Železo pro fileserver

zuzzix

Železo pro fileserver
« kdy: 03. 10. 2012, 09:32:39 »
 Do dnešního dne jsme na firmě provozovali více méně úspěšně 10 let sambu jako fileserver a PDC ma Mandrivě, železo však zestárlo a kapacitně již taky nestačí. Jsem pověřen výběrem něčeho nového, rychlého a trvanlivého. Přiznám se, HW serverů moc nerozumím a tak jdu na rady sem. Má představa je, že na tom budu provozovat nějaky free linux, nejspíše Mageiu 2 a šestici HDD 2TB, 4 z nich v raidu 1 (proč ne Debian nebudu řešit, dělám 10 let na Mandrivě). Koukam na tohle http://www.czc.cz/ibm-system-x3500-m3-7380k4g-/88946/produkt?q-c-1-price=r20000-48000&q-c-0-productType=sServery nebo http://www.czc.cz/dell-pe-t110-ii-e3-1220-4g-2x500g-h200-dvd/94775/produkt?q-category-id=a4hsftbgsehn884ouhm8a0m9o9
Servery se mi líbí, ale není mi jasný, jestli umí ten free linux HW diskový řadič, protože výrobce v podporovaných systémech píše jen o
enterprise linuxech a ještě jen o 1TB discích. Díky za nakopnutí.

Rhinox

Re:Železo pro fileserver
« Odpověď #1 kdy: 03. 10. 2012, 10:06:08 »
Rekl bych, ze 4-jadrovej xeon je pro fileserver mozna trochu "overkill", ale kdyz mas prostredky, jdi do nej.

Co bych ovsem doporucoval je vic sitovek (s podporou agregace, jinak ti jedinej klient muze lehce saturovat sitove pripojeni fileserveru na switch) a lepsi radic. PERC-H200 je takovej napul "fake-raid", neni to plnohodnotnej HW-raid, jako vlastne vsechno co podporuje jenom 0/1/10. O kompatibilitu bych se nebal. Kdyz koupis neco lepsiho (LSI, HP, nebo nakej lepsi Adaptec), bude k tomu jiste soft i pro linux.

Jeste takova poznamka: myslim ze pro vice zatizenej file-server neni raid1 zrovna to prave. Zatim co pri cteni se da jeste ziskat naka rychlost (zalezi na radici, jestli pri cteni dokaze s raid1 delat jako s raid0, t.j. z kazdeho disku cist jen neco), zapis se nezrychli vubec. Radsi bych pouzil raid5, tam pri zapisu muzes dosahnout zrychleni vuci raid1.

Koukam ze v popisu toho Dellu je 10/100/1000Gb. No jo, tisici gigabitova sitovka, to by byl jinek cvrkot, jenze ono je to spis jen jeden gigabit. :-)

zuzzix

« Odpověď #2 kdy: 03. 10. 2012, 10:33:59 »
Dobře, ty rady jsou pro mě určitě přínosné, ale do čeho jít teda konkrétně? Nabídka je omezená jak poskytnutými zdroji, tak i nabídkou. Rozpočet na tuhle věc mám max 40t (teda bez disků).

drunkez

« Odpověď #3 kdy: 03. 10. 2012, 10:48:12 »
osobne si myslim ze su potrebne dve veci ..dobry I/O performance (tu by som nesiel ani do raid 1 ani do raid 5 ale do raid10) + dobry network performance...procak a podobne kraviny su uplne vedlajsie. ...cize hocijaky i3/i5/i7 k tomu 8gb ram, dobry raidic, 2x dobre sietovky (tak aby bonding frcal(dufam ze nw infrastruktura to zvladne)) a hrba diskov..nic viac nic menej...
aktualne mi bezi athlon64 s 2gb ram, a sw raid10 nad 4ma diskami uz cez 5 rokov k absolutnej spokojnosti ako samba/nfs server. viem neni to firemna zataz, ale load na nom urcite je.
D.

bw

« Odpověď #4 kdy: 03. 10. 2012, 10:56:47 »
za 40k bez diskov clovek v pohode zozenie pekny zaklad pod openindianu so ZFS - nebal by som sa ist do supermicro case (tichy case, 8 hot-swap diskov) + supermicro MB s integrovanym LSI SAS radicom a 2x GbE, intel x3430, k tomu 8GB ECC RAM, na root a L2ARC cache 2x SSD do zrkadla (nejaky novsi model od intelu) a si na zhruba 28k bez diskov. Ak mas infrastrukturu, tak dalsia 10GbE sietovka je plus cca 8k a si zhruba na strope.

