Chci se živit programováním - jak začít?

hmm

Re:Chci se živit programováním - jak začít?
« Odpověď #240 kdy: 23. 05. 2013, 23:58:06 »
ok :-D užite si svoju diskusiu plnú komplexného pochopenia potrieb zamestnávateľov :-D
Rýsuje se totiž zajímavý zákazník, ale musíme mu dát vědět do příštího pondělí. Že jsi měl problém s nějakou obskurní chybou kódování, to samozřejmě nikoho nezajímá.

Zkus potom zákazníkovi vysvětlovat, že jsi použil daleko sofistikovanější algoritmus, protože na sortování seš prostě bedna.

Vynikajuce dva priklady, no ja smekam, toto tesat do kamena ... Toto je realny zivot pani.

hmm

« Odpověď #241 kdy: 24. 05. 2013, 00:19:00 »
Este prihodim mojich par centov a podporim Mirka pretoze ten tu ma fakt vsetkych 5 pokope :)

Problem bol dost trivialny, niekto po mne chcel, aby som zobral jeden maven repozitar a porovnal ho s druhym a to tak, ze mi to vypise, ktore artefakty su nove a ktore artefakty maju len ine verzie, alebo ktory artefakt bol odstraneny. A to v presnom formate. Poviete si, pohodicka.

Tak som to zacal robit, upravoval som svoju vlastnu vec, bolo to vo firemnom gite dobre ulozene a zdokumentovane (mnou), otvorim to po troch mesiacoch, 10 minut sa orientujem v zmysle "aha tak takto som to spravil, jasne". Ta stara verzia pracovala tak, ze to este pocitalo checksumy ale vypisovalo to v inom formate a ta logika bola proste ina.

Tak som sa v tom zacal vrtat, zbuchal som to celkom rychlo, pushol, poslal mail, mate to tam a tam zoberte tento commit.

Potom sa to zacalo, na druhej strane bola nejaka zena (!) a ona to nevedela spustit pretoze (co som zistil) nemala javu 7 ale len 6. To som hned odhadol ze kym ona pochopi jak si prehodit javu so sestky na sedmicku tak ja tu aj zostarnem tak som si povedal, do riti toto mi bolo treba, tak som to zacal prepisovat na sestku. (pouzivalo to nove NIO a to v sestke nie je).

Tak som to opat zbuchal, opakujem kolecko, commit, push, mail ...

Potom sa jej to konecne podarilo spustit, a aj ten vystup je v pohode, lenze to bol plain ascii a ona by to potrebovala nejako v markdown a do tabulky alebo do pdfka najlepsie automaticky.

no do riti :D tak som tam zacal dopisovat primitivny templateovaci engine, vygooglil som si nejaky pattern na to, nakodil, commit, push, email.

A az teraz bola spokojna!

Moral story:

Koho zaujimalo ako som to spravil? -> nikoho
Koho zaujimalo ze to robi to co ma? -> kazdeho!
Kedy to mam dokoncit? -> co najrychlejsie

Akakolvek optimalizacia na urovni "bozinku dobre robim ten template engine, sprave podla oop a vsetko tak ako ma byt", to je kazdemu totalne jedno.

hmm

« Odpověď #242 kdy: 24. 05. 2013, 00:34:34 »
Ak by som parafrazoval Mirka, ak by som povedal, viete, ja som na tie OOP patterny bedna a preto mi to trvalo o hodinu dlhsie kym som to cele poladil a pohladilo mi to srdiecko a potesilo vsetkych svatych objektovych, tak by na mna (nie len ona) pozerala ako na totalneho magora. Samozrejme ze netreba generalizovat, ale takto sa riesia problemy vo velmi velkom percente.

Ak by ste mali naprogramovat nejaky primitivny http server, a sef na vas tlacil a pozeral cez rameno "uz to mas? uz to je hotove?" tak by som vas chcel vidiet ako zacnete meditovat nad pure OOP a ako to ma byt s threadmi a tam nejaky thread pool a nejako by sa to mohol aj cachovat ... ste sa zblaznili? :D to by ste na druhy den nemuseli chodit

treba pouzit:
1) hotove dostupne kniznice ktore toto uz riesia vsetko za vas
2) osvedcene patterny a praktiky ako to uz niekto spravil a fungovalo to
3) napasovat to na vase potreby.

