VŠ z trochu jiného úhlu

Re:VŠ z trochu jiného úhlu
« Odpověď #1095 kdy: 21. 10. 2012, 19:59:25 »
V tom pro tebe oplatí první varianta důkazu.
Nechápu. Podle mě prostě negarantuješ, že skutečně mluvíš o funkci realizovatelné strojem s konečnou pamětí.

poiu

« Odpověď #1096 kdy: 21. 10. 2012, 20:01:40 »
Pokud si to změníte na "nepotřebuje více jak x políček pásky", tak by to snad nemělo nic změnit.
Když si vezmu třeba hloupé sčítání s neomezenou přesností - neexistuje žádné x takové, aby mi páska délky x stačila. Mám algoritmus, který se zaručeně zastaví, a přitom potřebuju (potenciálně) nekonečnou pásku.
Problém je podľa mňa inde, tu nie - ak má TS vykonať nekonečne veľa krokov (zmeniť nekonečne veľa číslic pri sčítaní), tak zaručene pri tomto vstupe nezastaví.

To máte pravdu, to skoro nič nezmení - stále mi tam chýba implikácia vychádzajúca z prvého kroku do ďalšieho kroku.

Co přesně ti tam chybí?
Ako si prišiel k implikácii "nepotřebuje víc jak x políček pásky" => "Vždy zastaví" alebo aspoň kde mám chybu v mojom TS, ktorý donekonečna chodí LR a nepotrebuje viac ako 2 políčka pásky.

Ale vlastne ani neviem, čo si mám predstaviť pod "x" v predpoklade. Podľa logiky, ak x je voľna, tak by to malo platiť pre všetky x. A ak nepotrebuje konkrétne viac ako "0" políčok pásky, tak nepotrebuje pásku a máme konečný automat, nie?

Jakub Galgonek

« Odpověď #1097 kdy: 21. 10. 2012, 20:02:29 »
V tom pro tebe oplatí první varianta důkazu.
Nechápu. Podle mě prostě negarantuješ, že skutečně mluvíš o funkci realizovatelné strojem s konečnou pamětí.

Proč by ne, nechť algoritmus a je realizovatelný na stroji s konečnou pamětí, pak ... zbytek důkazu je stejný.

« Odpověď #1098 kdy: 21. 10. 2012, 20:04:14 »
Ako si prišiel k implikácii "nepotřebuje víc jak x políček pásky" => "Vždy zastaví" alebo aspoň kde mám chybu v mojom TS, ktorý donekonečna chodí LR a nepotrebuje viac ako 2 políčka pásky.
Podle mě to bylo myšleno opačně: "žádný algoritmus, který zaručeně zastaví, nepotřebuje nutně nekonečnou pásku".

No a to právě není pravda, pokud mluvíme obecně o algoritmu realizujícím nějakou funkci s neomezenou délkou vstupu (ani identitu).

« Odpověď #1099 kdy: 21. 10. 2012, 20:04:57 »
Proč by ne, nechť algoritmus a je realizovatelný na stroji s konečnou pamětí, pak ... zbytek důkazu je stejný.
Jenže o takových algoritmech věta o rekurzi nemluví.

Jakub Galgonek

« Odpověď #1100 kdy: 21. 10. 2012, 20:07:55 »
Jenže o takových algoritmech věta o rekurzi nemluví.

No a? Však já ji na ten algortimus nepoužívám.

Jakub Galgonek

« Odpověď #1101 kdy: 21. 10. 2012, 20:23:49 »
Ale jedna bota tam nakonec přecejen je.

poiu

« Odpověď #1102 kdy: 21. 10. 2012, 20:28:55 »
Je to tá moja? Ak nie, tak aká a kde som robil ja chybu?

