Záchrana dat z NAS Synology

makumba

Re:Záchrana dat z NAS Synology
« Odpověď #15 kdy: 21. 07. 2013, 00:02:35 »
Tak předně bych viděl problém v postupu, který jste zvolil při chybě prvního (druhého?) disku. Já osobně bych v tu chvíli asi zkontroloval SMART obou disků a pokud by byla data ještě online, tak bych je hodně rychle někam zkopíroval, nebudu-li brát v potaz fakt, že je IMHO čiré šílenství spoléhat jen na RAID bez záloh. (RAID je fajn věc, ale nezabrání náhodnému smazání, HW chybě, přepětí, které odpálí oba disky apod.)  V danou chvíli běžel RAID pravděpodobně v degraded režimu, ve kterém je standartně nutné vyměnit vadný HDD a potom by se měl provést sync a vše by mělo fungovat dál. Ať už ta situace byla jakkákoliv tak zapnout obnovu raidu s původnímy HDD, bez bližší znalosti jejich stavu, nebyla štastná volba...což už asi víte.

Podle všeho Synology i s funkcí SHR využívá klasický SW RAID s kombinací LVM, takže bych zkusil HDD postupně připojit k PC a inicializovat RAID přes mdadm pak LVM a pokusit se dostat k datům.
Pokud by to nešlo, došlo asi k nějakému přeformátování/poškození oddílů na disku, myslím, že jsem někdy viděl nějaký program (placený) který uměl obnovit původní oddíly na disku pokud nedošlo k úplnému formátu, ale ruku do ohně za to nedám ;D

Ještě nějaké linky co by snad mohly pomoct pokud tomu úplně nerozumíte.:

http://www.synology.com/support/faq_show.php?lang=enu&q_id=579
http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=160&t=51393

schmoo

« Odpověď #16 kdy: 21. 07. 2013, 10:12:26 »
pockat, on provedl obnovu RAIDu bez vymeny vadneho disku?  ;D  Co se tam jako melo obnovit, kdyz tam zustal ten spatnej disk? :D Tak to synology za to opravdu nemuze a chyba je mezi zidli a klavesnici.

student

« Odpověď #17 kdy: 21. 07. 2013, 13:41:36 »
Pokud by to nešlo, došlo asi k nějakému přeformátování/poškození oddílů na disku, myslím, že jsem někdy viděl nějaký program (placený) který uměl obnovit původní oddíly na disku pokud nedošlo k úplnému formátu, ale ruku do ohně za to nedám ;D
Na toto staci testdisk (zadarmo). Pusta sa to na kopii bitovej kopie disku, nie na disku samotnom.

TV

« Odpověď #18 kdy: 22. 07. 2013, 10:46:47 »
Přiznám se, že jste mne trochu vystrašil.

V minulosti jsem provozoval RAID-1 na Synology DS209, s tehdejším FW tedy v nastavení SHR:ne a EXT3:ano (výchozí). Na jednom z disků se po čase objevila anomálie - výskyt vadných sektorů, bohužel s narůstající tendencí. Synology na situaci upozornilo a doporučilo výměnu disku. To jsem taky udělal, vadný kus vymontoval a dále pokračoval pouze s jedním diskem - pole v degradovaném režimu, ale stále pochopitelně read-write. Po čase jsem zajistil náhradu za vadný disk, zapojil do NASu a došlo k obnově pole (nazrcadlení na nový disk). Bez jakékoli ztráty dat, nebo nepříjemných překvapení.

Před časem jsem dal dohromady další NAS, tentokrát DS212, opět RAID-1 a v nastavení SHR:ano a EXT4:ano (výchozí). Zpětně si uvědomuji, že SHR nejspíš nebyla nejlepší volba, v RAID-1 nic pozitivního nepřinese. Kdo ví, jak se chová v kritických situacích a při pokusech o ruční pripojení / obnovu v Linuxu. Pokud jde o nějaké obecně podporované LVM, tak to by snad ještě šlo, ale stejně bych to nejraději předělal na neSHR. Ach jo. Špatné rozhodnutí je špatné.

