SO-DIMM DDR2 200 vs. 204 pinů

Ramses

SO-DIMM DDR2 200 vs. 204 pinů
« kdy: 02. 08. 2013, 16:25:18 »
Čau lidi.

Prosím vás jaký je rozdíl mezi SO-DIMM DDR2 s 200 pinama oproti 204 pinům?

Proč dát nebo nedat kterým přednost. Jde o upgrade notebooku Acer, původní paměti teď z hlavy nevím (zřejmě 204, protože Acer originálně nabízí pro update jen tyto moduly) kolik mají PINů ale následně zjistím a podle vašich doporučení se zařídím.

Existuje nějaký excelentní web, kde bych mohl ověřit podle chipsetu zda nemohu náhodou použít paměti s vyšším taktem, než uvádí Acer?

Díky, pěkný víkend.
« Poslední změna: 02. 08. 2013, 19:38:49 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:SDRAM SO-DIMM DDR2 200-Pin vs. 204-Pin
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2013, 16:30:39 »
Prosím vás jaký je rozdíl mezi SO-DIMM DDR2 s 200 pinama oproti 204 pinům?

4 piny.

x22

« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2013, 16:46:45 »
204-pinove su DDR3.
Prednost daj tym, ktore notebook podporuje.

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2013, 16:50:48 »
Prednost daj tym, ktore notebook podporuje.

;D ;D ;D

Ramses

« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2013, 18:02:36 »
No tak ne-díky... 8-/

Ona to není vůbec taková zadek, jak to vypadá. Počítat se mi nechtělo a tak jsem zadal starý typ RAM (Výrobce, označení) do vyhledávače - a ejhle našel jsem nabídku jak 200 pinových, tak 204 pinových SO-DIMM.

Podle neveřejného servisního manuálu deska podporuje 200 pinové SO-DIMM. Také se zde uvádí naprosto odlišné velikosti podporovaných modulů, oproti ostatní dokumentaci.

Jenže tomu všemu nemůže člověk příliš věřit, protože výrobce ani nepočítal s updatem BIOSu a naopak počítali s ukončením vývoje. Přesto i já mám originální a novější BIOS než český Acer převzal pro svůj support. Mají v tom trochu zmatek, ale s tou předchozí verzí (méně veřejnou i na mezinárodních stránkách Aceru) prostě řádně nefungují poslední veřejné ovladače Intelu pro grafiku a řadiče. je ale pravda, že český Acer nabízí i tyto ovladače ve starší verzi (mezinárodní/evropský Acer je také nanabízí), tak snad ten starý BIOS protože to bylo kdysi odzkoušeno.

Zrovna jsem četl jeden blog a tam člověk tvrdí že jakási řada Lenova je bez problémů schopna pracovat s 16 GB RAM. Ostatní to potvrdili.

Víte jak se notebook špatně a detailně zkoumá? Myslím, že na další rejpání jsem vám poskytl materálu až dost. Já jedu domů počítat piny.

P.S.
Máte někdo zkušenost s IT obchodem: příjdu - zasunu - mrknu alespoň do BIOSu, případně spustím test paměti - koupím když funguje? Klidně za drobný příplatek. Acer ... Née - nabídli by mi jen to čeho se nemohou zbavit a co také nechci, navíc i bez práce za nehoráznou cenu.

Ramses

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2013, 18:29:38 »
X22: To, že DDR3 soDIMM má 204 pinů vím (hlavně je jiná mezera oproti DDR2). Jenže jsem prostě narazil na spoustu dodavatelů, kteří zejména pro značkové notebooky, mají v nabídce 204 pinové DDR2 paměti. Že by to byly všechno překlepy? Jiné obchody zase vůbec neuvádějí počet pinů, což přehlednosti také nepřidá.

Eskymák

Re:SO-DIMM DDR2 200 vs. 204 pinů
« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2013, 19:50:20 »
Při nákupu na internetu můžeš bez udání důvodu vrátit do 14ti dnů a dostaneš prachy zpět. Takže jich na testování můžeš koupit třeba vagón.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 08. 2013, 20:36:22 »
Mrknete na http://www.crucial.com/ . Jestli na tom stroji mate Widle, tak tam maji udelatko, ktere z IE a mozna i FF stroj osaha a rekne vam, co se do toho muze dat. Pokud Widle nemate, furt tam jeste jde wadat typ stroje. Pak si to ale kupte radsi jinde, protoze Crucial nepatri k nejlevnejsim. I stare pameti, ktere dnes clovek taha z elektroodpadu, tam prodavaji za castky, az clovek ocim neveri.

Ramses

« Odpověď #8 kdy: 02. 08. 2013, 22:01:04 »
JardaP: Zrovna crucial.com se jak se zdá drží pouze doporučení pro konečné zákazníky učiněné v době vydání notebooku (historický seznam náhradních dílů a rozšíření). Nenabízí rozšířené množství paměti které deska notebooku podporuje.

