VŠ z trochu jiného úhlu

Re:VŠ z trochu jiného úhlu
« Odpověď #705 kdy: 17. 10. 2012, 00:55:30 »
Čo z toho vyplýva o možnosti takéhoto štúdia v naších končinách (určite s menším zázemím napríklad zo strany IBM ako v USA) si už iste každý domyslí sám.
Ty, já k tomu budu potřebovat trochu nakopnout: vyplývá z toho teda něco jiného než pro tu zmíněnou Tongji univerzity, nebo ne?

backup

« Odpověď #706 kdy: 17. 10. 2012, 00:56:52 »
...
Jinak samozřejmě tohle, co píšeš, je nesmysl. Nejde o to, kdo do vzdělání investuje, ale o to, aby se neinvestovalo do něčeho, co se potom nevyužije. (A o tom je právě ten spor: jestli věty o Turingově stroji využijí stovky absolventů ročně. Pokud se investice do znalosti důkazů ohledně Turingova stroje v praxi využijí, tak proti tomu nic nemám. Já si ale myslím, že nevyužijí a že je to vyhozená investice času obou stran a docela velkých peněz, které by mohly být využity jinak. A o tomhle ve skutečnosti ten spor je - jestli využijí nebo nevyužijí.

hm, teprve ted mi vlastne napadlo o co tu jde.
Tady se pise o vyuziti tech vet o Turingove stroji, ja jsem pred mnoha prispevky (ironicky) zavrhl vyssi matematiku, protoze jsem nikdy v praxi nepouzil tu vetu Gauss-Ostrogradskeho ...
Ale kdyz se tak podivam kolem sebe, diskutuji s lidmi kteri ten dukaz te vety nikdy nevideli, tak mam pocit , ze ji vlastne pouzivam kazdy den. Ta veta a tisice jinych ze me udelaly jineho cloveka - bezne se tomu rika 'vysokoskolaka'. Divam se na problemy jinyma ocima, automaticky hledam souvislosti, zavislosti, neobvykla reseni. 

KapitánRUM

« Odpověď #707 kdy: 17. 10. 2012, 01:23:30 »
Ta veta a tisice jinych ze me udelaly jineho cloveka - bezne se tomu rika 'vysokoskolaka'. Divam se na problemy jinyma ocima, automaticky hledam souvislosti, zavislosti, neobvykla reseni.

Hitler by měl radost, vždycky chtěl stvořit nadlidi a teprve našem post-komunistickému vzdělávacímu systému se to povedlo ;D
Ale divím se, proč tu s námi obyčejnými smrtelníky trávíš svůj drahocenný čas?
I když se přiznám, že vyhřívat se v tvé záři, je příjemné a Kristus se může jít bodnout.
Jestli nebudeš ta božská reinkarnace Višny  ::)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Vishnu_and_Lakshmi_on_Shesha_Naga%2C_ca_1870.jpg
No, měl bys jít řídit světovou politiku, třeba vydávat směrnice o tom, jakou maximální spotřebu má mít grafická karta s paměťovou sběrnicí širší než 64 bitů ::) po obědě si sednout, vyřešit potravinovou krizi, urovnat spor Židů a Muslimů a hlavně rozhodnout, které náboženství je to pravé. Když tak o všem umíš přemýšlet, určitě na to hned přijdeš! Je škoda tvůj nově nabitý potenciál nevyužít na 100%

KapitánRUM

« Odpověď #708 kdy: 17. 10. 2012, 01:30:36 »
Ta veta a tisice jinych ze me udelaly jineho cloveka - bezne se tomu rika 'vysokoskolaka'. Divam se na problemy jinyma ocima, automaticky hledam souvislosti, zavislosti, neobvykla reseni.

