Teplovodivé pasty

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Teplovodivé pasty
« Odpověď #15 kdy: 08. 08. 2013, 12:13:33 »
Rtuť v tom pravděpodobně bude, proto se to nesmí dávat na hliníkový chladiče.

Lol Phirae

« Odpověď #16 kdy: 08. 08. 2013, 14:13:27 »
Náhodou jsem při procházení webu narazil na Arctic NC

To vypadá asi stejně prakticky, stabilně a použitelně, jako když si podložíš NB knížkou a budeš pod něj foukat fénem.  ::)

O chladících podložkách lidi v diskusích říkají, že nefungují.

Chladicí podložky s větrákama samozřejmě fungujou. Pokud si tam někdo nacpe nějaký gelový "zázrak", tak ne, to fakt nefunguje.

« Odpověď #17 kdy: 08. 08. 2013, 14:20:32 »
Vyříznout kruhovou díru do stolu pod notebook a dát tam 30 cm větrák, co je ke koupi v každém nákupním centru.

Cooling

Re: Arctic NC
« Odpověď #18 kdy: 08. 08. 2013, 14:28:56 »
No jo, ten Arctic NC zřejmě nic moc. Myslel jsem, že tam je ještě alespoň pasivní chladič a vzduch je značně chladnější. Oni to řeší jen množstvím vzduchu, navíc to nepříjemně fouká i všude kam nemá (více recenze http://www.svethardware.cz/recenze-arctic-nc-netradicni-chladic-notebooku/30643) a že to poleze (a v jaké míře) do toho notebooku vám stejně nikdo nezaručí. Ta podložka od Zalman vypadá mnohem užitečněji, četl jsem ale že na sebe dost chytá prach - neucpává to pak sací otvory notebooku?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 08. 08. 2013, 14:38:07 »
Rtuť v tom pravděpodobně bude, proto se to nesmí dávat na hliníkový chladiče.

Pochybuji, ze by v tom byla rtut, to by to tam bylo napsane velkymi pismeny a byla by tam velka cervena lebka a zkrizne kosti. A davat rtt do neceho takoveho by si nelajsli snad ani Cinani. Krome toho to neni potreba, existuje jedna ci dve slitiny, ktere jsou tekute pri pokojove teplote a daji se dokonce i pouzit jako nahrada rtuti v teplomeru. Jen se musi kapilara uvnitr potahnout nejakym previtem, protoze narozdil od rtuti ta slitina je pri kontaktu se sklem smaciva a predpokladam, ze smaciva asi bude i pri kontaktu s CPU a chladicem, jinak nevim, co by ji tam udrzelo.

Olaf

Re: HDD a spol.
« Odpověď #20 kdy: 08. 08. 2013, 18:34:14 »
Jak rozšířit chlazení o chlazení 2,5" HDD, když původně nebylo takové chlazení v notebooku vyřešeno, byste někdo nevěděl?

Na to Vám bohužel neodpovím, můžu Vám jen ilustrovat vliv "hliníkového" těla a krytu na teplotu HDD.

Během dnešního dne se teplota pohybovala mezi 45-54°C, teď zrovna je 50°C. Jindy když disk dlouho viditelně nechroupá (třeba právě kvůli uvedené technologii ReadyBoost) tak je třeba jen 42-43°C, níže ale neklesá. Právě kvůli disku (jinak celkem odolný, 55°C není mimo funkční rozsah) potřebuji přichladit počítač jako celek. Jinak, pro dotvoření představy, CPU má teď tyto teploty core-0: 48°C, core-1: 50°C, dvě čidla na desce (nevím přesně kde) ukazují 50°C (dnešní rozptyl 45-53°C).

MacBook Pro (Early 2008, Model Identifier: MacBookPro4,1 - tzn., že má hliníkové tělo a kryt, ale tělo ještě není z jednoho kusu; http://support.apple.com/kb/SP4).

a) Stav cca 3 a 1/4 hodiny po zapnutí, na FireWire připojeny 3 (!) externí disky napájené ze sběrnice (!), teplota v místnosti 30°C:
http://imageshack.us/a/img21/6180/ms1r.png. Časové osy nemají stejný rozsah (relace mezi zátěží CPU a teplotou je zřejmá). Graphics Processor Temperature Diode ukazuje (zdráhám se napsat měří) o cca 10°C víc, než je skutečnost (chyba měření nebo SW ??).

