Plat pro člověka bez praxe

j

Re:Plat pro člověka bez praxe
« Odpověď #285 kdy: 16. 04. 2013, 18:12:41 »
to Pupi:
Spousta lidi totiz ocekava, ze dostanou ten titul a on pak bude uz pracovat za ne a kazdej z nich sedne na zadek a oni nebudou muset nic delat. Jenze dnesni doba je takova, ze zamestnavatele ocekavaji vysledky a je jim uz casteji jedno, jestli mate skolu nebo ne, dulezita je prace, ktera je za vami videt.

a) myslím si, že titul nemáte a tak trošku si zdůvodňujete, že na nic není
b) nikdo inteligentní (což většina VŠ nehumanitních směrů je) si nemyslí, že v dnešní době skáčou pečené holuby do huby samy

Spíš mě to přijde jako takovej alibismus a zdůvodňování proč to vlastně není potřeba. Kdyby VŠ nebyly potřeba, tak nejsou - pravdou je, že mají příliš absolventů, které nastupují na pozice, kde by stačila SŠ. A stejně tak maturanti chodí na pozice, které by zastali vyučení.

Jenže to není problémem toho, že někdo je na VŠ přijat a studuje ji, dodělá. Ale regulace počtu VŠ, která nefunguje jak má - zvláštně různé humanitní směry, které produkují nezaměstnané. Trh či ministerstvo školství reguluje špatně. Stejně se středníma školama.

Ehm... znam nekolik desitek lidi, kteri dokoncili studia ruznych tehcnickych skol. A sli tam proto, aby dostali ten papir, pricemz hledali skolu, na kterou se bez potizi dostanou - coz o vetsine technik plati.

A ad vzdelani, sam sem tu nekolikrat psal, normalniho zamestnavatele to absolutne nezajima. Samo ze to muze jistou nepatrnou roli hrat - nekdy (vynechavam statni spravu), ale primar je co dotycny umi/neumi do praxe. A v praxi se opravdu jaderna elektrarna nepocita, stejne jako se neresi spocitatelny/nespocitatelny 128D prostory ...

Jelikoz sem nikdy nedelal pro stat, tak po me nikdy nikdo ani zadny papiry/vysvedceni/... videt nechtel. Dokud sem byl zamestnancem, kazdy se jen ptal, co sem delal, co bych chtel delat, jestli sem ochoten/schopen se naucit co potrebuje ... a nejaka skola byla to posledni co ho zajimalo. Osobne bych od firmy, ve ktery se resej tituly dal rychle ruce pryc.

Mimochodem, mam takovou peknou detekcni metodu - pokud nekdo prijde, a predstavi se "inzenyr Malina", je zarazen do stada nepouzitelnych blbu. Metoda funguje zcela dokonale - vzdy se zarazeni potvrdilo. Znam i uber blby, kteri jsou schopni stravit desitky hodin resenim toho, ze jim odnekud vyleze jejich jmeno a nejsou tam vsechny jejich tituly/nebo ve spatnym poradi/...

jehovista

« Odpověď #286 kdy: 16. 04. 2013, 19:09:10 »
Mimochodem, mam takovou peknou detekcni metodu - pokud nekdo prijde, a predstavi se "inzenyr Malina", je zarazen do stada nepouzitelnych blbu. Metoda funguje zcela dokonale - vzdy se zarazeni potvrdilo. Znam i uber blby, kteri jsou schopni stravit desitky hodin resenim toho, ze jim odnekud vyleze jejich jmeno a nejsou tam vsechny jejich tituly/nebo ve spatnym poradi/...
Tak to je presny. To se stava treba u architektu, kteri zelenaji kdyz jim nekdo rekne "jen" inzenyre.
A jeste me vytaci, kdyz u doktora vyvolava sestra stylem "inzenyr Novak". Co je ostatnim lidem v cekarne do toho kdo ma jaky titul?
Pouzivani titulu bych zrusil. Jedni blbove si tim honi ego a pro dalsi blby je to duvod k zavisti.

