Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?

karel

Re:Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?
« Odpověď #30 kdy: 25. 10. 2012, 16:45:14 »
Tohle je rozhodně šmírování. Mělo by to být zakázané zákonem (v některých zemích EU to nelegální je). Pokud to někdo zavede, tak je to pro mě jasný signál jít o dům dál. Navíc to nedává smysl ani z pohledu zaměstnavatele, protože musí platit toho šmíráka co hlídá programátory. Navíc jak už bylo napsáno, efektivita práce se dá měřit jinak a lépe v systémech pro řízení projektů.

« Odpověď #31 kdy: 25. 10. 2012, 16:51:28 »
Já jsem se zeptal, jestli jsi plácl tu největší hloupost, co tě napadla. Mě to připadá logicky konzistentní. O první hlouposti jsem nic nepsal. Asi jsi špatně četl.

Dobre aky je rozvinuty vyznam slova "placl"?

Tak základní element nevolnictví je nedobrovolnost práce - nucení poddaných pracovat. Dráb je kontrolor. Kontrola práce existovala ve všech ekonomických a politických zřízeních.
V současnosti máme nějaký ten kapitalismus a naši práci kontrolují šéfové. Když pracujeme v kanceláři, tak nám (mimo jiné) občas chodí za zády a dávají dobré rady a koukají nám na monitory.

A teď máme situaci, že by někdo pracoval na dálku a ten šéf mu nedocházel koukat na monitor fyzicky, ale koukal mu tam na dálku. Můžeš mi přiblížit tvé duševní pochody, že tohle je najednou podobnější tomu nevolnictví, kde je práce pro vrchnost nucená?

V sucastnej situacii na trhu prace by som ochotu pracovat pre ludi ktory miesto toho aby sa venovali riadeniu projeku pochodovali ludom za chrbtom a davali im "dobre rady" moc za dobrovolnu neoznacoval.
V jednej takej som chvilu pracoval, projekt manager bol v podstate policajt a sekretarka v jednom pretoze byrokraciu nad ktorou by mal sediet v kancelarii za neho museli pisat programatori, on akurat po intenzivnej hlbkovej kontrole akurat popreposielal.

Ale ked ma clovek uzivit dve deti a manzelku co caka tretie tak robi dobrovolne otroka, ved vravim ze niektorych veci sa nezbavime :)

« Odpověď #32 kdy: 25. 10. 2012, 16:54:46 »
Tohle je rozhodně šmírování. Mělo by to být zakázané zákonem (v některých zemích EU to nelegální je). Pokud to někdo zavede, tak je to pro mě jasný signál jít o dům dál. Navíc to nedává smysl ani z pohledu zaměstnavatele, protože musí platit toho šmíráka co hlídá programátory. Navíc jak už bylo napsáno, efektivita práce se dá měřit jinak a lépe v systémech pro řízení projektů.

V pripade ze clovek robi na zivnost na vlastnom zeleze tak to nelegalne je, ak robi na firemnom tak zakon je kratky.

karel

« Odpověď #33 kdy: 25. 10. 2012, 16:58:56 »
Soulasím s tebou, že to tak je. Jenže na podobné podmínky může přistoupit pouze ta lopata.

Tak buď jste přecitlivělý na to, že vám někdo čučí na monitor, nebo nemáte moc zkušeností s tím, jaké podmínky panují na trhu práce u zajímavých projektů a velkých firem.
Sepisujete dost osobní dotazníky, necháváte si testovat drogy, necháváte si dělat bezpečnostní prověrky. Pracujete za velmi přísně nastavenými proxy servery, odevzdáváte adminské heslo od svého notebooku, aby se admin zákazníka projel váš počítač, co tam máte.
O tom, co musí podepsat šéfové/manažeři, aby tu zakázku získali, to ani nechtějte vědět :-) Ale asi jsou to všechno lopaty :-)

Neříkám, že to to tak u velkých firem a projetků vždy - to rozhodně ne. Ale rozhodně to není výjimka.

Jestli se zatím každý váš zákazník spokojil s tím, že se kouká, co vykazujete a nahráváte na server, tak dobře pro vás, ale nevykládejte tu nic o lopatách.
Tohle jsou ale všechno věci, které slouží spíš k utajení, aby se s firmy nic nevyneslo. Pro měření efektivity práce je to naprostá pitomost a nechápu lidi co to akceptují.

