Síťový měřič spotřeby elektrické energie

eiffel

Re:Síťový měřič spotřeby elektrické energie
« Odpověď #15 kdy: 17. 10. 2012, 21:18:45 »
Jinac pokud by openenergymonitor mohl generovat warning kdyz treba  vypadne faze bylo by to uplne super. Jisteni proti vypadku hlidacim rele je pakarna, ktera tak mozna funguje u motoru vytahu (a tam staci i teplotni ochrana), ale na kratsi vybavovaci casy uz mi hori upska. Vyrobci UPS totiz moc nepocitaji s tim ze dojde jen k castecnemu vypadku site (momentalne cekam na 3ti zavadu a vraceni penez u moji  upsky - 1.vybuch, 2.poskozeni vypadkem faze). Proto radim poridit na male vykony separatni UPS pouze na jednu fazi nebo rozhodit na faze na vic UPS.
Matfyzackou_uchylarnu(); jako kamerka pred ciselnikem elektromeru a rozpoznavani OCRkem cisla a L1,L2,L3 prosim ne. Vedeni od elektromeru ma mj. 32,5 metru.
Na hlidani vypadku faze staci 3 optrony.
Co se tyka mereni z FVE, je to sice hezke, ale ja potreboval krom zobrazeni i regulovat.
A vsechno, co se da koupit na trhu je drahe a musim sekat do zdi a upravovat instalaci.
A jelikoz mam doma od manzelky prisny zakaz jakehokoliv sekani do zdi, moc variant nezbylo.
Bezdrat 868MHz sice stoji 50 korun, ale zarusi to prvni dalkovy otvirac vrat (ani samoopravny kod mi nepomohl), tak jsem zvolil sitovy modem.
Z definice cinneho a zdanliveho vykonu si obe slozky spocitam ze vzorku napeti a proudu, na tvaru prubehu tim padem nezalezi, na ucinik staci deleni, dik tomu nepotrebuji merit frekvenci, ani delat FFTcko.
Jo... mit v te dobe malinu ...mozna bych oprasil programovani pod linuchem.
Takhle vse odre dsPICek. A v klidu jeste stiha softwarovy FSK sitovy modem.

Trident

« Odpověď #16 kdy: 17. 10. 2012, 22:57:47 »
Jinac pokud by openenergymonitor mohl generovat warning kdyz treba  vypadne faze bylo by to uplne super. Jisteni proti vypadku hlidacim rele je pakarna, ktera tak mozna funguje u motoru vytahu (a tam staci i teplotni ochrana), ale na kratsi vybavovaci casy uz mi hori upska. Vyrobci UPS totiz moc nepocitaji s tim ze dojde jen k castecnemu vypadku site (momentalne cekam na 3ti zavadu a vraceni penez u moji  upsky - 1.vybuch, 2.poskozeni vypadkem faze). Proto radim poridit na male vykony separatni UPS pouze na jednu fazi nebo rozhodit na faze na vic UPS.
Matfyzackou_uchylarnu(); jako kamerka pred ciselnikem elektromeru a rozpoznavani OCRkem cisla a L1,L2,L3 prosim ne. Vedeni od elektromeru ma mj. 32,5 metru.
Na hlidani vypadku faze staci 3 optrony.
Co se tyka mereni z FVE, je to sice hezke, ale ja potreboval krom zobrazeni i regulovat.
A vsechno, co se da koupit na trhu je drahe a musim sekat do zdi a upravovat instalaci.
A jelikoz mam doma od manzelky prisny zakaz jakehokoliv sekani do zdi, moc variant nezbylo.
Bezdrat 868MHz sice stoji 50 korun, ale zarusi to prvni dalkovy otvirac vrat (ani samoopravny kod mi nepomohl), tak jsem zvolil sitovy modem.
Z definice cinneho a zdanliveho vykonu si obe slozky spocitam ze vzorku napeti a proudu, na tvaru prubehu tim padem nezalezi, na ucinik staci deleni, dik tomu nepotrebuji merit frekvenci, ani delat FFTcko.
Jo... mit v te dobe malinu ...mozna bych oprasil programovani pod linuchem.
Takhle vse odre dsPICek. A v klidu jeste stiha softwarovy FSK sitovy modem.
Vidis. A mne elektromer da primo uz vystupni hodnotu bez toho aniz bych neco pocital. Proste S0 je prave pro to navrzen. A s temi hodnotami kalkuluje i CEZ. Jak resis HDO?
Do rozvadecu se da namontovat lepsi pomerovy meric(ne ty mechanicky sunty) s vystupem na mbus. Primarne jsou tyhle prvky na sber dat do energocenter, ale doma taky poslouzi. Priprav si ale tak trojku MO, dvojku pokud muzes VO. Jina story je detekce nizkeho/vysokeho tarifu HDO. Nektere elektromery na to maji vystup. Ale tady uz se jedna o zasah do meridla a je treba se dohodnout s vasim energetickym vyderacem. Stoji to tak litr, ale ja to mel zadarmo jako firma. Vetsinou tam triskne galvanicky oddeleny vystup s kontakty. Mno jednodussi je poridit signalizator HDO nez to absolvovat a vysvetlovat bambusovi na zakaznicke lince co chci. Doporucil bych taky dat kontakt na otevreni dveri pilire kdyz prijdou prisluhovaci energetickeho vyderace merit nebo vymenovat meridlo aby bylo mozne dat snimac co nejdrive zpatky a logovat navstevy. Povinnost kontrolovat elektromer je primo ve smlouve.