Koho to zaujima ako ste to spravili? -> nikoho
Koho zaujima ze to ma robit to co to robit ma? -> kazdeho
Kolko nad tym mam stravit casu? -> co najmenej, cas su peniaze

Takto by sa dalo pokracovat do nekonecna. Takto vyzera "komercne" IT, polemizovat nad integer countingom ci co vlastne to je ... wtf? nepojdem kvoli nejakemu uchylnemu algoritmu neskorsie na obed ;)

« Odpověď #243 kdy: 24. 05. 2013, 00:53:06 »
No ty seš teda lepič kódu a cvičená opice, já bych se být tebou styděl! ;)

Hele, já už delší dobu přemýšlím nad tím, jak by se nejlíp do češtiny přeložilo "overengineered" v tom specifickým smyslu "až příliš moc dobře promyšlený". V češtině máme jenom "přetechnizovaný", což je ten druhej významovej odstín toho anglickýho slova. Nevím no, tak řekněme "přepromyšlený" ;)

Takže tu tvoji pointu bych zkrátil na: je zázrak, když přepromyšlené řešení u zákazníka uspěje. Ten totiž většinou preferuje cenu, rychlost dodávky, spolehlivost, předvídatelnost, srozumitelnost, standardizaci, integrovatelnost. Potenciálně lepší vlastnosti za těžko odhadnutelných podmínek, vnitřní elegance, originalita řešení a vědecká přínosnost jsou mu putna, protože ty si obvykle kupovat nepotřebuje (pokud není státní fond pro rozvoj vědy a výzkumu). Spíš jsou vyloženě špatně protože kolidují s tím, co ho zajímá.

Jak mi jednou řekl jeden moudrý muž: hele, máš to hodně promyšlený, ale vykašli se na to. Nedělej to jako japonský rádio, co zmokne a přestane hrát. Udělej to úplně stupidně jako dvacetitunovej ruskej tank. Nebude to krásný, nedostaneš za to nobelovku, ale bude to blbuvzdorný a bude to fungovat za všech okolností, i kdyby atomovky padaly.

Nevím, jestli ten člověk má zálibu v historii, ale ex post jsem se dozvěděl, že přesně z tohodle důvodu převálcovaly přiblblé ruské T-23 mnohem vymakanější a ambicioznější německé Tigery, o Mausu ani nemluvě. A dost možná spolurozhodly o výsledku války. Takže příměr s tankem nebyl vůbec od věci ;)

hmm

« Odpověď #244 kdy: 24. 05. 2013, 01:04:27 »
Hele, já už delší dobu přemýšlím nad tím, jak by se nejlíp do češtiny přeložilo "overengineered" v tom specifickým smyslu "až příliš moc dobře promyšlený". V češtině máme jenom "přetechnizovaný", což je ten druhej významovej odstín toho anglickýho slova. Nevím no, tak řekněme "přepromyšlený" ;)

prochcany? :D

« Odpověď #245 kdy: 24. 05. 2013, 01:06:55 »
viete, ja som na tie OOP patterny bedna a preto mi to trvalo o hodinu dlhsie kym som to cele poladil a pohladilo mi to srdiecko a potesilo vsetkych svatych objektovych
Nejlepší je si tímhle projít. Já jsem už několikrát v životě strávil _měsíce_ (!) dolaďováním, přepisováním a vyšperkováváním něčeho jenom proto, že se mi to nezdálo dost elegantní/objevný/zajímavý/revoluční. A potom jsem to zahodil, protože výsledek nedosáhl kvalit něčeho, co jsem mohl mít za deset minut na jedno dvě kliknutí. Dělal jsem to pro sebe, takže deadline žádnej, zákazník žádnej, šéf žádnej. Nějaký přiblblý formalismy, tím jsem ve škole prošel docela snadno, žádná mega velká výzva. Ale naučit se střízlivě posoudit pro a proti nějakého snažení, odhadnut efekt přepsání něčeho do "elegantnější formy" nebo jiného jazyka, udržet na uzdě programátorské estétství, to je teda kurňa výzva! Počítám, že to chce ještě tak deset let, abych se to naučil.

prochcany? :D
To ne, to není vůbec hezký slovo :)

hmm

« Odpověď #246 kdy: 24. 05. 2013, 01:13:28 »
Hej, pre mna je najtazsie priznat si, ze som to tak domotal, ze to treba cele zahodit a zacat odznova. Netreba sa bat zahodit kod a spravit to cele inak, treba si priznat, ze som to ... :)

perceptron

« Odpověď #247 kdy: 24. 05. 2013, 02:38:09 »
Citace
ty si vtipny, ze pozriet sa do frameworku    . boze ja nemozem uverit tomu co si napisal, ze do frameworku  . Ked mi nieco nepojde v C#, tak zacnem kompletne prezerat framework, aby som zistil preco to nejde? Hmm tyzden by mi asi bol malo  fakt si vtipny clovece
pupi,
medzi zakladne skilly programatora su a) naucit sa googlit stack tracy b) skamaratit sa so stackoverflow

ak robis na projekte a pouzivas novsie technologie, je uplne bezne, ze narazas bud na chyby alebo na spravanie, ktore zatial nie je dobre zadokumentovane.

