V prvé řadě je blbost "učit se frameworky". Zabiješ nad tím spoustu času a za 2-3 roky jsou znalosti k ničemu. 2 roky jsem nesáhl na Nette a koukal jsem, jak pokročilo. To samé MS MVC framework - v práci jsem používal verzi 2; nedávno jsem narazil na verzi 4 a přímo jsem čučel. Zatímco na desktopu se celkem nic neděje (Swing, WinForms a WPF je furt skoro stejný), webové frameworky se mění neustále.
Každý framework by měl mít za sebou nějaký teoretický základ, architekturu. Chceš mít pasivní pohledy na data, nebo skládáš stránku z komponent s vlastím chováním? Chceš MVC architekturu? Má aplikace běžet spíš na straně klienta, nebo serveru? Mají být pohledy defaultně stavové (automatická správa session), nebo bezstavové (ruční)? ... Tyto otázky je potřeba nejprve zodpovědět a vybrat k nim vyhovující framework. Rozhodně není dobrá cesta si nejprve pročítat tutoriály - těžko se budou dát rozumně pochopit, pokud nechápeš myšlenku, která za tím frameworkem je a nevíš, jak má vlastně výsledek vypadat. Mnoho PHP frameworků vzniklo tak, že nějaký borec začal tvořit web, všiml si, že spousta věcí se neustále opakuje, tak je nějak naházel do knihoven, postupně tu a tam něco přidal a nazval to framework. To je špatně a od takových věcí je lepší dát ruce pryč; bohužel v PHP světě je takových frameworků mnoho - ostatně sám jazyk PHP se takto "vyvíjí".
Pokud nevíš, co přesně chceš dělat, pak je zbytečné vybírat framework. To je jako jít někam a nemít definovaný cíl. Může to být zajímavé dobrodružství, můžeš si užít srandu, ale úspěch na trhu to nepřinese. Pokud máš jasný cíl a zvolenou cestu, může Ti vhodný framework hodně pomoct, jinak to bude spíš přítěž. Pro větší projekty, např. rozsáhlý podnikový informační systém, třeba vhodné frameworky ani neexistují a buď je potřeba si vytvořit vlastní (což je hodně drahá varianta, neboť se tím zabije spousta času, která by se dala věnovat tvorbě samotné aplikace) anebo si přiohnout již existující (tam zase hrozí "nejistý výsledek" a nemožnost upgradu na novou verzi).
A co se týče kvality frameworků, hodně napoví pohled na seznam vývojářů (čím víc aktivních lidí, tím lépe; One-man-show = riziko. Viz
http://en.wikipedia.org/wiki/Bus_factor), čichnutí k bugzille (smrdí to hnilobou, i.e. je tam spousta starých bugů na "vyhnití"?), jak je dobrá vývojářská dokumentace (je alespoň popsané veřejné API?), diskusní fóra (existují veřejná místa, kde lze hledat pomoc přímo od vývojářů?), organizace a kvalita zdrojového kódu (jsou API tvořená tak, aby výsledný kód byl dobře čitelný (např. Fluent interface)?, jsou alespoň veřejné funkce dobře okomentované?, je jasné, s jakými datovými typy funkce pracují?, je možné při pohledu na zdrojový kód funkce bez dlouhého přemýšlení říct, jaké má vstupy a co je její výstup?) a v neposlední řadě rychlost a paměťová náročnost výsledné aplikace.