Plat pro člověka bez praxe

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
Re:Plat pro člověka bez praxe
« Odpověď #105 kdy: 06. 04. 2013, 22:31:59 »
no, za málo peněz dostaneš málo muziky. Ale třeba někde v Ustí je to odpovídající odměna, těžko říci.

V současný době je struktura absolventů zhruba taková:
1) průměr - během studia udělali praxi v IT, tvá nabídka je pro ně nerelevantní
2) nadprůměr - několik excelentních lidí kteří se díky vynikajícím studijním výsledkům dostali o prázdninách na stáže do špičkových firem a teď už tam na ně čekají
3) podprůměr - volný čas po škole prochlastali nebo pomrhali nonIT brigádami (ok, nebo měli rodinné důvody)

na tuhle pozici se ti IMHO přihlásí jen lidi ze skupiny 3. Je otázka jestli jsi tak bohatý abys mohl zaměstnávat podprůměrné lidi.

eXander

« Odpověď #106 kdy: 06. 04. 2013, 22:32:27 »
Nečetl jsem to celý, jenom první stranu, ale nechápu, co se kdo diví. Určitě to nějaký absolvent průmyslovky nebo i bakalář vezme. Zkrácený úvazek, nějaká ta koruna (při plném úvazku by to dělalo 16 hrubého, to není až taková trága), položka v CV, dost volného času a při první příležitosti zdrhne. Jak se do lesa, tak se z lesa. Pro absolventa je to pořád o hodně výhodnější, než pro zaměstnavatele. Až takhle bude Kapitán někdy koncem podzima nebo v zimě najímat třetí, čtvrtou opičku, buď ho to přestane bavit, nebo mu seberou budget na provozování tohoto hobby.

Těžko říct, na konci bakalářského studia už pracuje spousta studentů (ČVUT/VUT) na parttime za aspoň 200 Kč hrubého za hodinu, to musí být nějací tragédi, že by vzali tohle. Moje první práce ještě na studiu na konci bakaláře bez jakékoli předchozí praxe jenom na doporučení kamaráda byla za 150 Kč čistého na hodinu.

« Odpověď #107 kdy: 06. 04. 2013, 22:34:54 »
Je otázka jestli jsi tak bohatý abys mohl zaměstnávat podprůměrné lidi.
A co by měl propánajána dělat? Zaměstnat na skládání počítačů a instalaci Windowsů Zuckerberga?

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #108 kdy: 06. 04. 2013, 22:44:24 »
A co by měl propánajána dělat? Zaměstnat na skládání počítačů a instalaci Windowsů Zuckerberga?
Zaměstnat lidi odpovídající dané pozici. Ne lidi s IT levelem odpovídajícím uklízečce nebo cash operátorovi z teska.

Až se mu začnou vracet PC s vyzkratovanou deskou od volných šroubků za MB a zamotanejma kabelama ve větrácích kvůli nespolehlivýmu technikovi.. ..oprava + čas na diag. bývá většinou dražší než když se PC udělá pořádně.

Franta.

« Odpověď #109 kdy: 06. 04. 2013, 22:50:34 »
Ačkoli nejsem moc velký fanda outsourcingu, musím to říct: podstatná část téhle činnosti se dá přenést k dodavatelské firmě, kde budou pracovat kvalifikovanější lidé, za lepší peníze, půjde jim to líp od ruky, nebudou mít zbytečné prostoje, budou pracovat efektivněji pro víc zákazníků, ne jen pro Ruma.

Skládat počítače na koleně není potřeba, dají se koupit složené. Krimpovat kabely taky nemusí zvláštní zaměstnanec – pokud to bude sem tam jeden kabel, tak to udělá Rum, pokud toho bude víc, tak si jednorázově objedná síťaře od dodavatele.

A ten zaměstnanec nebude sedět v malé firmě za směšný plat, ale bude dělat ve větší, časem třeba dostane služební auto a bude objíždět zákazníky.

« Odpověď #110 kdy: 06. 04. 2013, 22:51:05 »
To je zvláštní - pro někoho to vůbec není práce pro vysokoškoláka a dělat tam je pro něj karierně horší než dělat v neziskovce, podle jiného je potřeba tam nahnat kvalitnější vysokoškoláky, protože ti podprůměrní by to nezvládli...

Tohle téma mi nějak hlava nebere.

« Odpověď #111 kdy: 06. 04. 2013, 22:53:39 »
Ačkoli nejsem moc velký fanda outsourcingu, musím to říct: podstatná část téhle činnosti se dá přenést k dodavatelské firmě
Což je poněkud pikantní argumentace, pokud se (třeba) Rumova firma živí outsourcingem IT, což není nemožné, že? :) Sice to nevíme, ale situace je nám úplně jasná i bez toho, tak co :)

Franta.

« Odpověď #112 kdy: 06. 04. 2013, 22:56:26 »
podle jiného je potřeba tam nahnat kvalitnější vysokoškoláky, protože ti podprůměrní by to nezvládli...
Nějak nevím, kde to tam vidíš. Jestli narážíš na „Ne lidi s IT levelem odpovídajícím uklízečce nebo cash operátorovi z teska.“ tak to bych viděl spíš na dobrého středoškoláka nebo dobrého učně – prostě pečlivý člověk, který se rád hrabe v HW, umí poradit lidem, ledasco v počítači naklikat…

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #113 kdy: 06. 04. 2013, 22:57:09 »
To je zvláštní - pro někoho to vůbec není práce pro vysokoškoláka a dělat tam je pro něj karierně horší než dělat v neziskovce, podle jiného je potřeba tam nahnat kvalitnější vysokoškoláky, protože ti podprůměrní by to nezvládli...