Chlazení CPU, GPU, ... řeší Apple až když teplota CPU přesáhne cca 80 °C. Do té doby se ventilátory jen tak líně otáčejí (notebook je opravdu tichý).

b) HDD:
Teplota HDD "SMART Disk FUJITSU MHY2200BH" nad 42°C bývá zřídka kdy, při aktuálních teplotách je běžná. Z výpisu SMART je patrné, že za 13165 hodin provozu nepřesáhla 54°C:

Kód: [Vybrat]
SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  9 Power_On_Hours          0x0032   074   074   000    Old_age   Always       -       13165
194 Temperature_Celsius     0x0022   100   100   000    Old_age   Always       -       46 (Min/Max 9/54)

Disk nemá žádný zjevný tepelný most na tělo resp. kryt. Je umístěn pod "Left Palm Rest" (na teplotě je to znát).

Mezi zápory hliníkových MacBooků něktří uživatelé a recenzenti řadí skutečnost, že na kolenou příliš hřejí. Na druhou stranu jsou vnitřnosti dobře chlazené bez hučení výkonných (spíš hlasitých :) ) ventilátorů. Mj. to má vliv na výdrž baterie.

Cooling

« Odpověď #21 kdy: 08. 08. 2013, 19:47:28 »
No jo no?!

Dnes je hnusně, nebyl jsem schopen ani vystrčit nos z baráku a jít něco dělat (ty uváděné teploty mého počítače se vztahují k teplotám okolního vzduchu 26-34°C)... tak jsem zkusil přeleštit plošku chladiče a znovu nanést teplo-vodivou pastu. Právě proto, že vím že teplota HDD souvisí s teplotou CPU a zbytku skříně.

Poznámka: Pokud někdo u stolního PC uvádí, že mu ta teplovodivá pasta (4g) vystačí tak pro 6 aplikací, tak u notebooku se dá hovořit klidně o stovce. Dáte oprvdu jen kapku (protože vrstva musí být co nejtenčí (má jen překrývat nerovnosti) a nesmíte udělat žádnou vzduchovou kapsu. U notebooku je také problém s rozetřením (či bočním nasunutím chladiče), zpravidla jen můžete zasunout ventilátor a zašoubovat šrouby, čímž přimáčknete plošku chladiče na čip. Tekutý kov u mne nepřipadá v úvahu i tak jsem zbytkem staré pasty zapatlal kde co a musel to pak čistit. Doufal jsem ve špatnou předchozí aplikaci, ale výsledek (co se teplot týká) vypadá stejně i přes jednoznačně vyší naleštění styčné plošky chladiče. Možná za těch 200 hodin, pokud opravdu dochází k nějakému tomu zahoření (výrobce nic takového neuvádí).

Píši ale kvůli HDD. Věděl jsem to a znovu jsem si to ujasnil. Něco tak pitomě navrženého si ani neumíte představit. HDD je pod částí základní desky od které je oddělen kromě jiného i silnou izolací která funguje i jako výborná tepelná izolace. Zw spodní strany (kde je elektronika) je ta stejná fólie a má bránit dotyku s plechem který pomocí šroubů přidržuje HDD v předepsané poloze. Prostě je ten HDD tepelně zaizolovaný. Zkusím se podívat zda neprodávají takové ty nevodivé měkké podložky které mají vést teplo. Právě proto se ptám na žebrování které by onen originální plech nahradilo. Pro 3,5" disky něco takového existuje, většinou i s velmi nízkým ventilátorem.
Disk už jsem stejně chystám programově vyměnit tento už pracuje (Power On Hours) tisíc dní. Právě při té příležitesti jsem chtěl novému disku ulevit. Pro mne je také nepříjemné když na dotik cítím jak je disk horký a obavu občas mám také i když zatím s diskem nebyl problém žádný a nový by snad měl být ještě odolnější a hlavně méně hřát.

