Zkušenosti s prací ve Švýcarsku

Re:Zkušenosti s prací ve Švýcarsku
« Odpověď #105 kdy: 01. 11. 2014, 12:43:05 »
...

To CCNA bych radeji vubec nezminoval, to ma dneska kazdy. Navic se jedna o takovy zaklad az je to k smichu

Frank

« Odpověď #106 kdy: 01. 11. 2014, 14:41:04 »
Díky za zpětnou vazbu.
Nicméně bych se rád dozvěděl, jaké jsou požadavky při přijímacích pohovorech a jak ve skutečnosti vypadají?
Můžete sem prosím někdo hodit nějaké osobní zkušenosti? Jak vypadal váš pohovor, co po vás chtěli, kolik lidí u takového pohovoru bývá, jsou vícekolové? Vím, že co pohovor, to trochu jiné okolnosti, ale zajímá mě vaše vlastní praktická zkušenost.

tdvorak

« Odpověď #107 kdy: 03. 11. 2014, 06:20:29 »
Mohu posloužit zkušeností z Rakouska - pohovor na Java vývojáře. Sw firma o cca 700 zaměstnancích (zhruba 100 vývojářů). U pohovoru personalistka, šéf softwarového oddělení a dva teamleadeři (jeden pod kterého spadám, jeden který měl znalosti z technologií, které potřebovali). Žádné zbytečné dotazy "kde se vidím za deset let a jaké jsou mé silné stránky". Pohovor k věci, v angličtině (německy jsem se neuměl ani představit), příjemný a smysluplný. Pak se nějakou dobu neozvali a když jsem se připomněl, pozvali mě na zkušební den. V podstatě prohlédnout si firmu, kanceláře, seznámit se s kolegy, popovídat si o projektu, podívat se na zdrojáky. Nakonec smlouva, podpis a během 14 dní stěhování a nástup do práce. A od té doby ve firmě spokojeně pracuji.

Absolvoval jsem ještě jeden pohovor v Rakousku, také sw firma, ale bankovní sektor. Podobné složení u pohovoru, také anglicky, ale lidé byli od začátku nesympatičtí, poněkud arogantní. Když mě prováděli kancelářema, všichni vypadali zničeně a otráveně. Nikdo nemluvil, maximálně šeptal. Po pohovoru jsem dělal java test na papír (úroveň tak druhý semestr bakaláře na informatice). Dostal jsem nabídku a odmítnul, protože v takové firmě bych pracovat nechtěl.

Zkušenosti z prací v zahraničí jsou popsány i na devel.cz fóru: http://devel.cz/otazka/prace-v-nemecku

pepazbrna

« Odpověď #108 kdy: 03. 11. 2014, 09:40:09 »
taka prax a 40 v hrubom? clovece, to mam ja, z brna, rok po skole jak tester

Pokud vím, tak peníze se nedávají za praxi, ale za přínos. Ani 20 let praxe z tebe neudělá dobrého programátora, pokud na to nejsi.

Roman Vasicek

« Odpověď #109 kdy: 03. 11. 2014, 12:01:42 »
Citace
auto musis mat na svajciarskych znackach tiez do nejakeho casu, myslim ze do pol roka ak si ho sem privezies

A tady pak zacina sranda, Svycari te pozadaji abys zaplatil DPH/CLO za to dovezene auto.

Uz ne, bez cla jestli mas auto alespon rok predtim. Ale chteji hned technickou, coz je dost porod. Napr. umit motor. Takze v servisu reknes, ze chces pripravit auto na technickou a das 800CHF. A to delas kazdy dva roky.
Presne tak. V polovine roku 2012 jsem importoval do Svycarska v Cesku cerstve zakoupenou skodovku a musel jsem s ni na technickou take nez mi dali jejich znacky. Jen jsem si to blbe nacasoval, ze zrovna zacali uplatnovat poplatky za emise a tak jsem musel mit jedno lejstro navic...

