Windows 95 je už tak dávná historie, že si nic nepamatuji. Jen mám pocit, že také byly nějaké dvě edice a v té druhé už byl podporovaný FAT32. Také si pamatuji, že existovala nějaká super emergenci disketa, kterou se nějací šílenci snažili používat snad ještě u Windows XP.
Windows 98 jsem vždy považoval za bezproblémovější než Windows 98SE. Možná jen proto, že ten první systém jsem znal a Second Edition byl prostě zásadně odlišný systém. Na svém počítači jsem SE nikdy neměl, ale musel jsem řešit spousty problémů na počítačích kamarádů.
Windows Millenium Edition, byl vůbec nejrychlejší a nejčistější OS jaký jsem kdy měl a používal. Měl pár nepochopitelných chyb (nechápu jak mohl jít do distribuce s chybou ve funkci "obnovení systému"), ale všechny šli odstranit. Navíc to byl první systém kde Microsoft nativně připustil přímý přístup k disku, pro vybraný HW. U mne to fungovalo, po nějakých změnách nastavení, bezchybně. Myslím, že tohle mohl být zásadní zdroj problému a odlišné uživatelské zkušenosti. Ale já jsem za jejich podporu HW přímo v systému byl rád, protože s drivery od výrobce desek jsem měl celkem špatné zkušenosti.
Windows NT 4 mne oslnil svým čistým prostředím. Samotný desktop je ale o ničem, nechápu proč vždy screenshoty Linuxu obsahují podobné zbytečné obrázky, navíc v nemalém množství. Poté co jsem nedokázal zprovoznit zvukovou kartu, nefungovaly hry, a já nepochopil systém služeb jsem se pokorně vrátil k Win9x systému. Vše byla moje chyba, chyba mladíčka který poprvé viděl NT systém a utekl.
Windows 2000 byly naprosto super. Nevlastnil jsem je, jen jsem je zkoušel, ale pak hned přišly Windows XP (myslím SP1) a já nezaváhal. Jestli si dobře pamatuji, tak tento systém se ve výchozím nastavení za každou cenu snažil přihlašovat do sítě. Pokud měl počítač síťovou kartu, tak klidně se naběh dokázal na několik minut zaseknout a čekat na síť. Tehdy jsem vůbec něvěděl co s tím tak jsem musel zakázat HW síťové karty. Myslím to byly ale poslední Windows kde si uživatel mohl snadno pojmenovat profil HW konfigurace a navolit ho při staru počítače.
Windows XP. No coment, stále velmi dobrý systém. Schovávám si aktualizovaný instalátor, až mne Microsoft naštve a já opustím trvale internet možná se vrátím až k této verzi systému. Snažím se říci, že pro single počítač trvale mimo Internet je to možná ideální volba.
Docela dlouho mi trvalo, než jsem přijal novou nabídku START a celkově opustil klasický/starý styl. Na můj tehdejší počítač to bylo totiž příliš náročné prostředí a bylo to použitelné až po změně výkonu GUI. O nových technologiích se nemá cenu bavit, bylo jich tolik...
Windows Vista aktuálně používám. Nabídku START jsem přijal okamžitě a celkem mi vyhovuje. Možná bych jako volitelnou funkci uvítal seznam posledních souborů u mnou vybraných aplikací, podobně jako to má Windows 7 u všech aplikací. Celkem hodně využívám připojení programů k nabídce start, mám rád určité věci stále na stejném místě. Hodně lidí ponechalo panel pro snadné spouštění ve výchozím nastavení, tedy vypnutý; já si bez něj práci neumím vůbec představit. I když jsem to příliš nerozepsal, v mnoha ohledech považuji Visty za nejlepší Windows, která kdy Microsoft vytvořil. Pokud mohu posoudit PAE u 32 bitových verzí funguje dobře a odpoadá mnohdy nutnost použít 64-bitovou variantu. Většina počítačů bezproblému zvládne také boot s podporou všech jader procesoru.
Microsoft mne celkem zklamal svými nenaplněnými a všude v předstihu šířenými reklamními keci ohledně rozpoznávaní řeči a čtení psaného textu, měl jsem z nich dokonce pocit že měla být podporována i čeština. Ne že bych to potřeboval, ale s pár projekty jsem se v minulosti setkal a čekal jsem tedy, že by to opravdu mohlo použitelně fungovat.
Jediné co mi na Vistách ale opravdu vadí, je záměrná tvorba nového SW od Microsoftu tak aby tento OS nepodporoval i když k tomu není žádný skutečný důvod. Microsoft je prevít a nikdy nevíte kdy ho napadne ovlivnit i ostatní tvůrce SW.
Window 7 jsou velmi dobrý systém, ale nevím proč na notebooku mi jejich "face" a uživatelské rozhraní až tak skvělé nepříjdou. Na desktop s velkým monitorem, nejlépe dvěma je to skvělá volba. V podstatě nevidím důvod proč mu dát přednost před Vistami.
Myslím začíná docházet k pozvolnému upadnutí v zapomění u záměrné nepodpoře určitých použítých funkcí podobně jako tomu bylo u Vist - například aplikace pro postranní panel. Momentálně to nepoužívám, ale ty aplikace jsou prostě vymyšlené dobře, jenže každý si takovou aplikaci sám nenapíše a jejich galerie už neexistuje.
Jestli mi na Windows 7 něco opravdu vadí, tak nenabídnutí klasických lokálních aplikací a jejich náhrada balíkem Windows Live. Je to také jeden z důvodů proč Windows 7 nepoužívám, na Live totiž z vysoka. Některé "primitivní" aplikace (foto galerie, movie maker, dvd maker, kalendář, mail) chci stále používat jako lokální. Co když příště napadne Microsoft přesunout do balíku Live i ten zbytek. Navíc žádný online účet nechci.