Výběr distribuce pro začátečníka

Výběr distribuce pro začátečníka
« kdy: 11. 03. 2013, 20:19:25 »
Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jakou linuxovou distribuci byste mi doporučili jako někomu, kdo se chce (postupem) času s Linuxem důvěrně seznámit a porozumět jeho podstatě?

Díky,
byk7
« Poslední změna: 11. 03. 2013, 21:31:37 od Petr Krčmář »

Re:Výběr distribuce
« Odpověď #1 kdy: 11. 03. 2013, 20:24:39 »
arch, gentoo, LFS

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 03. 2013, 20:32:13 »
jakou linuxovou distribuci
Na distru nezalezi. Jo, jsou explicitne hardway distra jako LFS, Gentoo atd, ale na zakladni uceni to mas fakt jedno..

« Odpověď #3 kdy: 11. 03. 2013, 20:38:36 »
heh :)) od gentoo jsem byl jako začátečník zrazen, arch (co čtu) je na m+ trochu vysoký level, natož pak lfs

spíš mi jde o to, co si mám vybrat, abych pochopil základy práce s linuxem a potom bych rád přešel na tebou zmiňované verze

(omlouvám se, jestli jsem nesrozumitelně položil otázku)

« Odpověď #4 kdy: 11. 03. 2013, 21:01:00 »
heh :)) od gentoo jsem byl jako začátečník zrazen, arch (co čtu) je na m+ trochu vysoký level, natož pak lfs

spíš mi jde o to, co si mám vybrat, abych pochopil základy práce s linuxem a potom bych rád přešel na tebou zmiňované verze

(omlouvám se, jestli jsem nesrozumitelně položil otázku)

Arch je podla mna najlepsia distribucia pre zaciatocnika co sa chce naucit viac o linuxe. wiki.archlinux.org je perfektna, lahko sa cita, zaciatocnik ktory chce tam najde vsetko... treba len vyskusat.

« Odpověď #5 kdy: 11. 03. 2013, 21:36:19 »
Hodně záleží, jak důvěrně a jakou formu se chceš s Linuxem seznamovat. Já začínal (a doteď zůstávám) na openSUSE, to je celkem přívětivy distro, nicméně to mi nebrání si šťournout hlob (ale ani nenutí). Výhodou pro mě bylo, že "oficiální" podporu má jak Gnome tak KDE, mohl sem tedy naskočit bez strachu, že by nastaly komplikace, pokud by se mi zachtělo změnit desktopovy prostředí. Problém není ani s podporou na fóru, ktery je hodně aktivní. Na tohle distro už sem taky 2 lidi z woknařů konvertoval ;D.
Špatnou volbou nemusí být ani Ubuntu (nebo nějaký jeho derivát), mě osobně ale nesedlo. Je však nejrozšířenější.

Na druhou stranu, pokud chceš být spíš hozen do vody se slovy "a plav!", hodí se opravdu Arch, Gentoo... (tady vlastní zkušenosti nemám).

Standa

Re:Výběr distribuce pro začátečníka
« Odpověď #6 kdy: 11. 03. 2013, 21:52:55 »
Heh, já když jsem začínal, tak jsem byl úplně zdrcen tím kolik existuje linuxových distribucí a derivátů jejich derivátů, až tak, že jsem si jak svůj pvní unix zvolil FreeBSD :-), vydržel jsem u něl asi tři a půl roku. Je perfektní na naučení (výborný handbook). Pak jsem přešel na ARCH, plus ještě používám Debian. Takže já bych ti doporučil ARCH, nebo Debian, FreeBSD má obecně horší HW podporu a samozřejmě to není linux :-).

standa

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 11. 03. 2013, 22:17:08 »
Arch je podla mna najlepsia distribucia pre zaciatocnika co sa chce naucit viac o linuxe. wiki.archlinux.org je perfektna, lahko sa cita, zaciatocnik ktory chce tam najde vsetko... treba len vyskusat.

No, Arch není špatnej, ale pokud uživateli chybí dostatek zarputilosti, tak ho nedoporučuji a odkáži jej raději na debian, kde se toho také dost naučí, a až bude v debianu king, poslal bych ho o úroveň výš!

Jose.D_unreg

« Odpověď #8 kdy: 11. 03. 2013, 22:19:27 »
wiki.archlinux.org je perfektna, lahko sa cita,
vetsina linuxuvych dister je dobre dokumentovana takze toto je prazdny argument Arch je linux jako kazdy jiny - ma balickovaci system - z hlediska zacatecnika uplne stejny jako debian / centos a derivaty.

Arkamar

« Odpověď #9 kdy: 11. 03. 2013, 23:05:11 »
Ja zacal s Gentoo a nehodlam menit. S Gentoo HandBook to nainstaluje i zacatecnik. Navic se clovek nauci neco noveho uz pri instalaci.

iwtu

« Odpověď #10 kdy: 11. 03. 2013, 23:14:24 »
ak sa hybat v terminaly po filesysteme, editovat subory v termily (napr. vim, nano, ...), mozes sa smelo pustit do Arch Linuxu. Ak mas cca 15 a vela casu, vyskusaj kludne aj Gentoo. Obe distribucie maju super anglicke wiki. Ale aby bol schopny nieco spravit, hybat v terminaly po fileysteme a editovat textove subory je nutnost.

ak nahodou to este nevies a nemas pristup na vzdialeny shell (neviem, je nejaky shell online? poradte prosim), tak si daj zatial nejaky mint linux a potom switchni na Arch ci Gentoo.

Drz sa!

« Odpověď #11 kdy: 11. 03. 2013, 23:44:55 »
Arch je linux jako kazdy jiny - ma balickovaci system - z hlediska zacatecnika uplne stejny jako debian / centos a derivaty.
Arch je jeden z mála poměrně čistých linuxových OS. A tím se taky liší: konfiguráky jsou většinou tam, kam je autor toho sw dal a ve "vanilla" stavu (co si sám nezprovozním, to nemám). Oproti tomu jiné linuxy třeba vytvářejí zvěrstva typu /etc/system/network, odkud se přes milion jiných souborů konfigurace kamsi inkludují apod.

Co je pro začátečníka lepší, to už ať si každý soudruh rozhodn sám.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #12 kdy: 11. 03. 2013, 23:53:21 »
Také by se nemělo zapomenout na Slackware !!!

« Odpověď #13 kdy: 12. 03. 2013, 01:43:26 »
... (neviem, je nejaky shell online? poradte prosim)...
Mas na mysli neco jako http://bellard.org/jslinux/? Linux (trochu ocesanej, treba neobsahuje manualy) bezici na x86 stroji emulovanem lokalne v JS ;D
Kdysi sem v tom i neco malyho naprogramoval, je tam i gcc (a tcc) ;D

« Odpověď #14 kdy: 12. 03. 2013, 08:19:52 »
ja se vydal cestou ubuntu ve svych uplnych zacatcich, to bylo kolem 8.04. Doporucil bych neco debianovskyho - ubuntu, debian, mint. nebo suse. v zacatcich ocenis ze vetsina veci jede out of box, casem zacnes zjistovat jak to konfigurovat a tak. v zacatcich ocenis i ceskou komunitu, ocenis kdyz obcas neco bude i v gui a ne jen terminal.
Děkuji za možnost editace příspěvku.