IT na MFF nezvládám, kam přejít?

Re:IT na MFF nezvládám, kam přejít?
« Odpověď #15 kdy: 24. 01. 2013, 14:07:25 »
Jo, tak si odpovím sám: je to asi tohle http://ktiml.mff.cuni.cz/~mlcek/PART_12.pdf co? Tak ok, to už mám jasno.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #16 kdy: 24. 01. 2013, 14:26:10 »
Já se moc omlouvám za offtopic, ale mám dotaz na Mirka - Co jsem koukal na to PDF, tyhle "znalosti" se někde prakticky používají? Připadá mi ten předmět podobně užitečjnej jako trojný integrály a podobný mrchy, na kterých jsem ztroskotal...

student

« Odpověď #17 kdy: 24. 01. 2013, 14:37:10 »
Jo, tak si odpovím sám: je to asi tohle http://ktiml.mff.cuni.cz/~mlcek/PART_12.pdf co? Tak ok, to už mám jasno.
Ano, je to ono - aky je z toho dojem?  ;D Este si zabudol na riesene priklady, ktore sa oplati si pozriet, ak student nechce letiet (a vazne ich odporucam aj OPovi - ked sa naucis definicie a vety zo skript a tieto priklady, tak za 3 dostanes, aj ked nebudes vediet na mieste dokazat nic viac)
http://ktiml.mff.cuni.cz/~mlcek/TASKS_12.pdf

Inak tam je "myslienka" za celym pocitanim atd uplne v pohode; akurat je treba vediet od zaciatku kopu terminov, ako co oznacit a co sa vlastne cim mysli, aby skripta davali aspon nejaky zmysel. Otazka je, ci ide robit logika aj bez tohoto "balastu" na urovni velmi striktnych formalizmov atd.

Já se moc omlouvám za offtopic, ale mám dotaz na Mirka - Co jsem koukal na to PDF, tyhle "znalosti" se někde prakticky používají? Připadá mi ten předmět podobně užitečjnej jako trojný integrály a podobný mrchy, na kterých jsem ztroskotal...
Co mate proti trojitym integralom? Tam si dokazem predstavit aj pouzitie v "realnom zivote"; toto ma dobre dosledky akurat pre par studentov v tom, ze si uvedomia, ze nie vsetko sa da dokazat (Godelove vety) a ze existuju aj naozajstni teoretici, ktori potrebuju striktne formalizmy na uplne obycajne veci.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #18 kdy: 24. 01. 2013, 15:08:36 »
Co mate proti trojitym integralom? Tam si dokazem predstavit aj pouzitie v "realnom zivote"; toto ma dobre dosledky akurat pre par studentov v tom, ze si uvedomia, ze nie vsetko sa da dokazat (Godelove vety) a ze existuju aj naozajstni teoretici, ktori potrebuju striktne formalizmy na uplne obycajne veci.

Já proti nim nic nemám, jen jsem na nich skončil... :-) I když to mělo/má uplatnění (hned v sousedním předmětu, který už může být převeden do praktické praxe). Nejvíc se mi líbí na té odpovědi "ktori potrebuju striktne formalizmy na uplne obycajne veci", z toho si dělám naprosto subjektivní obrázek, za který určitě nebudu u někoho oblíben... Jinak řečeno - pro mě jako naprosto normálního a selským rozumem uvažujícího "nevzdělance" je to k ničemu. Ještě jednou pardon za offtopic, už to tu nechám ;-)

« Odpověď #19 kdy: 24. 01. 2013, 16:28:31 »
To není otázka na mě :) Hrůznost těch skript (pro mě osobně) je v tom, že jsou naprosto příšerně napsaný - jakás-takás diskuse je u věcí jednoduchých a složitější jsou už jenom suchým stylem věta-důkaz... Já osobně tenhle styl prostě nesnáším a mám za to, že (teď prosím bez urážky tohodle autora osobně, kterého neznám) je to víceméně důkaz toho, že víc než naučit si chce honit triko a vyházet studenty, kteří nemají nervy se tím prokousat (jak už tady zaznělo, on to zvládne každý druhý, když v tom dostatečně dlouho leží)...

