Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?

Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?
« kdy: 24. 10. 2012, 15:15:34 »
Zdar lidi,

je tady mezi váma hodně těch, kteří programují z domu buď trvale nebo alespoň nějaký den v týdnu, docela by mě zajímal váš názor na následující věc:

Udělal jsem aplikaci pro dokladování práce na dálku, která se jmenuje Workometer a která funguje tak, že při práci měří čas a automaticky snímkuje obrazovku. Měla by sloužit třeba freelancerům, kteří programují na dálku v hodinové sazbě, nebo zaměstnancům, kteří chtějí přesvědčit svého zaměstnavatele, aby jim občas povolil home office.

Řada lidí ale namítá, že dokladování práce snímkováním obrazovky počítače je nepřípustný zásah do jejich soukromí, padají často i silná slova o sebeúctě a šmírování v práci. Jak to vidíte vy? Pomohl by vám takový nástroj ve vaší firmě prosadit home office nebo by to byl spíš nepříjemný opruz? Zajímají mě názory jak z pohledu zaměstnavatelů tak i zaměstnaných.

Díky za reakce.

Milan

« Poslední změna: 24. 10. 2012, 20:24:00 od Petr Krčmář »

Re:Workometer - užitečná pomůcka nebo šmírování při práci?
« Odpověď #1 kdy: 24. 10. 2012, 15:36:32 »
Vacsina ludi co programuje z domu pouziva version control niekde na firemnom servri, nie? Sef si potom moze urobit obrazok o produktivite podla repozitara a relevantnych commitov.

Snímkovanie obrazovky určite špehovanie je. A nie len z moralneho hladiska ale myslim ze by to bolo aj velmi lahko pravne napadnutelne.

Riff

« Odpověď #2 kdy: 24. 10. 2012, 16:17:04 »
Naštěstí nejsem zaměstnanec, takže podobné zhovadilosti ani řešit nemusím. Ale podle mě pokud vývojář dodává kvalitní práci a ve stanovených termínech, tak si třeba může půlku pracovní doby honit ocas. K čemu je dobře, že někdo celou dobu prokazatelně pracuje, když přitom stejně nestíhá? Snímek obrazovky s otevřeným IDE říká opravdu jenom to, že v tu chvíli bylo otevřené IDE - o tom, jestli se u toho někdo dloubal v nose nebo skutečně pracoval, to neříká vůbec nic. Další věc je ta, že nikdo s trochou sebeúcty tohle podle mě dobrovolně nikdy podstupovat nebude, takže je to skvělý způsob, jak přijít o zaměstnance.

Riff

« Odpověď #3 kdy: 24. 10. 2012, 16:43:41 »
Jaj, teď jsem si všiml, že nemluvíš jenom o zaměstnancích, ale i o freelancerech ;D. Tvůj problém je, že zaměňuješ programování s manuální prací. Kopáč za hodinu vykope X metrů krychlových hlíny - pokud místo opírání se o násadu celou dobu šťourá lopatou do země, tak za 8 hodin vykope X * 8 metrů krychlových. U vývoje aplikací to ale takhle nefunguje a tahle logika je tady prostě mimo.

Rax

« Odpověď #4 kdy: 24. 10. 2012, 16:58:03 »
Udělal jsem aplikaci pro dokladování práce na dálku, která se jmenuje Workometer a která funguje tak, že při práci měří čas a automaticky snímkuje obrazovku.

Kopíruje DC obrazovky, hákuje zprávy a občas prohrábne handle aplikací, že ? ;D:P
Tak s takovou ti nadokladuju 24 hodin práce denně a to budu celý měsíc sedět v hospodě.

kane77

« Odpověď #5 kdy: 24. 10. 2012, 18:01:01 »
doklad prace je snad spravena praca, nie?

