přestože je, což je ale na jinou debatu.

Děkuji za vysvětlení.

Jakub Galgonek

« Odpověď #65 kdy: 24. 09. 2013, 11:27:53 »
Chápu. Mgr a MUDr jsou podle vás "na stejném levelu", přestože se to jmenuje jinak

Je otázka, co to znamená "ekvivalentní". Podle toho odkazu, co sem dával noef, je všeobecné lékařství magisterský studijní program (na 6 let) zakončený titulem MUDr.

Enjoy

« Odpověď #66 kdy: 24. 09. 2013, 11:48:18 »
Chápu. Mgr a MUDr jsou podle vás "na stejném levelu", přestože se to jmenuje jinak, rozlišuje to zákon i vnitřní předpisy škol a studuje se to jiný počet roků. To jsem rád, že to vím. A mezi Mgr a PhD už nic není, přestože je, což je ale na jinou debatu.

Děkuji za vysvětlení.

Nějak se v tom zamotáváte, nebo, jak je Vaším zvykem, překrucujete. Kde píšu, že mezi Mgr. a Ph.D. nic není? Zmínil jsem, že mezi Ing. a Ph.D. nic není. Dokonce i podle zákona. A ten zákon také říká, že MUDr. je zakončení magisterského oboru.

Udělování Ing., Mgr., MUDr. + další lékařské tituly popisuje dokonce stejný odstavec zákona. RNDr., JUDr. atd. zase jiný.

To, jakou má který studijní program délku studia, je irelevantní. Ze zákona je standardní doba studia magisterského studijního programu, který nenavazuje na bakalářský, 4 - 6 let. A pokud argumentujete názvem titulu, pak můžete říci, že Ing. a Mgr. nejsou (v tomto ohledu) ekvivalentní, protože se jmenují jinak.

Takže, pane vševědoucí, holt ani vy nejste neomylný, Enjoy.

P.S.: Má sestra je MUDr. a i ona ví, že je to stejný level.

FormalniPrymek

« Odpověď #67 kdy: 24. 09. 2013, 12:02:15 »
Mirku Prymku, mas v tom formalne trochu gulas.

MUDr. ~ Mgr. ~ Ing.

Proc maji lekari 6 let? Protoze maji vice praxe - stejne jako treba stavari - taky nestuduji 5 let.
Pisou lekari diplomovou praci? Pisou rigorozni praci? Nepisou ...

Lekari maji rigorozni zkousku, coz je ale neco jineho nez kdyz ma clovek titul Mgr. a chce ziskat napr. RNDr.. Viz citace:

Citace
Zkouška je obecně upravena v zákoně č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, a podrobně pak v rigorózních řádech jednotlivých vysokých škol. Realizuje se dvojím způsobem:
1) v oboru všeobecné lékařství a v oboru veterinární lékařství a hygiena jako klasická státní zkouška přímo zakončuje magisterský studijní program,
2) v ostatních případech probíhá formou rigorózního řízení, které lze absolvovat až po získání titulu magistr a které spočívá v sepsání a obhájení rigorózní práce a úspěšném vykonání ústní zkoušky ze zvoleného vědního oboru.

Tudiz, RNDr. neni ekvivalentem MUDr.. RNDr. je vyssi vzdelani nez MUDr..

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rigor%C3%B3zn%C3%AD_zkou%C5%A1ka

« Odpověď #68 kdy: 24. 09. 2013, 12:02:53 »
Takže, pane vševědoucí, holt ani vy nejste neomylný, Enjoy.
Ano, uznávám omyl. Myslel jsem si, že se studium na lékařské fakultě zakončuje rigorózní prací jako ve všech jiných oborech s titulem XXDr a za stejných podmínek. Na Wiki je to teda taky špatně, asi je to rozšířený omyl. Příště by stačilo uvést nějaký věrohodnější zdroj (např. ten vysokoškolský zákon) a bylo by jasno hned.

Díky za poučení. Máte pravdu, nikdo nejsme neomylný.

« Odpověď #69 kdy: 24. 09. 2013, 12:07:04 »
Mirku Prymku, mas v tom formalne trochu gulas.
Souhlasím. Ale ono není moc divu, když se dvě věci jmenují stejně a je to něco úplně jiného :)

Citace
Zkouška je obecně upravena v zákoně č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, a podrobně pak v rigorózních řádech jednotlivých vysokých škol. Realizuje se dvojím způsobem:
1) v oboru všeobecné lékařství a v oboru veterinární lékařství a hygiena jako klasická státní zkouška přímo zakončuje magisterský studijní program,
2) v ostatních případech probíhá formou rigorózního řízení, které lze absolvovat až po získání titulu magistr a které spočívá v sepsání a obhájení rigorózní práce a úspěšném vykonání ústní zkoušky ze zvoleného vědního oboru.