Jinak pojmy jako dokazatelnost, teorie, model apod. se využívají všude. To je naprostý základ, který je rozhodně dobré znát. Tady v těch skriptech je to tak složité (jak se mi zdá po pohledu z rychlíku) proto, že  tyhle pojmy jsou aplikované na matematické koncepty, které jsou samy o sobě složité. S těmi základními koncepty se dá seznámit podstatně bezbolestněji - ve stylu těch slajdů, co jsem linkoval jako první, ty jsou v pohodě.

Plus jsou tam ještě dvě věci: 1. slušná znalost predikátové logiky se hodí v některých jazycích, které s ní přímo pracují (např. Prolog) a 2. ty operace, které se v PL používají, jsou programování hodně podobné, takže pokud by někomu nešla PL samotná (tím nemyslím tuhle hrůzu), tak by to měl asi těžké i s programováním...

Ano, je to ono - aky je z toho dojem?
No co mám vykládat... Málem jsem se z toho poblil, jak jsem to viděl ;)

Otazka je, ci ide robit logika aj bez tohoto "balastu" na urovni velmi striktnych formalizmov atd.
Logika *sama o sobě* jde samozřejmě dělat podstatně stravitelněji a pro ajťáka přínosněji - tady ale zjevně byl záměr opačný.  Nechci moc fabulovat, ale myslím, že autor přesně splnil to, co splnit chtěl...

vvv

« Odpověď #20 kdy: 24. 01. 2013, 16:54:36 »
Nevim koho mas na analyzu, ale vetsina prednasejicich na informatice byla dobra. A se slusnou knizkou nebo poznamkami neni analyza problem. Logika s Mlckem byla opruz, ale staci trocha pile, snahy a jde to.

Uz jsem na MFF par roku a neznam jedinyho cloveka, co by vyletel. Vetsina lidi to vzda, protoze se jim proste nechce tomu dat trochu vic casu.

iwtu

« Odpověď #21 kdy: 24. 01. 2013, 17:48:32 »
Podla mojich informacii by sa mal buduci rok vymenit prednasajuci. Pad docent je velmi dobry vedec, ale do mysle ani duse studentia - nie genia sa vzit, naozaj, nevie. Tie skripta. Ked to uz pochopite, tak Vam tie skripta pridu strasne super, lebo nie je v nich balast, ba mozno aj ciarka naviac. Su naozaj kompaktne. Ale na ucenie asi vhodne nie su.

Potom je aj druha strana. Som rad, ze som absolvoval tuto logiku, lebo bolo to sialenstvo a bola to jedina skuska, po ktorej som tancovat. Bolo to brutalne a sialenstvo cely cas. Ale ked sa podivam spatne.. drvivu vacsinu predmetov som prisiel, spravil, odisiel. Okrem vedomosti to vela vo mne nezanechali. Ani analyzy uz nie su take narocne alebo brutalne a zavisi od prednasajuceho. Mne sa tie informaticke analyzy velmi nepacia, lebo z kazdeho rozku nieco a nic. Ak uz nieco, tak som rad, ak poriadne..

Neviem ako to vyznie, ale musim povedat, ze na tie sialenstva mam prave tie najkrajsie spomienky. Lebo som ma donutili skutocne makat. Som aj rad, ze som sa prekusal tymi skriptami, lebo to bol zazitok. Nieco uplne ine, ako to, na co som bol zvyknuty.

Nejako mam pocit, ze prave o tych sialenstvach a nepohodlnych cestach je zivot...

