Zdravím,
bohužel nemám čas to tu celé číst, tak odpovím na původní dotaz:
Bakalářské jsem dělal na FITu. Ono třeba asemblery jsou důležité kvůli pochopení různých souvislostí, např. až budeš psát nějakou dll knihovnu, narazíš na tzv. volací konvence - úzce to souvisí s tím, jak funguje volání subrutin a předávání parametrů v assembleru ... a jelikož Tě baví PHP, zjistíš, že Ti třeba v nějaké aplikaci výkon jeho interpretu nevyhovuje (s výkonností na tom PHP opravdu moc valně není) a tak než celou aplikaci přepisovat nad JVM/.Net je lepší jeden modul napsat v C nebo v C++ a jsme u toho, co Ti teď tlačí do hlavy v IZP. Jinak pokud zvládáš PHP, jak je možné, že Ti dělá problém Cčko jako jazyk? Ten jazyk je mnohem jednodušší (= je čistě procedurální, nemá objekty, dědičnost, namespacy, výjimky ani garbage collector ...). Jo, pracuje se v něm krutě hůř než v PHP (viz třeba řetězce, unicode, datum/čas, řazení, komunikace (před týdnem jsem v práci dělal C knihovnu s Winsock2 + SSL - celkem peklo, neb jsem .Neťák
)...) ale ty projekty v prváku nejsou nijak náročné (= dáš je za jedno, dvě odpoledne) a pokud programovat umíš, nemůžeš mít problém. Diskrétní matematika taky není nic hroznýho, jen se kousnout, odchodit cvika a minimálně Ečko je v kapse.
Z FITu jsem odešel z jiných důvodů, než jsou předměty na začátku bakalářského studia - především se mi nelíbil přístup vedení ke studiu a jeho chápání vysoké školy jako takové (= výzkumná a vědecká instituce, kde "projekt výuka" je dlouhodobě podfinancovaný a studenti jsou tedy jaksi vedlejší produkt - tohle řekl děkan na veřejném setkání vedení a studentů; případně zvyšování prestiže vyhazováním lidí po 3-4 letech studia atd).
Pokud si nejsi jistý, jestli chceš na FITu zůstat, tak si podej přihlášku a snaž se projít prvním zkouškovým, ať Ti zůstane aspoň status studenta, a dej tý škole mávačku. Ale pokud chceš mít dobrou školu a něco umět, nikde se každodenní makačce a matice nevyhneš. Dokonce i v práci se musíš furt učit, no way, zvolil sis těžkej obor.
Navazující magisterský jsem loni zkoušel na masaryčce (skončil jsem na matice - odborný předměty pro mě byly "opakování z bakalářskýho" a měl jsem to levou zadní ...), teď zkouším denní na hnojárně a kombinovaný na VŠB. Jestli chceš víc titul než znalosti, tak zkus Mendelovu univerzitu - zadarmo to rozhodně není, ale pokud je FIT peklo (... je :-) ), na hnoji to bude nebe, akorát musíš přežít, že je to spíš bordel, než univerzita. Ale informace tam dostaneš celkem "po lopatě" (vše se máš šanci dozvědět na přednáškách) a důraz na samostudium je tam nižší. VŠB rozhodně není lehká škola - na magisterským se tam učíme zhruba to, co bych měl na FITě a ano, makám do tý školy každej den. Z doslechu vím, že Zlínu se taky nelíbí pověst, že tam chodí odpad z FITu a snaží se proti tomu bojovat (ale jak, to nevím - když jsem se rozhodoval, kam jít na kombinovaný studium, Ostrava byla jasná volba - mám možnost si zajistit nocleh ve Frýdku, tedy v dojezdové vzdálenosti).
Jestli máš problém s něčím v Cčku, tak mi můžeš napsat, ale prosím konkrétní dotaz (např. mám řetězec a chci k němu něco přidat, jak to udělám nebo normálně můžu program zkompilovat, ale když na začátek napíšu #include<math.h> tak mi kompilátor řve, že nemůže najít knihovnu math atd).