Chci se živit programováním - jak začít?

Pupi

Re:Chci se živit programováním - jak začít?
« Odpověď #225 kdy: 23. 05. 2013, 22:28:55 »
inac zakladatel temy musi mat radost z toho co tu riesime :)

ja by som urobil kompromis: najdu sa ludia, ktori permanentne vyuzivaju veci zo skoly, tie teoreticke informacie (pokracovatelia na vyssom stupni studia, viac vedecky-orientovani pracovnici), su ludia, ktori to vyuziju mozno raz v zivote, ale su aj ludia, ktori to v zivote nepotrebuju resp. nevyuziju to nikdy a po case to zabudnu, ale aspon nejaky zaklad si treba pamatat vzdy. Ako niekto poznamenal, skola je o mysleni a o tom, ze clovek sa nauci veci potrebne (samozrejme to je mozno trosku priskrtene za vlasy, lebo neviem ci sa clovek z takej IT nauci nejaku chemiu alebo stavebne veci uz len z toho dovodu, ze ma status absolventa VS).
Takze netreba sa handrkovat o tom. Kazdy vyuzijeme to co potrebujeme a kazdy mame vlastne skusenosti.

« Odpověď #226 kdy: 23. 05. 2013, 22:32:06 »
Ano mal som toto vsetko a uz si z toho vela nepamatam
A proč? Protože jsi to nikdy nepotřeboval. Kdybys to potřeboval aspoň jednou ročně, vyhrkneš to i ze spaní.
QED

Neviem ci to tu ma sukromne spravy. Ak ma tak sa regnem a mozme pokecat, potom mozno pochopis..
V pohodě, já přece nechci, aby ses obhajoval. Je naprosto normální, že člověk zapomene něco, co nepoužívá. Tak jsme udělaní a má to svůj důvod - krávoviny, které do nás ve škole tlačí, zapomeneme a pamatujeme si jenom to, co je opravdu potřeba - třeba jak doprčickurňauž donutit ten debilní Puppet, aby fungoval na Windows!

Nech to plavat, don't worry, be happy :)

slonik

« Odpověď #227 kdy: 23. 05. 2013, 22:35:31 »
nevieš counting sort? lol čo dodať
praktik jak lusk zamestnavatel bude mat radost

Pupi

« Odpověď #228 kdy: 23. 05. 2013, 22:40:57 »
to usudzujes na zaklade coho? count algoritmus som prvy krat cital tu v diskusiu. To je dovod na vyvodenie takychto zaverov? Ty si teda padol mudry z neba, je mi to jasne, a ja som sprosty ako tacky, spokojny? :)

« Odpověď #229 kdy: 23. 05. 2013, 22:43:06 »
nevieš counting sort? lol čo dodať
praktik jak lusk zamestnavatel bude mat radost
Hele sloniku, pro tebe taky otazka: kdy jsi naposledy c.sort použil a jaký jsi pro to měl důvod?

« Odpověď #230 kdy: 23. 05. 2013, 22:44:00 »
(samozřejmě za stejných podmínek: někdo ti za to použití zaplatil a ten někdo nebyl placený z daní)

slonik

« Odpověď #231 kdy: 23. 05. 2013, 22:47:32 »
mirek prímek: no tak naposledy som counting sort programoval na skúške v c na papier.. mal som za A
dobre ale ked mas v poli prvky malého ale konečného indexu, tak hadam to nebudeš sortovať general purpose sortom nie?
sorry že som otravný ale robím bakalára "D tak mi to príde divné
hm asi zostavam na inžiniera heh

j

« Odpověď #232 kdy: 23. 05. 2013, 22:48:33 »
Haha, seriozne. Ake by teda ocakaval tie znalosti? ...

