Imho ale většina adminů programovat (na rozumné úrovni) umí.
Pohybuji se docela dost mezi lidmi v korporátní sféře, kteří dělají adminy (takže radši přezdívka, nemám chuť někoho urazit). Myslím, že slušně programuju (už je to dlouho, ale myslím, že s Jakubem jsem se potkal na škole...asi si mě bude pamatovat z OS...) ... a moje zkušenost je následující:
- to, co dělají admini bych zvládnul asi tak do měsíce absolutně v pohodě; neznám konkrétně Cisco certifikáty, ale dělal jsem nějaké certifikáty od jiné firmy, a "skripta přes noc" stačila (ne, nebylo to zrovna jednoduché)
- drtivá většina adminů NEUMÍ programovat. Někteří z nich kdysi dávno něco programovali, ale rozhodně to nehodlají pro profesi admina jakkoliv použít.
- ti, co se pohybují na Unixech, jsou typicky schopni napsat primitvní shellové skripty. Jakékoliv byť minimálně pokročilé programování např. v pythonu je pro ně naprosto nemožné. Lidi, kteří jsou schopni alespoň přečíst např. Pythonový skript a smysluplně upravit netriviální kód (byť sami nic nepíší) patří ke špičce. (a to je python asi nejvíc user-friendly jazyk, který znám)
Někdo tu psal, že admini Cisca končí s Ciscem. Můj pocit je ten, že přesně takhle to je. A čím dál víc mi připadá, že důvodem v principu není vzdělání, ale spíš pohled toho člověka. Zpětně k threadu o VŠ - teoretická informatiky ti vůbec nic nedá (musím říct, že z VŠ jsem opravdu využil absolutní minimum), ale je to slušný filtr na lidi, kteří jsou flexibilní řešit nové problémy. Ti lidi tyhle vlastnosti mají samozřejmě i bez teoretické informatiky. A lidi, kteří jdou dělat adminy, je jdou dělat v principu z toho důvodu, že na programování nemají chuť, inteligenci, představivost, trpělivost atd.