Lukas

« Odpověď #287 kdy: 16. 04. 2013, 20:00:28 »
Citace
A ad vzdelani, sam sem tu nekolikrat psal, normalniho zamestnavatele to absolutne nezajima.
Ucházel jste se někdy o zaměstnání ve větší společnosti kde nemáte známého ? Bez vzdělání se tam často nedostanete ani k první pipce v HR dep., to je prostě fakt, a můžete si nad tím ťukat na čelo kolikrát chcete. Oni vědí že se tím připravují o část kvalitních lidí, ale je jim to jedno...
Ze své pozice můžu jen říct že mi VŠ ( ČVUT ) dala docela dost, a za zbytečnou tu dobu co jsem tam byl označit rozhodně nemůžu. Pokud bych se měl některé věci (fungování sítě, synchronizace procesů, základy assembleru) učit v praxi na nějakém projektu, bylo by to určitě delší. Prostě širší rozhled. Mě osobně se to docela často hodí, i když si člověk dlouhodobě pamatuje jen základy.

Jinak to s těma lidma co se představují stylem "inženýr Prouza" je k popukání, +1 za pravdivost =)

Iggy

« Odpověď #288 kdy: 16. 04. 2013, 20:28:49 »
jo to představování s Ing. něco je legrační, je fakt, že to o lidech hodně řekne (zvláštně o těch mladších)...  :)

Pupi

« Odpověď #289 kdy: 16. 04. 2013, 20:55:00 »
to Lukas:
ja ked som si hladal pracu v Bratislave(nakoniec som nezobral ziadnu z pozicii, vysvetlenie vid. vyssie), tak miesta co mi ponukli za tych 1200e neboli po znamosti. Nasiel som si ich sam a siel som na pohovory. Nemam vobec este ziadny titul, som len student. Jedine co ich zaujimalo, ci planujem pokracovat v studiu aj dalej a ako si to predstavujem(nepotrebuju cloveka ktory im odide po 4 mesiacoch). Co sme riesili na pohovoroch bola moja brigada a co som tam robil. Vdaka tomuto si aj vsimli moj zivotopis a reagovali na moju ponuku. Keby sa uchadzam o tu pracu a bez ziadnej praxe, tak myslim, ze sa ani neozvu alebo odidem po prvom kole pohovoru. Ich nezaujimalo to ci som mal na skole assembler, ci VHDL apod. Ich zaujima to co vies z tej oblasti na ktoru sa hlasis a plus ziskane skusenosti. Mat VS je velmi dobre a dava to siroky rozhlad vedomosti studentovi o ktorych sa mozno v zivote by nedozvedel. Su to mozno len zaklady ale vie a moze ich vyuzit v buducnosti. Ja VS skolu neberiem kvoli titulu. Kedysi som bol toho nazoru ale teraz uz nie. Jeden znamy mi tvrdi(zhodou okolnosti tiez ITckar), ze VS je len kvoli titulu a nic viac, ze az prax nauci cloveka. Ano prax ziska clovek jedine v naozajstnej praci, ale v skole clovek spozna novych priatelov, nove moznosti v oblasti IT, moze sa najst v nejakom odbore ktory ho bavi a bez tej VS by mozno k nemu cestu ani nenasiel. Keby studovat VS len kvoli titulu, tak to si mozem ist rovno  hladat robotu a nie sa flakat na skole a mat prax. Vacsina si vybera aj take skoly, na ktorych sa flakaju a nic nerobia. Potom dostanu titul a chvalia sa tym a predstavuju sa ako ty vravis: "inzenyr Ko*ot" :-D .
Hodnotit cloveka podla titulu nie je vobec spravne. Dolezite je co clovek vie.

