FI MU obor aplikovaná informatika

Re:FI MU obor aplikovaná informatika
« Odpověď #60 kdy: 30. 04. 2013, 08:38:18 »
No jo, JS opět mimo mísu jako obvykle :)

Takovi lide, jako ty a RUM tady radi ostatnim, at se na skolu vykaslou, ze to nebudou potrebovat.
Pokud vím, *nikdy* jsem nikomu neradil se na školu vykašlat. Jenom mě mrzí, že naše školy nejsou tak dobré, jak by být mohly.

Nekdy je lepsi mlcet. Ty a RUM jste administratori, a to je proste jine povolani nez programator. Je to asi jako rozdil mezi mechanikem a strojnim inzenyrem. Inzenyr tu fyzikalni (a jinou) teorii potrebuje, mechanik ne.

[...]

Je jasne, ze u nas male firmy na technologie casto kaslou. To je jejich vec. U velkych firem to plati jak kdy - obcas se to hodi. Ja jsem zvedavy, za co si ale budeme kupovat z toho "tretiho sveta" jidlo a mobilni telefony, pokud nebudeme zadne technologie poradne umet.

https://is.muni.cz/osoba/mjp#studium_pracoviste Další komentář netřeba.

Pupi

« Odpověď #61 kdy: 30. 04. 2013, 10:16:12 »
FIT ide jednym extremom, FI opacne :)

no prave na FITe je to dost prakticke a nez na FI kde je viacej teorie a potvrdzujes to vlastne aj ty. my sme mali programovania az az. programovali sme nejake zoznamy, fronty, nejake stromy a co ja viem co - to bolo v 3. semestry. V 1. semestry nam ale hned supli 4 projekty z Cecka, tie projekty su celkom fajn na naucenie C, ale byvaju aj dost tazke niekedy a ludia co Cecko nevideli, tak na tom pohoria a na skolu zacnu kaslat. Takze niekedy je vela na skodu. Mali sme predmet Principy program. jazyku a OOP. mali sme tam dva projekty jeden v Perl a druhy Python. Boli to dva projekty od veci, a nemali nejaky suvis s OOP. Kazdy si to mohol  naprogramovat ako chcel. Napr. take OOP sa na skole moc neuci a ani sa mu nevenuje tolko pozornosti, co by vlastne ale malo byt jednou z priorit, kedze v dnesnom svete sa bez OOP nepohne programator. Na druhej strane sme mali aj nejake sietove projekty, ktore boli fajn a clovek pochopil zaklady komunikacie klient-server, nejaky radio-account. Najhorsie na FITe pokladam to, ze sa tu asi 3 semestre venuje HW, co mi nepride ako dobry krok. nepoznal som ludi, ktori by mali HW az tak v oblube ale predsa sa s tym musel clovek srat 3 semestre. K tomu este nieco programovat vo VHDL(este ze som mal kamarata ktory  mi to spravil, pretoze VHDL islo uplne mimo mna). Takze tie osnovy su tu tiez dost postavene na hlavu. Sme praktickejsia skola oproti FI, lenze ako prakticka? programujete nieco, vyhodnotia vam to testy, ktore urobia cviciaci a neprejde to testami tak 0b. ci niekto kontroluje kod neviem, ale ak nie tak je jedno ci ste to napisali vsetko do jednej metody alebo ste sa to snazili strukturovat.

Inac ja by som sa na vasom mieste nestazoval na vase skoly. mate ich o moc lepsie  nez my. u vas na IT su kvalitne skoly ako MU, VUT, CVUT a mozno Karlova. u nas je kvalitna tak 1-2, ale aj tak to nepresahuje kvalitu vasich skol.

Jakub Galgonek

« Odpověď #62 kdy: 30. 04. 2013, 10:22:00 »
Inac ja by som sa na vasom mieste nestazoval na vase skoly. mate ich o moc lepsie  nez my.

Argumentovat "my jsme lepší, protože jsou tu horší" je vždy dobrá cesta do pekel ...

Pupi

« Odpověď #63 kdy: 30. 04. 2013, 10:45:09 »
preco? je to cisty fakt, a potvrdi to vela ludi.

Jakub Galgonek

« Odpověď #64 kdy: 30. 04. 2013, 10:55:57 »
preco? je to cisty fakt, a potvrdi to vela ludi.