« Odpověď #22 kdy: 24. 01. 2013, 17:55:25 »
Ked to uz pochopite, tak Vam tie skripta pridu strasne super, lebo nie je v nich balast, ba mozno aj ciarka naviac. Su naozaj kompaktne. Ale na ucenie asi vhodne nie su.
Jenže skripta jsou učební text. Nevím, kde se v matematicích bere ten pocit, že by lidi jako učební text měli používat kompendium.

Neviem ako to vyznie, ale musim povedat, ze na tie sialenstva mam prave tie najkrajsie spomienky. Lebo som ma donutili skutocne makat. Som aj rad, ze som sa prekusal tymi skriptami, lebo to bol zazitok. Nieco uplne ine, ako to, na co som bol zvyknuty.

Nejako mam pocit, ze prave o tych sialenstvach a nepohodlnych cestach je zivot...
Nevim, jak pro ostatní, ale pro mě to vyznělo tak, že rád vzpomínáš, jak sis hezky zaonanoval :) Nic proti tomu, proč ne, ale jestli "o tom je život", to fakt nevím :)

j

« Odpověď #23 kdy: 24. 01. 2013, 18:08:42 »

Já proti nim nic nemám, jen jsem na nich skončil... :-) I když to mělo/má uplatnění (hned v sousedním předmětu, který už může být převeden do praktické praxe). Nejvíc se mi líbí na té odpovědi "ktori potrebuju striktne formalizmy na uplne obycajne veci", z toho si dělám naprosto subjektivní obrázek, za který určitě nebudu u někoho oblíben... Jinak řečeno - pro mě jako naprosto normálního a selským rozumem uvažujícího "nevzdělance" je to k ničemu. Ještě jednou pardon za offtopic, už to tu nechám ;-)

Trojnej integral je vpohode ... jestli chces konkretni priklad, tak rekneme, ze mas nejaky zcela obecny teleso(trebas rekneme lodni vrtuli), a chces spocitat jeho objem - trebas proto, abys vedel kolik materialu budes potrebovat na odlitek. Ostatne, jak myslis, ze se dojde k takovymu peknymu vzorecku na vypocet objemu koule ... vyzkousej si to (nebo si to najdi) ... ;D

Ovsem i to je daleko za hranici toho, co clovek v praxi bezne potrebuje. To co se tu probira, je pak uz spis mimo realitu, proste to ber tak, ze mezi nami existuji blouznici vedatori, kteri maji nutkani dokazovat, ze koule je sisata ... vetsinou pritom na absolutne nic zajimavyho neprijdou, tak se to aspon snazej vnucovat nebohym studentum ... ;D

To urcite znas, ne, jak leti balon v mlze, a nebohy letec zahledne na zemi clovicka. Zepta se ho, "kde sme" ... a ten odpovi "v balonu", nacez dotycny konstatuje ... to byl jiste matematik, odpovedel naprosto presne, a jeho odpoved je naprosto khownu.

« Odpověď #24 kdy: 24. 01. 2013, 18:44:11 »
"kde sme" ... a ten odpovi "v balonu"
Jo, to je dobry :)

Pripomina mi to, jak jsem onehdy mluvil s jednim clovekem, ktery sefuje tymu, ktery implementuje nejake matematicke poznatky. Rikal v kostce neco jako: ono s tema matematikama je to trochu tezky - oni totiz kde potrebuji, tam daji nejake to nekonecno, krasne a elegantne jim vychazi dukazy a tim je to pro ne skoncene. Ze to je problem pak prakticky implementovat do nejakych tech promennych a tak, to uz jim vubec neprijde zajimave. :))

Rax

« Odpověď #25 kdy: 24. 01. 2013, 19:04:37 »
Ze to je problem pak prakticky implementovat do nejakych tech promennych a tak, to uz jim vubec neprijde zajimave. :))

Proto se také matematikové nenechávají šahat na počítače a nechává se to dělat skutečnými programátory, ti umí naimplementovat nejenom nekonečna, ale i dělení nulou.