Tohle téma mi nějak hlava nebere.
moje chyba, měl jsem dojem že kpt má vš jako podmínku. srry

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #114 kdy: 06. 04. 2013, 22:58:05 »
Nějak nevím, kde to tam vidíš. Jestli narážíš na „Ne lidi s IT levelem odpovídajícím uklízečce nebo cash operátorovi z teska.“ tak to bych viděl spíš na dobrého středoškoláka nebo dobrého učně – prostě pečlivý člověk, který se rád hrabe v HW, umí poradit lidem, ledasco v počítači naklikat…
taky bych to tak viděl.

Jakub Galgonek

« Odpověď #115 kdy: 06. 04. 2013, 23:02:33 »
Což je poněkud pikantní argumentace, pokud se (třeba) Rumova firma živí outsourcingem IT, což není nemožné, že? :) Sice to nevíme, ale situace je nám úplně jasná i bez toho, tak co :)

On zase není až tak velký problém kouknout se na stránky té firmy.

« Odpověď #116 kdy: 06. 04. 2013, 23:09:35 »
On zase není až tak velký problém kouknout se na stránky té firmy.
Nepamatoval jsem si, jestli Kapitán dával odkaz, tak jsem to s ohledem na něj nechtěl rozpitvávat. A co teda z těch stránek zjišťujeme? Že se živí nebo nežíví outsourcingem? :)
(já už fakt nějak v tomhle tématu ani nevím, kolik má člověk ruk :)

Jakub Galgonek

« Odpověď #117 kdy: 06. 04. 2013, 23:17:38 »
Nepamatoval jsem si, jestli Kapitán dával odkaz, tak jsem to s ohledem na něj nechtěl rozpitvávat.
Nedával, dokonce myslím, že se to vždy snažil spíše tajit.

A co teda z těch stránek zjišťujeme? Že se živí nebo nežíví outsourcingem? :)
Píšou tam, že dělají (mimo jiné) externí správu IT, takže asi tak.

« Odpověď #118 kdy: 06. 04. 2013, 23:18:52 »
Nedával, dokonce myslím, že se to vždy snažil spíše tajit.
Tak pšt! ;)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #119 kdy: 06. 04. 2013, 23:40:55 »
Kdosi tady psal cosi o statech co doplatily na zpoplatnene skolstvi. Velice rad bych, aby ten dotycny uvedl nejaky smysluplny priklad. Celkem jasne si pamatuju na aferu kdy se u nas take o neco podobneho pokouseli a drdaci z filozofickych a jinych podobne uzitecnych fakult chodili demonstrovat, protoze by potom nemeli na pivo a huleni. Skutecnost je takova, ze kvalitni vzdelani je v drtive vetsine zemi placene a to dokonce daleko vyssimi castkami a lide si celkem bezne na to berou pujcky. U nas oni drdaci breceji, ze preci nas stat je nebude zadluzovat pri studiju, ale opakovane jejich drtive vetsine vubec nebude po skole vadit vzit si hypoteku na bejvak a auto na lizacku. Navic argument, ze nemeli praci pro tak velke mnozstvi uklizecek je uplne mimo, protoze s pristupem u nas v republice, bysme za chvili museli zrat hlinu a chodit pesky, protoze titul tady dostane kazdej kreten co je dostatecne trpelivej a nebo dost plati, cimz dochazi k degradaci schopnosti tech, kteri skutecne neco umi a jsou schopni, protoze onen titul mel prave slouzit k tomu, aby ty lide byli rozeznatelni. Spise mi prijde, ze nez ze ti kteri tady nejvice obhajuji VS jsou lidi, co ted zazivaji probuzeni do reality a museji si takto tech 5-6 ci vice let obhajit samy pred sebou a navic si potrebuji umele vynucovat nejakou domelou uctu, kterou si mysli ze jim patri.

Rici, ze praxe u KapRa bude komukoliv na skodu muze jenom clovek zijici uplne mimo realitu soucasne doby a situace. Ve svete je celkem bezne, ze lidi chodeji na praxe do firem i zadarmo a zivi je rodina, stejne jako idealniho kandidata/absolventa pro KapRovu pozici a navic i sam Rum pise, ze vi ze dotycnej tam bude cca rok a pujde o rok dal a proc ne? Ruka ruku myje a oba budou spokojeni. Predstava, ze absolvent VS pujde automaticky hned delat analityka nebo manazera je super naivita. Tech opravdu schopnejch lidi co posilaji na VS sondy na Mars je hrstka a bakalarsky prace nebo diplomky vetsiny jsou pro cloveka s praxi v oboru spise pro zasmati, nez aby poslouzili jako nejaka vstupenka do super zamestnani.

Naskytnout se stejna prilezitost kdyz sem vypadnul ze skoly tak mit zkusenosti co mam dneska beru to a odesel bych na cas z prahy, protoze do zacatku by to byla praxe jako hrom a navic kazdej kdo to chce nekam dotahnout vi, ze i CVcko se musi umet trochu upravit takze i ona praxe by se dala pekne popsat tak, aby to nevypadalo jako opickarna ale junior admin pozice a verim tomu ze i kdyby doslo na osobni reference tak KapR asi neni clovek co si potrebuje honit ego pomlouvanim svoji "opicky" pred potencialnim novym zamestnavatelem.