OMG

« Odpověď #34 kdy: 25. 10. 2012, 17:34:28 »

1) Jaký vidíte zásadní rozdíl, když vám někdo šmíruje obrazovky za zády a když vám někdo šmíruje obrazovku na dálku?

2) Proč by to nedávalo smysl? Zaměstnavatel toho šmíráka přece už platí. Jmenuje se šéf/vedoucí projektu. Prostě někomu se na obrazovku nepodívá ani jednou za měsíc, když je spokojen s jeho prací a termíny. Někomu se na obrazovku podívá 3x za den, když toho člověka třeba ještě nezná, nebo když pracuje na kritickém projektu. A někomu se tam třeba podívá jednou za hodinu, když bude mít podezření, že ten člověk tu práci fláká a má problémy s termíny.
 Efektivita práce se dá pochopitelně měřit lépe. Nikdo přece netvrdí, že tohle je nejlepší způsob. Já tvrdím, že je to jeden ze způsobů.

Citace: karel

Tohle jsou ale všechno věci, které slouží spíš k utajení, aby se s firmy nic nevyneslo. Pro měření efektivity práce je to naprostá pitomost a nechápu lidi co to akceptují.

3) Ne, tohle jsou všechno věci, které prověřují spolehlivost daného pracovníka. To, že nic nevynese a že bude pracovat usilovně a nenechá si platit za proflákané hodiny jsou od toho odvozeny. Ale já jsem to uvedl hlavně jako příklady věcí, které nám zasahují do soukromí a musíme je (někteří) na některých projektech strpět. Smysl je ten, že nechápu, proč se rozčilovat na koukáním na pracovní obrazovku, když jsou horší věci.

Jak to souvisí s měřením efektivity práce jsem už odpovídal výše.

sledovač

« Odpověď #35 kdy: 25. 10. 2012, 17:35:44 »
Proč by kvalitní vývojář nešel jinam? Protože ten konkrétní projekt je zajímavý. Zajímavější, než ty projekty, co nabízejí ti, co mají menší požadavky na kontrolu práce.

To se mi moc nezdá. Projekt je většinou zajímavý hlavně tím, jak se k němu přistupuje. Udělat věci úplně jinak, než bys třeba čekal nebo tak. V čem může být nějaký projekt o moc zajímavější, abych šel podporovat dost zvláštní chování?

Ale jinak chápu, že jako zaměstnavatel tě to zajímá. Proti tomu nic nemám, ale nikdy pro tebe nebudu pracovat. Kdyby se mi šéf díval na monitor, tak ho také pošlu někam. Co je mu po tom, co tam mám? Když tam desetkrát za den uvidí, že se dívám na filmy, tak se pořád dívám na filmy? Také dnes někdo pracuje v kancelářích, které jsou třeba pro 10 a více lidí a nepřijde jim to divné. Mně ano.

OMG

« Odpověď #36 kdy: 25. 10. 2012, 17:41:15 »

Dobre aky je rozvinuty vyznam slova "placl"?

Pokud vaše definice slova plácl vylučuje zamyšlení, kterou pitomost plácnu, tak moje definice to rozhodně nevylučuje. Podle mé definice může být plácání i velmi dobře připravené, podstata je jinde. A stejně tak je jinde podstata naší diskuze.

V sucastnej situacii na trhu prace by som ochotu pracovat pre ludi ktory miesto toho aby sa venovali riadeniu projeku pochodovali ludom za chrbtom a davali im "dobre rady" moc za dobrovolnu neoznacoval.
V jednej takej som chvilu pracoval, projekt manager bol v podstate policajt a sekretarka v jednom pretoze byrokraciu nad ktorou by mal sediet v kancelarii za neho museli pisat programatori, on akurat po intenzivnej hlbkovej kontrole akurat popreposielal.

Ale ked ma clovek uzivit dve deti a manzelku co caka tretie tak robi dobrovolne otroka, ved vravim ze niektorych veci sa nezbavime :)

Bohužel ani tady jsem nenašel nic k tématu. Zřejmě jste si u toho chození za zády špatně přečetl slovo "občas" a zaměnil ho za slovo "pořád", nebo podobné.