debugoval som spring (lebo classloadery nevedeli najst anotacie), ktory ma uplne nadherne zdrojaky (seriozne, to je radost citat) a naposledy som sa zabaval s hbase, lebo iste triedy sa nesmu subclassovat a dokumentacia to zmienila len velmi letmo

unittest + breakpoint + f8 sa stanu kamaratmi

v androide je grepovanie zdrojakov neraz to najrychlejsie riesenie

cele je to o aj o tom, ze hoci na univerzitach sa mnohokrat uci pisanie ton kodu, v realne omnoho castejsie citas cudzi kod.

plus kopa taskov je ze na rozdiel od klasickeho "tak si sadneme na tyzden a napiseme 65536 riadkov vlastneho turbooptimalneho kodu" viac o tom, ze nahadzes do projektu 10 JARov, potom napises 10 riadkov XML a tri riadky kodu a spustis to, pricom celu dobu zistujes, preco to nejde a ako to opravit.

j

« Odpověď #248 kdy: 24. 05. 2013, 08:17:00 »
...přiblblé ruské T-23 ...
Zeby to byly spis T-34 ;D. A byly navrzeny tak, aby to zvlad vyrabet "personal" posbiranej na polich bez jakyhkoli vedomosti/schopnosti. Pak se to jednoduse bouchalo jako rohliky ... co na tom, ze ztraty byly 1:5 ...

Jinak presne jak pises, realita vypada nasledovne:

1) da se to nekde vzit? koupit? ukrast?
2) da se to nejak za odpoledne slepit?
3) je vazne potreba osetrovat chyby?
...
x) no kdyz to jinak nejde, tak to teda napiste, ale moc se stim necrcejte.

« Odpověď #249 kdy: 24. 05. 2013, 08:34:05 »
Zeby to byly spis T-34 ;D.
Jasně. Asi jsem položil prsty o jednu klávesu vedle :)

« Odpověď #250 kdy: 24. 05. 2013, 08:51:19 »
Citace
A proč? Protože jsi to nikdy nepotřeboval. Kdybys to potřeboval aspoň jednou ročně, vyhrkneš to i ze spaní.
QED
No ale predstav si, ze na magisterskom odbore som mal nejake teoreticke veci a dokonca aj ich dokazy. Inzinieri pokial viem toto nemaju. Obcas mam dojem, akoby tu existovala jedna IT VS.

Mozno mate dojem, ze si pisem vzdy quicksorty a neviem co. Nie, kto by sa s tym babral. Postupujem presne ako pise j. Ale ide o to, ze musis vediet co chces. Pokial viem, to je rozdiel medzi programatorom (ktoremu povies co mas urobit) a developerom (ktory si to po tech stranke cele navrhne).

Mirek ked chces veci z praxi a riesenie puppetu, tak si zadaj ticket. Taka je prax. :P

int

« Odpověď #251 kdy: 24. 05. 2013, 09:23:14 »

Dlouhodobě bych chtěl získat nějakou práci, která by byla někde mezi programováním a "humanitní" oblastí (mám bohatou praxi se žurnalistikou).

ihned.cz ma sekci datove zurnalistiky, zkus se podivat co delaji a pripadne jim napsat. Je to presne neco mezi programovanim a zurnalistikou. Treba najdete cestu, jak si vzajemne pomoct.

iwtu

« Odpověď #252 kdy: 24. 05. 2013, 14:55:59 »
Ano mal som toto vsetko a uz si z toho vela nepamatam
A proč? Protože jsi to nikdy nepotřeboval. Kdybys to potřeboval aspoň jednou ročně, vyhrkneš to i ze spaní.
QED

http://mff.alikuvkoutek.cz/quotes/?fpage=teachers&fanchor=q102

Jakub Galgonek

« Odpověď #253 kdy: 24. 05. 2013, 15:23:51 »
[...]

Ze stejného zdroje:

Zlaté časy matematické analýzy na matfyzu už pominuly, protože se všichni potřebují nějak živit.
-- doc. RNDr. Jaroslav Milota, CSc.

Na první přednášce o C++: Doporučuji vám dávat pozor, protože ti, co tuto školu dokončí, se tím potom budou živit, a ti, co ji neudělají, se tím budou živit hned.
-- RNDr. David Bednárek, Ph.D.

« Odpověď #254 kdy: 24. 05. 2013, 15:27:56 »
Na první přednášce o C++: Doporučuji vám dávat pozor, protože ti, co tuto školu dokončí, se tím potom budou živit, a ti, co ji neudělají, se tím budou živit hned.
-- RNDr. David Bednárek, Ph.D.
To je vyborny :))