Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?

Rax

Re:Sledování práce: pomůcka nebo šmírování?
« Odpověď #15 kdy: 25. 10. 2012, 07:52:25 »
Na servery Googlu taky uklada mnoho lidi i firem mnoho duvernych informaci a nepozastavuji se nad tim ... :(

To proto, že ani ani jeden z nich nemá v hlavě mozek ...
Informace uložené u Google a podobně je nutno považovat za veřejně dostupné a zařídit se podle toho. Kauza libimseti.cz byla takové přátelské upozornění.

Inkvizitor

Re:Workometer - užitečná pomůcka nebo šmírování při práci?
« Odpověď #16 kdy: 25. 10. 2012, 08:24:52 »
Jaj, teď jsem si všiml, že nemluvíš jenom o zaměstnancích, ale i o freelancerech ;D. Tvůj problém je, že zaměňuješ programování s manuální prací. Kopáč za hodinu vykope X metrů krychlových hlíny - pokud místo opírání se o násadu celou dobu šťourá lopatou do země, tak za 8 hodin vykope X * 8 metrů krychlových. U vývoje aplikací to ale takhle nefunguje a tahle logika je tady prostě mimo.

Zrovna kopání výkopů je činnost, kterou lze docela spravedlivě odměňovat úkolem, protože normy na to jsou docela kvalitní (v závislosti na půdě, ve které se kope, se dá ta náročnost určit bez problémů). Jediná práce, kterou podle mě má smysl hodnotit na základě šmírování, je práce s lidmi ve veřejné správě. Jestli úředník dobře nebo špatně radí občanovi, poskytuje mu dobré služby, nebo se rýpe v nose a lidi posílá do háje, se dá špatně hodnotit, pokud to nejde do extrémů a daný člověk si nestěžuje. I tam ale nezáleží jednoznačně na tom, kolik minut v kuse úředník otevírá hubu, jak dlouho zírá do lejster a jak dlouho se škrábe na zadku.

OMG

« Odpověď #17 kdy: 25. 10. 2012, 11:27:46 »
Ok, trošku to přeženu a trošku to napíši provokativně, ale je to asi takto:
V úkolu (tedy odměňování podle výsledku) se (v drtivé většině případů) zadává práce, která je nudná, protože ji dělalo už tolik lidí před vámi tolikrát, že se dá úkolově ocenit. Tedy něco jako třeba e-shop.
Zajímavá práce, tedy něco, co jste nedělali už 100x, protože to zatím dělalo jenom málo lidí se úkolově nezadává, protože nikdo neví kolik by ta cena měla být. To riziko, že daná věc bude trvat mnohem déle, než napovídaly prvotní odhady musí někdo nést. A zadavatel si většinou spočítá, že je pro něj výhodnější, když ho ponese sám, než když ho ponese dodavatel - protože dodavatel si potom už z principu musí říct o úkolovou odměnu, která je značně nadsazena (oproti prvotním odhadům celkové ceny).

Takže milí málo zkušení kolegové, vězte, že odměna za hodinu je zcela relevatní a vhodný způsob práce, kteří nepoužívají jenom "manažeři pitomci". V reálu se nejčastěji používá kombinace obého. Tedy stanoví se úkolová cena za nějakých předpokladů - které ale nenastanou, takže co je nad ty předpoklady, tak se účtuje předem domluvenou hodinovou sazbou. Staví se tak i jaderné elektrárny. Současný tendr ČEZu na Temelín, který je na klíč, je spíše výjimka a projev slabosti ČEZu, který raději zaplatí elektrárnu předraženě jako úkol, než by si ohlídal dodavatele, aby ho nenatáhli na vícepracích.

A je logické, že když někdo platí někoho per hodina, že chce mít co nejvíce kontroly nad tím, co ten dodavatel dělá. Včetně toho, že mu kouká na monitor, což je běžná věc, když máte podřízeného fyzicky blízko a tak je logické, že když je to technicky možné, že to chce zadavatel dělat i na dálku. A nebere to jako jedinou kontrolu práce dodavatele, ale jednu z mnoha. Pokud někdo píše do výkazu práce, že týden dělá analýzy offline, tak se to tímto způsobem kontroluje blbě, ale to neznamená, že je sledování plochy při hodinové sazbě nesmysl.

sledovač

« Odpověď #18 kdy: 25. 10. 2012, 12:51:21 »
A je logické, že když někdo platí někoho per hodina, že chce mít co nejvíce kontroly nad tím, co ten dodavatel dělá. Včetně toho, že mu kouká na monitor, což je běžná věc, když máte podřízeného fyzicky blízko a tak je logické, že když je to technicky možné, že to chce zadavatel dělat i na dálku. A nebere to jako jedinou kontrolu práce dodavatele, ale jednu z mnoha. Pokud někdo píše do výkazu práce, že týden dělá analýzy offline, tak se to tímto způsobem kontroluje blbě, ale to neznamená, že je sledování plochy při hodinové sazbě nesmysl.

