Jak se naučit PHP frameworky?

andy

Re:Jak se naučit PHP frameworky?
« Odpověď #15 kdy: 10. 05. 2013, 21:46:49 »
Nesnaz sa naucit frameworky. Zober si realny problem, vyber si 1 framework a pokus sa ten problem v tom vyriesit. Takto sa naucis snad najviac. Mozno je dokonca dobre, ze tie tutorialy nechapes, lebo musis nad tym porozmyslat a pochopis co a preco.

Co sa vyberu tyka, je to celkom jednoduche - proste zvolis ten, co najlepsie splna tvoje poziadavky pre dany problem a ma dost velku uzivatelsku zakladnu na to, aby az sa zaseknes ti niekto poradil este v tomto zivote..

Inak drupal je "premakany" ale podla mna az moc a naraza na to, ze je v php (co sa vykonu tyka). Bez cachovania je to proste nepouzitelne. (ocakavam iba suhlasne komentare a ziadny flame :D )

3ugeene

« Odpověď #16 kdy: 10. 05. 2013, 21:58:13 »
Nojo, aneb "Guns don't kill server. Drupal instances do." 8)

Jinak jsem zamozřejmě nemyslel, že se chci naučit všechny, ale prostě nějakej, kde bych to aspoň pochopil. Koukám na ten code igniter a ten zatím chápu asi nejvíc.

Jinak já nemám sebemenší šajn podle čeho se tak framework vybírá...

andy

« Odpověď #17 kdy: 10. 05. 2013, 22:27:46 »
No tak s vyberom nech ti poradia ostrielani borci v php, ale obavam sa, ze sa to strhne na flame. Ja ked som si nejaky vyberal, tak som si vyberal podla vykonu a toho ako to ma riesene ORL, sablony a take veci (s MVC sa chvalia snad vsetky..). Napr. ked chces urobit nejaky sofistikovanejsi webik ale chces, aby ti to bezalo na raspberry pi, tak uz mas velmi silne obmedzenie na vykon a drupal (symphony, iny moloch..) si asi nevyberies. Ale vacsinou je to tak, ze chces niekde nieco dorobit a tam uz je nejaky pouzity, takze uz mas vybrate..

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 10. 05. 2013, 22:32:47 »
V prvé řadě je blbost "učit se frameworky". Zabiješ nad tím spoustu času a za 2-3 roky jsou znalosti k ničemu. 2 roky jsem nesáhl na Nette a koukal jsem, jak pokročilo. To samé MS MVC framework - v práci jsem používal verzi 2; nedávno jsem narazil na verzi 4 a přímo jsem čučel. Zatímco na desktopu se celkem nic neděje (Swing, WinForms a WPF je furt skoro stejný), webové frameworky se mění neustále.

Každý framework by měl mít za sebou nějaký teoretický základ, architekturu. Chceš mít pasivní pohledy na data, nebo skládáš stránku z komponent s vlastím chováním? Chceš MVC architekturu? Má aplikace běžet spíš na straně klienta, nebo serveru? Mají být pohledy defaultně stavové (automatická správa session), nebo bezstavové (ruční)? ... Tyto otázky je potřeba nejprve zodpovědět a vybrat k nim vyhovující framework. Rozhodně není dobrá cesta si nejprve pročítat tutoriály - těžko se budou dát rozumně pochopit, pokud nechápeš myšlenku, která za tím frameworkem je a nevíš, jak má vlastně výsledek vypadat. Mnoho PHP frameworků vzniklo tak, že nějaký borec začal tvořit web, všiml si, že spousta věcí se neustále opakuje, tak je nějak naházel do knihoven, postupně tu a tam něco přidal a nazval to framework. To je špatně a od takových věcí je lepší dát ruce pryč; bohužel v PHP světě je takových frameworků mnoho - ostatně sám jazyk PHP se takto "vyvíjí".

Pokud nevíš, co přesně chceš dělat, pak je zbytečné vybírat framework. To je jako jít někam a nemít definovaný cíl. Může to být zajímavé dobrodružství, můžeš si užít srandu, ale úspěch na trhu to nepřinese. Pokud máš jasný cíl a zvolenou cestu, může Ti vhodný framework hodně pomoct, jinak to bude spíš přítěž. Pro větší projekty, např. rozsáhlý podnikový informační systém, třeba vhodné frameworky ani neexistují a buď je potřeba si vytvořit vlastní (což je hodně drahá varianta, neboť se tím zabije spousta času, která by se dala věnovat tvorbě samotné aplikace) anebo si přiohnout již existující (tam zase hrozí "nejistý výsledek" a nemožnost upgradu na novou verzi).