podla poctu diskov by som masinu nakonfiguroval ako RAIDZ2/3, alebo, ak potrebujes viac IOPS, tak ako trojnasobne zrkadla alebo dvojnasobne zrkadla + hotspare.

alebo vsetko uplne inak, ak je mandriva hard requirement, zeano :)

este k diskom - vyhni sa SATA diskom (su half-duplex, UBER nic moc - na kazdych 1.2 TB precitanych maju jednu neopravitelnu chybu, su obvykle designovane na beh 6.5 hodiny denne, ...)

zuzzix

« Odpověď #5 kdy: 03. 10. 2012, 11:28:44 »
díky za další doporučení, učitě kouknu k Intelu, ale nemusíš se do mě tak obouvat kvůlí Mandrivě. Síťařinou se neživím, jsem jen hlópé programátor a linux mám jako hobíka, hlavně v práci.

HP Microserver

« Odpověď #6 kdy: 03. 10. 2012, 13:21:10 »
Do dnešního dne jsme na firmě provozovali více méně úspěšně 10 let sambu jako fileserver a PDC ma Mandrivě, železo však zestárlo a kapacitně již taky nestačí. Jsem pověřen výběrem něčeho nového, rychlého a trvanlivého. Přiznám se, HW serverů moc nerozumím a tak jdu na rady sem. Má představa je, že na tom budu provozovat nějaky free linux, nejspíše Mageiu 2 a šestici HDD 2TB, 4 z nich v raidu 1 (proč ne Debian nebudu řešit, dělám 10 let na Mandrivě). Koukam na tohle http://www.czc.cz/ibm-system-x3500-m3-7380k4g-/88946/produkt?q-c-1-price=r20000-48000&q-c-0-productType=sServery nebo http://www.czc.cz/dell-pe-t110-ii-e3-1220-4g-2x500g-h200-dvd/94775/produkt?q-category-id=a4hsftbgsehn884ouhm8a0m9o9
Servery se mi líbí, ale není mi jasný, jestli umí ten free linux HW diskový řadič, protože výrobce v podporovaných systémech píše jen o
enterprise linuxech a ještě jen o 1TB discích. Díky za nakopnutí.

Probíralo se to to tu včera v jiném threadu, takže: HP Microserver s CPU AMD N40L, 8 GB ECC DDR3 RAM, dovnitř dát 4 disky 3,5" SATA (doporučuji WD RED 3 TB). Přikoupit PCI Express kartu pro vzdálenou správu. Malé, levné, výkonné, tiché, s nízkou spotřebou.

http://www.edgeshop.cz/serv-hp-proliant-micro-n40l-15ghz-1x4gb-bez-hdd-dvd-rw-sata-server/d-121112/

zuzzix

« Odpověď #7 kdy: 03. 10. 2012, 14:45:42 »
Tak tohle je opravdu prcek. Ale myslím, že to naše nároky neuspokojí. Je to pro cca 70 PC, poběží na tom samba, pdc, dhcp, vpn, 1 virtualni stroj s podnikovou DB, musí být vysoká dostupnost, jak psal někdo výše redundantní konektivita - 3x eth do mostu (právě řešíme problém s nedostupností kvůli jendomu splašenému PC) a to ještě nebude všechno. Proto mám na mysli spíše to 4 jádro,  3 eth, 8-16 GB RAM, 4-8 SAS disků na RAID 10 (to vypadá slušně, neznal jsem, díky), atd... Už se to začíná rýsovat, ale ještě pořád nevím, jaké konkrétně železo by to mělo být.

HP Microserver

« Odpověď #8 kdy: 03. 10. 2012, 15:04:05 »
Tak tohle je opravdu prcek. Ale myslím, že to naše nároky neuspokojí. Je to pro cca 70 PC, poběží na tom samba, pdc, dhcp, vpn, 1 virtualni stroj s podnikovou DB, musí být vysoká dostupnost, jak psal někdo výše redundantní konektivita - 3x eth do mostu (právě řešíme problém s nedostupností kvůli jendomu splašenému PC) a to ještě nebude všechno. Proto mám na mysli spíše to 4 jádro,  3 eth, 8-16 GB RAM, 4-8 SAS disků na RAID 10 (to vypadá slušně, neznal jsem, díky), atd... Už se to začíná rýsovat, ale ještě pořád nevím, jaké konkrétně železo by to mělo být.