Omlouvám se, rady již poskytli ostatní. :) Bezpečnostní bitová kopie je ideální, pokud je kam...

j

« Odpověď #19 kdy: 22. 07. 2013, 13:36:26 »
2x NAS  každý jinde, v každém 1 disk, synchronizováno občas pomocí rsync...

Hlavně nééé automaticky... jinak to podle Murphyno zákona zaručeně skončí tím, že budou data v čoudu, protože rsync proběhne v nejnevhodnější dobu.  ;D

To je vpohode, jen to jeste chce pridat nejakou historii, trebas pomoci snapshotu (= samo dalsi spotreba prostoru). A cas od casu (v zavislosti na ty historii) alespon zbezne zkouknout, ze tam data jsou a daji se cist.

Jinak zcela obecne k problemu ... NIKDY, ale opravdu NIKDY nepouzivat absolutne ZADNY nastroje na "opravu". Ve 100% pripadu plati, ze co podelano nebylo, to dorazej. Vcetne samo fsck. Nejdriv (jak bylo receno) je treba nekam rychle dostat data ... a teprve pak se da laborovat.
Nedavno se mi rozjeb ext3 na routeru, nastesti sem jeste stihnul postahovat vse podstatne (konfiguraci ... a mam jeste i (sice starsi, ale pouzitelnou) zalohu), po rebootu uz disk neprimontoval ... kdyz sem na to postval fsck ... tak ten to projistotu dorazil uplne (uz nerozpoznalo ani typ FS ...)

Olaf

« Odpověď #20 kdy: 22. 07. 2013, 16:05:06 »
2x NAS  každý jinde, v každém 1 disk, synchronizováno občas pomocí rsync...

Hlavně nééé automaticky... jinak to podle Murphyno zákona zaručeně skončí tím, že budou data v čoudu, protože rsync proběhne v nejnevhodnější dobu.  ;D

Replikaci (ne backup) nabízí i Synology. Jmenuje se to High Availability a je to dostupné jen pro některé modely - http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=585&lang=enu. Dobré při selhání HW (Markův případ), blbuvzdorné (Markův případ ?? :) ) to pochopitelně není.

Pikantní je podmínka, že: "The servers cannot contain any SHR format volumes."

« Odpověď #21 kdy: 22. 07. 2013, 16:09:55 »
Pikantní je podmínka, že: "The servers cannot contain any SHR format volumes."
Tak to fakt je :)

Marek

« Odpověď #22 kdy: 23. 07. 2013, 22:56:33 »
pockat, on provedl obnovu RAIDu bez vymeny vadneho disku?  ;D  Co se tam jako melo obnovit, kdyz tam zustal ten spatnej disk? :D Tak to synology za to opravdu nemuze a chyba je mezi zidli a klavesnici.

Omlouvám se, že jsem chvilku nekomunikoval, ale už jsem zpět a mám potřebu něco dovysvětlit.

Vycházel jsem z informací ze stránek synology, kde se doslovně uvádí:

3. Opravte svazek

Pomocí funkce „Opravit“ stanice Synology DiskStation mohou uživatelé v některých situacích sami opravit svazek. Nenormální stavy svazků stanice DiskStation lze rozdělit na 4 režimy, které jsou také uvedeny v uživatelském rozhraní stanice DiskStation:

Normální – systémový oddíl selhal
    Omezený režim
    Zhroucení – jen pro čtení
    Zhroucení

V případě prvního a druhého režimu můžete opravit svazek sami. V případě třetího režimu se můžete pokusit o záchranu dat. Postup je popsán níže.

