Já osobně totiž žádné problémy s normální měnou nemám. Z Číny nakupuju běžně přes PayPal, což je okamžitá transakce, nemusím čekat půl hodiny na její potvrzení, poplatky jsou rozumné, bezpečnost špičková, vláda mi do těch transakcí nijak neingeruje, takže nevím, proč bych se měl snažit o to, aby o nich nevěděla, a navíc mám v ceně pojištění proti podvodu. Takže pro mě je PayPal naprosto v pohodě, proto se ptám, co by mi BTC přinesl.
Paypal je horsi ekvivalent obycajnej karty (aby som bol uprimny, netusim preco to ludia pouzivaju

):
a) drahy - percento co si stahuje z kazdej transakcie nie je vobec male.
b) poplatny politkom - kauz, ze kdekomu nie prave po chuti sucasnym elitam zabranili prijmat peniaze nebolo az tak malo.
To druhe vas ako FO asi nemusi trapit,... teda az kym sa neocitnete na nespravnej strane barikady.
--
Druha vec je, ze nie je ani na mne, ani na Vas, preco sa niekto rozhodne, ze bude pouzivat BTC.
Moze to byt prave clovek z Afganistanu, clovek ktoremu sa zajedaju poplatky PayPalu, moze to byt paraniok, ktory sa obava devalvacie, smelinar, zvedavec,...
Ja si myslim, ze ich moze byt dost. Vy ocividne nie. Napokon je to uplne jedno, nazor jedneho cloveka nezavazi.
...v širším kontextu...
Inak povedane, "elity si myslia, ze plebs treba viest za rucicku". Mozno dokonca aj maju pravdu.
Preco by ale, som mal dobrovolne prispievat na "ich pravdu" ? Nechate si znizit svoju vyplatu o 10% dobrovolne pre "vyssie dobro"?
Jaké cenové rozdíly vyrovnává někdo, kdo nepřiměřeně nadceňuje nějaký statek? (čti: vytváří bublinu) Jaké cenové rozdíly vyrovnávali spekulanti v době dotcomové nebo hypoteční bubliny?
Bublina je pojem ex-post. Napr. akcie Applu nie su vyhlasovane za bublinu.
t.j. Vasa otazka je nezmyselna.
Ked sa nieco ukaze ako "bublina", tak "spekulant" ma smolu. Ked sa ukaze, ze mal pravdu, zarobi.
Co naprikla velkost blokchainu?
Moznost vystopovat vsetky transakcie do historie?
Tak isto ma zadrotovanu prilis velku granularitu.
Co sa udeje z BTC ku ktorym sa stratil kluc?
No ano, to jsou (až na to poslední) parametry.
Za parameter papierovych penazi mozte vyhlasit aj zmenu meny za komunistov.
Veci ktore som vymenoval povazujem za dovod preco sucasne BTC sa mi nevidi ako kandidat na uspesnu menu.
Je mozne, ze sa to podari evolucne doladit.
By ma celkom zaujimalo, ako sa podari vyriesit problem "stratenych penazeniek".
To je puhe konstatovanie faktu, ze "elity" skusaju na bezny "plebs" teoriu "vyssieho dobra".
Nemysl. Když tvrdím, že slazený jogurt je zlo, tak bych to měl něčím doložit, jinak jenom plácám do větru.
Jasne, podla mna placate nezmysly ako napriklad, ze "deflacia je zlo". Ste jednoducho skocili na lep socialnemu inzinierstvu.
Chceli ste to pocut?
Az na peniaze v pancuche, az na Cyprus, az na 1953ty rok,...
V pripade zlomenie BTC mozte zrovna tak zmrazit blockchain, ako to popisujete pre banky.
To si trochu protiřečí, ne? V první větě říkáš, že BTC je super, protože o něm nikdo nemůže rozhodovat a ve druhé, že klidně může rozhodovat stejně jako o fiat měně.
Ak nastane nejaka katastrofa a potom mozte riesit otazku, ze ako sa bude riesit menovy reset.
Ocividne aj v pripade beznej meny, aj v pripade BTC existuje riesenie v style "zmrazime transakcie a tym co preukazu narok vyplatime nove peniaze". Kedze mame katastroficky scenar, tak sa nepocita s tym, ze stareBTC by niekomu na nieco bolo, detto mena.