Protože správně bys měl argumentovat "my jsme horší, protože jsou tu i lepší" :D. Jinak řečeno, nekritizovat české VŠ, nesnažit se je zlepšit, protože slovenské jsou na tom prý hůře, je prostě hloupost.

l3

« Odpověď #65 kdy: 30. 04. 2013, 11:31:37 »
...este ze som mal kamarata ktory  mi to spravil, pretoze VHDL islo uplne mimo mna...

Tohle je věčný problém (nejen) FITu - lidé se slabou morálkou si těžké projekty prostě koupí. Znám třeba inžinýra z FITu, který vůbec neumí programovat - taky měl kamaráda. Ale abych byl fér, i z FI znám pár lidí, kteří to tak dělají..

Pupi

« Odpověď #66 kdy: 30. 04. 2013, 15:09:43 »
ja som si nemusel ziadne projekty kupovat ;) . ale mal som kamarata, ktory tomu rozumel o cosi viacej takze nemal problem s tym poradit, a to iste aj ja jemu. Hovori sa tomu kamaratska pomoc :) vsetky projekty som si robil sam, okrem nejakeho 1-2 projektov co boli zamerane na HW. vies ono je nieco ine programovat v nejakom C/C#/Java ako nieco robit vo VHDL ked to je cisto jazyk zalozeny na HW, resp. jazyk, ktory popisuje chovanie nejakeho obvodu. A ja som s HW nebol moc stotozneny.

Pupi

« Odpověď #67 kdy: 30. 04. 2013, 15:15:02 »
a este dodam, ze nie kazdy absolvent FITu vie automaticky programovat, to je pravidlo, ze ked clovek vychodi IT skolu, tak musi vediet kodit? u nas na skole sa najdu aj niektori ucitelia, ktori uz dlho neprogramovali, tak to pozabudali. Profesor co u nas uci Signaly a systemy, tak je dobry v jeho obore, ale niekedy sa na hodinach pytal, na nejake konstrukcie v jazyku C. to je take nezmyselne pravidlo, ze po ukonceni IT skoly automaticky vies programovat. Blbost.

Jakub Galgonek

« Odpověď #68 kdy: 30. 04. 2013, 15:24:57 »
Hovori sa tomu kamaratska pomoc :)

Každý to nazývá po svém ...

Pupi

« Odpověď #69 kdy: 30. 04. 2013, 15:30:00 »
Tohle je věčný problém (nejen) FITu - lidé se slabou morálkou si těžké projekty prostě koupí.

este doplnim, ze tie HW projekty neboli najtazsie, len som im tak nerozumel a bolo mi to cudzie. boli ovela narocnejsie projekty na kodenie. Inac ty si asi vystudoval FI, nic proti tomu, sam tam chcem ist teraz na Mgr., ale viem ze moc toho na programovanie na bakalarskom stupni nemate :), pretoze ste v tomto viacej teoretici ako praktici. aspon nie v povinnych predmetoch.

l3

« Odpověď #70 kdy: 30. 04. 2013, 18:20:10 »
este doplnim, ze tie HW projekty neboli najtazsie, len som im tak nerozumel a bolo mi to cudzie. boli ovela narocnejsie projekty na kodenie. Inac ty si asi vystudoval FI, nic proti tomu, sam tam chcem ist teraz na Mgr., ale viem ze moc toho na programovanie na bakalarskom stupni nemate :), pretoze ste v tomto viacej teoretici ako praktici. aspon nie v povinnych predmetoch.
Spíš je to tak že Bc. lze na FI získat bez pokročilé znalosti programování. Těch projektů, které si může člověk koupit, pokud nemá zájem je dělat (nebo nechat napsat od kamarádů, to je totéž, jen v tom nejsou peníze) je zřejmě míň než na FITu. Nicméně já jsem během bc studia na FI intenzivně programoval v C, Haskell, Prolog, Java, C#, bash, powershell, Matlab, Transact-SQL, VHDL a určitě ještě dalších, na které si teď nevzpomenu. V Java SE, EE a C# jsem dělal poměrně velké projekty, samostatné i týmové, z nichž několik bylo byl ve spolupráci s externí firmou a jeden šel i do reálné produkce(!). FI je skvělá fakulta pro zapálené programátory díky kvalitním vyučujícím a dobrým kontaktům ve firmách.

jenotazka

« Odpověď #71 kdy: 30. 04. 2013, 18:32:57 »
Nicméně já jsem během bc studia na FI intenzivně programoval v C, Haskell, Prolog, Java, C#, bash, powershell, Matlab, Transact-SQL, VHDL a určitě ještě dalších, na které si teď nevzpomenu. V Java SE, EE a C# jsem dělal poměrně velké projekty, samostatné i týmové, z nichž několik bylo byl ve spolupráci s externí firmou a jeden šel i do reálné produkce(!). FI je skvělá fakulta pro zapálené programátory díky kvalitním vyučujícím a dobrým kontaktům ve firmách.

