ked chcem vyriesit programatorsky problem, tak pisem na stackoverflow, v zivote by ma nenapadlo to pisat na nejaky cesky web:)
Žiaľ bývali časy, kedy sa stackoverflow na root nechytal. Na roote publikovali odborníci, k témam sa vyjadrovali ludia, ktorí mali čo povedať. Nachádzal som tu odpovede na denné i nie celkom štandardné, starosti informatika.
V poslednom čase som sa spýtal na dva problémy (1 - ako rozumne routovat 150/10 MBit od UPC ak má router robit aj VPN server a komplikovaný FW+NAT, 2 - Ako rozumne pripravovat 4 x do roka 700 USB klucov s 8GB obsahom). Odpovede boli prvoplánové, bez zamyslenia nad tým čo sa pýtam. Také facebookové....
A pritom si myslím že obe témy v sebe skrývajú veľa komplikácií, otázok, námetov a stále viac ľudí ich bude riešiť.
Preto je mi ľúto že sa z tohoto fóra stáva politicko-spoločensko-sociálno-mediálna žumpa akých tu máme desiatky. Ľudia si nadávajú bez toho aby sa poznali, aby sa zamysleli nad slovami toho druhého. "veľkopodnikatelia" proti "sockám".... ring voľný
Aby som len nehanil, bude to asi aj tým, že prichádza ku generačnej výmene v IT branži v CZ i SK. My "ponovembroví podnikatelia" sme už do veľkej časti vyhoretí, držíme sa často nami osvedčených schém, nevieme sa tak rýchlo nadchnúť "novými smermi" lebo sme ich už toooooľko videli. Tu v SK nám aj ten jeden SMER stačí... Vo veľkej časti sme zabezpečení a nie sme pod tlakom hypoték, náborových oddelení nadnárodných spoločností (a tých čo sa tak tvária). Máme svoju klientelu, ktorá nás pozná, dôveruje nám, je v podobnom veku, podobnej životnej situácii. Kamaráti, spolužiaci sú v pozíciách, kde nie je problém získať prácu, ktorá bude adekvátne honorovaná.
A potom sú tu mladí. Naše deti, ich kamaráti.... čerství absolventi (do 5 rokov praxe). Musia si nájsť svoju cestu. "Nebudem predsa ako môj foter, v 50-tke hľadať pod stolom vytiahnutý kábel". Porovnávajú možnosti zamestnanca vo veľkej firme a živnostníka. Hľadajú pre a proti (prášiť peknú kolegyňu v IBM, alebo sa trápiť so schyzofrenickou pozíciou zamestnanco-zamestnávateľa-furtrobiča-vrajhocikedyvoľnoviča).
Preto sú tu tieto témy. A preto sú často veľmi obsiahle. Je to stret generácií...