student

« Odpověď #290 kdy: 16. 04. 2013, 21:56:38 »
jo to představování s Ing. něco je legrační, je fakt, že to o lidech hodně řekne (zvláštně o těch mladších)...  :)
Tak poznam istu pani X, ktora si pri kazdej okolnosti vynucuje oslovenie "pani bakalarka X" a je typickym prikladom nechopneho cloveka...
Na druhu stranu, poznam aj najmenej dvoch profesorov (tym myslim aj tak titulovanych), ktori sa podpisuju a aj predstavuju len priezviskom a su mimoriadne schopni.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #291 kdy: 16. 04. 2013, 22:04:58 »
Nevim jestli to nekdo zaregistroval, ale ve vetsine zemi sveta se akademicke tituly nepouzivaji a kdyz uz tak az ty vyssi. Trochu to ve mne evokuje predstavu zastydleho komunismu, kde se titulama oznacovali lide z rodin v partaji aby se pak lepe poznali ve spolecnosti delnicke tridy:D

To Lukas:
Jak trefne trefil mentalista Iggy, VS nemam a treba IBM za velkou firmu povazuju a pohovor jsem tam delal i do mnoha dalsich, ktere tu asi vetsine nic nereknou. Ja zaregistroval spis obraceny trend. Cim vetsi ocasarna, tim vice se VS vyzadovala az na vyvojove stredisko Intelu, kde primo pozadovali minimalne dva doktoraty a kupu dobrovolne cinnosti :).

Makovec

« Odpověď #292 kdy: 16. 04. 2013, 22:11:50 »
Nevim jestli to nekdo zaregistroval, ale ve vetsine zemi sveta se akademicke tituly nepouzivaji a kdyz uz tak az ty vyssi. Trochu to ve mne evokuje predstavu zastydleho komunismu, kde se titulama oznacovali lide z rodin v partaji aby se pak lepe poznali ve spolecnosti delnicke tridy:D

Česká titulománie nemá s komunismem mnoho společného (je mnohem starší), a s identifikací straníků už vůbec nic.

jehovista

« Odpověď #293 kdy: 16. 04. 2013, 22:28:30 »
Podle me je to jeste z doby monarchie. V Rakousku si na tituly taky docela potrpi.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #294 kdy: 16. 04. 2013, 23:33:03 »
Ok a muzete uvest nejake priklady?

jehovista

« Odpověď #295 kdy: 16. 04. 2013, 23:36:01 »
Ok a muzete uvest nejake priklady?
To je na me? Delal jsem v Rakouske IT firme, tak to mam z prvni ruky.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #296 kdy: 16. 04. 2013, 23:39:37 »
To je v poradku. Ja se ale ptal na nejakej priklad.

jehovista

« Odpověď #297 kdy: 16. 04. 2013, 23:42:56 »
To je v poradku. Ja se ale ptal na nejakej priklad.

Priklad? Technici si pisi pred jmeno Ing. Jestli maji magistersky titul, pak dipl. Ing. Davaji si to i na vizitky. Jestli se tak i oslovuji to nevim, protoze jsem se s nimi bavil anglicky a tam se tituly(krom dr.) nepouzivaji. Predpokladam, ze google rekne vic.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #298 kdy: 16. 04. 2013, 23:52:37 »
Mne nejde o to co si kdo jak pise, spise o ty osloveni, jak tady nekolikrat padlo a to jsem nezazil nikde jinde nez v CR a SK :) ale mluvim jen z vlastni zkusenosti takze uvitam kdyz nekdo uvede nejaky priklad ze sveta.

jehovista

« Odpověď #299 kdy: 16. 04. 2013, 23:57:59 »
Mne nejde o to co si kdo jak pise, spise o ty osloveni, jak tady nekolikrat padlo a to jsem nezazil nikde jinde nez v CR a SK :) ale mluvim jen z vlastni zkusenosti takze uvitam kdyz nekdo uvede nejaky priklad ze sveta.
Tak z vlastni zkusenosti to nemam, ale jak rikam google napovi: http://www.intercultures.ca/cil-cai/ci-ic-eng.asp?iso=at
"When addressing someone, you should use his or her academic title(s)."