Tudiz, RNDr. neni ekvivalentem MUDr.. RNDr. je vyssi vzdelani nez MUDr..

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rigor%C3%B3zn%C3%AD_zkou%C5%A1ka
Tu tučnou část jsem přehlídl, moje chyba.

robert

« Odpověď #70 kdy: 08. 01. 2014, 19:42:30 »
Tak tedy podávám přihlášku na MU. Hlavními důvody proč nechci jít na FIT jsou přístup fakulty / vyučujících k žákům a oproti MU drtivá absence přednášek online. Navíc se mi zdá, že na MU panují lepší mezinárodní vztahy, tedy když budu chtít, budu mít více možností se dostat mezi cizince.

Honik

« Odpověď #71 kdy: 08. 01. 2014, 21:57:13 »
robert: O FI MU se tu říká vtípek:
Citace
Ty hele, nekódi se s tím, napiš to na papír a dej to naprogramovat na VUT.

robert

« Odpověď #72 kdy: 08. 01. 2014, 23:39:02 »
robert: O FI MU se tu říká vtípek:
Citace
Ty hele, nekódi se s tím, napiš to na papír a dej to naprogramovat na VUT.

;D To si zapamatuju.

« Odpověď #73 kdy: 04. 04. 2015, 11:57:46 »
Jsem (teprve) ve třeťáku na gymplu a podobná věc jako zakladateli tohoto topicu mi taky vrtá hlavou. Bylo tady toho napsáno už hodně, no nejsem z toho moc chytřejší. Vydedukoval jsem, že FI tolik neřeší projekty, HW a není to tam zas až tak náročné a na praxi zaměřené, větší výběr předmětů a možnost profilace. Zato FIT má pevně dané předměty, člověk se naučí více praktických věcí a hodně dobře kódit, ale zase má pevně dané předměty a jak tu někdo zmínil i horší přístup ke studentům, ale programovat naučí líp než FI.
Mě zajímá upřímně víc fyzika, kdybych se nebál o to, že po vystudování obecné fyzika na bakaláře a nějaké nástavby na magistrovi nebudu mít moc v Brně uplatnění, šel bych asi tam. Matematika mě baví, na gymplu bez problému - i když o náročnosti matiky na gymplu si nedělám iluze, tak je asi podstatnější, že se dívám o trochu dopředu než děláme ve škole - komplexní čísla, derivace a integrování, ale uvědomuju si, že taky žádný zázrak a matematika na VŠ je prostě jiná, abstraktnější, náročnější. Jen jsem tím chtěl říct, že matiku neberu jen jako nutný zlo.
Na FI mám vyhlídnutý Paralelní a distribuované systémy nebo Matematická informatika (viz. http://www.fi.muni.cz/katalog/obory_html/bc-mi.xhtml a http://www.fi.muni.cz/katalog/obory_html/bc-pds.xhtml).
V podstatě mi jde o to. Informatika je dost rychle se měnící obor, takže beru, že je výhodou mít větší rozhled nebo něco umět víc do hloubky a trochu znát i tu teorii, v tom je podle mě výhodnější FI.
Co tím chtěl básník říct:
- Když pojedu podle doporučeného průchodu studiem na FI (viz. odkazy), je pro běžného Franty studenta únosné si zapsat nějaká/nějaké předměty navíc nebo toho budu mít i tak až nad hlavu?
- Je možnost se na FIT aspoň na bakaláři trochu více vyprofilovat, abych uměl něco víc do hloubky nebo něco navíc než co umí všichni ostatní (což může i nemusí být dobře)? A obdobně jak v případě FI, je v silách běžného Franty studenta to vůbec zvládnout?

Prosím o odpověď na ty otázky, ne nějaké spekulace.
Díky ;)

chcešmoc

« Odpověď #74 kdy: 04. 04. 2015, 13:15:54 »
Podle mě chceš moc. VŠ jsou právě pro běžné Franty, kteří jsou odvaření, kolik se toho najednou učí a už si nevšimnou, že je to je k ničemu. Běžný blbec si tam chrochtá blahem.

S fyzikou uplatnění samozřejmě najdeš, ale pokud bys šel třeba dělat vědu někam do AV, tak třeba dostaneš 20k. Jako programátor 60. Je otázkou, co s tím a jestli máš hodně zděděno.