« Odpověď #1103 kdy: 21. 10. 2012, 20:30:15 »
Máš pravdu. Ono to asi fakt bude korektní :)

On asi bude problém vůbec v tom pojmu "konečná páska", protože chceš cosi tvrdit o množině všech strojů s konečnou páskou - tj. o všech strojích s libovolně dlouhou páskou, čili v podstatě o stroji s nekonečnou páskou :) Minimálně o nekonečné množině různých strojů. A i intuitivně je jasný, že těžko můžu garantovat, že v konečném čase projdu nekonečnou množinu...

Kdybysme řekli, jestli jde porovnat ekvivalence programů o maximální délce 1024, tak to by asi bylo jiný kafe.

Takže abysme se vrátili na začátek, v praxi potřebujeme řešit tu druhou úlohu, ne tu první :)

« Odpověď #1104 kdy: 21. 10. 2012, 20:37:17 »
Kurnik a zase jsem to napsal blbě. Já už dneska fakt raději půjdu spát...

Konkrétně ten problém vidím v tomhle: Uvažujme množinu A všech algoritmů, které vyčíslují f. Pak já tvrdím, že A není rekurzivní.

Asi teda není. Ale plyne z toho nějak, že neumím porovnat dva konrétní konečné algoritmy?

Myslím, že ne, ale už to raději nechám na vás, dneska mi to fakt nějak nejde :)  (což mimochodem jenom dokazuje, co jsem říkal: nikdy jsem to nepoužil a skoro všechno zapomněl ;)

Radek Miček

« Odpověď #1105 kdy: 21. 10. 2012, 20:46:21 »
Konkrétně ten problém vidím v tomhle: Uvažujme množinu A všech algoritmů, které vyčíslují f. Pak já tvrdím, že A není rekurzivní.

Ano, to plyne např. Riceovy věty.

« Odpověď #1106 kdy: 21. 10. 2012, 20:49:29 »
Ano, to plyne např. Riceovy věty.
No a plyne z toho nějak, že nemůžeme zjistit ekvivalenci dvou automatů s konečnou páskou?

poiu

« Odpověď #1107 kdy: 21. 10. 2012, 20:52:33 »
Kdybysme řekli, jestli jde porovnat ekvivalence programů o maximální délce 1024, tak to by asi bylo jiný kafe.
Tak tu niekde mám asi chybu ja - ja som uvažoval konečnú pásku ako takú, ktorá sa dá zhora obmedziť nejakou dĺžkou, teda napríklad spomínaných 1024.

Jakub Galgonek

« Odpověď #1108 kdy: 21. 10. 2012, 20:53:10 »
Je to tá moja? Ak nie, tak aká a kde som robil ja chybu?

Tak ne, bota tam není. Jen je třeba tu větu dobře číst :D

Máš pravdu. Ono to asi fakt bude korektní :)

Tak ona je to jen Riceho věta, ke které jsem přihodil pár předpokladů navíc, aby vypadala více k věci :D

Asi teda není. Ale plyne z toho nějak, že neumím porovnat dva konrétní konečné algoritmy?

Kdybych uměl porovnat dva konkrétní programy, tak by rekurzivní byla (já pro jistotu předpokládal, že i znám jeden algoritmus z A).

On je vtip v tom, že já jsem sice kladl předpoklady na algoritmus a, ale vůbec jsem si neomezil výpočetní model. Navíc je propastný rozdíl vědět, že algoritmus je realizovatelný na stroji s konečnou pamětí a znát kolik paměti mu stačí.

« Odpověď #1109 kdy: 21. 10. 2012, 21:04:06 »
On je vtip v tom, že já jsem sice kladl předpoklady na algoritmus a, ale vůbec jsem si neomezil výpočetní model.
Ono by to nešlo imho právě ani pro množinu A všech konečných strojů, to jsou pořád slabá omezení.

[sarkasmus]
Tak ok, tak jsme zjistili, že jsme nic nezjistili, protože teorie, kterou známe, se detailně zabývá něčím, co stejně v praxi neexistuje ;)[/sarkasmus]