V každém případě uvádíte zajímavé údaje. Díky.
Co by mne ještě zajímalo jak moc je ten váš disk při uváděných teplotách aktivní, protože pokud máte například dost paměti tak se disk nemusí klidně celý den pohnout, je to situace od situace.
Ještě mne tak napadá, když ten počítač začne pořádně chladit až při 80°C, kdy zase chlazení umírní, při jaké teplotě. Mně teď v těchto dnech jede chlazení skoro pořád a přiznám se že jsem stále nepochopil podle čeho se řídí úroveň ventilace (protože mi příjde že pokaždé spouští při jiné teplotě - možná se hlídá nějaký teplotní gradient).

Olaf

« Odpověď #22 kdy: 08. 08. 2013, 21:32:19 »
Co by mne ještě zajímalo jak moc je ten váš disk při uváděných teplotách aktivní, protože pokud máte například dost paměti tak se disk nemusí klidně celý den pohnout, je to situace od situace.

Mám 4GB RAM a využití swap je většinou 0, ale přesto je disk aktivní poměrně dost. Rozhodně celý den neprospí :). Standardně se spouští každou hodinu záloha celého disku (inkrementální - Apple Time Machine), často spouštím aplikace a pracuji se soubory. Pokud Time Machine nepoužívám, teplota disku bývá běžně kolem 37 °C, ale soustavně to nesleduji. Vyšší teploty (tj. > 40 °C) si ale všimnu, protože pak začíná "topit" kryt noteboku nad HDD (Left Palm Rest > 35 °C).

Několikrát během zhruba 5 let proběhla reindexace celého disku, což je operace trvající několik hodin. Taky při práci s videem jsou disk i CPU dost vytížené. Kdy bylo dosaženo maxima 54°C (viz SMART), netuším. Mohlo (ale nemuselo) to být při zmíněné indexaci.

Ještě mne tak napadá, když ten počítač začne pořádně chladit až při 80°C, kdy zase chlazení umírní, při jaké teplotě.

Domnívám se, že to bude taky kolem těch 80°C, ale jak je patrné z grafů (http://imageshack.us/a/img21/6180/ms1r.png), teplota po snížení zátěže CPU prudce padá a právě tak otáčky ventilátorů, takže se to hůř "loví". Musel bych laborovat se zátěží, ale teď jsem v trochu hlučnějším prostředí, takže ventilátor stejně neslyším.

To zvýšení otáček ventilátorů při cca 80°C ale sedí, pokud se pracuje v nočním tichu, nelze to přeslechnou. Není to žádný brutální hukot, ale patrné to je.

« Odpověď #23 kdy: 08. 08. 2013, 22:14:22 »
V tychto horucavach su tie teploty v pohode. Ja mam bezne pri kompilovani teplotu cpu cez 70 stupnov. je to C2D 2.2Ghz a to som par mesiacov prevadzkoval notas uplne bez pasty, len vycisteny procak a chladic od tej povodnej zuvacky.
Neskor som dal najlacnejsiu pastu a teplota isla dole o 5-6 stupnov.

Re:Teplovodivé pasty - tekutý kov
« Odpověď #24 kdy: 08. 08. 2013, 23:09:59 »
Ten tekutý kov je údajně super, ale nejde prý bez důkladného přeleštění zcela odstranit. Proto jsem se chtěl zeptat, zda když by se aplikoval znovu na jednou již "potřísněné" plochy, tak se prostě spojí se starou vrstvou, nebo to není možné protože něco v tom tekutém kovu mezitím vytvrdlo?
No ja to z toho vetsinou hrubou silou a toaletakem v lihu odrbal, horsi je, ze spojeni je dokonale,
takze neprekvapi, kdyz clovek obcas vynda chladic i s CPU...

Olaf

« Odpověď #25 kdy: 09. 08. 2013, 00:03:10 »

Ještě mne tak napadá, když ten počítač začne pořádně chladit až při 80°C, kdy zase chlazení umírní, při jaké teplotě.

Domnívám se, že to bude taky kolem těch 80°C, ale jak je patrné z grafů (http://imageshack.us/a/img21/6180/ms1r.png), teplota po snížení zátěže CPU prudce padá a právě tak otáčky ventilátorů, takže se to hůř "loví". Musel bych laborovat se zátěží, ale teď jsem v trochu hlučnějším prostředí, takže ventilátor stejně neslyším.