Manzelka je nejaka pinktlich. Devcata z vesnice jsou zvykla na domaci prestavby;) Tu prestavbu bych si obhajil i za cenu pouziti manipulativnich psychologickych technik typu to "je tvuj napad milacku" ;)
Jinac je dobry byt/barak pripravit na nasledne nedestruktivni vymeny kabelu. Sekani je dost hardcore.
Sice to stoji nakou petku, ale az treba za 20 let budes tahat optiku tak se tak nenadres. A tehdy uz nebude natolik omezujici opatrna manipulace a polomer ohybu, protoze budou cenove dostupna opticka vlakna bez skla.

Re:Merac spotreby elektrickej energie (nieco ako energomonitor.cz)
« Odpověď #17 kdy: 17. 10. 2012, 23:09:09 »
nevidim dovod aby taketo data opustali moju domacnost a boli zverejnene ( v podstate kompletne zachytavaju vzor kedy som doma, kedy nie som doma, kedy som na dovolenke - toto je raj pre zlodejov, este lepsie ako facebook).
Myslím, že o zveřejňování vůbec nemůže být řeč. Tímpádem zbytek asi nemá smysl komentovat.

Jinak zbytek dotazů/komentářů by opravdu nejlíp zodpověděl Pavel Štorek.

eiffel

« Odpověď #18 kdy: 17. 10. 2012, 23:59:08 »

Vidis. A mne elektromer da primo uz vystupni hodnotu bez toho aniz bych neco pocital. Proste S0 je prave pro to navrzen. A s temi hodnotami kalkuluje i CEZ. Jak resis HDO?
Do rozvadecu se da namontovat lepsi pomerovy meric(ne ty mechanicky sunty) s vystupem na mbus. Primarne jsou tyhle prvky na sber dat do energocenter, ale doma taky poslouzi. Priprav si ale tak trojku MO, dvojku pokud muzes VO. Jina story je detekce nizkeho/vysokeho tarifu HDO. Nektere elektromery na to maji vystup. Ale tady uz se jedna o zasah do meridla a je treba se dohodnout s vasim energetickym vyderacem. Stoji to tak litr, ale ja to mel zadarmo jako firma. Vetsinou tam triskne galvanicky oddeleny vystup s kontakty. Mno jednodussi je poridit signalizator HDO nez to absolvovat a vysvetlovat bambusovi na zakaznicke lince co chci. Doporucil bych taky dat kontakt na otevreni dveri pilire kdyz prijdou prisluhovaci energetickeho vyderace merit nebo vymenovat meridlo aby bylo mozne dat snimac co nejdrive zpatky a logovat navstevy. Povinnost kontrolovat elektromer je primo ve smlouve.
Jenze pomoci S0 nepoznam smer toku vykonu!
V praci (VO) mam elektromer SIEMENS (mereni na nn), tak to nebyl problem pres infraledku a fototranzistor si s elektromerem popovidat.(1200bd a primitivni ASCII protokolik)
Jelikoz opticke rozrhani ma (asi) kazdej vyrobce elektromeru sve, tak jsem si udelal to svoje udelatko.
Jinak HDO je pres optocleny (pekne koupene a CEZakem namontovane)

Co se tyka manzelky, tak skrabanou fasadu bych asi do puvodniho stavu nedal.

PS: Zajimave tema ohledne linuxu co ?

lobo

« Odpověď #19 kdy: 18. 10. 2012, 01:29:06 »
nevidim dovod aby taketo data opustali moju domacnost a boli zverejnene ( v podstate kompletne zachytavaju vzor kedy som doma, kedy nie som doma, kedy som na dovolenke - toto je raj pre zlodejov, este lepsie ako facebook).
Myslím, že o zveřejňování vůbec nemůže být řeč. Tímpádem zbytek asi nemá smysl komentovat.

Jinak zbytek dotazů/komentářů by opravdu nejlíp zodpověděl Pavel Štorek.
cokolvek co sa dostane mimo mojej siete je z principu povazovane za zverejnene... alebo trpite syndromom 'nase servery su nedobytne a nikdy nemoze prijst k uniku dat'?

« Odpověď #20 kdy: 20. 10. 2012, 13:13:07 »
mFi od ubnt....meria to vsetko mozne a mnozstvo senzorov neustale pribuda...
http://www.ubnt.com/mfi

Zopper

• 752
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 21. 10. 2012, 11:01:52 »
cokolvek co sa dostane mimo mojej siete je z principu povazovane za zverejnene... alebo trpite syndromom 'nase servery su nedobytne a nikdy nemoze prijst k uniku dat'?
Ovšem informaci o tom, kdy jste doma, lze s celkem rozumnou přesností (pokud je dost dat) vytáhnout i z logů nějaké služby/webu, kam se často díváte (jabber server, ...), prostě podle toho, jak se vám mění IP, případně ty logy zkombinovat. :) A nebo se stačí jednou za hodinu projít po ulici a poznačit si, ve kterých domech se svítí, jestli se změnilo povytažení žaluzií/závěsů, jestli čouhá ze schránky kus reklamních novin už třetí den...

Osobně bych řekl, že výsledné riziko i při potenciálním (jednorázovém) úniku dat je v tomto případě poměrně malé, takže je to spíš jen o pocitu (a nebo pokud proti vykradení bojujete i na jiných frontách, než jen tímhle security by obscurity). Mimochodem, zloděj ani nepotřebuje, abyste nebyli doma. Známého vykradli zatím co spal v posteli - a to dělá kolem třetí hodiny ranní většina lidí.