Zdá se to jenom mě trochu jako pohádka? Nebo intenzivní není až tak intenzivní? Nechápu, jak bys mohl intenzivně dělat jen ve dvou třeba během pár let, ale ty rovnou 10 a pár dalších. Chápu, že jsi musel programovat už hodně na střední, ale stejně to není moc reálné, protože ovládnutí nového jazyka není hned. Když si k tomu vemu předměty kolem, tak není vůbec šance.

radsej noname

« Odpověď #72 kdy: 30. 04. 2013, 18:39:28 »
https://is.muni.cz/osoba/mjp#studium_pracoviste Další komentář netřeba.

Chcel by som vediet, ci je mozne aj po formalnom ukonceni skoly (ze uz s nimi nemam nic spolocne a som clovek "z ulice"), ci je mozne participovat na nejakom vyskume / projekte.

Dajme tomu, ze by som si spravil doma na kolene nejaky vyskum, napisal by som o tom nejaky paper.

Co dalej?

Ako sa to "pretlaci" do akademickeho sveta? Neviem ci je Mirek este stale na skole, ci tam formalne posobi, kedze mam pocit, ze uz pracuje, no publikacie vychadzaju stale. Da sa spolupracovat s univerzitou nejako externe?

l3

« Odpověď #73 kdy: 30. 04. 2013, 18:48:56 »
Nicméně já jsem během bc studia na FI intenzivně programoval v C, Haskell, Prolog, Java, C#, bash, powershell, Matlab, Transact-SQL, VHDL a určitě ještě dalších, na které si teď nevzpomenu. V Java SE, EE a C# jsem dělal poměrně velké projekty, samostatné i týmové, z nichž několik bylo byl ve spolupráci s externí firmou a jeden šel i do reálné produkce(!). FI je skvělá fakulta pro zapálené programátory díky kvalitním vyučujícím a dobrým kontaktům ve firmách.
Zdá se to jenom mě trochu jako pohádka? Nebo intenzivní není až tak intenzivní? Nechápu, jak bys mohl intenzivně dělat jen ve dvou třeba během pár let, ale ty rovnou 10 a pár dalších. Chápu, že jsi musel programovat už hodně na střední, ale stejně to není moc reálné, protože ovládnutí nového jazyka není hned. Když si k tomu vemu předměty kolem, tak není vůbec šance.
Fakt neke ;) Je třeba ale říct, že se na vývoj aplikací zaměřuju a vymetl jsem kde jaký předmět. Na druhou stranu jsem neměl Python, Ruby, C++ a určitě jsou lidi, kteří toho zvládli víc.. K intenzitě - 1 semestr na Java platform by byl málo, ale třeba na bash úplně v pohodě. Tady je výčet - snad jsem na nic nezapoměl.

C                 - 1 semestr s Kučerou
Haskell         - 1 semestr se Škarvadou
Prolog -        - ok, tak tady trochu kecám, k prologu jsem si trochu čuchl v logice ;)
Java -           - 4 semestry (2 SE, 1 EE, 1 JBoss)
C#               - 4 semestry (2 obecně, 1 Winforms, 1 semestrální projekt)
bash            - 1 semestr v rámci UNIXu
powershell    - 1 semestr v rámci správy windows
Matlab          - 1 semestr v rámti Matiky na PřF
Transact SQL - 1 semestr v databázích
VHDL            - 1 semestr v konstrukci dig. systémů

Pupi

« Odpověď #74 kdy: 30. 04. 2013, 19:41:56 »
tak ale to potom mozem povedat aj ja, ze som programoval v: C, C++, Bash, Prolog/Lisp, C#, Perl, Python, PL/SQL, ale nepovazujem sa ze ich ovladam vsetky, kedze som sa im venoval maximalne v skolskych projektoch. C# ovladam najviac, pretoze s nim najviac robim, a potom C/C++(samotne C++ az tak nie), no a ostatne jazyky, proste v ramci projektu a uz ich ani neviem.