Dobrý den,
tímto zdravím zkušenější uživatele a prosím o zodpovězení problému naznačeném v předmětu. Už léta se snažím přejít z Win na jakýkoliv Linux, ale vždy skončím na vysoké zátěži mého již historického stroje oproti Windows XP (mám P4 2,4@3,0GHz, 1 GB RAM, 500GB HDD, ATI Radeon 9800Pro, Audigy 2 ZS). Po x pokusech jsem zakotvil u openSUSE a nyní ve verzi 11.3. Tu jsem včera nainstaloval a byl jsem fungováním nadšen - i moje ATI od začátku naprosto bez problémů. Nejvíce používám samozřejmě jako běžný uživatel internet a zde je kámen úrazu -> FLASH. Reklamy se dají vyblokovat, ale co s flash videem (youtube atd.). Stačí jedno jedoucí okno a vytížení procesoru jde na cca 70% a teplota i na 65 stupňů a všechny větráky jedou naplno (jak ve Firefoxu (3.6.6), tak v Opeře (10.60) + ten samý problém i v Ubuntu. Tím moje nadšení opět velmi rychle opadlo. Hned teď jsem zkusil pospouštět to samé ve Win XP a poté i několik věcí navíc a zátěž procesoru jde max do 15 % a teplota procesoru max 53 sutpňů. Je tedy jasné, že je nejenom vetší ticho, ale předpokládám, že i spotřeba PC jde rapidně dolů.
Jinak druhý problém je kvalita, tedy spíš nekvalita reprodukce zvuku na Audigy 2 ZS v jakémkoliv Linuxu - ve Win je každý nástroj krásně zřetelný a v Linuxu jakoby zaplechovaný. Vim tady je třeba poděkovat hlavně Creativu, ale je to škoda.
Jinak je v openSUSE (a nejenom v něm) vše krásně promyšlené a líbí se mi že hned po instalaci programově vše šlape a oblíbil jsem si balíčkovací systém (jak se vše oproti složitostem ve Win všechno automaticky zaktualizuje)
Děkuji moc za případné rady nebo poučení. Prosím žádný flame.
Honza