Železo pro fileserver

KapitánRUM

Re:Železo pro fileserver
« Odpověď #30 kdy: 04. 10. 2012, 20:15:25 »
To co tu píšete mi přijde až směšný ::)

A) Pokud se to dělá trochu profesionálně, pak je na začátku nějaká analýza, která řekne: "Pokud server nepojede jeden den, přijdeme o 100 000,- Kč nebo pokud server nepojede jeden den, stane se úplný houby." Protože jen to je zásadní informace, která je důležitá pro výběr řešení.
B) S ohledem na A se navrhne řešení, které zajistí patřičné požadavky, tj. dostupnost atd.
C) Přijde se za řaditelem, položí se před něj několik rozumných řešení a řekne se "Hele Františku, jestli máme dělat, potřebujeme na to tolik a tolik. Když se to podělá/bude zlobit, firma přijde o tolik a o tolik. Počítač používáte víc, než auto a to stojí cca 500 000,- Kč a má taky cca 5-ti letou životnost, tak s tím musíme něco udělat!"
D) Řešení by měl navrhovat kovaný člověk a ne Pepa Obtáhlo, který má Linux jako koníček a programuje. Protože ten, kdo to odesere, je právě Pepa Obtáhlo, až za ním ředitel přijde "Hele, posralo se to, proč už to nemůžeš už třetí den opravit?" A Pepa mu řekne "Vybral jsem super věc, ale náhradní díl není v Evropě skladem, posílají nám ho sem z USA lodí, bude za šest týdnů, do té doby si všichni vezmeme dovolenou...."

::) tohle je diskuse řekl bych naprosto směšná, rozhodně bez informací o tom, jak moc je to důležitý systém a co hrozí při jeho delším výpadku....

Jinak moje zkušenosti s firmou Dell:
- výpadek serveru, technik mohl přijet oproti plánu až NBD, ale přijel ještě ten den
- firma byla 14-dní bez serveru, protože se ho nedařilo opravit, Dell garantuje sice příjezd NBD, ale už negarantuje, že to fakt bude NBD opravené a je to hodně idiotské si myslet, že když se to 10x povede NBD opravit, že to musí jít i po 11-té
- server se posílal do Dellu tam a zpět, až se situace po cca 3-6 ti měsích vyřešila.

Proto ve firmě děláme jako servery ty naše skládačky.
Disky, zdroj, procesor, síťovky a to všechno normálně koupíte v krámě, když je nejhůř.
A desky se vždy dodávají 2!
Server se pak dá opravit skutečně NBD, protože náhradní díl je.

HW řadiče jsou super, ale jejich podpora v Linuxu často nebývá nejlepší a mohou fungovat jen do nejbližšího update jádra, jako nedávno jeden podělanej PERC. Přišlo nové jádro a konec, výrobce si odbyl "povinnost" a tím skončil. Ještě lepší to je, když si koupíte řadič za dvacet kolíků a zjistíte, že pod Windows je výkon ok, ale pod Linuxem se tou loudá jako smrtelně postřelenej jezevec zpátky do nory, protože ovladač sice část obvodů v řadiči oživí, ale například už nepodporuje cachování, zpožděné zápisy, ncq nebo neumí poslat diskům příkaz k vyprázdnění cache při havárii.

SW raid oproti tomu dělá někdy to, co píše Miroslav Prýmek, ale dá se s tím pořád žít líp, než se bát, jestli server po aktualizaci ještě najede a nebo už ne.

DJ

« Odpověď #31 kdy: 04. 10. 2012, 20:32:36 »
To si musíš taky koupit pořádnou záruku (NBD recovery).... je teda fakt, že stojí skoro to, co celej server, takže se fakt vyplatí kupovat železo 2x a pak už to může být odstraněný do hodiny...