Na základě této informace jsem se domníval, že se v tomto omezeném režimu synology pokusí opravit nějaké clustry, ověřit funkčnost disku, apod. Nevím, ani dodnes, co vlastně ta oprava dělá.. U mě se stalo následovné, začala oprava v procentech a poněvadž to vypadalo na dýl, odešel jsem, po návratu byl NAS uspaný! Jestli oprava proběhla, či ne vlastně nevím. DISK1 (dobrý) byl prázdný v základním DSM, bez balíčků, DISK2 (chybující) ve stavu, kdy bylo vidět na data, ale při pokusu k přístupu k nim se NAS odpojoval.

DATA jsem nakonec z NASu dostal. Zkoušel jsem různě připojovat disky do šachet, což je zároveň odpověď na dotaz
V logu mě zaujalo:

Error,Systém,2013/07/18 23:29:16,SYSTEM,Internal disk [1] was defective.

Warning,Systém,2013/07/18 23:39:01,SYSTEM,System booted up from an improper shutdown.

Error,Systém,2013/07/19 00:59:07,SYSTEM,Internal disk [2] was defective.

Docela by zajímalo, co jste s tím vlastně prováděl?

..měl jsme dřívější zkušenosti s poškozenými sběrnicemi u HD, kdy disk byl jinak v pořádku, tak jsem to zkoušel. Zvláštní je, že někdy se mi po připojení dařilo stáhnout pár MB dat, někdy disk spadl. Pak ale vydržel celou zálohu (těch základních dat), blbosti, jako filmy a mp3 zkouším z něj dostat ještě dnes. Buď se mi to podaří, nebo ne, nevadí. Disk budu reklamovat, je na něj záruka 6 let a pak budu řešit i častější zálohu důležitých dat z NASu. Děkuji všem za podporu MAREK

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 24. 07. 2013, 11:23:02 »
Jen řeknu, jak to budu mít v blízké době já.

Doteď jedu ve stolním PC softwarový RAID1. Není to záloha, to vím. Můžu si data smazat sám a pak už je prostě mít nebudu, to taky vím. Chráním se tím pouze před selháním HW (v tomto případě jednoho HDD).

V blízké budoucnosti to ale bude jinak, budu mít druhý SW RAID1, který bude ležet 30 km daleko a na obou RAID1 budou stejná data. Synchronizace přes rsync, ještě nevím, jestli ruční nebo automatická. Pokud automatická, budu muset rsync obalit nějakými testy, jestli je před kopírováním vše v pořádku - např. že oba RAID1 mají oba disky ok...

Jde samozřejmě hlavně o rodinné fotky, to nejdůležitější, co běžný člověk v PC má. Takže budou fotky na:
2x RAID1 (4x HDD)
1x HDD v notebooku
1x HDD v desktopu

Jestli o ty fotky přijdu, tak už fakt nevím, jak to udělat líp...

Jo, říká se tomu paranoia ;D

bwbw

« Odpověď #24 kdy: 24. 07. 2013, 12:43:14 »
na SW RAID pouzi nieco so ZFS a nechaj si vytvarat snapshoty => nemozes si data zmazat sam a inicialne nic nestoja. Okrem toho mas data rovno checksumovane. Nechranis sa pred zivelnou pohromou. Ked uz budes mat snapshoty ZFS, rsyncuj do vzdialenej destinacie tie, pripadne rovno pouzi zfs send/receive po ssh - vzdy konzistentne data.

« Odpověď #25 kdy: 24. 07. 2013, 12:50:51 »
pripadne rovno pouzi zfs send/receive po ssh - vzdy konzistentne data.
Jenom mala technicka: nerekl bych "konzistentni data", ale "data z jednoho okamziku". Pokud tam budes mit databazi, tak tam konzistentni data nutne nebudou. (To jenom tak poznamka pro ty, kdo by si mysleli, ze to je vsespasne reseni...)

schmoo

« Odpověď #26 kdy: 24. 07. 2013, 13:57:24 »
PZpětně si uvědomuji, že SHR nejspíš nebyla nejlepší volba, v RAID-1 nic pozitivního nepřinese.

