Síťový měřič spotřeby elektrické energie

lukas

Síťový měřič spotřeby elektrické energie
« kdy: 15. 10. 2012, 15:30:55 »
Zdravicko,

rad by som Vas poziadal o radu. Uz dlhsie hladam nejaky merac spotreby elektrickej energie (trojfazovy), z ktoreho by som vedel cez ethernet citat spotrebu a nasledne si robit analyzu. Nieco podobne ako ponuka energomonitor.cz, len zber a analyzu dat si chcem realizovat sam. Pozna niekto takyto merac? Viete mi nieco odporucit?

Vopred dakujem.
Ciao
Lukas
« Poslední změna: 15. 10. 2012, 16:46:47 od Petr Krčmář »

Re:Merac spotreby elektrickej energie (nieco ako energomonitor.cz)
« Odpověď #1 kdy: 15. 10. 2012, 16:11:12 »
Proč si chceš analýzu dělat sám? Něco ti na energomonitoru nevyhovuje?

Možná by se dalo domluvit něco, co by ti vyhovovalo. Zkus se Pavlovi Štorkovi ozvat ( pavels (zav.) energomonitor.cz ).

DISCLAIMER: v energomonitor.cz jsem zainteresovanej.

and

« Odpověď #3 kdy: 15. 10. 2012, 16:47:46 »
http://openenergymonitor.org

tiez by som volil radsej toto, kazdy elektromer totiz moze generovat pulzy ktore sa daju merat, aj starsie maju na poslednom mieste ciselnika lesku plosku (zvedsa v ocku cisla 6). Tym padom sa vyhneme nedostatku ktory je popisany na stranke energomonitoru a size ze namerane vysledky sa mozu rozchadzat s nameranym stavom na elektromeri od dodavatela energie ;)

lobo

« Odpověď #4 kdy: 15. 10. 2012, 18:43:18 »
Proč si chceš analýzu dělat sám? Něco ti na energomonitoru nevyhovuje?

nevidim dovod aby taketo data opustali moju domacnost a boli zverejnene ( v podstate kompletne zachytavaju vzor kedy som doma, kedy nie som doma, kedy som na dovolenke - toto je raj pre zlodejov, este lepsie ako facebook).
skor by ma zaujimalo aky je samotny business model energomonitoru -  z jednorazoveho predaja sa neda dlhodobo udrziavat a rozvijat projekt.

Lukas

Re:Síťový měřič spotřeby elektrické energie
« Odpověď #5 kdy: 15. 10. 2012, 18:55:25 »
Zdravicko,
Proti rieseniu od danej firmy nic nemam, ale chyba mi tam moznost ziskat data napriamo a nie cez ich stranku. Jedna sa o cast home automation riesenia, kde chcem mat informacie zo vsetkych casti subsystemu pokope. Takto by som musel urobit script na prihlasenie vyparsovat data a vlozit do mojej aplikacie.
Myslel som si, ze podobnych zariadeni existuje na trhu viacero, ale bohuzial som nic nenasiel.

Pif666

« Odpověď #6 kdy: 15. 10. 2012, 19:11:40 »
nechapem princim energomonitora. To vazne meria len prud, bez napatia ?

eiffel

« Odpověď #7 kdy: 15. 10. 2012, 21:46:05 »
Energomonitor předpokládá konstantní napětí v síti. Z tohoto důvodu nebudí moji důvěru, neboť napětí může vlivem zátěže kolísat a tím se zvýší nepřesnost. Navíc nepozná účiník, čímž měření ještě více zkreslí. Openenergymonitor je postaven na arduinu, což nepovažuji za nějaký technický zázrak, nicméně je to funkční. Jen u třífázové varianty si dopočítává zbylé 2 fáze z referenční, což také přesnosti nepřidá.
Něco podobného jsem si vyrobil pro vlastní potřebu, data si posílám od měřícího modulu s dsPICem po elektrorozvodné síti, kde "číhá" slave modulek s ethernetem. Vše potřebné, včetně knihoven najdeš u microchipu. OpenHW z toho však nebude ...

Rax

« Odpověď #8 kdy: 15. 10. 2012, 22:04:21 »
http://openenergymonitor.org

To je šmejd. Základem měřiče spotřeby, který zobrazuje hodnoty ne číslíčka, je něco takového:

http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/ADE7754.pdf

k tomu stačí dodělat komunikaci po SPI a Ethernet, oboje je hotovo třeba v malině.

eiffel

« Odpověď #9 kdy: 15. 10. 2012, 22:13:14 »
S tímto broukem jsem analyzátor sítě dělal také.
Byla dost velká pakárna ho nastavit, hlavně požadované fázové posuvy kvůli jalovině.
Když jsem  počítal PICkem navzorkovaná data napětí a proudu v reálném čase, byl jsem stejně přesný.

Trident

« Odpověď #10 kdy: 17. 10. 2012, 00:11:40 »
Uz jsem neco takoveho resil. Mam na odberovych pocitadlech merici odbocku ktera snima pulzy. Toto je mozne i na plynomeru a pokud si priplatite za odpoctovou variantu tak i na vodomerech. Je to plne oficialni a smlouvy s dodavateli medii na to pamatuji. Princip snimani je opticky a neni zasahovano do meridla. Akorat je treba domluvit znovupridelani pri vymene meridla. To neni problem u plynu,vody,tepla ale hnupove z CEZu jsou schopni vam i odbocku strhnout a vymenu neoznamit.

