Nepouzitelne mozno pre teba. Vies kolko je takych podnikatelov, co by chceli aby sa ti studenti ucili nieco co mozu pouzit (kazdy to svoje a ine)? Ak chces aby vedeli nieco co mozes pouzit, tak im zaplat kurz. Na skole mozu mat predmet objektove programovanie a prakticky si to riesia v jave, ale ja som napr. proti tomu, aby vobec existovali na VS predmety, ktore sa volaju java, c#... (to mozno tak strednej odbornej). Ak niekto absolvuje predmet OO a robi mu problem iny jazyk, tak to nie je problem v skole.. VS nie je o tom, ze z nej vychadzaju cvicene opice.
A tym, ze platis sa velmi neohanaj, lebo 1.platime vsetci, aj tvoja konkurencia, 2.velkou castou platia aj tvoji zamestnanci a to uz nie su tvoje peniaze (ak ich dotujes, tvoj problem) a 3.takto verejne skolstvo nikdy nefungovalo a dufam, ze ani fungovat nebude. Zrovna na serveri zameranom na opensource by som cakal, ze to ludia chapu..
Okrem toho kazda normalna firma si zamestnancov dokaze vychovat (napr. uz popri studiu) a zase zamestnanec ked nema prax nemoze ocakavat 2k e nastupny plat. Ja viem, ze vy by ste ocakavali, ze z VS vam budu vypadavat absolventi s vedomostami a skusenostami profika s desatrocnou praxou a za minimalnu mzdu (a potom ho prepustime, ved sa najde nejaky dalsi studentik..), ale treba sa vratit s5 na zem. Z VS ma vychadzat clovek, ktory ked sa ma naucit nieco nove tak sa to rychlo nauci a nebude sa ucit uplne "zaklady" (cim myslim napr. aj tie formalne jazyky) a ked ma nieco vyriesit, dokaze si samostatne zistit ako to vyriesti a pripadne ako to vyriesit co najlepsie. (napr. ja keby teraz zacnem nieco riesit s mcu, tak mi to trva 12 dni a FEIkarovi co to neflaka 2 dni a to este pocas studia)
Boze ... dalsi ... a tohle leze z nasich skol ...
Ja mu ten kurz nemuzu zaplatit ... protoze je tak blbej, ze to nepochopi ... presto ze ma diplom.
Kdyz mi prijde do firmy nekdo, kdo o sobe tvrdi, ze je programator, tak samozreme beru, ze jako absolvent toho moc nenaprogramoval, ale ocekavam, ze ma alespon zakladni vedomosti a schopnosti ... a predevsim je schopnej se to naucit. Bohuzel v 90% pripadu plati, ze ten clovek o programovani nevi vubec nic. Zna vsemozny teorie, definice, ... a jiny blaboly ... ale kdyz ho postadim pred PC a reknu mu "najdi prvek v poli" ... tak mi v lepsim pripade napise cyklus, kterej cely to pole bude prochazet prvek po prvku ... (ve "standardnim" pripade nevi, co je to cyklus). Kdyz se ho pak zeptam, kolik iteraci bude potrebovat na nalezeni prvku v poli o miliarde clenu ... tak mi s klidem odveti, ze miliardu ... a neprijde mu to ani blby.
Co myslis, kolik zamestnavatelu takovyho vola prijme? Mimochodem, spocitej si, kolik absolventu rocne nase skolstvi generuje ... a kolik je tu +- danovych poplatniku. Abych ti to zjednodusil (klidne si to over) ... rocne tu mame nejakyc 80+ tisic absolventu(a roste to o nejakych 10% kazdej rok). Je tu nejakych +- 5M danovych poplatniku. Rekneme ze clovek je poplatnikem +- 40let => vychazi to na jednoho podobnyho vola na kazdyho platce dani.
Mimochodem, vis jak pak vypada aplikace od takovyho "programatora"? Popisu ... aplikace (v tomto pripade) zpracovava 5, zcela nezavislych, sad dat. Pokud nastane problem v libovolne sade ... zastavi se. Pokud nevyjde pokus o ulozeni vysledku ... tak vysledek stejne smaze. Jelikoz byl dotycny zrejme donucen k tomu, aby se "neco" logovalo ... tak se loguje ... ze se nepovedlo ... ale uz ne co.
Aplikace ma taky velmi zajimavy zpusob konfigurace ... ma xml a txt soubor ... oba obsahuji totez ... protoze dotycny neumi xml soubor nacist pri startu, tam nacita txt ... ale protoze byl pozadavek na moznost zmeny konfigurace "za behu" ... tak to se dela prozmenu v tom xml, protoze za behu uz prozmenu neumi nacist to txt ...
Jop, abych nezapomel, je to samozrejme "naprogramovano" v .NET.
Disclaimer: Pokud ma nekdo pocit, ze je tvurcem presne teto aplikace, je to podobnost ciste nahodna. Jde o zcela konkretni aplikaci konkretniho tvurce, ale takovych jsou mililony.