To zvýšení otáček ventilátorů při cca 80°C ale sedí, pokud se pracuje v nočním tichu, nelze to přeslechnou. Není to žádný brutální hukot, ale patrné to je.

Domnívám se blbě. Zvýšení otáček kolem 80°, snížení při poklesu pod 65° (jeden náhodný vzorek - tomu říkám statistika :) ).

Jimm

Re:Teplovodivé pasty - tekutý kov
« Odpověď #26 kdy: 09. 08. 2013, 01:06:48 »
Ten tekutý kov je údajně super, ale nejde prý bez důkladného přeleštění zcela odstranit. Proto jsem se chtěl zeptat, zda když by se aplikoval znovu na jednou již "potřísněné" plochy, tak se prostě spojí se starou vrstvou, nebo to není možné protože něco v tom tekutém kovu mezitím vytvrdlo?
No ja to z toho vetsinou hrubou silou a toaletakem v lihu odrbal, horsi je, ze spojeni je dokonale,
takze neprekvapi, kdyz clovek obcas vynda chladic i s CPU...
Prostě... Co?

IDDQD

« Odpověď #27 kdy: 09. 08. 2013, 01:54:58 »
Jestli než strkat peníze do chlazení by nebylo lepší koupit SSD.

Cooling (utopista)

« Odpověď #28 kdy: 09. 08. 2013, 23:18:05 »
Něco tak pitomě navrženého si ani neumíte představit. HDD je pod částí základní desky od které je oddělen kromě jiného i silnou izolací která funguje i jako výborná tepelná izolace. Ze spodní strany (kde je elektronika) je ta stejná fólie a má bránit dotyku s plechem který pomocí šroubů přidržuje HDD v předepsané poloze. Prostě je ten HDD tepelně zaizolovaný.

Na zkoušku jsem ten plech a tedy i spodní tepelnou izolaci odstranil, a normálně počítač uzavřel. To abych příliš nezměnil podmínky proudění vzduchu. I přestože se mi asi dvě hodiny reindexoval celý počítač, při tom je každý objekt i prověřen antivirem, teplota dosáhla vrcholu 49°C a po celou dobu mirně, ale setrvale klesala. Teď když disk už nejede nepřetržitě je 45°C. Prostě si udělám vlastní uchycení HDD a možná i vlastní chladící systém. Přitom by bylo mohlo být tak snadné přiložit nějaký průmyslově vyrobený chladič a napojit se na heat-pipe.

P.S.
Vůbec mne chlazení notebooků zklamalo. Je tak snadné odvést teplo z pamětí (nikdo to nedělá), je tak snadné umístit do vnitra lamely vytvářející "elektronický vítr" (nikdo to nedělá). Já osobně bych ovšem konstruoval celé tělo notebooku tak, že by zcela jistě nebylo vůbec třeba používat rotační hlučné prvky pro výměnu tepla s okolím. Myslím, že by se měli pochlapit i výrobci jednotlivých elektrických komponent a to tak aby je stačilo napojit na standardní odvod tepla.

Jak si vybíráte nebo skládáte notebooky vy? Jak mám postupovat až si budu vybírat ten příští? Věnuje se nějaká skupina odvodu tepla, nebo i ideálně celkovému vnitřnímu uspořádání - kvůli případné výměně komponent vlastními silami (se servisem, prý značkovým, nemám vůbec dobré zkušenosti a navíc jednoho servisáka co dělá na soukromo, a počítač bych mu také nesvěřil, znám).

P.P.S.
Teplota HDD mezitím klesla na 43°C.

Cooling

« Odpověď #29 kdy: 09. 08. 2013, 23:45:46 »
Jen pro úplnost bych chtěl ještě uvést, že všechny doposud uvádění teploty odpovídaly napájení notebooku ze síťě a chodu v režimu "rovnováha" (CPU 5-100%, vypínání HDD po 20 minutách nečinnosti).

Při napájení z baterie klesne teplota HDD (i když není vypnutý pro 10 minutovou nečinnost - změna oproti napájení ze sítě) téměř ihned o další 1-2°C (aktální teplota 42°C) a teploty CPU (aktální teplota 40/43°C)  a chipů (aktální teplota 42/44°C) ještě více.