A co se týče kvality frameworků, hodně napoví pohled na seznam vývojářů (čím víc aktivních lidí, tím lépe; One-man-show = riziko. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Bus_factor), čichnutí k bugzille (smrdí to hnilobou, i.e. je tam spousta starých bugů na "vyhnití"?), jak je dobrá vývojářská dokumentace (je alespoň popsané veřejné API?), diskusní fóra (existují veřejná místa, kde lze hledat pomoc přímo od vývojářů?), organizace a kvalita zdrojového kódu (jsou API tvořená tak, aby výsledný kód byl dobře čitelný (např. Fluent interface)?, jsou alespoň veřejné funkce dobře okomentované?, je jasné, s jakými datovými typy funkce pracují?, je možné při pohledu na zdrojový kód funkce bez dlouhého přemýšlení říct, jaké má vstupy a co je její výstup?) a v neposlední řadě rychlost a paměťová náročnost výsledné aplikace.

DK

« Odpověď #19 kdy: 10. 05. 2013, 23:26:50 »
eMko: naprosto souhlasim... ono bez poradne znalosti v PHP se "naucis framework" takovym zpusobem, ze z toho bude spagetovy kod a to je spatne

a co se tyce pametove narocnosti a rychlosti frameworku, to je bohuzel ten problem vetsiny frameworku => jsou delane pro nejvice veci dohromady, takze ve vysledku se pak velka spousta veci nepouzije, ale stejne to tam je... toto uz mensiho webu nevadi, ale u vice navstevovanych webu najednou dochazi k vysoke narocnosti a je lepsi si napsat jadro webu primo na miru, coz nicmene vetsina lidi proste nezvladne (protoze php umi jenom tak trochu a jsou nauceni na dany framework => tu si ziskej hodnotu z requestu, tu pouzij ten a ten objekt a jine veci neumi)

stejne to je s pouzivanim ORM, hodne lidi mi tvrdi, at pouzivam jenom ORM, ze je to lepsi, bezpecnejsi a super... ale co kdyz na to ORM nestaci? takovi lide vidi kousek kodu s pouzitim PDO a nestaci se divit :) tim netvrdim, ze je ORM spatne, ORM je vyborna vec, ale nelze se na to 100% spolehat (a u vetsich firem u naboru PHP programatoru vyzaduji i schopnost vytvorit aplikaci bez pouziti ORM)

ajhla

« Odpověď #20 kdy: 11. 05. 2013, 00:17:03 »
V prvé řadě je blbost "učit se frameworky". Zabiješ nad tím spoustu času a za 2-3 roky jsou znalosti k ničemu.
Podla mna nie je blbost ucit sa frameworky. Sice dany framework moze za par rokov byt zastarany, nevyvijajuci sa, ale to ta nebude musiet trapit. Prechod na dalsi framework uz bude ovela jednoduchsi, pretoze vacsina frameworkov sa bud bude na to podobat, alebo bude na tom stavat.

Ja som najprv programoval v cistom php, myslel som si, ze som frajer, ked som dokazal pouzivat triedy.
Ale potom som zacal experimentovat s Yii frameworkom a tam som sa naucil napr. o com je MVC, co su migracne skripty (pre databazu), nejake good habits (napr. nikdy nevymazavat/neupravovat udaje cez GET metodu), ...
Potom som vo firme pracoval s CakePHP a nemal som vacsi problem (iba som si musel uvedomit rozdielnosti).

Ak raz vyskusas nejaky MVC framework, zistis ake vyhody to ma a uz nebudes chciet ist spet.