Navíc se vůbec nesnaží zákazníky informovat o tom co že jim to nabízí a pro jaký HW. Což je podle mne zásadní chyba. Protože notebooky které se dodávaly na trh dlouho měly po letech naprosto odlišné HW komponenty než původní sestavy. Navíc seznamy testovaného kompatibilního HW se mnohdy již nikdo nenamáhal dostat do manuálů. Oni jsou ty seznamy dnes pasé, ale pokud mohu posoudit, mnohé z těch věci se v našich obchodech ani neprodávaly. Vývoj, cena, ochota zákazníků platit tomu tak chtěly.

V každém případě já už vím co potřebuji. Ověřil jsem to křížově přes desku (ještě méně dohledatelných záznamů) a řadič.

brk

« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2013, 07:47:26 »
Koukni, co tam máš teď a podle toho nakupuj.

Brát ohledy na nějaké počty pinů v popiscích eshopů je naprosto zbytečné. Někdo na úrovni velkoobchodu se splete a databázi i s chybou rázem přebere dalších 50 eshopů.

Zhruba před rokem jsem se přesně takhle spálil. Potřeboval jsem filtr do digestoře. filtr stál v eshopu 400, stovka poštovné. Zašel jsem do nejbližšího elektra a řekl jim, že do pětistovky to beru u nich, jinak si to nechám poslat, jelikož sami začali s cenou vyšší. Dohodli jsme se a já si koupil špatný filtr. Když jsem zjišťoval, kde se stala chyba, tak to přesně tak, jak jsem psal výše. Velkoobchod udělal chybu a desítky eshopů ji přebraly.

V jednom z těch eshopů pracuje známá, tak jsem si postěžoval a jen se zasmála. Takových chyb tam prý mají mraky. Z počátku to prý hlásila a opravovala, ale už na to kašle. Je placená za jinou prací. Pro ní je z pohledu administrativy jednodušší vyřešit případnou vratku, než zařizovat tohle a když se někdo spálí jako já, tak je to jeho problém.

RDa

• 2 895
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 04. 08. 2013, 10:30:10 »
Se podivej co v tom notebooku mas. A na stitku k pameti hledej "PC2-", nebo "PC3-", ktere indikuji DDR2 resp. DDR3. Pripadne si nainstaluj nejaky diagnosticky soft, ktery ti to rekne primo.

Nechapu vas lidi, kdyby jste alespon napsali presny model notebooku, tak to prece i vygooglite, namisto blbeho dotazovani..

Pri vyndani modulu je taky mozno urcit typ by voko.. podle obrazku zde: http://en.wikipedia.org/wiki/SO-DIMM (minimalne tim odlisite ddr1/2 od ddr3). Ale nikdy jsem nevidel neoznaceny nebo nevygooglovatelny modul.

Ramses

« Odpověď #11 kdy: 04. 08. 2013, 10:45:41 »
Díky vám všem pánové. Jak jsem psal už mám pořešeno. Vlákno nechávám uzavřít, i přestože by si mnozí tvůrci e-shopů a znalostních bází zasloužili abyste připojili svou kritiku na jejich práci (data na Internetu), protože se zde akorát zbytečně rozčilujete.

P.S.
Přesný model nepíši, protože když vidím ty davy lidí co neumí číst... Další zdroj "zaručených desinformací", jako je na otázku pro vyhledávač "Samsung M4 70T28..." netřeba. Pokud to někdo nepochopil snažím se notebook vybavit nad rámec běžné konfigurace, kterou kdysi určil výrobce.

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 04. 08. 2013, 12:47:08 »
A spocitals ty piny?  ;D

Ramses

« Odpověď #13 kdy: 04. 08. 2013, 15:52:06 »
A spocitals ty piny?  ;D

Ještě jsem neměl čas vypnout počítač. Blbec jsem začal nějakou práci, kterou nechci přerušit. Možná teď někdy v týdnu, škoda že aktualizace Windows vycházejí až na další úterý. Ale budu to počítat jen ze zajímavosti (už vím po čem jdu) - podle mne, jak se znám, nebudu schopen se dopočítat.

Ještě k těm pinům. Já bych si dokázal představit, že by mohla 200 pinová RAM pasovat do 204 pinového slotu. V minulosti měli různí výrobci různého HW řešenou různě komunikaci přes odlišné dráty. Měl jsem za to, že by mohlo jít o něco specifického (klidně spojeného i s rozšířeným licencováním SW - obdoba SLIC table, nebo nutnost pro blue-ray) u značkových počítačů (tady jsem převážně na špatné značení narážel) - některé obchody nabízejí paměti specificky pro určité počítače (nabízejí k nim třeba i montáž, lepší cenu pokud u nich byl zakoupen počítač,...).

Ramses

« Odpověď #14 kdy: 04. 08. 2013, 16:04:25 »
Jen ještě pro jistotu, občas mi někteří připadáte docela divní (proto také téma nechávám uzamknout - zda se tak stane nevím)...

Nechápejte moje nacpání 200 pin modulu do 204 pinového jako něco magického. Nebo, že se nedejbože liší délka obou modulů, či pozice elektro vývodů (jednotlivých pinů). Prostě jsem si představoval, že na 200 pinovém modulu jsou 4 piny nevyvedeny.