Jana

« Odpověď #26 kdy: 24. 01. 2013, 20:55:04 »
Má zkušenost je podobná jako ostatních - kdo udělal na MFF prvák, ten už má dostatečné schopnosti na to, aby udělal i ostatní ročníky. Tzn. pokud dělají problémy dvě zkoušky, doporučila bych spíše konzultace s vyučujícím (většina člověka nevyhodí) nebo si sehnat někoho na doučování. Buď přes nástěnku na MFF, přes spolužáky (to je nejlíp řešit když je ještě semestr, ale snad mezi sebou máte nějaké ty kontakty), poptat se na kolejích. Případně mi napiš do mailu, některé části matiky doučuji i já anebo můžu odkázat na jiné lidi / místa, kde se dá sehnat někdo, kdo pomůže.

Každá škola má svoje - na zemědělce tuna nesmyslných agro předmětů, ekonomka ekonomické věci - všude bude něco, co není až tak snadné. Takže nevím, zda je to až tak rozumné přecházet někam jinam. S rozumnou pomocí se do září dá zvládnout skoro jakákoli matika do úrovně bakaláře, jsou-li znalosti z prváku.

Jenda

« Odpověď #27 kdy: 24. 01. 2013, 22:02:00 »
To urcite znas, ne, jak leti balon v mlze, a nebohy letec zahledne na zemi clovicka. Zepta se ho, "kde sme" ... a ten odpovi "v balonu", nacez dotycny konstatuje ... to byl jiste matematik, odpovedel naprosto presne, a jeho odpoved je naprosto khownu.
Ano, a tudíž jsme v Tróji nad matfyzem a můžeme přistát jihozápadně ve Stromovce :-).

iwtu

« Odpověď #28 kdy: 25. 01. 2013, 03:31:09 »
Má zkušenost je podobná jako ostatních - kdo udělal na MFF prvák, ten už má dostatečné schopnosti na to, aby udělal i ostatní ročníky. Tzn. pokud dělají problémy dvě zkoušky, doporučila bych spíše konzultace s vyučujícím (většina člověka nevyhodí) nebo si sehnat někoho na doučování.

Kedze pan docent zije ale v uplne inom svete, tak konzultacie su v tomto pripade zbytocne, ako aj cela prednaska. Prvych 15 minut bola vzdy strasna sranda, lebo pan docent co na srdci, co na jazyku a cloveku sa neda nesmiat, ako listuje v skriptach hore dole a vravi, no toto je trivialitka, toto je zrejme, legracka.. Ale dnes to je uz lepsie, lebo dnes su na neho pripraveni aj cviciaci. Vedia aki je, co asi tak chce a k tomu prisposobuju cvika. Za mojich cias boli cviciaci uplne bezradni, lebo nestihali cvicit a vsetko sa ani predcvicit neda. A rok nato, co uz zili cviciaci v tom, ze uz asi vedia nejako cvicit, to pan docent uplne prahadzal a zas boli mimo. Brala sa zo zaciatku predikatova a vyrokova sa iba letmo spomenula ako specialny pripad predikatovej :)

Prosto kto prejde logiku, prejde aj matfyz :)

Pavel

« Odpověď #29 kdy: 25. 01. 2013, 08:32:16 »
Pripomina mi to, jak jsem onehdy mluvil s jednim clovekem, ktery sefuje tymu, ktery implementuje nejake matematicke poznatky. Rikal v kostce neco jako: ono s tema matematikama je to trochu tezky - oni totiz kde potrebuji, tam daji nejake to nekonecno, krasne a elegantne jim vychazi dukazy a tim je to pro ne skoncene. Ze to je problem pak prakticky implementovat do nejakych tech promennych a tak, to uz jim vubec neprijde zajimave. :))

To tak, ked niekto najima programatora bez udania jazyku... :) ocividne danemu sefovi pocas kratkej kariery na VS zatajili pojem "numerika".

Moj oblubeny priklad z praxe je logaritmus nekonecna, ktory programator spocital na cca 19.