DK

« Odpověď #21 kdy: 11. 05. 2013, 01:39:31 »
ajhla: ja jsem to pochopil tak, ze myslel, ze je zbytecne se zabyvat "studiem konkretniho frameworku", ale lepe se naucit poradne dany jazyk a obecne principy a pak jenom vyuzivat dany framework, kdyz budes vedet, na jake bazi funguje

« Odpověď #22 kdy: 11. 05. 2013, 08:05:25 »
to jsou kecy v klecy od lidi kteri neumi a neznaji. jestli neco zabiji server tak jsou to neschopny lepiči.
Doporucuju video: jak jsme optimalizovali Drupal pro Grammy(to je takova ta hudebni cena...).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #23 kdy: 11. 05. 2013, 08:07:59 »
...protože jsem se matně učil Ruby. Jenže taky - Rails = španělská vesnice a s hostingama to taky není moc růžový.
v dobe kdy muzes mit virtual za dve stovky mesicne se ohanet hostingama je imho trochu srabáctví přiznat si: nemam na to, nechce se mi.

3ugeene

« Odpověď #24 kdy: 11. 05. 2013, 08:29:23 »
...protože jsem se matně učil Ruby. Jenže taky - Rails = španělská vesnice a s hostingama to taky není moc růžový.
v dobe kdy muzes mit virtual za dve stovky mesicne se ohanet hostingama je imho trochu srabáctví přiznat si: nemam na to, nechce se mi.

s tim souhlasim, navic VPSka mame svoje, takze to by rails teoreticky taky byly v moznostech, sice jim rozumim o dost mene nez frameworkum napsanym v PHP, ale treba by se to nejak naucilo...

Jinak ja asi nepotrebuju framework, co za me udela bzilion veci sam, spoustu veci jsem asi schopnej si dopsat, jde mi spis o nejaky zaklad, kdy se fw bude starat otakovy ty nejzakladnejsi a nejvic se opakujici veci - prace s db, osetrovani dat ve formularich apod...

Nicmene toto tema jsem zalozil spis proto, ze jsem letmo koukal na ruzny frameworky a nevyznal se v nich.

« Odpověď #25 kdy: 11. 05. 2013, 08:45:16 »
ja jen nechapu smysl threadu... pokud delate weby tak snad uz neco pouzivate ne?

3ugeene

« Odpověď #26 kdy: 11. 05. 2013, 08:51:16 »
ano, pouzivame system, ktery si kolega pred lety navrhl a nema cas me to ucit od zakladu. Vic bych timto smerem asi neresil...

« Odpověď #27 kdy: 11. 05. 2013, 10:17:50 »
jasny, potom si myslim, ze by na to meli zasednout vsichni podstatni lide ve firme, stanovit si cile atd a nejak to projit a udelat strategicke rozhodnuti ve vyberu a firma by to mela prijmout za sve a cilit na ten jeden produkt...

andy

« Odpověď #28 kdy: 11. 05. 2013, 10:34:41 »
to jsou kecy v klecy od lidi kteri neumi a neznaji. jestli neco zabiji server tak jsou to neschopny lepiči.
Doporucuju video: jak jsme optimalizovali Drupal pro Grammy(to je takova ta hudebni cena...).
Ani to nejdem hladat (ked uz si sa neunuval dat sem link). Bude to o tom, ako a kde vsade vmontovali cache.. Ak to chces pouzit na nejaky navstevovany server, budes potrebovat tim ludi ktori ti to budu vediet zoptimalizovat a nechaju sa patricne dobre zaplatit a tak 4 servery iba na zaciatok (servery sice nepredstavuju take naklady, ale tiez to nieco stoji). A ak to nespravis dobre, na konci budes mat polostaticky web.. Ludia z lullabotu ti to budu vychvalovat, lebo oni sa tym zivia. Ale skus si nejake profi riesenia (v jave, .nete) a zistis aky je drupal primitivny.

Este k tomu vyberu - ak to mas na nejake firemne riesenie, tak si pridaj do poziadaviek typ licencie a komercnu podporu.

3ugeene

« Odpověď #29 kdy: 11. 05. 2013, 10:59:08 »
jasny, potom si myslim, ze by na to meli zasednout vsichni podstatni lide ve firme, stanovit si cile atd a nejak to projit a udelat strategicke rozhodnuti ve vyberu a firma by to mela prijmout za sve a cilit na ten jeden produkt...

Jasny, ale my nejsme nějaká megafirma se sto zaměstnancema, takže kdybych dělal Backend já, tak je ostatním naprosto jedno, co si vyberu, protože s tím (do začátku) budu dělat jen já a musím to ovládat dobře, abych s tím mohl dělat co bude potřeba na daným webu pro klienta.