Jakou mají naši VŠ pedagogové motivci k tomu, aby někoho nadchnuli?
VS (IMHO) nema za ukol pro obor nikoho nadchnout. Tam uz maji mit lidi jasno, a proto se tam ma ucit ten obor systematicky, vcetne nudne teorie. Nadchnout ma stredni skola, treba gympl.
Suhlasim; zaroven si ale myslim, ze nadchnutie je tiez vhodne - minimalne preto, aby sa to cloveku lepsie ucilo ;-). Trufam si povedat, ze az na jednu vynimku sa to u mna podarilo pri vsetkych predmetoch. Ale, mozno mam mensie poziadavky - rovnako ako pisal J. Galgonek - a zhodou okolnosti studujem tam, kde J. Galgonek.
Jinak ja si myslim, ze je potreba jak teorie, tak experiment. Ovsem, o lidech, kteri si mysli o tech, co chteji delat jen experiment, nebo jen teorii, ze jsou to zoufalci, si myslim zase ja, ze jsou zoufalci.
+1
Jasně. A o specializacích a volitelných předmětech už jsi někdy slyšel? Nebo jsem snad tvrdil, že programovat OS musí *každý* informatik?
Jasne; tie specializacie umoznia rovnako dobre robit si co chces, nie len matiku. Matika / analyza tvori akurat cast povinnych predmetov; mimo nu je tam aj logika, telesna, zaklady programovania (Pascal, nie Java + Spring) a par dalsich veci.
Nicméně ani tak nechápu, co bys takovou argumentací chtěl podpořit nebo vyvrátit.
Chcem ukazat, ze je tvoja argumentacia mimo - neviem o nikom, kto by tu pisal o zvyseni kapacity mozgu, ktora by umoznila naucit sa Springsy za odpoludnie. Nemam problem napriklad s tym, ze zlepsena kapacita mozgu bude v oblastiach kryptografie a podobne (oproti skole, kde by ucili hlavne cisto prakticke veci ako Springsy). Kde tu vidis problem?
Zastánci matematiky tvrdí, že se ji má a musí do slušné hloubky učit každý informatik. V tom je ten problém. Čili tvými slovy, zastánci matematiky by museli najít takovou metriku, aby byla matematika potřebná pro každého...
Kolko je tu takych? Ja tu vidim hlavne teba, ktory matiku opisujes snad ako neospravedlnitelne nasilie pachane na informatikoch a snazis sa ju preto nejak zhodit. Ostatni sa minimalne na poslednych par stranach vyjadruju podla mna pomerne rozumne a pocitaju aj s inymi metrikami - to ako zastanci jednej, tak aj druhej strany.
Ale já jsem neřekl, že nechtějí. Jenom že si nejsem úplně jistý, jestli je k tomu systém motivuje...
U nas sa robi napriklad studentska anketa a najlepsie hodnoteni su nejak oceneni - z pohladu studenta viem, ze su ich mena zverejnene a vie sa o nich, co je imho pomerne velka pocta.