OK, ale to zní úplně jinak než původní příspěvek ve kterém bylo napsáno "Do dnešního dne jsme na firmě provozovali více méně úspěšně 10 let sambu jako fileserver a PDC ma Mandrivě, železo však zestárlo a kapacitně již taky nestačí." - jako náhrada 10 let starého serveru se Sambou by HP Microserver určitě stačil. Pokud se ale požadavky stupňují, musí se samozřejmě zlepšovat i hardware.

zuzzix

« Odpověď #9 kdy: 03. 10. 2012, 15:18:17 »
Uplně jinak to nezní vzhledem k přiloženým linkům, ale díky za reakci.
Momentálně se mé oko zastavilo na něčem takovém:
http://www.czc.cz/ibm-system-x3650-m3-7945keg-/88952/produkt?q-c-0-price=r2000-40000&q-order=RELEVANCE
Stále mi tady ale vysí otázka, jestli tohle free linux dokáže obsloužit?

Rhinox

« Odpověď #10 kdy: 03. 10. 2012, 15:44:49 »
Ja bych rekl, ze ano. Osobne bych dokoupil pamet alespon na 16GB, poradnej hw raid-radic, hodil tam ESXi a kazdou sluzbu na svuj virtual (jestli tedy samba a DB nesdileji ty same soubory).

Jinak nevim proc dnes kupovat server na lga1366, a xeonu s jadrem gulftown/westmere (32nm) ~2010, kdyz tady mame xeony na ivy-bridge (22nm) s vyssim vykonem a nizsi spotrebou...

zuzzix

« Odpověď #11 kdy: 03. 10. 2012, 15:48:20 »
Prosím, můžeš dát nějaký odkaz?

bw

« Odpověď #12 kdy: 03. 10. 2012, 16:09:54 »
par poznamok:
preco nepouzivat 'dobry HW radic' - pretoze clovek musi kupit aspon 2 s identickou reviziou FW, aby mal (nejaku) istotu, ked mu za 5 rokov odide, ze sa k datam este dostane. SW RAID ma tu vyhodu, ze ISO niekde v archivoch internetu prezivat bude vzdy. a s vykonom uz v dnesnych dobach problem nebude (quadcore CPU na 2.4 GHz sa s RAIDom fakt nepotia).
preco pouzivat stare intely: pretoze doteraz vyrobcovia nevyrabaju MB s integrovanymi SAS radicmi a novymi socketmi (resp. len minimum) a doteraz ich poriadne cas neoveril :)
preco pouzivat on-board radic - pretoze moze odist a clovek za 4k kupi novy (google > lsi-based HBAs), prepoji 2 kable a pokracuje, kde skoncil.

« Odpověď #13 kdy: 03. 10. 2012, 19:15:37 »
par poznamok:
preco nepouzivat 'dobry HW radic' - pretoze clovek musi kupit aspon 2 s identickou reviziou FW, aby mal (nejaku) istotu, ked mu za 5 rokov odide, ze sa k datam este dostane.
A pro změnu jeden důvod, proč nepoužívat SW raid - zrovna se mi to stalo: bohužel někdo natvrdo ze serveru vytáhl napájení, raid se rozpadl a to bohužel takovým způsobem, že jeden disk hlásil chyby čtení (zrovna ten bohužel v raidu zůstal) a druhý byl sice zdravý, ale opožděný. Takže zůstaly dva disky, oba dva s nekompletními daty. Proto se hodí pořádný raid s baterkou. Dokud jsem to nezažil, nevěřil bych, že takhle blbá shoda náhod může s nějakou rozumnou pravděpodobností nastat.

« Odpověď #14 kdy: 03. 10. 2012, 19:21:49 »
A pro změnu jeden důvod, proč nepoužívat SW raid - zrovna se mi to stalo: bohužel někdo natvrdo ze serveru vytáhl napájení, raid se rozpadl a to bohužel takovým způsobem, že jeden disk hlásil chyby čtení (zrovna ten bohužel v raidu zůstal) a druhý byl sice zdravý, ale opožděný. Takže zůstaly dva disky, oba dva s nekompletními daty. Proto se hodí pořádný raid s baterkou. Dokud jsem to nezažil, nevěřil bych, že takhle blbá shoda náhod může s nějakou rozumnou pravděpodobností nastat.

A to je pro změnu důvod, proč zálohovat.