Soulasím s tebou, že to tak je. Jenže na podobné podmínky může přistoupit pouze ta lopata. Můžu nabídnout analýzu za pevný poplatek a do pevného termínu. Tam o žádné sledování nestojím a ani ho nikomu nenabídnu. Potom řeknu, jak dlouho to asi bude trvat a kolik to bude hodinově stát. Podle toho se udělá cena a termín. V případě problém a změn požadavků se potom ještě upravuje. Nikde tam ale nevidím prostor pro moje sledování. K dispozici může mít zaměstnavatel/zákazník/nadřízený logy revizí a klidně testovací prostředí na serveru. Zase nic k mému sledování na mém stroji. Nikomu nic není do toho, kdy pracuju a kdy ne, když máme termíny.

OMG

« Odpověď #19 kdy: 25. 10. 2012, 13:50:24 »
Soulasím s tebou, že to tak je. Jenže na podobné podmínky může přistoupit pouze ta lopata.

Tak buď jste přecitlivělý na to, že vám někdo čučí na monitor, nebo nemáte moc zkušeností s tím, jaké podmínky panují na trhu práce u zajímavých projektů a velkých firem.
Sepisujete dost osobní dotazníky, necháváte si testovat drogy, necháváte si dělat bezpečnostní prověrky. Pracujete za velmi přísně nastavenými proxy servery, odevzdáváte adminské heslo od svého notebooku, aby se admin zákazníka projel váš počítač, co tam máte.
O tom, co musí podepsat šéfové/manažeři, aby tu zakázku získali, to ani nechtějte vědět :-) Ale asi jsou to všechno lopaty :-)

Neříkám, že to to tak u velkých firem a projetků vždy - to rozhodně ne. Ale rozhodně to není výjimka.

Jestli se zatím každý váš zákazník spokojil s tím, že se kouká, co vykazujete a nahráváte na server, tak dobře pro vás, ale nevykládejte tu nic o lopatách.

« Odpověď #20 kdy: 25. 10. 2012, 14:24:24 »
Citace
Neříkám, že to to tak u velkých firem a projetků vždy - to rozhodně ne. Ale rozhodně to není výjimka.

Praveze u velkych firiem je taketo chovanie dost nezvykle, mam to v praxi (momentalne velka modra). Podobne chovanie som zazil akurat v mensich firmach. Je to tym ze velka firma voli za manazerov ludi co o svojej praci vedia. Nie su to znani a rodinny prislusnici majitela 10 chlapovej firmy. A kedze niekto ani len netusi co by mal robit tak si vymysla hluposti. Tu to funguje tak ze si spravim predbezny odhad na analyzu, dam odhad na implementaciu a testovanie. A manazer bud je spokojny alebo nie. Ak je tak si tlapneme a ak nie tak sa ta praca ponukne niekomu inemu a ja dostanem inu pracu.   

sledovač

« Odpověď #21 kdy: 25. 10. 2012, 15:00:24 »
Soulasím s tebou, že to tak je. Jenže na podobné podmínky může přistoupit pouze ta lopata.

Tak buď jste přecitlivělý na to, že vám někdo čučí na monitor, nebo nemáte moc zkušeností s tím, jaké podmínky panují na trhu práce u zajímavých projektů a velkých firem.

Jestli se zatím každý váš zákazník spokojil s tím, že se kouká, co vykazujete a nahráváte na server, tak dobře pro vás, ale nevykládejte tu nic o lopatách.

Ne přecitlivělý, ale vím, co nabízím. Žádné sledování to není. Nabízím výsledky v termínech. Ale je pravda, že žádné velké projekty jsem nedělal a ani ne pro velké firmy. Což je ale zase tím, že svoboda má pro mě větší cenu než možná zajímavé projekty. Takže je možné, že v některých firmách se to tak dělá, ale pak tam nikdy dělat nebudu.

Je tu ale potom otázkou, jací lidé na takové chování přístoupí. Je možné, že to nebudou lopaty, ale nějak mě nenapadá, proč by kvalitní vývojář nešel  jinam.

