IT na MFF nezvládám, kam přejít?

baldr

IT na MFF nezvládám, kam přejít?
« kdy: 24. 01. 2013, 12:10:52 »
Jsem studentem 2. ročníku bakalářského studia informatiky na MFF a mám pocit, že ta škola je poněkud nad mé síly. Zejména kvůli Matematické analýze a Výrokové a predikátové logice.

1) Možnost která se nabízí je přechod na FIT, otázka je zda bych si tím nějak výrazně pomohl.
2) Napadá vás kromě FITu a VŠE jiná škola v Praze, která by byla jednodušší?

baldr

Re:IT na MFF nezvládám, kam přejít?
« Odpověď #1 kdy: 24. 01. 2013, 12:15:06 »
Myšleno jiná IT škola, abyste mne hned neposílali na hnojárnu. :))

V jiných předmětech ani na MFF nemívám výrazné problémy.

« Odpověď #2 kdy: 24. 01. 2013, 12:26:16 »
Co se učíte tak hroznýho v té logice?

tadeas

« Odpověď #3 kdy: 24. 01. 2013, 12:37:51 »
Tak si na to sedni a ty dva předměty se nauč. Cokoliv mimo MFF bude obrovskej skok dolů.

Sám za sebe mám zkušenost s FIT ČVUT a je to dost otřesný. Předměty se člověk naučí za odpoledne, ale (stále se opakujících) úkolů je tam tolik, že to zabere pomalu tolik času, jako studium fyziky na MFF.

« Odpověď #4 kdy: 24. 01. 2013, 12:40:47 »
Tak si na to sedni a ty dva předměty se nauč.
Učil jsem se i vyšší logiky než výrokovou a predikátovou, proto se ptám, co na nich tazateli dělá problém. Ne, že by se to nemohlo stát komukoli, prostě se ptám.

herkules

« Odpověď #5 kdy: 24. 01. 2013, 13:06:51 »
Tak si na to sedni a ty dva předměty se nauč.

Logika nevím, ta mi nepřišla tak těžká, ale analýza 2 bývala na informatice (magisterské, ale možná se to na bakaláři neliší) opravdu pekelná. To se nedá snadno "naučit" prostým přidáním času na učení, poctivým chozením na přednášku apod. Hodně ale záleží i kdo to zrovna učí a je (býval) to poslední předmět tohoto typu (docela těžká bývala ještě složitost, ale to je charakterem blíže té logice než analýze). Takže tazateli bych doporučil to ještě zkusit, při troše štěstí propluje a analýzu už nikdy neuvidí...

MK

« Odpověď #6 kdy: 24. 01. 2013, 13:12:54 »
Ja jsem naopak neudelal Matematickou analyzu na FEL CVUT a tak jsem presel na MFF UK, kterou jsem pak uspesne absolvoval. Ja tvrdim, ze pokud ti neco na teto skole nejde, tak prechodem na jinou skolu si nepomuzes. Jde o to, najit v sobe to odhodlani a motivaci ty tezkosti prekonat.

Radomír Hlavásek

« Odpověď #7 kdy: 24. 01. 2013, 13:14:05 »
Pokud nechceš kvalitativně příliš padat dolů a současně nehnít v ČR na VŠ příliš dlouho, doporučuji aplikovanou informatiku (dřívější praktická informatika) na FJFI CVUT, na rozdíl od ostatních IT oborů, které škola nabízí, se jedná o nenavazující studijní obor, který má významně ochuzenou matematickou část oproti standartům FJFI, analýza i algebra víceméně bez přístupu definice věta důkaz. S uznáním předmětů z MFF by neměl být problém, kolektiv je velmi příjemný a někdy dokonce převažuje počet přednášejících/cvičících z MFF ty z FJFI.

Pokud se chceš upracovat k smrti projekty, tak je FIT jasná volba. Jestli si chceš odpočinout tak vol FIS VŠE. A jestli tě trápí syndrom vyhoření už teď, tak zkus opravdu hnojárnu, třeba lesnictví nebo zahradní architekturu, sice méně peněz, zato o mnoho lepší pracovní prostředí, zdravější životní styl, bezproblémové uplatnění v regionech mimo EU, městské aglomerace a hlavně žádné záření. Vyhodit notebook, prodat desktop, rozebrat mainframe, poslat jej Stalinovi na hraní a hurá stavět dřevěnici do lesa a zasadit pšenici.

