Je pro linuxáka lepší Nokia N900 nebo N9?

Nokia

Je pro linuxáka lepší Nokia N900 nebo N9?
« kdy: 15. 10. 2012, 13:18:59 »
Jsem vlastnikem nokie N900, ktera mi temer maximalne vyhovuje (vadi mi akorat, ze neni moc rychla). Libi se mi, ze se jedna o Linux, muzu spravovat veci pres shell, vzdalene se pripojovat ke strojum, napsat si skript, aplikaci atd... Rekneme, ze ji beru jako maly osobni pocitac, ktery obcas vyuzivam jak pro spravu serveru tak i treba jako navigaci GPS. Prijde mi velice prakticka.

Nokia N9 ma rychlejsi HW a jede taky na Linuxu, proto zvazuji, ze na ni casem prejdu. Muzete mi prosim nekdo zhodnotit tyto dva telefony? Co je lepsi na N9 a co naopak horsi? Berte v potaz hlavne prakticke duvody, hry me treba nezajimaji :). Zajima me treba jestli je pro N9 vice free softwaru nez na N900, kvalita aplikaci, chyby OS atd... N9 jsem nikdy nemel v ruce.
« Poslední změna: 15. 10. 2012, 13:43:51 od Petr Krčmář »

Martin Jakl

Re:Je pro linuxáka lepší Nokia N900 nebo N9?
« Odpověď #1 kdy: 15. 10. 2012, 14:35:25 »
Tak hlavní minus N9 je, že nemá HW klávesnici a nefunguje všude copy & paste. Pokud opravdu nestčí N900, je lepší zkusit sehnat N950. Nebo zkusit vydržet, co vyprodukuje Jolla.

Nokia

« Odpověď #2 kdy: 15. 10. 2012, 15:05:27 »
Tak hlavní minus N9 je, že nemá HW klávesnici a nefunguje všude copy & paste. Pokud opravdu nestčí N900, je lepší zkusit sehnat N950. Nebo zkusit vydržet, co vyprodukuje Jolla.

O Nokii N950 jsem ani nevedel. Vypada skvele a verim, ze by byla dobrou nahradou za Nokia N900, jenze, neprodava se :(. Zaroven jsem se dival na Jollu, o te jsem rovnez nevedel - takze se tesim na jejich prvni vysledek - snad bude dobry :).

ether

« Odpověď #3 kdy: 16. 10. 2012, 08:34:51 »
Mam N900, priatelka N9. Ak by mala N9 HW klavesnicu, tak je to pre mna jedina volba. Skusal som pracovat na N9 v terminale, netvrdim ze je to nemozne ale ak ti 2/3 zobrazovacej plochy zaberie klavesnica, neni to uplne ono.
Inac tu N9 ma po iphonu a zevraj uz by spet nemenila. Nechapem preco ju nokia poslala do kytiek.

« Odpověď #4 kdy: 20. 10. 2012, 13:19:10 »
nokie n9 sa predavali viac ako vsetky windows nokie a to bol ten problem....nokia je uz defacto microsoft...preto odisli vsetci ludia co pracovali na meego, lebo im bolo luto takeho uzasneho systemu aby zapadol a vytvorili Joola, spojili sa s cinskymi vyrobcami - chcu prerazit hlavne tam...a tiez velmi ocakavam ze vyprodukuju nieco ako n950, co bude mat plnohodnotny linux, niekedy v novembri sa ma ukazat prvy mobil od JOlly....Tiez mam nokiu n900, je pomala, hlavne ked sa na tom zapne internet....ale nic vhodnejsie pre mna som nenasiel, virtualne klavesnice neznasam......a je nas vela co caka na Jollu a verim ze to bude uspech, pracuje na tom aj mnozstvo developerov z maemo fora.....maju tam bezat android aplikacie(aby dobehli co by sa so svojim aplikaciami dobehnut nedalo - teda aby chytili aj beznych userov), pre vacsinu linuxakov vsetky potrebne programy ktore boli v meego, maemo...budu aj v jolle....a vraj to ma mat nejake revolucne graficke prostredie....uvidime

Pali

« Odpověď #5 kdy: 20. 10. 2012, 23:11:01 »
Co sa tyka otvorenosti systemu, tak na N900 je Maemo 5, ktore je ovela viac otvorene ako Harmattan v N9/N950. Prakticky Harmattan ma skoro vsetky GUI apliakcie zavrete a ja vidim velky zapor aj nemoznost prepisovat systemove subory. Bezpecnostny system aegis to neumoznuje. Linuxakovy pride divne ze nemoze spustit nejaky skript/binarku pokial ju nezabali do DEB balika a nenainstauje. (Aegis na harmattane drzi zoznam hashov binariek, ktore su trusted a iba tie dovoli spustit). Dalej N9/N950 ma podpisany bootloader a aj kernel. Ak sa ma nabootovat nepodpisany, tak sa NAND pamat lockne do stavu readonly a zmenit sa to da iba celym reflashom. Pre mna je to velky minus a preto tiez pouzivam N900-ku. Co sa tyka rychlosti (a zrania trochu menej ramky) N900-ky, je mozne nainstalovat prekompilovane binarky do instrukcnej sady thumb2 (Projekt Community SSU Thumb). Webovy prehliadac to u mna naozaj zrychlilo.

« Odpověď #6 kdy: 21. 10. 2012, 11:33:50 »