Tu to funguje tak ze si spravim predbezny odhad na analyzu, dam odhad na implementaciu a testovanie. A manazer bud je spokojny alebo nie. Ak je tak si tlapneme a ak nie tak sa ta praca ponukne niekomu inemu a ja dostanem inu pracu.   

Mám to stejně. Buď bere nebo nechá být.

OMG

« Odpověď #22 kdy: 25. 10. 2012, 15:09:36 »
Citace

Praveze u velkych firiem je taketo chovanie dost nezvykle, mam to v praxi (momentalne velka modra). Podobne chovanie som zazil akurat v mensich firmach. Je to tym ze velka firma voli za manazerov ludi co o svojej praci vedia. Nie su to znani a rodinny prislusnici majitela 10 chlapovej firmy. A kedze niekto ani len netusi co by mal robit tak si vymysla hluposti. Tu to funguje tak ze si spravim predbezny odhad na analyzu, dam odhad na implementaciu a testovanie. A manazer bud je spokojny alebo nie. Ak je tak si tlapneme a ak nie tak sa ta praca ponukne niekomu inemu a ja dostanem inu pracu.

Tak já bych si rozhodně netroufl generalizovat v tom, že ve velkých firmách jsou vždy manažeři, kteří umí svou práci. Právě, že čím větší firma, tím snáze se tam ztratí člověk, co by tam být neměl. Lidi, co potřebují ukázat, že něco dělají a tak vymýšlejí hlouposti - to je, řekl bych, rovnoměrně rozprostřeno po firmách bez ohledu na jejich velikost. A ne všechny malé firmy zaměstnávají neschopné rodinné příslušníky. A nejsou jenom velké firmy a ty nejmenší rodinné.

Právě velké firmy mají v sobě zarostlé procesy. Procesy, které často kladou značné byrokratické překážky, kdo může být jejich dodavatel na jak velké zakázce. A co musí splnit dodavatel na první zakázce. K nám třeba chodili do firmy z jedné japonské nadnárodní korporace neohlášené návštěvy a vždy si prošli kanceláře, kolik lidí je v práci a na čem dělají :-) Určitě je to firma od firmy jiné - a určitě taky záleží, jak kritický je pro zákazníka ten projekt.

hm

« Odpověď #23 kdy: 25. 10. 2012, 15:28:43 »
Kdyby mi zaměstnavatel nabídnul možnost práce z domova s tím, že mi bude šmírovat plochu, s díky bych nabídku odmítnul.

OMG

« Odpověď #24 kdy: 25. 10. 2012, 15:40:56 »

Ne přecitlivělý, ale vím, co nabízím. Žádné sledování to není. Nabízím výsledky v termínech. Ale je pravda, že žádné velké projekty jsem nedělal a ani ne pro velké firmy. Což je ale zase tím, že svoboda má pro mě větší cenu než možná zajímavé projekty. Takže je možné, že v některých firmách se to tak dělá, ale pak tam nikdy dělat nebudu.

Je tu ale potom otázkou, jací lidé na takové chování přístoupí. Je možné, že to nebudou lopaty, ale nějak mě nenapadá, proč by kvalitní vývojář nešel  jinam.

Proč by kvalitní vývojář nešel jinam? Protože ten konkrétní projekt je zajímavý. Zajímavější, než ty projekty, co nabízejí ti, co mají menší požadavky na kontrolu práce.

A potom existují freelancerské servery s burzou práce, kde se zákazník a dodavatel v životě neuvidí v reálu, protože jsou třeba z jiného kontinentu a oba o tom druhém v životě neslyšeli. Máte zkušenosti nejenom s nabízením své práce, ale i s kupováním práce cizího? Už se vám párkrát stalo, že jste si vybral blbě a ten člověk ten projekt nedotáhl do konce (protože na to nestačil, protože dal přednost jinému projektu, kde mu zadavatel stál víc za zadkem, protože se pokusil vás nějak podvést)?
Neříkám, že freelancerské servery jsou nějaké terno, je to trh, kde se střetáváte s konkurencí z chudých zemí, která má ceny jinde, ale může to spoustě vývojářů vyhovovat právě tím, jak je tam široká nabídka projektů a jak si tam ty projekty efektivně naskládá tak, aby měl minimální prostoje.

