Zkušenosti s prací ve Švýcarsku

lobo

Re:Zkušenosti s prací ve Švýcarsku
« Odpověď #75 kdy: 08. 05. 2013, 14:44:30 »
nie uplne rozumiem casti tu prezentovanych nazorov...

vela ludi tu prezentuje model
bakalar->ing. -> start job v cechach ->  A POTOM KED BUDES MAT SKUSENOSTI tak sa ozvi

toto zmyslanie mi pride principialne chore..

ked dokoncis skolu, tak mas +- 24 rokov , potom 2-3 roky jobu v cechach (to uz mas 26-27)+ nejaka ta frajerka/potencialna manzelka ktora tiez pracuje
pripadne hypoteka na krku a uz sa von nikdy nedostanes, lebo si v zabehnutych kolajach z ktorych sa tazko vylieza

jednoducho na to treba mat drzost a gule, aby si vypadol a skusil nieco nove a ked to nevyjde, tak sa nic nestalo, lebo nemas na krku rodinu, 2 deti, hypoteku a splatku na auto..

moj oblubeny citat sa sem celkom hodi
"Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better." Samuel Beckett

@Pupi - drzim ti palce nech ti to vyjde, nie je to lahke ale ani neprekonatelne

@all - ak si myslite ze vsetci na zapade co programuju za 'velke prachy' maju PhD z Matfyzu, skladaju haiku v 4 jazykoch, popri tom plachtia cez Atlantik, tak sa mylite.... poznam cloveka ktoreho by si povazoval za takeho zrelsieho juniora a bez problemov dostal nastupny plat 320GBP/den ako contractor a po 3 mesiacoch na predlzenie contractu si vypytal 460GBP/den a okamzite to dostal, takze sa nepodcenujte ...

a vela zamestnavatelov uprednostnuje sikovneho vychodoeuropana ako celu flotilu indov, kvoli mentalite a pracovnej kulture

radsej noname

« Odpověď #76 kdy: 08. 05. 2013, 14:51:11 »
@lobo

aj to je nazor a treba ho respektovat :) ano, mas pravdu, to je ale vysostne uz kazdeho zalezitost a nemoze byt na vsetkych rovnaky meter. Ak by sa mu podarilo skoncit skolu bez predlzovania a este dam dat nejaky pobyt (a este popri skole pracuje) tak ma normalne 24-25, neviem, kolko by teda Pupi mal mat? 20? Bez skoly? To ho nebude nikto brat vazne. Ci mas 23 alebo 26 je suma fuk.

DK

« Odpověď #77 kdy: 08. 05. 2013, 14:56:17 »
lobo: ja to nemyslel tak, ze clovek musi jit cestou bc. -> ing. -> prace, ale pokud nemas praxi, co chces delat, kdyz ne pracovat :) ono v prubehu studia se naucis dost veci... samozrejme je to zbytecne, pokud se to naucis sam a uz toho dost umis, jinak s tim souhlasim

radsej noname

« Odpověď #78 kdy: 08. 05. 2013, 15:03:36 »
@lobo

aj to je nazor a treba ho respektovat :) ano, mas pravdu, to je ale vysostne uz kazdeho zalezitost a nemoze byt na vsetkych rovnaky meter. Ak by sa mu podarilo skoncit skolu bez predlzovania a este dam dat nejaky pobyt (a este popri skole pracuje) tak ma normalne 24-25, neviem, kolko by teda Pupi mal mat? 20? Bez skoly? To ho nebude nikto brat vazne. Ci mas 23 alebo 26 je suma fuk.

a este sa doplnim, existuje nieco ako open source, kde si mozes celosvetovo budovat meno uplne zadarmo a aj popri skole. A to mi ver, ze ked ukazes zamestnavatelovi svoj github a projekty na ktorych si makal, ze ho to moze celkom presvedcit ... nikto nevravi, ze musis prax nabrat len komercnu, vsetko sa da ...

andy

« Odpověď #79 kdy: 08. 05. 2013, 19:16:34 »
Skoro vsetci moji kamarati zo skoly co su v cudzine to riesili studium v cudzine alebo bc->cudzina alebo mgr->phd cudzina a uz tam ostali aj pracovat. Popri tom studiu si snad aj nieco lahsie najdes...kedze si student, tak nikto nebude ocakavat, ze mas x rokov praxe (a zase netreba ocakavat nejake tazke prachy).

Jose D

• 909
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 08. 05. 2013, 21:55:42 »
Skoro vsetci moji kamarati zo skoly co su v cudzine to riesili studium v cudzine alebo bc->cudzina alebo mgr->phd cudzina a uz tam ostali aj pracovat.
Jojo, taky znám dost lidí co to takhle provedli..

Pupi

« Odpověď #81 kdy: 09. 05. 2013, 08:24:04 »
ano viem, ze da sa aj nieco take. ja som rozmyslal nad Viednou, zeby som siel robit 2.stupen tam. Ako som si ale pozrel tie poplatky za studium, tak ma zaujem aj chut presla. Mesacne naklady asi 800e mozno cosi menej, nepamatam sa presne. A to teda ozaj neviem kde by som nato zobral  :o

Trubicoid2

« Odpověď #82 kdy: 09. 05. 2013, 10:00:32 »
Citace
auto musis mat na svajciarskych znackach tiez do nejakeho casu, myslim ze do pol roka ak si ho sem privezies

A tady pak zacina sranda, Svycari te pozadaji abys zaplatil DPH/CLO za to dovezene auto.

