Budu se živit programováním, jak začít?

Re:Budu se živit programováním, jak začít?
« Odpověď #30 kdy: 27. 05. 2013, 20:00:36 »
Chlape ty jsi blazen... v 38 zacit programovat, je kravovina....

A proč? Pokud neni línej se učit a hlavně pálí mu to, tak v čom je problém?

pavlix

« Odpověď #31 kdy: 27. 05. 2013, 20:15:52 »
Hmm, samostatná rekvalifikace na programátora, to zní zajímavě. Úplně bych se vykašlal na ty chytrolíny, co si myslí, že si má člověk po třicítce pomalu shánět rakev. Pokud jsem správně pochopil tvé dosavadní zkušenosti, tak ti nemusím říkat, že práce se neshání nutně tak, že si na jobsech najdu inzerát od nějaké firmy s „mladým a dynamickým“ kolektivem. Najít kvalitního člověka není až taková sranda a kolikrát ta kvalita není ani v nízkém věku, ani v mnoha rocích zkušeností.

Padlo tu pár dobrých nápadů. Já bych snad přidal že na root.cz jsi docela blízko open source světu, kde si člověk může lehce udělat praxi na otevřených projektech, aniž by k tomu musel mít nějaké zásadní předchozí znalosti. Stačí si zkusit posílat patche do nějakých projektů. Základem je začít něco dělat, ať už člověk má nebo nemá kontakty na to, aby se z toho stal vedlejší příjem. Když mi napíšeš maila, můžu ti u piva přidat pár dalších poznámek do začátku.

pavlix

« Odpověď #32 kdy: 27. 05. 2013, 20:17:55 »
Chlape ty jsi blazen... v 38 zacit programovat, je kravovina....

A proč? Pokud neni línej se učit a hlavně pálí mu to, tak v čom je problém?

Problém je v tom, že by mohl za chvilku některým z těch mladých natrhnout zadek, kdyby se ukázalo, že na to má ;).

« Odpověď #33 kdy: 27. 05. 2013, 20:46:09 »
Hmm, samostatná rekvalifikace na programátora, to zní zajímavě. Úplně bych se vykašlal na ty chytrolíny, co si myslí, že si má člověk po třicítce pomalu shánět rakev. Pokud jsem správně pochopil tvé dosavadní zkušenosti, tak ti nemusím říkat, že práce se neshání nutně tak, že si na jobsech najdu inzerát od nějaké firmy s „mladým a dynamickým“ kolektivem. Najít kvalitního člověka není až taková sranda a kolikrát ta kvalita není ani v nízkém věku, ani v mnoha rocích zkušeností.

Padlo tu pár dobrých nápadů. Já bych snad přidal že na root.cz jsi docela blízko open source světu, kde si člověk může lehce udělat praxi na otevřených projektech, aniž by k tomu musel mít nějaké zásadní předchozí znalosti. Stačí si zkusit posílat patche do nějakých projektů. Základem je začít něco dělat, ať už člověk má nebo nemá kontakty na to, aby se z toho stal vedlejší příjem. Když mi napíšeš maila, můžu ti u piva přidat pár dalších poznámek do začátku.

Super, budu moc rád, pozívám tě na Plzeň  ;) Vidím, že na root.cz se míchají i ty inteligentní, i ty … myšlenky. Jsem na 77juraj@gmail.com. Hledání práce a šikovných lidí trochu znám z obou stran, i jako uchazeč, i jako zaměstnavatel. Ani pro jednoho to není lehké. Kvalitní lidi se hledají těžko. A někdy se jenom neumí prodat. U nás jsem už četl přes stovku životopisů, a jistě tam bylo pár kvalitních lidí, co jsme zamítli. Ale jak je odhalit? Nelze zkušebně zaměstnat 10 lidí a pak si vybrat jednoho.  Vzhledem k tomu, že jsme obsazovali nenáročnou pozici, kterou se naučí skoro každý, tak jsem řekl:      „Nebudeme už řešit kdo, co umí, ale jak je motivován.“  :-\ ??? :-\

« Odpověď #34 kdy: 27. 05. 2013, 22:23:01 »
U nás v práci pracuje na pozici programátora chlápek, kterému je 37 let. 5 let pracoval jako "údržbář" interního databázového systému (moloch složený z Oracle, SQL a bůh ví, čeho ještě). Před 2 lety začal se C# a teď pro náš programuje poměrně složité aplikace. Takže ano, jde to.

« Odpověď #35 kdy: 28. 05. 2013, 15:04:41 »
Samozrejme budes potrebovat zamestnavatele, ktery bude tvou situaci akceptovat a "uveri" tomu, ze se nejedna jen o nejaky rozmar - pak bude ochotny uvolnit sve seniory, aby te neco naucili (tim ho totiz stojis penize, i kdybys pracoval zadarmo). Podobne se samozrejme muzes pridat k nejakemu opensource projektu.

Díky Kuko, tato část se mi zamlouvá – přesvědčit zaměstnavatele že mě programátorská rekvalifikace nenapadla z rozmaru, ale myslím to vážně  :)

Myslím že po vícero pohovorech zdravím úsudkem přijdu na to jak správně podat, co můžu a nemůžu nabídnout. Jakou mám neprogramátorskou praxi, že jsem schopen a ochoten tu technickou část rychle dohnat. Prostě jednoduše: z diskuze a testů na pohovoru by mělo vyplynout, že když mě zaměstnavatel  “vychová”, tak ten čas, námaha a peníze se mu to budou rentovat.

