to hmmm:
Protoze jsem si u v zivote radkou vyberovych rizeni prosel a nejake jsem mohl nezavisle pozorovat a to jak v CR tak i v zahranici a v neposledni rade znam i nekolik lidi co se ve svere head hunteru nebo HR pohybuji. Problemem je celkove nase cesko-slovenske mysleni.
V zahranici se mi nikdy nestalo, abych nebyl informovan o prumehu prip. vysledcich vyberoveho rizeni ktereho jsem byl soucasti (nezapocitavam jen odeslani CV, ale jen ty vyberka, kde nasledovala vzajemna komunikace) na rozdil od oblibeneho cechackovskeho evergreenu cekani mesice na odpoved, ze oni nemaji cas odpovidat vsem respondentum etc. zvlastne na pozicich, kam se nehrnou stovky respondentu a do dalsich kol se dostane max cca 10. Chapu, ze prumerneho ceskeho HR by to vycerpalo na mesic vsem odpovedet, Jedna nejmenovana spolecnost v Brne byla dokonce tak husta, ze mi po 9 mesicich napsali, ze na pozici nasli nekoho jineho
. Pozde, ale prece.
Nekomu se to mozna muze zdat jako ptakovina, nicmene pristup techto firem k zadatelum dava citit, jaky je asi jejich postoj k zamestnancum a plati tady dvojnasob ono zname: "Kdyz ptacka lapaji, pekne mu zpivaji." Naprosto drtiva vetsina pohovoru v CR probihala stylem "My jsme mistri sveta a ty jenom loser kterej nic nevi a kterej nas potrebuje. Nic neumis, ale mi se nad tebou slitujeme kdyz budes delat za orisky."Parkrat jsem se pozdeji oklikou dozvedel, jak ze to s tim jejich "mistrovstvim".
Absolutni absence jakehokoliv byt zakladniho lidskeho respektu mne primo sokovala, nicmene uz jsem si zvykl. Vetsinu mojich zahranicnich pohovoru (a bohuzel asi jen dva ceske) provazelo porozumeni a oceneni me predchozi prace, zadny negativismus etc ale prijemne popovidani si sdeleni vzajemneho pohledu na vec apod.
Nemam ted na mysli agentury, ktere Vam samozrejme vlezou az do prd.., nakolik jste pro ne potencialni vydelek nicmene u nas jsou tyto predevsim zive hrou cisel spise nez jejich schopnosti nabrat ty prave zamestnance, pripadne Vam najit tu pravou praci.
Dalsi v tehle kategorii je zkouska jazykovych znalosti, ktere casto proveruji lide s naucenymi par vetami ze ZS. Dokonce se mi uz stalo, ze sem byl testovam z AJ slecnou, ktera nebyla schopna dat dohromady kloudnou vetu a ta mi oznamila, ze je moje anglictina spatna a ze mi nerozumi. Ne ze bych mel nejakou oxfordskou english, ale domluvit se mi problemy nedela a to ani v pracovnim procesu ale tahle slepice co pry byla pul roku ve svedsku, zrejme na erasmu, mne opravdu pobavila. Stovky lidi se kterymi jsem v minulosti v AJ hovoril tento problem nemelo.
V cechach je celkove zvykem vyzadovat nesmysly za almuznu. Mate temer jistotu, ze kde po Vas vyzaduji "Fluent english" si naprosto s prehledem vystacite se zaklady z "Come and play", za perfektni znalosti TCP/IP hledejte "vi co je ip adresa" zkusenosti s programovani bude "Ahoj svete" v pascalu.
Ted uz to hodne nadlehcuju a ne vsude je to stejne, ale tech spolecnosti kde tomu tak neni je po malu a pristup zahranicnich spolecnosti je ve vetsine uz v zakladu uplne jinde. Zatimco u nas se vetsinove i na kvalifikovanych pozicich s Vami pocita jako s docasnou pracovni silou, chcete-li delnikem, zahranicni firmy si umeji zamestnancu vazit a dokazi jim nabidnout profesni rust i odpovidajici platove ohodnoceni. Oni totiz nepocitaji s tim, ze za dva roky odejdete, ale ze se posunete nekam dale, kde muzete uplatnit sve do te doby nabyte zkusenosti, coz se u nas moc nenosi. Tady vam HR naslibuje jazykove kurzy, saunu, certifikace posilovnu a nejdrive vam reknou, ze nemate narok, ponevadz jste ve zkusebce a jak vam skonci, tak nebudou penize.
Znacna cast zamestnavatelu, kde jsem zadal o praci muj profil na linkedin navstivila aniz bych ho uvadel v CV a i ti HR co jsem odmitl si mne pridali do sve site a uz sem dostal nekolik nabidek i z jejich kontaktu a jak uvedl Tomas Marny, vetsina komunikace se odehrava ve vsi slusnosti a solidnosti. Nemuzu si stezovat.