Výběr distribuce pro začátečníka

dumblob

Re:Výběr distribuce
« Odpověď #15 kdy: 12. 03. 2013, 08:38:25 »
Arch je jeden z mála poměrně čistých linuxových OS. A tím se taky liší: konfiguráky jsou většinou tam, kam je autor toho sw dal a ve "vanilla" stavu (co si sám nezprovozním, to nemám). Oproti tomu jiné linuxy třeba vytvářejí zvěrstva typu /etc/system/network, odkud se přes milion jiných souborů konfigurace kamsi inkludují apod.

Co je pro začátečníka lepší, to už ať si každý soudruh rozhodn sám.
+1

Re:Výběr distribuce pro začátečníka
« Odpověď #16 kdy: 12. 03. 2013, 08:45:03 »
debian, ubuntu, redhat, centos
gentoo bych sice taky nemenil ale urcite se mi to nepovedlo napoprve podle handbooku  ;D a nainstalovat to do nekterych serveru nebo laptopu byl obcas docela porod (ne ze by to s debianem a ubuntu bylo o neco lehci)
arch a freebsd stejny pripad
ale jak tady nekdo psal neco s gui, nerekl bych ze se da naucit poradne linux pres GUI klikatka a udelatka - to radsi zustan u Windows, ktere vychovava BFU
rekl bych ze vetsina lidi co se o linux zajima vyzkousi alespon 2-3 distribuce nebo hleda tak dlouho dokud jedna nevyhovuje

« Odpověď #17 kdy: 12. 03. 2013, 09:06:37 »
Nerikam, ze se pres gui nauci. jen tvrdim, ze to muze ulehcit zacatky a nevzit chut hned na zacatku. Veci ktery mi na zacatku usetrily cas tim ze jsem to naklikal uz dneska delam z terminalu, ale v ty dobe to bylo proste neefektivni.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Kareves

« Odpověď #18 kdy: 12. 03. 2013, 09:12:49 »
Pokud se necheš hned pouštět do instalace na hdd, doporučuji nějakou živou distribuci. Já takhle používám z flashky Slax. Změny se mi na flashku ukládají, takže se to dá celkem dobře použít i k běžnému provozu (psaní, brouzdání na netu, občas i nějaké to programování).

Re:Výběr distribuce
« Odpověď #19 kdy: 12. 03. 2013, 09:19:51 »
Arch je jeden z mála poměrně čistých linuxových OS. A tím se taky liší: konfiguráky jsou většinou tam, kam je autor toho sw dal a ve "vanilla" stavu (co si sám nezprovozním, to nemám). Oproti tomu jiné linuxy třeba vytvářejí zvěrstva typu /etc/system/network, odkud se přes milion jiných souborů konfigurace kamsi inkludují apod.

S konfigurací Archu máš úplnou pravdu. To byl jeden z důvodů, proč jsem před lety přešel z Gentoo na Arch - protože jsem si zachoval možnost vše přehledně přes konfiguráky nastavit a přitom jsem už nemusel kompilovat :) Na druhou stranu mě zase Arch o něco později odradil tou svou aktuálností. Arch se mění pod rukama rychleji, než to stačím sledovat :(

Doporučil bych taky Debian. Dlouho jsem se mu bránil, i když to pro mě bylo vždycky téměř synonymum linuxu. A nakonec jsem zjistil, že tam spousta věcí moc hezky funguje "out of box" a přitom je to celé ještě dost slušně konfigurovatelné. Sice je to zrovna ten příklad toho přesunu konfiguráků, o kterém píšeš. Ale občas je to i posun k lepšímu.

« Odpověď #20 kdy: 12. 03. 2013, 09:23:11 »
Pokud se necheš hned pouštět do instalace na hdd, doporučuji nějakou živou distribuci. Já takhle používám z flashky Slax. Změny se mi na flashku ukládají, takže se to dá celkem dobře použít i k běžnému provozu (psaní, brouzdání na netu, občas i nějaké to programování).

Slax je ale dost specifický. Například filesystémem ;]. A není pro něj zatím moc balíků. Pro začátek bych doporučil něco standardnějšího. Záleží ale na tom, z jakého hlediska se chce tazatel linux učit. Jestli chce poznat desktop nebo se naučit konfigurovat služby a tak podobně..

bukvaropix

« Odpověď #21 kdy: 12. 03. 2013, 09:39:57 »
a) zvol si nekoli distribuci ktere se ti zamlouvaji treba z teto debaty
b) projdi kazdy zvlast one distribuce a pozorne si procti vlastnosti a fakta
c) stahni live verzi a prozkoumej ji
d) pokud vyhovuje nainstaluj na samostatny disk nebo partition.. pokud ne, postupuj od bodu c)
e) uzivej si krasy Linuxu a premyslej o tom ze existuji i jine operacni systemy jako BSD,UNIX...
f) nezapomen napsat sve poznatky a diky do fora...
pa broucku

