Mohu posloužit zkušeností z Rakouska - pohovor na Java vývojáře. Sw firma o cca 700 zaměstnancích (zhruba 100 vývojářů). U pohovoru personalistka, šéf softwarového oddělení a dva teamleadeři (jeden pod kterého spadám, jeden který měl znalosti z technologií, které potřebovali). Žádné zbytečné dotazy "kde se vidím za deset let a jaké jsou mé silné stránky". Pohovor k věci, v angličtině (německy jsem se neuměl ani představit), příjemný a smysluplný. Pak se nějakou dobu neozvali a když jsem se připomněl, pozvali mě na zkušební den. V podstatě prohlédnout si firmu, kanceláře, seznámit se s kolegy, popovídat si o projektu, podívat se na zdrojáky. Nakonec smlouva, podpis a během 14 dní stěhování a nástup do práce. A od té doby ve firmě spokojeně pracuji.
Absolvoval jsem ještě jeden pohovor v Rakousku, také sw firma, ale bankovní sektor. Podobné složení u pohovoru, také anglicky, ale lidé byli od začátku nesympatičtí, poněkud arogantní. Když mě prováděli kancelářema, všichni vypadali zničeně a otráveně. Nikdo nemluvil, maximálně šeptal. Po pohovoru jsem dělal java test na papír (úroveň tak druhý semestr bakaláře na informatice). Dostal jsem nabídku a odmítnul, protože v takové firmě bych pracovat nechtěl.
Zkušenosti z prací v zahraničí jsou popsány i na devel.cz fóru:
http://devel.cz/otazka/prace-v-nemecku