Zkušenosti s MacBook Pro

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s MacBook Pro
« Odpověď #45 kdy: 03. 06. 2013, 22:59:43 »
Pravda, je tady Thunderbolt (kterej zatim nikdo jinej nepouziva) a zpocatku byly s tim jeho touchpadem taky nejaky trable.

Mor

« Odpověď #46 kdy: 03. 06. 2013, 23:20:32 »
Dovolte názor starého harcovníka, který má za sebou docela dlouhé zkušenosti se vším možným - od IQ151 přes MS-DOS A Windows 1.0 přes Linux a různé formy BSD až po posledních 5 let s Macem. Po modelu MacBook Pro z roku 2009, který dosud ke vší spokojenosti využívá moje žena, momentálně provozuji poslední Retina MacBook Pro a nikdy jsem nebyl spokojenější.
Co se týče Mac OS X, je postaven na BSD architektuře, mikrojádro Darwin je OpenSource (alespoň částečně) a pro práci vývojáře čehokoliv si dnes nedovedu představit jiné pracovni prostředí.
Pravda, u strašího modelu je nejvíce limitující faktor pomalý disk (to je vážně vopruz!) a občas poněkud hlučnější grafika, pokud je spuštěno dedikované GPU, ale i tak to stačí na prfesionální práci s fotografiemi ve vysokém rozlišení. U nového Retina modelu jsem zatím po téměř roce užívání žádný problém nezaznamenal a jsem jím naprosto uchvácen - už jsen ten obraz stojí za to, o rychlosti plnění mých přání ani nemluvím - občas je rychlejší než já!
Pokud nemáte problém s adaptací na nová prostředí, nelze než doporučit. Moji rodiče to zvládli velmi rychle, dokonce i maminka, která k zařízením, která se ručně nenatahují chová zásadní nedůvěru a odstup.

« Odpověď #47 kdy: 04. 06. 2013, 00:05:10 »
Uz v dobe, kdy jsem si s OS X hral pouze v podobe Hackintoshe, jsem u notasu (HP) resil naprosto stejne problemy s funkcnosti jako na Linuxu. Ta podoba byla az prilis blizka na nahodu.
No tak já mám třeba MacBook s Broadcom wifinou. To není něco, co by se s Linuxem zrovna excelentně kamarádilo, pokud vím...

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 04. 06. 2013, 00:34:17 »
Aha, takze asi delam neco spatne kdyz ted jedu pres Broadcomi wifinu.
Potrebujes akorat firmware (kterej neni - nemuze byt - soucasti linuxovyho ovladace).

Potize bejvaj s ruznejma zk^H^H... ehm, modifikovanejma wifinama, coz myslim zrovna neni pripad macbooku.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 04. 06. 2013, 00:53:11 »
Asi muze bejt potiz s novejma kartama. Ale to uz myslim neplati.
Hele, ja mam "starej" MacBookPro5,3 (s klasickou BCM43xx), s nim muzu tezko posuzovat stav novejch retina booku. Navic nade mnou OS X vyhral, protoze i pres me vyhruzky jsem ho tam nechal :-).

« Odpověď #50 kdy: 04. 06. 2013, 01:07:57 »
Aha, takze asi delam neco spatne kdyz ted jedu pres Broadcomi wifinu.
Je to reverse-engineerovaný ovladač. To myslím hovoří dostatečně jasně :)

podlesh

« Odpověď #51 kdy: 04. 06. 2013, 09:51:07 »
Klíčová otázka: jak je na tom s linuxem? Je to tak že koupím, nainstaluji nějakou distribuci a jedu?
Na co se vlastne ptas? Jestli Apple z nejakeho duvodu pouziva jenom takovy hw, ktery Linux podporuje? Tak na to je urcite odpoved NE. Applu je nejaky Linux ukradeny a na MacOS si ovladace napisou sami, takze tenhle problem fakt neresi :)
Heh. Otázka se samozřejmě týkala toho Elitebooku, u kterého nemůžu používat předinstalovaný OS (a to i za předpokladu že je plně a bez problémů funkční, s tím mívá HP také občas problémy).

Disclaimer: je to samozřejmě mé vlastní kritérium - spousta lidí nechce UNIX-like a rádi používají Windows, jiní zase nepřekousnou UNIX-like pokud není dostatečně free.

Jitka

« Odpověď #52 kdy: 04. 06. 2013, 10:35:16 »
Btw, nepřipravují nějaký nový model s Haswell procesory? To bych možná i zvážila a počkala.  ;)

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 04. 06. 2013, 10:43:32 »
Sakra, ted nemuzu najit tu "spravnou" sajtu. Nicmene i tahle radi totez.
Apple ma relativne vyrovnany cas obnovy prodavanych modelu a podle pokracujici krivky by mel byt novy model na spadnuti.

Luski

« Odpověď #54 kdy: 04. 06. 2013, 11:59:12 »
Nove produkty Apple s procesormi Haswell by mali byt predstavene 10.6 na konferencii WWDC

Jitka

« Odpověď #55 kdy: 04. 06. 2013, 13:40:20 »
Nove produkty Apple s procesormi Haswell by mali byt predstavene 10.6 na konferencii WWDC

Děkuji  :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #56 kdy: 04. 06. 2013, 16:18:48 »
Mirek a kmarty (offtopic): Problém s Broadcom wifi jsem měl, ale jak bylo řečeno, existuje uzavřený ovladač (funkční, ale padl mi s IPv6) a také otevřený ovladač v jádře (který používám teď, nedělá problémy). Jen je to na dlouhý lokty, aby to začalo fachat. Nic pro nováčky.

« Odpověď #57 kdy: 04. 06. 2013, 16:24:06 »
Jen je to na dlouhý lokty, aby to začalo fachat. Nic pro nováčky.
No dyť jsem to psal: "To není něco, co by se s Linuxem zrovna excelentně kamarádilo, pokud vím..."

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #58 kdy: 04. 06. 2013, 16:59:18 »
Mirek: No vždyť píšu - kamarádí se to naprosto excelentně, jen to chce geeka :-) Abych to trochu zakončil - není nad Intel nebo Atheros wifi.

peter

« Odpověď #59 kdy: 04. 06. 2013, 17:08:20 »
Klíčová otázka: jak je na tom s linuxem? Je to tak že koupím, nainstaluji nějakou distribuci a jedu?
Na co se vlastne ptas? Jestli Apple z nejakeho duvodu pouziva jenom takovy hw, ktery Linux podporuje? Tak na to je urcite odpoved NE. Applu je nejaky Linux ukradeny a na MacOS si ovladace napisou sami, takze tenhle problem fakt neresi :)
Heh. Otázka se samozřejmě týkala toho Elitebooku, u kterého nemůžu používat předinstalovaný OS (a to i za předpokladu že je plně a bez problémů funkční, s tím mívá HP také občas problémy).

Disclaimer: je to samozřejmě mé vlastní kritérium - spousta lidí nechce UNIX-like a rádi používají Windows, jiní zase nepřekousnou UNIX-like pokud není dostatečně free.

HP je na tom s podporou Linuxu dobře. Některé modely vč. Elitebooku jsou cerifikované typicky od Suse (taky se některé modely se SLED prodávají, pouze v ČR může být problém koupit laptop bez Windows).