To co chci já sdělit je to, že existují různé způsoby, jak zákazník kontroluje práci dodavatele a kontrola obrazovky v době, kdy dodavatel tvrdí, že zrovna pracuje, patří mezi ty ještě snesitelnější.
Kontrola obrazovky je prostě jedna z používaných způsobů kontroly práce a i kdyby si ho častěji nechaly líbit lopaty, než nelopaty, tak není vcelku důvod tady rozvíjet, že zrovna vy jste nelopata, co na tohle nepřistoupí.

OMG

« Odpověď #25 kdy: 25. 10. 2012, 15:48:10 »
Kdyby mi zaměstnavatel nabídnul možnost práce z domova s tím, že mi bude šmírovat plochu, s díky bych nabídku odmítnul.

A kdyby vám nabídnul místo v kanceláři, kde se občas za vámi projde a vidí, co máte na monitoru, tak taky odmítnete? Nebo přijmete pouze v případě, kdy bude váš monitor natočen tak, že na něj nebude snadno vidět?

Předpokládám, že neodmítnete (tedy ne kvůli tomu), protože to se považuje za naprostou samozřejmost. V čem je zásadní rozdíl?

Já jsem roky seděl v kanceláři tak, že mi šéf ze svého místa viděl přes rameno na monitor. (Vybral jsem si to místo sám, protože z něj bylo hezky vidět z okna.) Kdyby mi šéf nabídl homeworking s tím, že v době, kdy budu mít zapnutý příznak "pracuji", se mi podívá na obrazovku, tak bych s tím neměl problém, protože to chápu jako situaci velmi podobnou té předchozí. Vy kdo v tom rozíl vidíte, vysvětlete mi v čem je ten rozdíl?

« Odpověď #26 kdy: 25. 10. 2012, 15:50:49 »
mno ako citam tak je tu par ludi ktory pisu ako to v praci funguje a par teoretikov co nemaju na praci nic lepsieho ako snifovat niekomu obrazovku :D

mame kapitalizmus alebo demokraciu ci nevolnictvo? :D

OMG

« Odpověď #27 kdy: 25. 10. 2012, 15:54:46 »
mno ako citam tak je tu par ludi ktory pisu ako to v praci funguje a par teoretikov co nemaju na praci nic lepsieho ako snifovat niekomu obrazovku :D

Myslíš někoho konkrétního? Nebo jsi jenom plácl tu největší hloupost, co tě napadla?

mame kapitalizmus alebo demokraciu ci nevolnictvo? :D

Ano už chápu, plácl jsi největší hloupost, co tě napadla.

« Odpověď #28 kdy: 25. 10. 2012, 16:08:29 »
mno, logickeho hladiska tam mas chybu :) nemalo to byt "placl si prvni hlopost co te napadla" alebo "musel si sa zamysliet aby si vybral tu najvacsiu hlupost" :D

inak, sniffovanie obrazovky mi silno pripomina draba davajuceho pozor na nevolnikov na poli... a cim bol dutejsi tym lepsie plnil rozkazy od vrchnosti... niektorych veci sa ludstvo jednoducho nezbavi, bohuzial :(

OMG

« Odpověď #29 kdy: 25. 10. 2012, 16:29:36 »
mno, logickeho hladiska tam mas chybu :) nemalo to byt "placl si prvni hlopost co te napadla" alebo "musel si sa zamysliet aby si vybral tu najvacsiu hlupost" :D

Já jsem se zeptal, jestli jsi plácl tu největší hloupost, co tě napadla. Mě to připadá logicky konzistentní. O první hlouposti jsem nic nepsal. Asi jsi špatně četl.

inak, sniffovanie obrazovky mi silno pripomina draba davajuceho pozor na nevolnikov na poli... a cim bol dutejsi tym lepsie plnil rozkazy od vrchnosti... niektorych veci sa ludstvo jednoducho nezbavi, bohuzial :(

Tak základní element nevolnictví je nedobrovolnost práce - nucení poddaných pracovat. Dráb je kontrolor. Kontrola práce existovala ve všech ekonomických a politických zřízeních.
V současnosti máme nějaký ten kapitalismus a naši práci kontrolují šéfové. Když pracujeme v kanceláři, tak nám (mimo jiné) občas chodí za zády a dávají dobré rady a koukají nám na monitory.

A teď máme situaci, že by někdo pracoval na dálku a ten šéf mu nedocházel koukat na monitor fyzicky, ale koukal mu tam na dálku. Můžeš mi přiblížit tvé duševní pochody, že tohle je najednou podobnější tomu nevolnictví, kde je práce pro vrchnost nucená?