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #22 kdy: 12. 03. 2013, 11:27:36 »
debian, ubuntu, redhat, centos
gentoo bych sice taky nemenil ale urcite se mi to nepovedlo napoprve podle handbooku  ;D a nainstalovat to do nekterych serveru nebo laptopu byl obcas docela porod (ne ze by to s debianem a ubuntu bylo o neco lehci)
arch a freebsd stejny pripad
ale jak tady nekdo psal neco s gui, nerekl bych ze se da naucit poradne linux pres GUI klikatka a udelatka - to radsi zustan u Windows, ktere vychovava BFU
rekl bych ze vetsina lidi co se o linux zajima vyzkousi alespon 2-3 distribuce nebo hleda tak dlouho dokud jedna nevyhovuje

No vidíte a když já začínal na RedHatu 5.1 od CPressu, ta mým prvním cílem bylo zprovoznit Xka a zjistit, jaké tam jsou hry.  ;D A že to byl oříšek.  ;D Ale to se psal rok 1998 a vše bylo jiné. Dnes bych zcela určitě začínal jinak.

Možná jsem před tím měl i staršího RedHata (5.0), ale toto je první lisované CD, které mám.

standa

« Odpověď #23 kdy: 12. 03. 2013, 11:51:49 »
No vidíte a když já začínal na RedHatu 5.1 od CPressu, ta mým prvním cílem bylo zprovoznit Xka a zjistit, jaké tam jsou hry.  ;D A že to byl oříšek.  ;D Ale to se psal rok 1998 a vše bylo jiné. Dnes bych zcela určitě začínal jinak.

Možná jsem před tím měl i staršího RedHata (5.0), ale toto je první lisované CD, které mám.

Jo, jo, RedHat 5.1. To je vůbec první linux, který jsem viděl. Na švagrově 486 DX2 :-), mělo to myslím jen 16MB paměti. Xka spouštěl jen občas (taky kvůli hrám a netscape), měl tam fvwm. Pracoval většinou v terminálu v MC.

standa

spajk23

« Odpověď #24 kdy: 12. 03. 2013, 13:16:11 »
Jako začátečník bych začátečníkovi doporučil linux Mint, nejlépe aktuální verzi 14. Jelikož je postavená na Ubuntu, dohledá si většinu návodů i v mateřském jazyce, balíčků je k dispozici spousta a narozdíl od Ubuntu používá i dosti funkční grafické sezení. Jak tu už někdo psal, je dobré mít GUI už kvůli googlení. Přeci jen, zpočátku ho bude hodně a lynx by to začátečníkovi asi moc neusnadnil. Přepínání CTRL + ALT + F1-F8 tu samozřejmě funguje taky, takže GUI používat nemusí.

Jinak pokud jede na Windows, ať nahodí Virtualbox a samozřejmě ozkouší víc základních distribucí - opensuse, fedora, debian a další  :D

3ugeene

« Odpověď #25 kdy: 12. 03. 2013, 13:37:34 »
pred par lety bych rekl Ubuntu, dnes jsem taktez pro Mint

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 12. 03. 2013, 14:50:19 »
pred par lety bych rekl Ubuntu, dnes jsem taktez pro Mint

Když už Mint, tak jedině Mint Debian, ale proč tedy ne rovou Debian? Jejich forum má rychlou odezvu a není povyšující se. A věřte, že i arogance některých uživatelů dělá své ... Takže se pojďme bavit i o tom, jak která komunita se k začátečníkovi chová, protože i to je nemálo důležité.

« Odpověď #27 kdy: 18. 03. 2013, 12:52:38 »
Mint jsem nezkoušel, ale za sebe doporučím Kubuntu. KDE má dost podobné rozložení a vzhled jako Windows, takže přechod není až tak traumatizující. Navíc je tam dost klikacích nástrojů, což je pro začátek fajn - pokud časem bude chtít člověk přesedlat na konzoli, není problém.

Sám jsem začínal na distrech typu Mandrake/PCLOS - tehdy to bylo snad jediné, co bylo relativně uživatelsky přívětivé. Zkoušel jsem i leccos dalšího přes Ubuntu, Debian, Slax, Knoppix, Vector, ale zakotvil jsem nakonec u PCLOSu a později OpenSuse. Nyní provozuju právě Kubuntu a na dalším kompu OpenSuse, ale asi to sjednotím ve prospěch Kubuntu.  :)

« Odpověď #28 kdy: 18. 03. 2013, 13:23:18 »
co kdyz je duvodem prechodu prave trauma z windows... pak neni kde moc dobre jako utek
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #29 kdy: 18. 03. 2013, 13:36:07 »
tak já teda z Win trauma nemám, ale v práci s nimi holt pracovat musím a tudíž vítám fakt, že KDE je vzhledově blízké, i když pak na Win nadávám, že Průzkumník neumí některé fičury, které používám v Konqueroru...  ;D

Na druhou stranu mám ale KDE nastavené na klasický dvojklik a ponechané stejné rozvržení panelů, abych při koukání z jednoho kompu na druhý nemusel pokaždé "přepínat" způsob myšlení.

Ale pokud někomu sedí Unity, proč ne, to je holt výhoda linuxu zvolit si DE dle vlastních potřeb.