Ja vazne necekam, ze mi z VS prijde Cckar, Javar, ... vyvojar kteryho posadim k SAPU a on mi za odpoledne sfoukne ucetni modul ... ale cekam, ze pokud trebas z VS prijde sitar, tak ze umi nakonfigurovat tucnaka ... byt trebas nezna do detailu konkretni distro ... umi si poradit s ciscem ... byt trebas z pameti nepise konfiguraci radiusu ... proste clovek, kterej vi jak ty veci fungujou, vi, kde hledat informace a umi navrhnou strukturu site/programu/... a vi PROC takhle a ne jinak - cim mam na mysli, ze mi je schopen rict "switche bych propojil tak a tak, protoze .... bezpecnost/vykon/...". Necekam ze bude znat detail kazdy krabice ...

Uplne stejne jako od vyucenyho zednika ocekavam, ze umi postavit rovnou zed a do ni zazdit futra. Jenze neumi - realita je takova, ze ja "bridil amater" na toho idiota nevericne ziram, pricemz si rikam "no snad vi co dela ... ", abych se o par okamziku pozdejs presvedcil o tom, ze vazne netusi ... ze futra je treba vysprajcovat, paac cumi jak puk, ze se mu tam nevejdou dvere. Co je mu pak platny, ze umi vyjmenovat vsechny panovniky zemi ceskych ... ze ...

...
BTW: Googli vyhledavac v zakladu funguje naprosto jednoduse. Proste pocita odkazy, ktere na web vedou z jinych webu. Samo, v dalsich iteracich se bere v potaz hodnoceni tech webu ze kterych ty odkazy jdou, bere se v potaz, jak casto lidi na ten odkaz pri hledani kliknou ... a spousta dalsich drobnosti, ktere vedou k tomu, ze hleda velmi slusne.
Samo, prozkoumat  a popsat ten algortimus z venku exaktne nepujde ... a to je i ucel, protoze pak by se vsichni snazili ho ochcat. Dost pravdepodobny je, ze je do toho vrazeny i nejaky procento nahody - zcela umyslne, aby probihaly nejaky alespon drobny zmeny v poradi ...

Ale zadna AI v tom rozhodne (zatim) neni ;D.

« Odpověď #233 kdy: 23. 05. 2013, 22:52:02 »
mirek prímek: no tak naposledy som counting sort programoval na skúške v c na papier..
Nerad bych se tě dotknul, ale s dovolením z toho dělám závěr, že o tom, z čeho zaměstnavatelé mají nebo nemají radost, zatím nemáš ánung. Stejně jako v případě andyho v tom není nic osobního.

slonik

« Odpověď #234 kdy: 23. 05. 2013, 22:55:43 »
ok :-D užite si svoju diskusiu plnú komplexného pochopenia potrieb zamestnávateľov :-D

perceptron

« Odpověď #235 kdy: 23. 05. 2013, 22:55:55 »
Citace
Kdyz jsem opustil skolu, myslel jsem si, ze jsem nejlepsim programatorem na svete. Umel jsem psat nedostizne tic-tac-toe programy, pouzivat 5 ruznych programovacich jazyku a psat programy o 1000 radcich, ktere pracovaly. (Skutecne!!) Pak jsem prisel do skutecneho sveta. Mym prvym ukolem bylo precist si program ve FORTRANU, ktery mel 200000 radku, porozumet mu, a pak ho 2x urychlit.
-- opravdoví programátoři neužívají pascal, ed post, 1983

« Odpověď #236 kdy: 23. 05. 2013, 23:12:02 »
ok :-D užite si svoju diskusiu plnú komplexného pochopenia potrieb zamestnávateľov :-D
Neboj, však ty jednou taky budeš mít potřebu pochopit potřeby zaměstnavatele, až budeš platit hypotéku ;)