Uz ne, bez cla jestli mas auto alespon rok predtim. Ale chteji hned technickou, coz je dost porod. Napr. umit motor. Takze v servisu reknes, ze chces pripravit auto na technickou a das 800CHF. A to delas kazdy dva roky.

Trubicoid2

« Odpověď #83 kdy: 09. 05. 2013, 10:21:19 »
K duchodu: nemusis byt Svycarem a ani nemusis uz zit ve Svycarsku. Penize, co povinne odvadis na duchod jsou na specialnim uctu a az/jestli vubec dosahnes duchodoveho veku, tak ti je zacnou vyplacet. Detailni pravidla jsou dost slozity. Lze treba prikoupit roky, jakobys je odpracoval.

Pupi

« Odpověď #84 kdy: 09. 05. 2013, 15:20:25 »
ad erasmus: pokud je to erasmus, neplatis skolne, stat ti prispiva, za to si zaplatis ubytovani a treba castecne i jidlo, takze vyzit se s tim urcite da

DK asi si nebol na erazme, ale vyzit s tym, co ti skola(teda ta organizacia alebo co to je) prispeje sa teda urcite neda. Mam kamarata, ktory je teraz vo Svedsku od skoly dostal asi nieco do 60 000kc a to je asi tak 60% nakladov, ostatne si musi zabezpecit sam. Uz teraz z tych penazi nic nema a dava si zo svojich zasob + mozno rodicia nieco, neviem. Mozno by sa s tym dalo vyzit, ale nikde by si nemohol chodit a musel by si sediet len na zadku na intraku. A na erazmus sa nechodi predsa aby sa tam sedelo na zadku, chodi sa tam spoznavat krajinu, ludi apod. Vacsina ludi berie erazmus ako zabavku a vlastne preto aj ludia chodia na erazmus, lebo maju kvazi volno cely semester(opat zalezi na akej skole si).
Takze minimalne este aspon 1000e vlastnych.

DK

« Odpověď #85 kdy: 09. 05. 2013, 15:46:08 »
Pupi: pisu, nevim jak vy na slovensku, nam treba skola plati cca dvojnasobek... pokud planujes delat neco jineho nez sedet na zadku, potrebujes nejake finance :) taky souhlasim s tim, ze primarni ucel erasmu neni studovani :) to ale nemeni nic na tom, ze si diky prispevkum nemusis platit vsechno

a rozdil je jet na erasmus, kde si nemusis platit skolne a nekde na univerzitu, kde si skolne platit musis :) treba takovych peknych 300 tisic na univerzitach v USA za semestr :)

« Odpověď #86 kdy: 09. 05. 2013, 16:20:12 »
Riesite tu Svajciarsko, ale nebolo by lepsie ist do Rakuska? Je to blizsie, je tam lacnejsie...ma to nejake nevyhody voci Svajciarsku?
Ja az dokoncim skolu, tak rozmyslam nad tym, ze by som skusil Vieden trebars.

Po nemecky som sa ucil na zakladke, takze nieco viem, anglicky sa dohovorim samozrejme plynule.
A zo zapadneho slovenska ( z domu) to mam do Vierne blizsie ako sem do Brna.

Pupi

« Odpověď #87 kdy: 10. 05. 2013, 10:22:23 »
aj v Rakusku sa daju zarobit pekne peniaze mas pravdu. Tiez zvazujem takuto alternativu, je to blizsie a je tam aj lepsie socialne zabezpecenie. Dnes som sa rozpraval v autobuse s jednym dedkom, ze v Nemecku maju nedostatok pracovnej sily co sa tyka IT priemyslu(hlavne programator), takze aspon vidiet, ze je velky dopyt :)

wiener schnitzel

« Odpověď #88 kdy: 25. 10. 2013, 11:40:05 »
v AT su nizsie platy ako v DE,

@ PUPI ako si dopadol ?

Martin

« Odpověď #89 kdy: 19. 11. 2013, 15:57:19 »
100k+ chf rocne urcite nie je plat, ktory by dali absolventovi, cize netreba mat velke oci, skor tak 60-70k max.
Samozrejme je potrebne ratat s dalsimi nevyhodami, ako
1. nedostatocna prax
2. vek - oficialne ti to nikto nepovie, ale zohrava to pri vyjednavani platu velku rolu vo vacsine firiem
3. narodnost - je take smutne verejne tajomstvo, ze cudzincom platia menej ako svajciarom na rovnakej pozicii vsade, aj v IT
4. malo, alebo ziadne referencie - na lepsie plateny job v podstate nie je sanca dostat sa bez kvalitnych referencii, najvacsiu vahu maju tie z domacich firiem.

Tieto faktory maju hlavny vplyv na plat. Pekne cisla v inzeratoch treba ignorovat, vacsinou pride odpoved "nie,dakujem, nasli sme niekoho kto lepsie splna nase poziadavky".
Vseobecne, svajc nie je krajina, kde by mali zaujem o zahranicnych absolventov, tie si nechavaju doma...