Proč vám ta či daná Windows vadí? -
Me na Windows vadi(lo - uz je nastesti dloha leta nemusim pouzivat), ze se nedaly moc nastavit a porad byly presvedcene, ze vi mnohem lip nez ja, co potrebuju. A nutili mi tu jejich predstavu. Ono to zni jako prkotiny, ale stokrat nic by umorilo i osla a mit system, na ktery denne nadavam, ze me zase necim nastval a ze to nejde opravit (a ani to nesmim zkusit opravit), to je ucinene nestesti.
Dalsi vec jsou ti "wizardi" na vsechno nastavovani - pokud clovek vi co chce (pripojit pocitac k siti, kde funguje DHCP), tak delaji vsechno mozne, aby mu to zabranili zadat primo - misto toho musi resit, co si asi tak autor wizardu predstavoval, kdyz ho psal a jaky podle nej je rozdil mezi domaci a firemni siti, kdyz ja vim, ze doma to mam nastavene stejne jako ve firme.
Nastesti jsem objevil Linux a jeho koncepce mi sedla mnohem lip - kdyz chci, muzu a smim si nastavit, ci zmenit cokoli, muzu si snadno upravit prostredi, aby se mi v nem dobre pracovalo a kdyz narazim na chybu, tak ji muzu a smim opravit, navic kdyz ji zaslu autorum, tak se oprava objevi hned v dalsi verzi, typicky tak do tydne - tohle s Windows nikdy nefungovalo a asi fungovat ani nikdy nebude.
Windows maji snahu delat "univerzalni reseni", ktere dela naraz vsechno mozne aspon nejak a je cileno na nejneobratnejsiho z uzivatelu, co si dokazali v MS predstavit - i za cenu, ze obratnejsi proste utrou.
Linux ma spoustu nastroju, ktere delaji jen jednu vec, ale zato ji delaji dobre a daji se retezit, takze si clovek snadno postavi co potrebuje.