Nejsem PHD

« Odpověď #8 kdy: 24. 01. 2013, 13:34:46 »

Většinou není problém v tom, co se v předmětu učí. Problém bývá v tom kdo a jak to učí, do jaké hloubky to učí a jaké má požadavky a jak je koncipována zkouška. Jaký je poměr objemu látky k její hodinové dotaci a kolik času stráví student ostatními předměty v daném semestru. Taktéž jestli předmětu předcházely jiné předměty se všemi potřebnými prerekvizitami, nebo jestli se tohle dohánělo první přednášku.

Opravdu nemá smysl, aby tady tazatel napsal jména pár kapitol z osnov předmětu a vy jste mu napsal, že vy osobně jste to jinde v jiném předmětu zvládl.

« Odpověď #9 kdy: 24. 01. 2013, 13:39:37 »
Opravdu nemá smysl, aby tady tazatel napsal jména pár kapitol z osnov předmětu a vy jste mu napsal, že vy osobně jste to jinde v jiném předmětu zvládl.
To by opravdu nemělo smysl. Stejně jako by nemělo smysl, kdyby to nenapsal a někdo mu poradil školu, kde se ty samé kapitoly učí taky.

Honza

« Odpověď #10 kdy: 24. 01. 2013, 13:48:39 »
Dělal jsem taky informatiku MFF a všiml jsem si, že i relativně hloupí lidé tam zvládli i ty těžké předměty, pokud byli dostatečně pilní. Kdo (třeba i s odřeným nosem) prošel prvákem, měl by dodělat i zbytek, pokud se nezačne flákat, chodit do práce atd. Tak bych spíš doporučil poctivou přípravu ke zkouškám. A pokud byl přednášející chaotik, tak doporučuju zakoupit si dobrá skripta. Nevzdávej to :-)

Nejsem PHD

« Odpověď #11 kdy: 24. 01. 2013, 13:51:24 »
To by opravdu nemělo smysl. Stejně jako by nemělo smysl, kdyby to nenapsal a někdo mu poradil školu, kde se ty samé kapitoly učí taky.

Pointa celého mého příspěvku je v tom, že o ty názvy kapitol nejde - jde o to všechno kolem.

« Odpověď #12 kdy: 24. 01. 2013, 13:52:53 »
Pointa celého mého příspěvku je v tom, že o ty názvy kapitol nejde - jde o to všechno kolem.
Pointa mého příspěvku je zase v tom, že jsem se na názvy kapitol neptal :)

student

« Odpověď #13 kdy: 24. 01. 2013, 13:53:58 »
Ak sa nic nezmenilo, tak sa na prednaskach vacsinu casu postupne robi dokaz Vety o kompletnosti a uplnosti predikatovej logiky a potom analyza teorii na styl
"Nech je T teoria vektorovych priestorov nad F. Dokaz, ze T je modelovo kompletna."

Alebo jedno priamo skopirovane, ku ktoremu je treba spravit dokaz:
"Teorie DAG0 netriviálních divisibilních Abelových grup bez torze má eliminaci kvantifikátorů"

Cele sa to zacne "stavat" od designatorov a postupuje sa dalej a dalej. Okrem toho je tam este nerozhodnutelnost (hierarchia funkcii, ich vztahy atd).
Na prednaske bolo pred nejakou dobou pomerne blbe, ze to prednasajuci nevie vysvetlit (podla neho je to zrejme) a rychlost prednasky je tak velka, ze sa v podstate vacsinu casu len hovori, co je treba sa este naucit zo skript. Tie maju asi tak 130 + 50 stran, ktore su tak nahusto, ze by to bezny clovek napisal najmenej na 1000 stran a nie su pisane velmi citatelne - na pochopenie je treba vyrokovu a predikatovu logiku pomerne dobre poznat (a potom uz si clovek nemusi citat skripta).

Celkovo je vyrokova a predikatova logika podla mna najtazsi predmet na MFF (jediny, kde som vyuzil aj druhy termin). Preto by som sa toho celkovo az tak nebal...
Analyza je nieco ine - to staci pochopit a potom sa da vacsina dokazov vymysliet aj na skuske (u ostatnych je treba vediet aspon myslienku a domysliet ostatne).

« Odpověď #14 kdy: 24. 01. 2013, 14:04:36 »
Díky, studente, tohle mě přesně zajímalo a pro dotaz je to imho podstatné. Takže jestli jsem to dobře pochopil, samotná logika by ještě nebyla tak strašná, akorát se aplikuje na složité matematické konstrukce?

Ty skripta jsou někde online? Našel jsem http://ktiml.mff.cuni.cz/teaching/files/materials/StepanekPetr_VyrokovaLogika_1x1.pdf a to je celkem klasika, co se bude učit všude...