OMG

« Odpověď #37 kdy: 25. 10. 2012, 17:55:40 »
Proč by kvalitní vývojář nešel jinam? Protože ten konkrétní projekt je zajímavý. Zajímavější, než ty projekty, co nabízejí ti, co mají menší požadavky na kontrolu práce.

To se mi moc nezdá. Projekt je většinou zajímavý hlavně tím, jak se k němu přistupuje. Udělat věci úplně jinak, než bys třeba čekal nebo tak. V čem může být nějaký projekt o moc zajímavější, abych šel podporovat dost zvláštní chování?

Ale jinak chápu, že jako zaměstnavatel tě to zajímá. Proti tomu nic nemám, ale nikdy pro tebe nebudu pracovat. Kdyby se mi šéf díval na monitor, tak ho také pošlu někam. Co je mu po tom, co tam mám? Když tam desetkrát za den uvidí, že se dívám na filmy, tak se pořád dívám na filmy? Také dnes někdo pracuje v kancelářích, které jsou třeba pro 10 a více lidí a nepřijde jim to divné. Mně ano.

Projekt může být zajímavý tím, že kolem něj panuje uvolněná atmosféra a do práce se chodí v roztrhaném tričku a tak. Také může být zajímavý finančně (čím větší projekt, tím větší vejvar, tím větší šance na lepší ohodnocení pro dodavatele). A taky může být projekt - a to jsem myslel především - zajímavý svou podstatou. Zajímavý projekt může být třeba vývoj nové generace radaru (většina práce na vývoji radaru je dneska vývoj SW), vývoj kanálu, kterým se bude telefonovat z letadel, tvorba záplavového modelu nějakého území, nebo třeba práce na autě, které se samo řídí. Prostě ne dvěstětřicátýčtvrtý e-shop, tentokrát s integrací na facebook, nebo sedmdesátýčtvrtý ovladač pro tiskárnu, tentokrát ještě s otravnějším UI.

Viděl jsem hodně lidí poslat šéfa někam, ale nikdo za to, že mu koukal na monitor. Nevybavuji si ani, že by to někdo nesl nelibě - že se mu kouká šéf na monitor - pochopitelně mimo případů, kdy ti lidé chtěli dělat nepracovní věci. Tak pokud vy byste poslal někam šéfa, který se vám kouká na monitor, tak chápu vaše (z mého pohledu extrémní) názory.

Nejsem sice šéf, jak si mylně myslíte, ale pokud vás šéf 10x za den v práci uvidí koukat na filmy, tak z toho každý normální šéf vyvodí důsledky, že u vás není něco v pořádku.

sledovač

« Odpověď #38 kdy: 25. 10. 2012, 18:16:38 »
Většinou dělám nové projekty, které jsem dřív ještě nedělal a mohlo by mě to někam posunout, proto nemám problém se zajímavostí. Finančně je mi to docela jedno, protože jako vývojář stejně nikdy nebudu mít tolik jako někdo, kdo jen sedí a sleduje můj monitor.

Mně celkově vadí kdokoli, kdo neřeší mé výsledky, ale cokoli jiného. Jestli třeba chodím pozdě/brzo, pracuju málo/hodně. To je prostě moje věc a až začnu nedodávat projekty, které jsem slíbil, tak může něco říct. Do té doby ať si sleduje třeba kolegu. Lidí je všude plno a když mě nechce, může si najmout někoho jiného. To mi přijde jako férové jednání.

Nejde mi o to, že bys byl šéf, ale zajímá tě ten pohled. Já šéf nejsem a nikdy nebudu, protože bych pak toho moc neudělal. Ať si myslí, co chce, je to jeho starost. Zase si může najít někoho lepšího, který mu bude dělat, co mu na očích uvidí.

Nakonec jsem se docela shodli. Oba pracujeme v úplně jiném prostředí a každý je spokojený.

karel

« Odpověď #39 kdy: 25. 10. 2012, 18:31:22 »

1) Jaký vidíte zásadní rozdíl, když vám někdo šmíruje obrazovky za zády a když vám někdo šmíruje obrazovku na dálku?