KapitánRUM

« Odpověď #32 kdy: 04. 10. 2012, 21:18:28 »
Bohužel nás lidi volají, až když je to posrané tak, že si to nedokáží opravit sami.
A vždycky je za tím nějaký Ferdinand Obtáhlo, který si myslel, že analýza není potřeba, že server dokáže navrhnout prodavač hlídající regál s PC díly v Tesco, případně že když ON má VŠ z VUT/TU/ČVUT, tak přece rozumí všemu.
A my jim vždycky zachráníme zadek ::)

Hlavní důvody, proč se to musí hasit:
- Obtáhlo to posral, protože je namachrovanej blbeček a myslel si, že to jako vždy dá
- Obtáhlo nedokázal řediteli správně politicky vysvětlit, že když ušetří na nepravém místě, bude to stát kotel.
- firma je v totálním hajzlu a VŮBEC nemá peníze (jen pro srovnání, mzdové náklady na 10-ti průměrných zaměstnanců jsou cca 10x 40 000 měsíčně= 400 000 měsíčně, firma s 20-ti lidmi dá za měsíc klidně mega, páč Manager musí brát víc ne?).

Jak se pozná idiot Ajťák?
Na parkovišti stojí 10 superbů, ale server má lacinej a modlí se, aby se to neposralo.
Druhá možnost je, že si nepřipouští, že je idiot, protože nedokázal svůj náklad zdůvodnit, ale zakrývá to tím, že si myslí, že je naprostej génius (což si o sobě myslí 99% těchhle Obtáhlů) a fakt mu to vychází.

Ředitelé obecně hovno rozumí serverům, ale zase rozumí penězům.
Když Obtáhlo řekne řediteli: "Hele, RAID 10 je lepší než RAID 5!" tak ředitel jen říká "Hmmmmmmmmm" a pošle ho tam, kam patří.
Když mu řekne "Koupíme tenhle laciný server = odhaduji, že firma může v případě poruchy dílu blabla stát i týden = škoda 50x vyšší. Koukněte se na svou novou Audinu, když Vás nechá na parkovišti stojí te vy, když se podělá server, fabrika nejede! Tak fakt na tom nemá smysl šetřit!" ...tak si ředitel řekne "Ten má ale fištróna!"

Jestli jsem trochu podrážděnej?
Jo, protože to člověka tak nějak profesně sejří. (Nejvíc to, že jim to prochází.)
App, my na důležité systémy taky nepoužíváme ty naše skládačky, jak je tady někdo ze serveru nazval, ale značkový.
Naše skládačky jsou super jako záložní poštovní servery, na zálohování, na vývoj atd. protože jsou velmi levné a přitom stejně spolehlivé, ale do "ohně" patří garantovaný železo.
Nic naplat, tady rady nepomáhají.
Tohle se asi nikdy nezmění.

zuzzix

« Odpověď #33 kdy: 04. 10. 2012, 21:32:08 »
Díky všem za postřehy, důkladně jsem si všechno několikrát pročetl a nakonec, kupodivu, předci jen mám řešení.
KapitánRum: Seš frajer, názory ostré jako bič, leč mimo mísu. Ředitel NECHCE outsoursovat, i když jsem mu to nabízel sám.
Jak píšu, vybudoval jsem a stále udržuju firemní síť v chodu 10 let, vedení nevidí důvod člověka měnit, celou dobu vše šlape jak má , jen prostě jsem to tehdy stavěl na běžném železe no a teď jsem chtěl něco "extra" (já bloud). Po diskuzi zde jsem dospěl k nezvratnému názoru si železo na fileserver  zase posháním sám po dílech. Opravdu to vyjde levněji a s větším výkonem než hotové řešení. Na běžnou serverovou desku, asi tuhle http://interlink.tsbohemia.cz/intel-grosse-point-lc-lga1156-ddr3-1333-6x-sata-raid-2x-gb-lan_d91138.html nasadím řadič Adaptec 6405 Kit (řadiče kupuju raději hned 2 ks), 4x SAS 2TB Seagate Constellation 2 do RAID 10, 16 GB ECC RAM, XEON Quad, nějaký SSD na systém, 2TB SATA na zálohy + 3 další síťovky 1Gb  na segmenty sítě a to asi v kostce vše. Cena do 50k i s HDD, což je ok. Bude tohle životaschopné pro free linux? Doufám že ano (podpora řadiče v Mandriva 2011).

KapitánRUM

« Odpověď #34 kdy: 04. 10. 2012, 22:27:44 »
Nechat si dodat server NENÍ IMHO outsourcing: http://cs.wikipedia.org/wiki/Outsourcing

My si taky necháváme dodávat DB systémy třetí stranou.
Každý má dělat to, co umí, jestli umíš programovat, programuj, spravuj si server, ale jestli to není poslední server ve firmě, nech si to dodat jako řešení.