Openenergymonitor nemohl snad navrhovat ani amatersky elektrikar jaka je to hovadina
- nemeri napeti ktere muze kolisat zel bohu i ke 180V na pretizenych trafostanicich
- nemeri vicefazove privody, zrejme navrhoval nekdo ze zeme kde nejsou vicefazove pripojky az domu (neplest se split phase odbockou z popelnice na sloupu v USA)
- nemeri frekvenci. Pokud mate treba vlastni nezavislou vyrobu elektriny, nebo jste v zemi kde neni synchronni sit, tak frekvence muze dost kolisat.

Na elektriku je tudiz nejlepsi klasicky elektromer. I repasovany mechanicky pomerovy elektromer je presnejsi nez tyhle pokusne "hracky". Na trifazi je digitalni elektromer jedinou presnou ekonomickou alternativou. Profi pristroj co vam hezky vykresli i faze stoji cca 50-80tis.

Elektromery koncove i pomerove se daji bezne koupit a neni problem si z nich vyvest opticke cidlo. Pro prenosny merak je vhodne vyrobit si panylek s elektromerem a pruchozimi zasuvkami. Ty male pomerove elektromery do din list na rozvadece jsou nejmene presne a spis je nedoporucuji jako presne meridlo.

eiffel

« Odpověď #11 kdy: 17. 10. 2012, 04:20:29 »
Openenergymonitor napětí měří, i když jen v jedné fázi.
Stačí se podívat na schema a zdrojáky.
Výkon počítá z navzorkovaných dat přesně podle definice.
Nezaměnil jste si to za Energomonitor? Tomu bych nevěřil ani pozdravení.

RDa

• 2 661
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17. 10. 2012, 09:22:24 »
Citace
Ty male pomerove elektromery do din list na rozvadece jsou nejmene presne a spis je nedoporucuji jako presne meridlo.

Jo to souhlasim, mam PC za takovym 1din digitalnim meridlem a ono to namerilo vice nez byla spotreba celeho baraku :)

« Odpověď #13 kdy: 17. 10. 2012, 17:00:47 »
Openenergymonitor nemohl snad navrhovat ani amatersky elektrikar jaka je to hovadina
- nemeri napeti ktere muze kolisat zel bohu i ke 180V na pretizenych trafostanicich
- nemeri vicefazove privody, zrejme navrhoval nekdo ze zeme kde nejsou vicefazove pripojky az domu (neplest se split phase odbockou z popelnice na sloupu v USA)
- nemeri frekvenci. Pokud mate treba vlastni nezavislou vyrobu elektriny, nebo jste v zemi kde neni synchronni sit, tak frekvence muze dost kolisat.

Mno, ja ako provesionalny elektrikar, jednak posla skoly a jednak podla prexe (servis CNC) mozem povedat nasledujuce:
- napatie meria (cez vstup optional AC voltage) - ide cez oddelovaci clen (transformator)
- prud meria cez 3 vstupy, tieto su taktiez AC takze nie je problem merat aj fazovy posun voci napatiu
- frekvenciu meria, viz predchadzajuce
- naviac ma  pulzny vstup ktory snima pulzny vystup elektromeru od dodavatela el energie, cize mozeme konfrontovat nemerane vysledky
- bezdrotova komunikacia a teplomery su len ceresnicka na torte :)

Cize je to kombinacia vasej odbocky z elektromeru + ovela pokrocilejsi "energomonitor"

Trident

« Odpověď #14 kdy: 17. 10. 2012, 19:50:07 »

Mno, ja ako provesionalny elektrikar, jednak posla skoly a jednak podla prexe (servis CNC) mozem povedat nasledujuce:
- napatie meria (cez vstup optional AC voltage) - ide cez oddelovaci clen (transformator)
- prud meria cez 3 vstupy, tieto su taktiez AC takze nie je problem merat aj fazovy posun voci napatiu
- frekvenciu meria, viz predchadzajuce
- naviac ma  pulzny vstup ktory snima pulzny vystup elektromeru od dodavatela el energie, cize mozeme konfrontovat nemerane vysledky
- bezdrotova komunikacia a teplomery su len ceresnicka na torte :)

Cize je to kombinacia vasej odbocky z elektromeru + ovela pokrocilejsi "energomonitor"
Argh... vyjadroval jsem se k energomonitoru.
Kdyz to vezmu pragmaticky. Zajima mne co zaplatim a co zaplati za dodanou elektrinu mne. Tecka. Na to mi staci ocejchovany elektromer na piliri a jako doplnkove info vystup ze stridacu elektrarny. Veskere ostatni zpusoby maji diagnosticky charakter a ty nepotrebuju mit natrvalo primontovane. Navic se nepocita se ztratami na vedeni za elektromerem coz zkresluje a nezapocita ztraty z pripadnych poruch nebo kradezi za elektromerem.

Jinac pokud by openenergymonitor mohl generovat warning kdyz treba  vypadne faze bylo by to uplne super. Jisteni proti vypadku hlidacim rele je pakarna, ktera tak mozna funguje u motoru vytahu (a tam staci i teplotni ochrana), ale na kratsi vybavovaci casy uz mi hori upska. Vyrobci UPS totiz moc nepocitaji s tim ze dojde jen k castecnemu vypadku site (momentalne cekam na 3ti zavadu a vraceni penez u moji  upsky - 1.vybuch, 2.poskozeni vypadkem faze). Proto radim poridit na male vykony separatni UPS pouze na jednu fazi nebo rozhodit na faze na vic UPS.
Matfyzackou_uchylarnu(); jako kamerka pred ciselnikem elektromeru a rozpoznavani OCRkem cisla a L1,L2,L3 prosim ne. Vedeni od elektromeru ma mj. 32,5 metru.