Ale abych nebyl osobní - s tím, co se učíš ve škole to máš takhle: proč sem tahám ten Puppet? Protože jsem myslel, že si ho během půl hodiny vyzkouším, krátce si to zhodnotím, uvidím, jestli by se to snad dalo použít. Jenže ouha, jakási obskurní chyba s kódováním čehosi hnedka po čisté intalaci. Ok, ruby neznám, ale google snad poradí, jak aspoň vypsat, kde vznikla výjimka. Daří se. Nahrát na pastebin. Nažhavit IRC na #puppet-dev. Nikdo se neozývá. Za dvě hodiny ping! Ne, tahle rada nevypadá, že by pomohla. Ach jo. Takže asi čtyři hodiny v čudu a získané informace nula. A teď si představ, že by po tobě zaměstnavatel chtěl zítra ráno na poradě report, jestli to teda vypadá, že by to mohlo fungovat... Rýsuje se totiž zajímavý zákazník, ale musíme mu dát vědět do příštího pondělí. Že jsi měl problém s nějakou obskurní chybou kódování, to samozřejmě nikoho nezajímá.

Oproti tomu ty tady řešíš problém, jestli imaginární pole, se kterým se v praxi prakticky nesetkáš, seřadit algoritmem, který na běžném stroji s obvyklými daty bude běžet dvě desetiny sekundy nebo algoritmem, kterému to potrvá pět desetin. Nemluvě o tom, že ten první by v typickém případě potřeboval daleko větší množství paměti, čili by se reálně mohlo stát, že na testovacích datech nebude problém, ale v produkci to zbouchne, takže celá firma bude vypadat jako banda idiotů, co neumí ani sortovat pole. Zkus potom zákazníkovi vysvětlovat, že jsi použil daleko sofistikovanější algoritmus, protože na sortování seš prostě bedna.

Disclaimer: tento příspěvek je svébytný druh umění a má-li někdo potřebu proti němu věcně argumentovat, míjí jeho smysl.

slonik

« Odpověď #237 kdy: 23. 05. 2013, 23:26:46 »
kamo co ty riesis prosim ta??? trvalo ti 4 hodiny uploadnut nejaky  bug. niekomu kto ti *mozno* poradi. miesto toho aby si sa pozrel do zdrojaku toho frameworku, ze ako ten framework vlastne funguje. ked o to ti v prvom rade aj tak islo.

to je hrdinsvo nieco zbastlit z frameworkom nerozumet tomu a ked to crashne tak ja nic ja muzikant to je chyba frameworku ze. tudle nudle.

a o moje sorty a grafy sa ty neboj tie sa len tak nezosypu tomu ver.

Pupi

« Odpověď #238 kdy: 23. 05. 2013, 23:32:16 »
ty si vtipny, ze pozriet sa do frameworku :D :D :D . boze ja nemozem uverit tomu co si napisal, ze do frameworku :D . Ked mi nieco nepojde v C#, tak zacnem kompletne prezerat framework, aby som zistil preco to nejde? Hmm tyzden by mi asi bol malo :D fakt si vtipny clovece

« Odpověď #239 kdy: 23. 05. 2013, 23:46:31 »
Jenže takhle to právě v praxi často chodí, sloníku. To je rozdíl oproti abstraktním problémům. Abstraktní problémy se vytváří tak, že se odstraní všechno, co by ti mohlo příliš komplikovat práci: sem tam se řekne, že něco je nekonečno, sem tam se řekne nevinné "n je přirozené číslo" (čili něco, co žádný reálný počítač neumí _obecně_ zpracovat), semtam se řekne "počet stavů je lineární funkcí délky vstupu" (dtto) - a pak se exaktně řeší tenhle na kost osekaný problém. Dostaneš naprosto exaktní řešení problému, který v praxi vůbec neexistuje a existovat z principu nemůže, protože tam máš navíc ta omezení, která jsi pro jednoduchost výpočtu osekal.

V praxi je to obvykle tak, že drtivá většina toho, s čím přijdeš do styku, je nepřehledná směsice nepřeberného množství věcí, do kterých nevidíš. Úplně stupidní příklad: do zítřka máš vyrobit prezentaci. Cože? R-ko zbuchlo na segfault?! Takže tu statistiku z toho cvska pomocí toho skriptu, co sis pět dní připravoval, vymáčknout nemůžeš? Proč to padá zrovna teď kurnikšopadopsíchkulek?!

Sloníkova rada: o nic nejde, koukni se do zdrojáků! Rko je přece opensource!