2) Proč by to nedávalo smysl? Zaměstnavatel toho šmíráka přece už platí. Jmenuje se šéf/vedoucí projektu. Prostě někomu se na obrazovku nepodívá ani jednou za měsíc, když je spokojen s jeho prací a termíny. Někomu se na obrazovku podívá 3x za den, když toho člověka třeba ještě nezná, nebo když pracuje na kritickém projektu. A někomu se tam třeba podívá jednou za hodinu, když bude mít podezření, že ten člověk tu práci fláká a má problémy s termíny.
 Efektivita práce se dá pochopitelně měřit lépe. Nikdo přece netvrdí, že tohle je nejlepší způsob. Já tvrdím, že je to jeden ze způsobů.
1) Vím kdy mě šmíruje a rozhodně si z toho šmírování nepořizuje záznam, který by se dal dále analizovat. Kromě toho kdyby za mnou stál celý den a jen tak koukal co dělám, tak ho pošlu někam.
2)Jenže to je dost extrémní a ponižující způsob. Většina lidí ho asi zneužívat nebude, ale rozhodně nebudu spolehát na morální vlastnosti mého šéfa. Kromě toho má většinou šéf nebo vedoucí projektu na práci jiné věci než šmírování zaměstnanců.

OMG

« Odpověď #40 kdy: 25. 10. 2012, 19:00:42 »
protože jako vývojář stejně nikdy nebudu mít tolik jako někdo, kdo jen sedí a sleduje můj monitor.

Jsi hlupák, nebo si na něj hraješ?

Mně celkově vadí kdokoli, kdo neřeší mé výsledky, ale cokoli jiného. Jestli třeba chodím pozdě/brzo, pracuju málo/hodně. To je prostě moje věc a až začnu nedodávat projekty, které jsem slíbil, tak může něco říct. Do té doby ať si sleduje třeba kolegu. Lidí je všude plno a když mě nechce, může si najmout někoho jiného. To mi přijde jako férové jednání.
No jde o to, že šéf potřebuje mít přehled, jaký je průběh probíhajících prací. Aby to, že hrozí, že nedodáš projekt a nestihneš termín, zjistil dříve, než se tak stane - a něco udělal. Možná na tvé frontě, možná na jiné. Proto šéf sleduje průběžné výsledky tvé práce, pokud to jde. Proto sleduje výkazy, které vyplňuješ - a proto ho zajímá, jestli skutečně pracuješ, a také na čem pracuješ. Šéf někdy moc dobře ví, jak daný úkol trvá dlouho. A když ho odevzdáš později, tak je mu jasné, že nejsi šikovný, nebo ses nějakou dobu flákal. Ale u spousty věcí, to šéf neví, jak dlouho budou trvat. Tak chce logicky koukat, jestli už třeba nejsi hotový a není čas dát ti další práci.

OMG

« Odpověď #41 kdy: 25. 10. 2012, 19:17:06 »
1) Vím kdy mě šmíruje a rozhodně si z toho šmírování nepořizuje záznam, který by se dal dále analizovat. Kromě toho kdyby za mnou stál celý den a jen tak koukal co dělám, tak ho pošlu někam.
2)Jenže to je dost extrémní a ponižující způsob. Většina lidí ho asi zneužívat nebude, ale rozhodně nebudu spolehát na morální vlastnosti mého šéfa. Kromě toho má většinou šéf nebo vedoucí projektu na práci jiné věci než šmírování zaměstnanců.

Ad 1) Tak jsou kanceláře, kdy to víte, kdy vás šéf šmíruje a jsou kanceláře, kde byste se musel prvně velmi nápadně rozhlédnout okolo, abyste to zjistil. Taky jsou místa, kde lidé pracují a jsou pod dohledem kamer. Jasně, že kanceláře vývojářů se většinou kamerama nesnímají, ale to se pak dostáváme ze situace "je to obecně zavrženíhodné šmírování" k situaci "já jem vývojář, velký pán, nejsem zvyklý na takovéto zacházení, takže tomu dávám ošklivé nálepky".
Vy situaci převádíte někam jinam - kdyby mi někdo celý den stál za zády a jenom koukal, co dělám, tak z toho budu nervózní a taky ho budu mít chuť poslat někam. A zažil jsem to - ale nikam jsem ho neposlal, protože to nebyl můj šéf, ale dohled od zákazníka, jestli v nějaké zabezpečené zóně nedělám, co nemám. Ale to je něco jiného.
Já už jsem psal, že jsem roky snášel situaci, kdy mému šéfovi stačilo zvednout oči ze svého monitoru a viděl přes rameno ten můj. Nepřišlo mi to jako důvod ho poslat někam.