Ja myslim, ze u dvoudiskovych stanic SHR = RAID-1. Za tim neni zadna magie. je to linux krabicka s userfriendly www ovladanim:)

schmoo

« Odpověď #27 kdy: 24. 07. 2013, 14:17:47 »

Na základě této informace jsem se domníval, že se v tomto omezeném režimu synology pokusí opravit nějaké clustry, ověřit funkčnost disku, apod.

opravit nějaké clustry? ne. zalezi v jakem stavu je ten puvodni disk, inicializovany/neinicializovany atd. ta oprava se tyka tusim opravy (synchronizace) RAIDu. uz nejakej patek mi slape Syno jak hodinky, tak nevim. rekl bych, kazdopadne spravne reseni je podle me odpojit problematicke disky a vse si nastudovat, forum a web synology :)  lehce se stane, ze se udela procesni chyba v postupu.

bwbw

« Odpověď #28 kdy: 24. 07. 2013, 14:56:51 »
pripadne rovno pouzi zfs send/receive po ssh - vzdy konzistentne data.
Jenom mala technicka: nerekl bych "konzistentni data", ale "data z jednoho okamziku". Pokud tam budes mit databazi, tak tam konzistentni data nutne nebudou. (To jenom tak poznamka pro ty, kdo by si mysleli, ze to je vsespasne reseni...)
trochu thread hijack 8)
urcite to tak je? rad sa necham poucit, ale doteraz som vzdy zil v domneni, ze DB ukladaju na disk data vzdy v stave, kedy je DB konzistentna (C a D z ACID)... odtial dalej to ma prebrat FS a jeho nastroje. Pochopitelne ako pisem, rad sa necham poucit o stavoch, kedy to tak nie je! dopredu dakujem :)

Olaf

« Odpověď #29 kdy: 24. 07. 2013, 20:48:51 »
Omlouvám se, že jsem chvilku nekomunikoval, ale už jsem zpět a mám potřebu něco dovysvětlit.

Vycházel jsem z informací ze stránek synology, kde se doslovně uvádí:

3. Opravte svazek

Pomocí funkce „Opravit“ stanice Synology DiskStation mohou uživatelé v některých situacích sami opravit svazek. Nenormální stavy svazků stanice DiskStation lze rozdělit na 4 režimy, které jsou také uvedeny v uživatelském rozhraní stanice DiskStation:

Normální – systémový oddíl selhal
    Omezený režim
    Zhroucení – jen pro čtení
    Zhroucení

V případě prvního a druhého režimu můžete opravit svazek sami. V případě třetího režimu se můžete pokusit o záchranu dat. Postup je popsán níže.

Na základě této informace jsem se domníval, že se v tomto omezeném režimu synology pokusí opravit nějaké clustry, ověřit funkčnost disku, apod. Nevím, ani dodnes, co vlastně ta oprava dělá..

Přiznám se, že z toho stále nejsem moudrý.

Oprava bez výměny disku přichází do úvahy pouze v případě tzv. režimu "normální – systémový oddíl selhal" (viz http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=485&lang=csy#t3.1)

Pokud jste se dostal do tzv. "omezeného režimu", podle návodu (viz http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=485&lang=csy#t3.2) jste měl:
a) vyměnit vadný disk (rozhodně disky nepřehazovat)
b) provést opravu (v tomhle případě oprava znamená, že se data z dobrého disku zkopírují na nový (prázdný) disk).

Pokud jste se dostal do tzv. "zhroucení – jen pro čtení" (viz http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=485&lang=csy#t4.1), postup je jasný. Žádná oprava!.

Dovolil bych si doporučit věnovat pozornost prvnímu bodu odstavce http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=485&lang=csy#t4.2 (režim "zhroucení"): Neměňte pořadí disků. Podle mého názoru by to mělo být zdůrazněno u každého bodu.

Jinak dík za informace a gratuluji k záchraně důležitých dat. Máte štěstí.