Napiš prosím, jak se k tobě máme modlit nadčlověče!

xyz

« Odpověď #709 kdy: 17. 10. 2012, 01:40:13 »
Čo z toho vyplýva o možnosti takéhoto štúdia v naších končinách (určite s menším zázemím napríklad zo strany IBM ako v USA) si už iste každý domyslí sám.
Ty, já k tomu budu potřebovat trochu nakopnout: vyplývá z toho teda něco jiného než pro tu zmíněnou Tongji univerzity, nebo ne?

Zo zmieneného odstavca neviem porovnať ich technické vybavenie s vybavením v naších končinách a nemám ani bližšie informácie o ich kurzoch (viem len, že je ich sedem oproti trom na FJFI ČVUT). Môj osobný názor (so značne neúplnou informáciou) však znie: Lenin nebude masovo naberať absolventov ani z Tongji univerzity.

Jakub Galgonek

« Odpověď #710 kdy: 17. 10. 2012, 02:38:33 »

Napiš prosím, jak se k tobě máme modlit nadčlověče!

Lépe mlčet a být považován za hlupáka, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti.
  -- Abraham Lincoln

« Odpověď #711 kdy: 17. 10. 2012, 02:41:14 »
Ale kdyz se tak podivam kolem sebe, diskutuji s lidmi kteri ten dukaz te vety nikdy nevideli, tak mam pocit , ze ji vlastne pouzivam kazdy den.
Blahopřeju. Stačí nám teda ukázat, na co jsi to kdy KONKRÉTNĚ použil. Při řešení jakého KONKRÉTNÍHO zadání ti to pomohlo takovým způsobem, že kdybys to neznal, věc bys nevyřešil nebo vyřešil podstatně míň efektivně. Zajímavé je, že po tomhle dotazu je vždycky najednou nějak ticho po pěšině...

To budeme mít jeden příklad. Potom stačí nějakým věrohodným způsobem doložit, že problémy podobného typu řeší nebo bude řešit alespoň polovina z těch stovek absolventů informatických VŠ. Pokud to totiž nebude aspoň polovina, proč by tenhle konkrétní typ problému neměli nechat někomu, kdo na to bude opravdový odborník? (To, že hardcoráře na matematiku a teoretickou informatiku potřebujeme, jsem nikdy nezpochybnil).

Ovšem jestli ti teda znalost téhle věci jenom dle tvého domění nějak těžko uchopitelně rozšířila vědomí, tak to samozřejmě praktický příklad bude problém, tomu rozumím a není na tom nic špatného. Potom následuje jiná otázka: jak víš, že by ti stejným nebo daleko výraznějším způsobem nerozšířilo vědomí něco jiného? Například zevrubná znalost nějaké technologie. Nebo denní konzumace LSD. Nebo hraní kuliček při zavěšení na kšírech hlavou dolů.

Jestli nebudeš ta božská reinkarnace Višny  ::)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Vishnu_and_Lakshmi_on_Shesha_Naga%2C_ca_1870.jpg
Když už, tak spíš Tridevi, ta/ti/to aspoň lahodí oku, ne? ;)

Jakub Galgonek

« Odpověď #712 kdy: 17. 10. 2012, 02:49:45 »
Ta veta a tisice jinych ze me udelaly jineho cloveka

Tak to na mne měla asi největší vliv Gödelova věty o neúplnosti :)

« Odpověď #713 kdy: 17. 10. 2012, 02:53:01 »
Tak to na mne měla asi největší vliv Gödelova věty o neúplnosti :)
To na mě taky, ale spíš z důvodů filosofických. Že bych to někdy použil na něco počítačovýho, to si taky nevzpomínám :)

Ale co se téhle věty týče, tak ta mně určitě těžko popsatelným způsobem rozšířila vědomí. Hlavně v tom směru, že matematika není všemocná ;)

« Odpověď #714 kdy: 17. 10. 2012, 02:55:21 »
Ale co se téhle věty týče, tak ta mně určitě těžko popsatelným způsobem rozšířila vědomí. Hlavně v tom směru, že matematika není všemocná ;)
A vlastně ještě jedna daleko jednodušší věc: mohutnost množiny jazyků typu 0 v Chomského hierarchii vs. počet všech myslitelných problémů. To taky bylo příjemné překvapení, když jsem tuhle poznámku na okraj ve skriptech z formálů četl :)