Takže rozdíl je teda v záznamu a možnosti to analyzovat. V čem to má být zásadně problematické.

Ad 2) Extrémní a ponižující způsob? To jsou velmi silná slova. Pořád nechápu v čem je to tak problematické. V čem přesně vidíte možnosti zneužití? Šmírování zaměstnanců - tedy "šmírování", ale rozhodli jste se používat tohle slovo, tak je to vaše volba - je náplň práce každého šéfa od počátku lidské společnosti. Že má na práci i jiné věci, to je jasné, nevím, proč tu větu píšete, co nám má sdělit.

blabla

« Odpověď #42 kdy: 25. 10. 2012, 19:26:37 »
Tak chce logicky koukat, jestli už třeba nejsi hotový a není čas dát ti další práci.

Lenze to je aj v zaujme zamestnanca, aby nahlasil zamestnavatelovi fakt, ze s pracou skoncil a moze zacat dalsiu. Co sa s vasimi tvrdeniami nijak nevylucuje :)

Mne sa zda byt kompromis pisania dennych reportov nadriadenemu zlatou strednou cestou. Co som robil vcera, co robim dnes a ake mam problemy. To myslim na dennej baze uplne staci.

blabla

« Odpověď #43 kdy: 25. 10. 2012, 19:28:41 »
neviem si predstavit "use case" kedy je NUTNE pozerat sa na zamestnanca tymto sposobom, ze "sleduje" co robim, skoro realtime ... vzajomna a kvalitna komunikacia je zaklad, ale zasa odtial potial

OMG

« Odpověď #44 kdy: 25. 10. 2012, 20:09:23 »

Lenze to je aj v zaujme zamestnanca, aby nahlasil zamestnavatelovi fakt, ze s pracou skoncil a moze zacat dalsiu. Co sa s vasimi tvrdeniami nijak nevylucuje :)

Je to v zájmu zaměstnance? Je úplně jedno, jestli je toto tvrzení pravdivé, protože existuje mnoho zaměstnanců, kteří se chovají tak, že více či méně pasivně čekají, až jim šéf přidělí další úkol.

Mne sa zda byt kompromis pisania dennych reportov nadriadenemu zlatou strednou cestou. Co som robil vcera, co robim dnes a ake mam problemy. To myslim na dennej baze uplne staci.

Někomu třeba stačí. A někomu třeba ne, nechápu, proč je tu tolik povyku v případě, ze to někomu nestačí a chce víc.

neviem si predstavit "use case" kedy je NUTNE pozerat sa na zamestnanca tymto sposobom, ze "sleduje" co robim, skoro realtime

Nutné, realtime? Proč ta slova? Někdo tu tvrdí, že je nutné takto zaměstnance sledovat? Je rozhodně užitečné mít tu možnost. Realtime? Proč jste všichni posedlí, že vás bude někdo sledovat celou dobu? Tohle je prostě nástroj, který dává šéfovi možnost podívat se na vaši práci kdykoliv. Častěji, než párkrát za den to šéf stejně použije jenom v případě, že bude mít podezření, že je něco špatně.

... vzajomna a kvalitna komunikacia je zaklad, ale zasa odtial potial
Asi bude jiný vztah důvěry mezi šéfem, který zná svého zaměstnance roky a teď ho pustil na homeworking. A jiný vztah důvěry budete mít k někomu v Indii, koho znáte jenom přes jeho online profil, komu zadáte, aby vám něco nakódoval.
Je jasné, že je správné, aby si šéf a zaměstnanec vzájemně věřili, ale neberte šéfovi právo nevěřit a kontrolovat.