To je tady vecne tema.
Asi by bylo fajn, kdyby ti, co šli do praxe, konkrétně napsali, které předměty se jim v praxi hodily a které naopak postrádali.
Postradali ... prakticky zkusenosti (naprosto vsichni), protoze 99% toho, co se po nich chtelo vzivote nevideli.
Hodilo se jim ... prakticky vubec nic.
Jestli chces zcela konkretne - predstav si trebas takovyho automechanika. Co bys od nej ocekaval? Ze rozumi autum, ze umi cist servisni dokumentaci, rozebrat/slozit auto .... a umi najit zavadu. Jaka je realita? Prijedes do !autorizovaneho! servisu (prakticky zcela jedno jakeho), reknes, ze ti nekde neco ... a rozsveci se pri tom nejaka signalizace ... a oni ti po celodenim nicnedelani vyjmenujou pulku auta s tim ze "neco z toho to asi bude" lol.
A vis proc? Protoze tam v 99,999% delaj dementi, jejiz demence je navic podporena zpusobem vzdelavani, kde se u ucne automechanika baziruje na tom, jestli napise bezchybne diktat a umi sloh ... pricemz v te prakticke casti vyuky se uci pilovat pilnikem ...
no niekto ju urcite vyuzije, ale mozno tak 1-2 z 10 ludi. Ja som tiez z VUT a nemyslim si, ze som nieco nad(mozno si niekedy poviem, ked niekto neovlada daky zaklad zeby to mal, ale nehanim ho zato, nerobim z neho debila). U nas na fore keby si registrovany, tak vies, ze je tam takych "nad" ludi dost. Inac nemyslia si to aj ti, co s tebou byvaju?
Spis tak jeden z milionu. Za ty roky co se zivim v pracovnim procesu, sem svoje skolsky znalosti potreboval jednou - kdyz sem doucoval prave tu matiku svoji pribuznou ...

. A pritom sem krasne zjistil, ze ulohy, ktery sem resil lusknutim prstu vlastne uz ani nevim, jak se resi ... ale prisel sem na to

.