ZmenaVedomi

« Odpověď #715 kdy: 17. 10. 2012, 08:30:47 »

Vim o necem, co Ti zmeni pohled na zivot/svet mnohem vice, nez jen hloupa matematika, kterou vymysleli hloupi lide. Podstata lidskeho zivota, celeho sveta, ... je mnohem vetsi nez nejake Gödelovy vety o uplnosti ;). Lidske mysleni je velice omezene a zde je cesta k poznani.

Doporucuji shlednout cele:
http://www.youtube.com/watch?v=yFcTQ8Oacd4

Dobra zprava je, ze DMT lze vyrobit (extrahovat) i v nasem kraji ;).

PJ

« Odpověď #716 kdy: 17. 10. 2012, 08:58:02 »
Zaposobila aj na mna podobne - ale presne na to je aj tu kritizovana teoria s Turingovymi strojmi. Jednoducho je nieco, co nenaprogramujes a da sa to pomerne lahko popisat, aj ked to potrebuje trochu zlozitejsi formalny aparat.
A trufam si tvrdit, ze pre programatora je dolezitejsie vediet, ze pocitace nie su vsemocne ako ze matematika nie je vsemocna.

JS

« Odpověď #717 kdy: 17. 10. 2012, 09:10:41 »

Marist College pokud vim pusobi i v USA, a i nase firma nabira mlade absolventy v USA na mainframy (takze to o te levne pracovni sile, co tvrdi Lenin, je castecne nesmysl, a vlastne to dokazuje i unik mozku do USA, na kterem se podle svych slov podili).

Muzes rict, ze v USA je jiny system skolstvi, ale co to znamena? Me z toho spis vyplyva, ze Americane, oproti Cechum, se neboji investovat (jasne ze Lenin shazuje svoji konkurenci, a ma z velke casti pravdu, ale fakt je, ze jsou proste lepsi nez Cesi - mozna i kvuli Bibli). To ale prece neni chyba (statnich) vysokych skol. Jak uz bylo receno, nic nebrani vzniku paralelniho soukromeho skolstvi na stejne urovni jako v USA.

Zz

« Odpověď #718 kdy: 17. 10. 2012, 09:35:56 »
Ale kdyz se tak podivam kolem sebe, diskutuji s lidmi kteri ten dukaz te vety nikdy nevideli, tak mam pocit , ze ji vlastne pouzivam kazdy den. Ta veta a tisice jinych ze me udelaly jineho cloveka - bezne se tomu rika 'vysokoskolaka'. Divam se na problemy jinyma ocima, automaticky hledam souvislosti, zavislosti, neobvykla reseni.

Takoví teoretičtí myslitelé s neobvyklými řešeními jsou obvykle nejhorší a dá to hodně práce to po nich pak opravovat.

Zz

« Odpověď #719 kdy: 17. 10. 2012, 09:42:04 »
Zaposobila aj na mna podobne - ale presne na to je aj tu kritizovana teoria s Turingovymi strojmi. Jednoducho je nieco, co nenaprogramujes a da sa to pomerne lahko popisat, aj ked to potrebuje trochu zlozitejsi formalny aparat.
A trufam si tvrdit, ze pre programatora je dolezitejsie vediet, ze pocitace nie su vsemocne ako ze matematika nie je vsemocna.

Dokážeš uvést jeden jediný praktický problém za posledních 50 let, u kterého se objevila potřeba implementovat ho v počítačích a ukázalo se že bez znalosti Turingových teorií jsme ztraceni ?
Ono je totiž hezké že víme že neumíme třeba obchodního cestujícího, ale takové báchorky šéfy nezajímají, prostě se bude hledat tak dlouho až se nějaké uspokojivé řešení najde.