El

« Odpověď #35 kdy: 04. 10. 2012, 22:34:27 »
Nevztekej se Rumáči, někomu to prostě nevysvětlíš, blbec si to vždycky udělá po svým, ale zase ti dá práci.

Trident

« Odpověď #36 kdy: 04. 10. 2012, 22:48:11 »
To je argument jak poleno.
Chtěl jsem jenom říct, že sw raid má taky svoje problémy. Čemu dá kdo přednost, to už je jeho věc, ale není to tak, že sw raid mouchy nemá.

Já osobně taky používám sw raidy - nejenom kvůli tomu, že se k datům snáz dostanu (např. implementace mirroru na BSD je geniální v tom, že metadata jsou na konci, takže když se podpora raidu vypne, k datům se dá úplně normálně přistupovat, jakoby disk vůbec v raidu nikdy nebyl), ale i proto, že v prostředí normální firmy dává imho sw raid odpovídající poměr cena/výkon. Ale svoje háčky to má taky, ne že ne.

Jinak co se týče té kompatibility řadičů, nevím, jestli trochu nemalujete čerta na zeď - viz např. http://goo.gl/WI7Ep Osobní zkušenosti s tím ale nemám, prodávám, jak jsem koupil od Adaptecu.

Ke ztrate dat muze dojit i kdyz data jeste neodesla na radic ale jsou v OS diskove cache. K cemu je baterka na radici kdyz ostatni data jsou v haji.
Tyhle low level věci jsem nikdy neměl potřebu detailně zkoumat, ale doteď jsem žil v domění, že tam, kde je důležitá konzistence, si tohle slušně vychovaný OS nebo aplikace hlídá. Udělat v patřičnou chvíli fsync není žádné raketové inženýrství. U zálohovanho hw raidu mi to dává velmi slušnou jistotu, že se data opravdu zapíšou. Mám tak aspoň zajištěné, že v konzistentním stavu zůstane filesystém a databáze. O nějaký ten soubor přijít můžu, ale to vychází z principu věci a žádný řadič tomu zabránit nemůže.
Zalezi jak jsou dulezita data. Spis si hlida aplikace. Napr. transakcni logy se sypou jinam pripadne se sype paralelne do dvou masin. Ne vzdy je to ale kvuli velkemu toku dat mozne. Tech metod je cela rada ale nelze proste spolehat ze se data proste na stopro zapisou kdyz dam sync.  Budto mam hw na ktery se diky zdvojeni muzu spolehnout(mainframe, hi end open systemy) nebo to holt osetrim softwarove.
Mimochodem mit server pripojeny jednim kabelem to je taky napad. A jeste si ztezovat ze to chciplo a bez zalohy Dobre. I velky datacentra maji problem mit nezavisly napajeni ze dvou stran ale pro mala reseni kdyz neni zbyti tak se kabel na jednu vetev zapoji primo a druhy do upsky. Muzu takhle pokud hw dovoli menit zdroje za behu pripadne ruzne nahodit elektrocentralu na zalohovanem okruhu.
Zatim se mi nestalo ze by bylo mdcko uplne neobnovitelne.  Nikdy jsem ale behem kritickeho vypadku na jeho metadatech nepracoval. Nebyly pouzity nahodou bitmapy? To by leccos vysvetlovalo;)
 Ale uz se mi treba XFS po vypadku nalamal natolik ze nezbylo nic jineho nez obnovit z pasek. ZFS se da nalomit taky pomerne snadno a jediny co zbyde oci pro plac nebo zfs debugger.

« Odpověď #37 kdy: 04. 10. 2012, 23:03:23 »
Mimochodem mit server pripojeny jednim kabelem to je taky napad.
Zavolej do HP, že ty lowendové servery bez redundantního napájení mají přestat vyrábět, protože "je to nápad".

Nebo třeba taková krásná 1U IBM x330, to je taky nápad, co? A když už jsme u té archeologie, tak Dell měl svůj PowerEdge 3650 z výrobní linky házet raději rovnou do koše! :)

Budeš se s tím muset smířit, servery bez redundantního napájení byly, jsou a budou. Stejně tak jako budou - světe div se - servery jenom s jedním motherboardem.