« Odpověď #6 kdy: 24. 10. 2012, 19:07:18 »
doklad prace je snad spravena praca, nie?

njn, je, len niektory pseudomanazeri potrebuju mat pocit ze nieco robia :D

_pepak

Re:Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?
« Odpověď #7 kdy: 24. 10. 2012, 20:42:06 »
Řada lidí ale namítá, že dokladování práce snímkováním obrazovky počítače je nepřípustný zásah do jejich soukromí, padají často i silná slova o sebeúctě a šmírování v práci. Jak to vidíte vy? Pomohl by vám takový nástroj ve vaší firmě prosadit home office nebo by to byl spíš nepříjemný opruz? Zajímají mě názory jak z pohledu zaměstnavatelů tak i zaměstnaných.
1) Věřím, že někde by to mohlo pomoct.
2) Pokud bych chtěl pracovat z domova, tak si řeknu a zaměstnavatel mi to umožní. Podstatnější pro něj jsou výsledky než to, abych mu dokladoval, kolik hodin a minut denně jsem bušil do klávesnice. Natož aby mě penalizoval za "proflákaný čas", kdy jsem nebušil do klávesnice ale přemýšlel nad řešením problému.
3) Osobně bych si takový systém na svůj počítač nedal, leda že bych si ho sám naprogramoval. Je to věc důvěry.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 10. 2012, 21:27:35 »
@lamilan: Takze az si nekdo bude doma malovat na archy papiru napady, schemata a kde co a pak to za dalsi tyden nabusi a odevzda, tak mu zaplatite jenom tyden prace? Mate to blbe. Musite system rozsirit o par ip kamer, ktere budou monitorovat kazdou mistnost v bydlisti domaciho zamestnance, aby se dalo zjistit, co presne v danou chvili dela. Je nepripustne, aby treba chrapal u televize s pixlou piva nebo nedejboze treba soulozil, zatimco mu cvicena opice macka sipky na klavesnici.

OMG

« Odpověď #9 kdy: 24. 10. 2012, 21:32:56 »
Na jednom freelancerském serveru funguje software, který si pracovník, co je placen od hodiny nainstaluje a má tam tlačítko, které zapne, když pracuje. A pokud pracuje, tak mu zadavatel práce může koukat na obrazovku. Pokud si chce pracovník udělat krátkou, nebo dlouhou pauzu, tak prostě přepne "tlačítko" do polohy nepracuji a nepočítá mu to minuty placené práce a šéf mu nemůže koukat nikam.

To je IMHO velmi dobrý kompromis.

« Odpověď #10 kdy: 24. 10. 2012, 21:41:46 »
jedina spravedliva mzda ej ukolova. Jako osvc bych jinak nepracoval (krome skoleni nebo tak). Kdyz jdu na zachod a pri tom intenzivne premyslim nad problemem tak by mi to v hodinovce meli proplatit nebo ne?
(na reseni vetsiny problemu prichazim prave tam nebo na prochazce nebo pri hokeji apod. )
Děkuji za možnost editace příspěvku.

xxx

« Odpověď #11 kdy: 24. 10. 2012, 21:51:27 »
Citace
Na jednom freelancerském serveru funguje software, který si pracovník, co je placen od hodiny nainstaluje a má tam tlačítko, které zapne, když pracuje. A pokud pracuje, tak mu zadavatel práce může koukat na obrazovku. Pokud si chce pracovník udělat krátkou, nebo dlouhou pauzu, tak prostě přepne "tlačítko" do polohy nepracuji a nepočítá mu to minuty placené práce a šéf mu nemůže koukat nikam.

To může fungovat tak možná u plnění e-shopů nebo podobné práce, kdy někdo neustále mechanicky buší do klávesnice a nepotřebuje u toho přemýšlet. I tak je ale jasným dokladem práce - ano, je to šokující - samotná odvedená práce.

sledovač

« Odpověď #12 kdy: 24. 10. 2012, 21:58:09 »
To je IMHO velmi dobrý kompromis.

To myslíš vážně? Chápu, že si nějaký studentík chce přivydělat, tak vymyslí podobnou blbost, ale v reálném světě na to nachytáš tak maximálně nějaké lopaty. Kope? Jde si píchnout a můžeš ho i sledovat :D

František Kučera

« Odpověď #13 kdy: 24. 10. 2012, 23:56:45 »
Nápad je samozřejmě pitomost, z mnoha důvodů (viz výše). Ale co tu myslím ještě nepadlo: to fakt nikomu není divné, že se posílají snímky obrazovek (obsahující analýzy a zdrojáky aktuálních projektů) na server nějaké garážovky? (ono i kdyby šlo o větší a zavedenou firmu, tak to není o moc lepší)

Joe King

« Odpověď #14 kdy: 25. 10. 2012, 01:06:13 »
Na servery Googlu taky uklada mnoho lidi i firem mnoho duvernych informaci a nepozastavuji se nad tim ... :(