Tak teď nevím. Buďto jsem blázen, nbo mi asi něco nedochází...
Bavíme se o tvém tvrzení "Neexistuje reseni [HP pro FSM], ktere by bylo konecne a stacilo ho jen parametrizovat velikosti toho KA." Ptám se, jestli to můžeš dokázat.
Samozrejme, to je prece to, co rika Turingova veta - neexistuje takovy TS, ktery by byl schopen pro nekonecnou mnozinu TS (ktera je ovsem zadana konecne) a zadany vstup urcit, zda se zastavi. Myslim, ze si trochu nerozumime, museli bychom to definovat presneji.
1. proč si tam přidáváš tu "nekonečnou množinu TS"?
Viz wiki: In computability theory, the halting problem can be stated as follows: "Given a description of an arbitrary computer program, decide whether the program finishes running or continues to run forever." [...] A key part of the proof was a mathematical definition of a computer and program, what became known as a Turing machine;" [http://en.wikipedia.org/wiki/Halting_problem]
- já jsem to doteď chápal tak, že nemůžu mít
jeden TS, kterému bych předal definici
libovolného TS a on by mi řekl "zastaví se" nebo "nezastaví se". Nikde nevidím žádnou "nekonečnou množinu TS", nad žádnou nekonečnou množinou neoperuju, předám mu prostě
jeden libovolný TS.
To je jako bys řekl, že operace "přičti 1" operuje nad nekonečnou množinou, protože jí můžu předat libovolné číslo z nekonečné množiny čísel.
...anebo mi teda asi něco nedochází, prosil bych to vysvětlit nějak líp, nejraději úplně formálně.
2. Problém zastavení KA je přece něco
jiného než problém zastavení TS.
Opět znovu citace Wiki (kterou už jsem uváděl, opět jsi neslyšel?): The halting problem is theoretically decidable for linear bounded automata (LBAs) or deterministic machines with finite memory.
- jak to jde dohromady s tvou větou "Neexistuje reseni [HP pro FSM], ktere by bylo konecne a stacilo ho jen parametrizovat velikosti toho KA." ? Je špatně Wiki, nebo tvoje věta, nebo ty věty nejsou v rozporu (potom prosím taky vysvětlit nějak blbuvzdorněji)
Ale znovu opakuji: TS nevyzaduje nekonecnou pasku; TS je v podstate stavovy automat, a tedy konecna vec. To co vyzaduje nekonecnou pasku je aplikace TS na algoritmy (coz jsou v podstate nekonecne mnoziny konecnych stavovych automatu, jenom nejak parametrizovane, takze jejich popis je konecny, a jak lze ukazat, muzeme je reprezentovat pomoci TS).
Tak tohle je buď hraní se slovy, nebo jsem taky úplně mimo. Mějme automat, který rozeznává jazyk a^{n}b^{n} - potřebuje podle tebe nekonečnou paměť nebo ne?
Na realnem hardware je mozne rozeznat a^nb^n pro libovolne zadane n. V tom je cely ten vtip - my muzeme zkonstruovat konecny popis, ktery tohle dela; bez ohledu na to, zda ten realny HW lze postavit.
O tom jsem ale nemluvil. Nemluvím o tom, jestli může existovat ALGORITMUS, který to dělá, ale o tom, že nemůže existovat FYZICKÝ STROJ, kterému bych mohl předhodit libovolně dlouhý řetězec a on by mi řekl "je" nebo "není". Každý fyzický stroj, který kdy člověk vyrobí, bude mít prostě nějaký limit k takový, že slovo a^{k+1}b^{k+1} nebude schopen rozpoznat.
Proto nikdy nebudeme mít fyzický stroj, který by skutečně reálně počítal to, co myšlenkový stroj zvaný TS umí počítat.