Já se k akciím dostal za kupónové privatizace. Od té do by s přestávkami se o to zajímám a prostřednictvím kdysi brokera, později přes RMS, nyní přes FIO trochu investuji. Důvody jsou podobné. Navíc vzhledem k tomu jak to státy západu vedou s placením dluhů a chutí vylhat se ze všeho nějak jinak se obávám, že nás to horší teprve čeká a ta "pravá" inflace teprve přijde jako reakce na kvantitativní uvolňování a záruky za nezaručitelné (ECB).
Před krizí jsem nekoupil fond ING jenž byl zřejmě nějak namočen v hypotékách. Pokud by totálně padl ČEZ domnívám se, že cena jeho akcií bude to poslední co mě bude bolet. Ovšem jinak máte zcela pravdu. Někdy se vtipně říká zda nejsme náhodou ČEZko. Zájmová ekonomická skupina stojící za a okolo té firmy, včetně toho že jsou občané vlastně akcionáři, je velmi silná a nepředvídatelná.
Na NASDAQ tedy obchodujete, nakupujete prostřednictvím nějakého tamního brokera nebo prostřednictvím nějakého softwarového produktu ? Pokud vím alespoň tak podobný nákup, mě byl nabízen ovšem s minimální investicí cca šedesát tisíc korun.
U ČEZu úplně stačí když pan M.Roman a část vedení prodali akcie za 300 milionů tak to bylo horší než ty dny kdy obrazně řečeno cena akcií globálně klesla tak výrazně, jako by Francie a její hodnoty zmizela s trhu. To alespoň šlo hlídat co to dělá na východě a příkazy k prodeji hned od rána dát za rozumně nižší cenu.
V současnosti držím na akciovém účtu jen trochu peněz, čekám kde má ČEZ dno a zda se do něj nezačne zavrtávat ..... Hlavně až se vyjasní co lze a co ne zachraňovat ohledně EMU. To co ekonom Aleš Michl rozhodně nehodlám zkoušet, tedy např. sázet na evropský socializmus.
Pokud bude jasno a nebude to záviset na dohodách typu Merkelová, Hoolande, .... MMF, ... zvažuji soukromý důchodový akciový pilíř. Při těch všech průšvizích co se děli mi došla jedna věc na padajícím trhu je daleko lehčí najít kupce na X akcií jednoho dvou lidí než na statisíce a miliony akcií nějakých fondů.
Ovšem pokud praskne dluhopisová bublina koupím raději políčko brambor.
Bitcoin právě tou volatilitou ke spekulacím přímo vybízí. Další co mě napadá protiinflačně držet fyzicky cizí měnu, jakou to je poměrně snadné. Ten stát by měl mít zákon o vyrovnaném rozpočtu a tamní centrální banka kvantitativně neuvolňovat. Od Německa vzhledem k tomu, že se zavázalo ručit a zaplatit kde co nelze očekávat, že svůj zákon o vyrovnaném rozpočtu dokáže dodržovat. Navíc vzhledem k Evropské sociální kartě "nemusí občany států EU zas tak moc zajímat pokud státu klesají příjmy."
Bez dotací do zemědělství je okamžitě v těžké krizi Francie a Polsko ............. jistoty žádné. Ještě si užijeme.