Co se tyka registracnich znacek a ridicaku, tak je tusim potreba oboji vymenit nejpozdeji do jednoho roku od vstupu do Svycarska.

tommm

« Odpověď #110 kdy: 03. 11. 2014, 16:11:20 »
momentálně Praha 40k hrubého, ale musím dodat, že jsem mizerný vyjednávač :-)

2 tituly a x certifikaci ...

no .. asi by sis mel rict o navyseni mzdy (x1,5 - x2,0) :)

pepazbrna

« Odpověď #111 kdy: 04. 11. 2014, 09:31:59 »

Říct si může, ale to je tak všechno. Tituly a certifikace tvoji cenu automaticky nezvyšují.

tommm

« Odpověď #112 kdy: 04. 11. 2014, 10:37:55 »

Říct si může, ale to je tak všechno. Tituly a certifikace tvoji cenu automaticky nezvyšují.

Pravda. Ale investovat tolik namahy a casu do 2 titulu ... kde je v tomhle pripade ta navratnost ... myslim financni.

pepazbrna

« Odpověď #113 kdy: 04. 11. 2014, 20:44:15 »
Proč návratnost? Prostě neumíš počítat, čas spotřebuješ a nic z toho. Jako pěkná dovolená. Nikdy jsem nepotkal nikoho schopného, kdo měl málo peněz. Ono to totiž souvisí. Pokud jsi schopný, tak vidíš, že třeba v Praze je do 60k jen takový odpad. Hned poznáš, že do něj nepatříš. V opačném případě jen nějak proplouváš. Hodně peněz ale mají i lemplové, to je zase jiná věc.

tommm

« Odpověď #114 kdy: 05. 11. 2014, 13:45:25 »
Proč návratnost? Prostě neumíš počítat, čas spotřebuješ a nic z toho. Jako pěkná dovolená. Nikdy jsem nepotkal nikoho schopného, kdo měl málo peněz. Ono to totiž souvisí. Pokud jsi schopný, tak vidíš, že třeba v Praze je do 60k jen takový odpad. Hned poznáš, že do něj nepatříš. V opačném případě jen nějak proplouváš. Hodně peněz ale mají i lemplové, to je zase jiná věc.

Samozrejme ne kazdy studuje, protoze za tim vidi penize.¨
Ta teorie o odpadu do 60k je teda zajimava, ale nevim jestli se da plosne uplatnit. Pokud bych tu myslenku prijmul, tak patrim na hranici odpadu. Mozna uz nejsem odpad, ale takovej "lepsi" odpad. :D

txt

« Odpověď #115 kdy: 05. 11. 2014, 14:55:41 »
Ta teorie o odpadu do 60k je teda zajimava, ale nevim jestli se da plosne uplatnit. Pokud bych tu myslenku prijmul, tak patrim na hranici odpadu. Mozna uz nejsem odpad, ale takovej "lepsi" odpad. :D

To je o nastavení prahu. Pro někoho je odpad 99.5% populace, pro někoho to je 97% atd.
Spíš je otázka, kolik lidí v ČR dosáhne dvojnásobku pražské průměrné mzdy, bez toho aby zanadbávali ostatní aspekty života (např.: cizí jazyky, sport, sociální kontakty...). Určitě je období, kdy je vhodné věnovat se růstu odbornosti naplno, nicméně po určité době je to fachidiotismus.

pepazbrna

« Odpověď #116 kdy: 05. 11. 2014, 19:42:11 »

Myslel jsem to hlavně tak, že pokud studuješ a jsi k ničemu, tak bohužel návratnost je nulová. Proto je i zbytečné platit VŠ z daní, ale to je jiná debata.

Tak samozřejmě i já mám někdy méně, ale zase třeba je to super projekt. Bohužel jsem potkal pod 60k jen běžné lemply, kteří se něco málo naučili a pak to jen opakují. Nové postupy dělají velice mělce a podle toho výsledek vypadá.

To je o nastavení prahu. Pro někoho je odpad 99.5% populace, pro někoho to je 97% atd.
Spíš je otázka, kolik lidí v ČR dosáhne dvojnásobku pražské průměrné mzdy, bez toho aby zanadbávali ostatní aspekty života (např.: cizí jazyky, sport, sociální kontakty...). Určitě je období, kdy je vhodné věnovat se růstu odbornosti naplno, nicméně po určité době je to fachidiotismus.

S tím životem máš pravdu. Není mi zatím moc a můžu si dovolit to, co třeba s rodinou nikdy nepůjde. Ale proto se snad nemusím dohadovat s blbcem, který práci bere jen jako zdroj peněz, ne? Pro mě také přijde doba, kdy nebudu chtít být nejlepší z nejlepších, ale zase pokud jednou budu, tak ten pokles nebude tak značný jako bez toho.