potreboval by som tip na nejaku gsm branu do ktorej vlozim sim kartu, pripojim to k linux servru (slackware) cez seriove alebo usb rozhranie a mozem posielat sms. akosi neviem ani co mam hladat (neviem ako sa strycka googla spytat).
Já k podobnému účelu požívám GSM modemy od SIEMENS/Cinterion/Gemalto.
Konkrétně mám nasazených několik MC39i a MC75, které jsem koupil za pár peněz na Aukru. Eurotel a T-Mobile je před. cca deseti lety ve velkém prodávali pro připojení k netu přes GPRS/EDGE, takže v určitém období se jich v bazaru a inzerci objevilo hrozně moc.
Modemy se k PC připojují přes RS-232 (MC35, MC39i, MC75) nebo i USB (MC75).
Ovládají se textovým terminálem pomocí standardních AT příkazu. Jak za starejch časů... ;-)
Odeslání SMS pak může vypadat např. tako:
AT+CMGF=1
OK
AT+CMGS="+420123456789"
> toto jest testovaci sms→
+CMGS: 198
OK
Existují ovšem i hotové programy, které tam ty AT příkazy nasypou za Tebe. Já používám gsmlib od Petera Hofmanna. Odeslání SMS potom vypadá např. takto:
gsmsendsms -d /dev/cuau7 +420123456789 "toto jest testovaci sms"
Nový hardware, ať už moduly pro konstrukci vlastních zařízení nebo hotové terminály u nás prodávají SEA spol. s r. o. nebo SECTRON s.r.o.
Existuje ještě jeden typ GSM zařízení a sice takové ty USB "palce" pro připojení na UMTS/HSDPA, které jsou aktuálně v prodeji. Nemám s nimi valnou zkušenost, ale když jsem se o ně v jednu chvíli krátce zajímal, zjistil jsem, že takřka všechny neumí CSD, mají tedy výhradně GPRS/EDGE a neposkytují tedy všechny druhy provozu. V případě takového zařízení bych dával velký pozor, jestli umí posílat SMS.