Dovolte názor starého harcovníka, který má za sebou docela dlouhé zkušenosti se vším možným - od IQ151 přes MS-DOS A Windows 1.0 přes Linux a různé formy BSD až po posledních 5 let s Macem. Po modelu MacBook Pro z roku 2009, který dosud ke vší spokojenosti využívá moje žena, momentálně provozuji poslední Retina MacBook Pro a nikdy jsem nebyl spokojenější.
Co se týče Mac OS X, je postaven na BSD architektuře, mikrojádro Darwin je OpenSource (alespoň částečně) a pro práci vývojáře čehokoliv si dnes nedovedu představit jiné pracovni prostředí.
Pravda, u strašího modelu je nejvíce limitující faktor pomalý disk (to je vážně vopruz!) a občas poněkud hlučnější grafika, pokud je spuštěno dedikované GPU, ale i tak to stačí na prfesionální práci s fotografiemi ve vysokém rozlišení. U nového Retina modelu jsem zatím po téměř roce užívání žádný problém nezaznamenal a jsem jím naprosto uchvácen - už jsen ten obraz stojí za to, o rychlosti plnění mých přání ani nemluvím - občas je rychlejší než já!
Pokud nemáte problém s adaptací na nová prostředí, nelze než doporučit. Moji rodiče to zvládli velmi rychle, dokonce i maminka, která k zařízením, která se ručně nenatahují chová zásadní nedůvěru a odstup.