Snad koncem roku začnu zlehka testovat trh práce a junior pozice. Čekám, že sehnat pohovory v Praze na programátora je lehké, a i když mě zamítnou, aspoň budu moudřejší co očekávají, co jim sedne, a co jim překáží.

Juraj

jj

« Odpověď #36 kdy: 28. 05. 2013, 18:34:30 »
v tvojom veku je už človek väčšinou na senior pozícii a väčšinu času čerpá zo skúseností, alebo ako vedúci menšieho tímu.... Ty skúsenosti nemáš... Mladý majú výhodu že síce nemau toľko skúseností ale sú lacnejší, rýchlejšie sa učia, nemajú záväzky, môžu pracovať dlhšie...

Nedávam tomu veľkú šancu, žeby si sa mohol uchytiť. Samozrejme môžeš založiť startup, programovať a preraziť, ale neverím, že sa dá 15-20 rokov dobehnúť.

Pupi

« Odpověď #37 kdy: 28. 05. 2013, 18:42:53 »
zacat s niecim takymto v takomto veku je uz podla mna neskoro. V takom veku maju ludia uz vacsie skusenosti, su veducimi, analytikmi apod. Ty by si bol ako junior programator a tam uprednostnia mladeho huzevnateho cloveka.

Lol Phirae

« Odpověď #38 kdy: 28. 05. 2013, 19:29:08 »
Radši se vožer s Kpt. Rumem.  ;D

« Odpověď #39 kdy: 29. 05. 2013, 15:52:38 »
Podla mna teda neskoro nie je nikdy na programovanie, hlavne ked ta to bavi a chces to? No a co, ze v tvojom veku by kazdy cakal seniora? Zasa mas za sebou inu pracu a ine skusenosti, ktore ten senior nema...
Bavime sa tu o programovani, nie o gymnastike, kde ked holcina nezacne cvicit v 4 rokoch, tak na svetovu uroven nedosiahne...

Duro

« Odpověď #40 kdy: 29. 05. 2013, 17:34:36 »
v tvojom veku je už človek väčšinou na senior pozícii a väčšinu času čerpá zo skúseností, alebo ako vedúci menšieho tímu.... Ty skúsenosti nemáš... Mladý majú výhodu že síce nemau toľko skúseností ale sú lacnejší, rýchlejšie sa učia, nemajú záväzky, môžu pracovať dlhšie...

Nedávam tomu veľkú šancu, žeby si sa mohol uchytiť. Samozrejme môžeš založiť startup, programovať a preraziť, ale neverím, že sa dá 15-20 rokov dobehnúť.
Co so startupom, ked nema myslienku a nevie programovat. Skoda nervov a penazi.

rrr

« Odpověď #41 kdy: 29. 05. 2013, 17:55:44 »
Bavime sa tu o programovani, nie o gymnastike, kde ked holcina nezacne cvicit v 4 rokoch, tak na svetovu uroven nedosiahne...

On se chtěl dostat na světovou úroveň? A u programování ti stačí tři měsíce a jsi jeden z nejlepších na světě?

Honťa

« Odpověď #42 kdy: 30. 05. 2013, 06:45:42 »
Lidi, vy se tady rozepisujete, jako by bylo programování něco složitého a nedosažitelného, já jsem psal jednoduché programy v páté třídě ZŠ na ATARI. Hezkých pár let jsem se programováním živil, i teď v práci programuju, ale už nedělám jenom to. Na to aby člověk dělal programátora, není potřeba VŠ, 90 procent toho co je požadováno po programátorech zvládne člověk s maturitou, zná základy UML a požadovaný jazyk. Kreativita u programování je striktně omezena časem, penězmi a požadavky zákazníka(který často neví co che, ale musí to být rychle a levně).
A jestli se tím chce živit tak ať do toho jde. Každý člověk by měl dělat to co ho baví.
Jen bych upozornil, že programátor je ve většině firem dělník, nejedna firma má přístup: "Buď ticho, nemysli a piš kód".

« Odpověď #43 kdy: 30. 05. 2013, 10:40:13 »
...  Na to aby člověk dělal programátora, není potřeba VŠ, 90 procent toho co je požadováno po programátorech zvládne člověk s maturitou, zná základy UML a požadovaný jazyk. ...
:o :o :o

Žádné Turingovy stroje, formální jazyky, teorie překladačů?

Tě tu někteří roznesou na kopytech ...
 ;D

radan

« Odpověď #44 kdy: 30. 05. 2013, 10:46:18 »

On se chtěl dostat na světovou úroveň? A u programování ti stačí tři měsíce a jsi jeden z nejlepších na světě?

ne, ale vy tu kritizujete vek 36 rokov jakoze je to neskoro na programovanie...to je blbost.
pokial programujes objektovo (java, .net), tak je to skor o hlbokej znalosti tej platformy a nie programovania obecne, to je predsa furt rovnake...cykly, podmienky, funkcie, poznat nejake best practices co sa ako robi, ale to sa naucis v lubovolnom jazyku za polroka....nepotrebujes programovat od 18tich...