A jeste si ztezovat ze to chciplo a bez zalohy
To mluvíš o něčem konkrétním, nebo jenom tak fantazíruješ? Kdo mluvil o čem bez zálohy?

ez

« Odpověď #38 kdy: 05. 10. 2012, 07:03:28 »
Díky všem za postřehy, důkladně jsem si všechno několikrát pročetl a nakonec, kupodivu, předci jen mám řešení.
KapitánRum: Seš frajer, názory ostré jako bič, leč mimo mísu. Ředitel NECHCE outsoursovat, i když jsem mu to nabízel sám.
Jak píšu, vybudoval jsem a stále udržuju firemní síť v chodu 10 let, vedení nevidí důvod člověka měnit, celou dobu vše šlape jak má , jen prostě jsem to tehdy stavěl na běžném železe no a teď jsem chtěl něco "extra" (já bloud). Po diskuzi zde jsem dospěl k nezvratnému názoru si železo na fileserver  zase posháním sám po dílech. Opravdu to vyjde levněji a s větším výkonem než hotové řešení. Na běžnou serverovou desku, asi tuhle http://interlink.tsbohemia.cz/intel-grosse-point-lc-lga1156-ddr3-1333-6x-sata-raid-2x-gb-lan_d91138.html nasadím řadič Adaptec 6405 Kit (řadiče kupuju raději hned 2 ks), 4x SAS 2TB Seagate Constellation 2 do RAID 10, 16 GB ECC RAM, XEON Quad, nějaký SSD na systém, 2TB SATA na zálohy + 3 další síťovky 1Gb  na segmenty sítě a to asi v kostce vše. Cena do 50k i s HDD, což je ok. Bude tohle životaschopné pro free linux? Doufám že ano (podpora řadiče v Mandriva 2011).

Deska +- OK, ale krapet predrazena. Muzes dat do ni pouze pomalejsi sc1156 xeony predchozi generace, na i7 a hiend xeony (E3) zapomen.

16GB RAM je malo, obvzlast u fileserveru je 32GB minimum (vzhledem k tomu jak je pamet levna je to ta posledni vec na ktere chces setrit). V neposledni rade nenech se mast, tato deska zadny realny raid neumi, pouze AHCI raid 1/0 ktery ma vetsina intel chipsetu.

Dale nechapu co je to s prominutim za picovinu cpat SSD na system. To jsou vyhozeny penize. Nehlede na to kdyz SSD odejde, mas po systemu. Na SSD maji byt hot data se kterymi lide pracuji, protoze je to opravdu, ale opravdu velmi rychle. Z tech pak delas denni zalohy do archivu. Jednoduche, velice vykonne, je-li archiv RAID5 je to vice bezpecnejsi - pokud si nejake BFU smaze soubor, muzes si ho vylovit z archivu.

Rhinox

« Odpověď #39 kdy: 05. 10. 2012, 09:41:04 »
Po diskuzi zde jsem dospěl k nezvratnému názoru si železo na fileserver  zase posháním sám po dílech. Opravdu to vyjde levněji a s větším výkonem než hotové řešení. Na běžnou serverovou desku, asi tuhle http://interlink.tsbohemia.cz/intel-grosse-point-lc-lga1156-ddr3-1333-6x-sata-raid-2x-gb-lan_d91138.html nasadím řadič Adaptec 6405 Kit (řadiče kupuju raději hned 2 ks), 4x SAS 2TB Seagate Constellation 2 do RAID 10, 16 GB ECC RAM, XEON Quad, nějaký SSD na systém, 2TB SATA na zálohy + 3 další síťovky 1Gb  na segmenty sítě a to asi v kostce vše. Cena do 50k i s HDD, což je ok. Bude tohle životaschopné pro free linux? Doufám že ano (podpora řadiče v Mandriva 2011).

