Záchrana dat z NAS Synology

Petr Mikel

Re:Záchrana dat z NAS Synology
« Odpověď #45 kdy: 10. 10. 2016, 10:06:13 »
JardaP:
To já samozřejmě mám, i když jsem v počítačích totální lama (nebo právě proto). Jak jsem psal, mimo NAS mám rodinné věci na dalších dvou místech, tak snad to stačí. Jen mně zaujalo, že "milous" z mého dotazu ihned poznal, že jsem se k datům choval nějak špatně a nevím, co to podle něho znamená. Jestli jim mám každý večer popřát dobrou noc? 

Petr Mikel

« Odpověď #46 kdy: 17. 10. 2016, 07:15:57 »
Dobrý den, jen pro informaci. Technikovi se nakonec podařilo k datům dostat a všechna přesunul na nový disk. To teď zjistím. Na původním disku potom při testu vyběhlo asi 8tis. vadných sektorů a hlásilo to havarijní stav (nebo něco takového).

sj

« Odpověď #47 kdy: 17. 10. 2016, 08:55:12 »
Gratulují že to nakonec snad dobře dopadlo.

Jen malé doporučení do budoucna - na DIY NASech založených na FreeNAS a ZFS se právě z těchto důvodů doporučuje tak 1x za měsíc spustit přečtení celého povrchu disku a zkontrolovat poté SMART diagnostiku zda nehlásí jakýkoliv problém se sektory (a to již i jen to že musel použít CRC pro přečtení sektoru, nemluvě o reallocation count).

Právě proto že se může postupně rozvíjet poškození sektoru a než se uživatel dostane k jeho přečtení tak problém přejde z porušení pár bitů (triviálně opravitelné pomocí CRC přímo firmwarem disku (a snad nezamlčené před SMARTem) až k nečitelnému sektoru).

Říkám to tedy jako člověk s 4+ externími HDD z nichž většina povrchu se po zápisu nikdy nepřečetla, ale až si jednou NAS pořídím tak vím co budu dělat. A stejně pokud jsem na ty data 5 let nesáhl tak nejsou tak kritický důležitá. A fotky mám snad zálohované vícenásobně.