pockat, on provedl obnovu RAIDu bez vymeny vadneho disku?
Co se tam jako melo obnovit, kdyz tam zustal ten spatnej disk?
Tak to synology za to opravdu nemuze a chyba je mezi zidli a klavesnici.
Omlouvám se, že jsem chvilku nekomunikoval, ale už jsem zpět a mám potřebu něco dovysvětlit.
Vycházel jsem z informací ze stránek synology, kde se doslovně uvádí:
3. Opravte svazek
Pomocí funkce „Opravit“ stanice Synology DiskStation mohou uživatelé v některých situacích sami opravit svazek. Nenormální stavy svazků stanice DiskStation lze rozdělit na 4 režimy, které jsou také uvedeny v uživatelském rozhraní stanice DiskStation:
Normální – systémový oddíl selhal
Omezený režim
Zhroucení – jen pro čtení
Zhroucení
V případě prvního a druhého režimu můžete opravit svazek sami. V případě třetího režimu se můžete pokusit o záchranu dat. Postup je popsán níže.Na základě této informace jsem se domníval, že se v tomto omezeném režimu synology pokusí opravit nějaké clustry, ověřit funkčnost disku, apod. Nevím, ani dodnes, co vlastně ta oprava dělá.. U mě se stalo následovné, začala oprava v procentech a poněvadž to vypadalo na dýl, odešel jsem, po návratu byl NAS uspaný! Jestli oprava proběhla, či ne vlastně nevím. DISK1 (dobrý) byl prázdný v základním DSM, bez balíčků, DISK2 (chybující) ve stavu, kdy bylo vidět na data, ale při pokusu k přístupu k nim se NAS odpojoval.
DATA jsem nakonec z NASu dostal. Zkoušel jsem různě připojovat disky do šachet, což je zároveň odpověď na dotaz
V logu mě zaujalo:
Error,Systém,2013/07/18 23:29:16,SYSTEM,Internal disk [1] was defective.
Warning,Systém,2013/07/18 23:39:01,SYSTEM,System booted up from an improper shutdown.
Error,Systém,2013/07/19 00:59:07,SYSTEM,Internal disk [2] was defective.
Docela by zajímalo, co jste s tím vlastně prováděl?
..měl jsme dřívější zkušenosti s poškozenými sběrnicemi u HD, kdy disk byl jinak v pořádku, tak jsem to zkoušel. Zvláštní je, že někdy se mi po připojení dařilo stáhnout pár MB dat, někdy disk spadl. Pak ale vydržel celou zálohu (těch základních dat), blbosti, jako filmy a mp3 zkouším z něj dostat ještě dnes. Buď se mi to podaří, nebo ne, nevadí. Disk budu reklamovat, je na něj záruka 6 let a pak budu řešit i častější zálohu důležitých dat z NASu. Děkuji všem za podporu MAREK