Ja sem nedavno taky stavel podobnej "multi-purpose" server pro jednoho podnikatele. Rekl ze ma na to maximalne 3000€ (bez moznosti diskuse o navyseni rozpoctu), at mu tedy udelam to nejlepsi co se za tu cenu da. A pry at je to spolehlive, protoze bez serveru nemuze byt ani den. Tak sem to udelal takhle:

deska Intel S1200BTL (~200€), Xeon E3-1230V2 (~200), 4x8GB Transcend PC3-12800E ECC (~160), radic LSI 9240 (~180), 3 SAS-disky Seagate Constellation 1TB (~300) plus jeden Intel SSD 313 20GB SLC pro hypervisor (~100), 19"/2U kastle nakej InterTech (~200), naky drobnosti (zdroj, kabely, vetraky, kvm-modul, no at nezeru, ~200), suma celkove ~1200€. Udelal sem mu rovnou dva (redundanci na urovni serveru, s load ballancing a replikaci, atd) a i s licenci pro esxi-essentials sem se do tech 3000€ vesel.

Nemam pocit, ze sem jej nejak osidil. Mohl sem mu za ty prachy sehnat nakej ProLiant nebo ThinkServer, po dovybaveni diskama a pameti bych se mozna vesel do 3000€, ale nevim jestli by to bylo spolehlivejsi reseni...

El

« Odpověď #40 kdy: 05. 10. 2012, 09:49:47 »
SSD pro systém dává smysl, pokud je to virtualizační server, protože 1+4 WS dokáže klasický pevný disk slušně přibrzdit.
Jinak je to opravdu kravina, ale třeba store Exchange si na SSD slušně lebedí, zato některé typy SQL bych tam nedával.
Využití SSD je navržené jako 10 čtení:1 zápisu, příchozí zpráva = zápis a pak už jsou jen čtení.
Obecně je lepší na SSD nahrávat větší kus dat = zabere se jeden celý blok, než přepisovat jeden a ten stejný blok tím, že se změní malá část záznamu (ano, SSD rozkládá opotřebení, ale SSD i tak není stavěné na 10 čtení/10 zápisů). Většina SQL databází funguje tak, že se původní řádek zneplatní po ukončení transakce (proved se vložení nového řádku) a to často znamená dva až tři přepisy stejného bloku!, staré řádky se smažou až časem, při úklidu DB, pokud leží například tisíc řádků v jednom jediném fyzické bloku SSD, pak se může lehce stát, že se tenhle kus neustále někam kopíruje a přepisuje. Oproti tomu příchozí mail zabírá celý/více bloků = nižší počet zápisů a větší počet čtení. Na Store pro Exchange i SQL je také o poznání lepší disk s vlastní CACHE než třeba SSD s řadičem sandforce.

Jinak server má vážně skládat někdo, kdo tomu rozumí, kdo jich skládá desítky, než nějaký čičmunda, co si musí chodit pro rozumy do "fóra, kam přispívají i lidé s nevalnou pověstí".

El

« Odpověď #41 kdy: 05. 10. 2012, 09:58:11 »
Ve firmě budeme potřebovat nový server, mám známou uklízečku, která PC pucuje každý týden a zajímá se o Linux, třeba by taky zvládla postavit server, když si půjde pro pár rozumů na root.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #42 kdy: 06. 10. 2012, 15:01:04 »
2Rum: tohle je presne ten duvod proc jsem se snazil co nejdriv vypadnout z lowendu. Chtel jsem delat poradny IT reseni ktery bych nemusel omlouvat: Je to hnuj, ale byl malej rozpocet tak se nic lepsiho nedalo udelat.

Oni do IT investovat nechteji, protoze jsou presvedceni ze to neni nutne. To neni chyba jejich IT staff, to je chyba managementu. Porovnani s autem neni moc dobry, protoze oni vedi ze by levnejsi auto nesehnali, ale u toho pocitace prece levnejsi HW se sezene a jejich Tonda ten tomu prece rozumi a dotedka jim to vychazelo. Pokud jde o HW tak o tom jsou presvedceni naprosto vsichni ze rozumi tomu jak se stavi server. Daval jsem jim i vzorovy konfigurace, stejne to nebylo nic platny postavili si to podle sebe a vykon pak byl tragickej. Dneska pokud chteji od nas abychom rucili i za vykon, tak musime dodavat i HW, muzou si vybrat dodavatele IBM, EMC, Dell, HP.

