Konkrétně třeba překladače, paralelizace programů, funkcionální programování, ale klidně i něco jiného.
Musím ti sdělit hořkou pravdu: sežral jsi univerzitní propagandu i s navijákem. Ale nic si z toho nedělej, nejsi zdaleka sám. Jenom neodkládej comming out, čím dřív si jím projdeš, tím míň čas ztratíš.
Dovol otázku: když se budeš někam hlásit na pozici programátora překladačů, jakými hotovými a úspěšnými projekty v téhle oblasti se můžeš pochlubit?
Jenže všechno tohle se používá víc než bys čekal (např. k překladačům: viděl jsem na netu článek
To já jsem jednou viděl na netu článek o Indovi, kterej na očním víčku unese pětikilový závaží. Nějak mě nenapadlo, že z toho plyne, že nosit závaží na víčku je častější než bych si myslel
Myslim, ze by mohla davat smysl prace pro start-up
Se startupisty bych byl opatrný. Zvlášť s těmi, kteří dávají okatě najevo, že startupování je životní styl... Mezi touhle podivnou skupinou lidí je velký procento obchodníků s teplou vodou a čerstvý absolvent to nemusí být schopný rozeznat. Jako sranda klidně, jako zkušenost klidně, ale jako investice do své vlastní budoucnosti jenom hodně obezřetně...
Koukni treba na http://www.startupjobs.cz/nabidka/363/programming-language-ninja a i dalsi na tom webu muzou byt zajimave.
Jo, to je dobrý příklad. Tihle frikulíni chtějí dělat weby a neumí ani napsat inzerát?! Tohle na mě působí spíš jako "Jsem Nigerijská princ a mám probléma s banka"
"Česke"? "vývoj Česke"? "Republice"? "Koncových diváků"? To jako že to nemají být prostřední diváci? "jeden ze zaměstnanců je Káhiře" ... co? Káhiře vděčen za to, že si tam za peníze nějakého investora válí šunky na pláži v zimním plusdvacetistupňovém mrazu? "Televize" opět s velkým T? "Architektura systému vychází ze SOA principů, aby byla umožněna velká škálovatelnost. " - tak to jo, to je fakt cool! "Používají se vhodné technologie" - ano, to je daleko lepší, než když se používají nevhodné technologie. "a chceme si s nimi hrát " - to jediné bych jim na 100% věřil. "Zvažujeme Javu, Ruby, Scalu, Go... Chceme používat Redis, MongoDB, Cassandru." ... nebo cokoli jinýho, o čem budou vycházet články, že je to cool...
nebo bys mohl zkusit kickstarter,
Ten je, pokud se nepletu, jenom pro Američany.
====
Ale ať jenom nehudruju
zkusím taky nějaké pozitivní návrhy, pokud bys to třeba s těmi univerzitními hračkami myslel fakt vážně a šel do toho po hlavě:
1. běž na PhD a dobře si vyber, čemu se budeš věnovat - s ohledem na budoucí uplatnitelnost. Získáš kontakty, staneš se trochu víc elitou (kolik je vás v ročníku, co budete zaráz končit?!), pokud se nachomítneš k nějakému dobrému projektu, možná bude i nějaká spolupráce s nějakou firmou, která si tě pak ráda vezme. Anebo to bude úplně ztracený čas a budeš se mlátit do hlavy, že jsi se tomu věnoval. Je to risk jako všechno.
2. zkus něco rozjet sám. Vyzkoušej si tu sílu funkcionálních jazyků sám. Pokud jsou opravdu tak dobré, měl bys mít velký úspěch. Anebo taky ne. I tohle je risk.
3. nech se zaměstnat kdekoli, kde tě to bude aspoň trochu bavit, a svoje tužby realizuj jinde - zapoj se do nějakého OSS projektu, založ hackerspace, začni fetovat nebo tak něco