Kdyz jsem byl jeste mladej kluk a chodil resit tyhle problemy k zakaznikum tak kdyz jsem jim rek ze programy ti jim teda nainstaluju zpet ale ty data jsou v haji tak byli uplne bledy, kdyz jim doslo ze budou muset treba poridit z dokladu ucetnictvi nazpatek za 3 roky.

Oni vetsinou ani nezalohuji protoze prece maji RAID, kdyz ano tak klidne na ten stejny pocitac - koupi si proste druhy disk. Centralni zalohovani nemaji, zalohuje nejakymi scripty nikdo poradne nevi co a kam a zda to nahodou nevypli protoze se jim zdalo ze to moc brzdi pocitac. Obcas si koupi exteni USB disk a zalohuji si server tam, ale zalohuji tak 1x za pul roku protoze ono to moc dlouho trva. Dalsi vec je doba za kterou se to ze zalohy pak obnovi, to muze trvat i dny.

Ja se jim vzdy snazil prodat centralni zalohovani a monitoring, to jsem povazoval za naprostej zaklad. Mel jsem i levny reseni radove $15k. Ale lowend management proste nevidel smysl tehle investice. Podle jejich nazoru si maji zamestnanci zalohovat svoje data sami, narizeno to maji. V praxi pochopitelne nezalohoval z 50ti zamestnancu nikdo.

Temhle lidem se to vysvetlit neda, dokud neprijdou o data a nebude je to stat opravdu hodne tak investovat do IT nezacnou. Problem s vypadky je ze ztracis hodne rychle zakazniky. Oni si to proste koupi jinde a nazpatek nemaji duvod se k tobe vracet.

KapitánRUM

« Odpověď #43 kdy: 06. 10. 2012, 16:54:12 »
Velký problém je v tom, že rozdíl v mezi skládačkou za 30 litrů a profesionálním řešením za 100 000 není ve výkonu cca žádný a ostatní parametry nekvalifikovaný člověk nedokáže posoudit. Skládačky mají svoje pevné místo, ostatně Google to moc dobře ví a staví svoje servery z běžného železa, ale Googlu nic nehrozí, když se jedna kraksna rozbije, požadavek se jen přesměruje jinam a nedojde k žádné ztrátě dat. Když se rozbije záložní mail server, nic se neděje, stejně jako když se rozbije záložní DB server nebo "rychle dostupný" zálohovací server. Ostatně je nejlepší 2x týdně zálohovat na pásky a "HOT BACKUP" mít na vedlejším serveru.
Dneska, v době virtuálních serverů, se dá server obnovit na neznačkovém železe velice rychle = opět dobré místo pro skládačku.
Ale značkový server, na který nebude potřeba 8 let sáhnout a pojede nonstop, ten nic nenahradí.

ez

« Odpověď #44 kdy: 07. 10. 2012, 07:17:09 »
...//...Bla bla bla, kecani misto delani...//...

Ja se jim vzdy snazil prodat centralni zalohovani a monitoring, to jsem povazoval za naprostej zaklad. Mel jsem i levny reseni radove $15k.

...//...Bla bla bla, kecani misto delani...//...

Aha! Takze prodavac slane vody a pojidac kolacu svetoveho buznisu lenin na to osvetlil :)

Ale je to pravda. Mensi firmy maji zalohy v emailu (gmail, pripadne svedomity root mail serveru). V pripadech kdy je potreba vice (grafika, CAD, video) se pali vzdy 2 media - jedno pro zakaznika, druhe do supliku. Ucetnictvi lze vzdy obnovit zpetne z uctenek, dokonce i trochu priohnout je-li to na konci roku potreba, zalohovat tudiz neni zadouci :)

Pokud neni moc penez na systemovejsi hw, chytry manazer to vyresi systemove pomoci procesu, nez investovat do nejiste smucky.

SSD pro systém dává smysl, pokud je to virtualizační server, protože 1+4 WS dokáže klasický pevný disk slušně přibrzdit.

Ja mel za to ze rec je o fileserveru? Nehlede na to ze system je mountovany v /, WS ve /var, virtualy vetsinou ve /vz, jeste lepe LVM. V kazdem pripade pokud sdili aplikace ktere provozujes medium s operacnim systemem hostujiciho stroje, delas neco velmi spatne.