To je argument jak poleno.
Chtěl jsem jenom říct, že sw raid má taky svoje problémy. Čemu dá kdo přednost, to už je jeho věc, ale není to tak, že sw raid mouchy nemá.
Já osobně taky používám sw raidy - nejenom kvůli tomu, že se k datům snáz dostanu (např. implementace mirroru na BSD je geniální v tom, že metadata jsou na konci, takže když se podpora raidu vypne, k datům se dá úplně normálně přistupovat, jakoby disk vůbec v raidu nikdy nebyl), ale i proto, že v prostředí normální firmy dává imho sw raid odpovídající poměr cena/výkon. Ale svoje háčky to má taky, ne že ne.
Jinak co se týče té kompatibility řadičů, nevím, jestli trochu nemalujete čerta na zeď - viz např.
http://goo.gl/WI7Ep Osobní zkušenosti s tím ale nemám, prodávám, jak jsem koupil od Adaptecu.
Ke ztrate dat muze dojit i kdyz data jeste neodesla na radic ale jsou v OS diskove cache. K cemu je baterka na radici kdyz ostatni data jsou v haji.
Tyhle low level věci jsem nikdy neměl potřebu detailně zkoumat, ale doteď jsem žil v domění, že tam, kde je důležitá konzistence, si tohle slušně vychovaný OS nebo aplikace hlídá. Udělat v patřičnou chvíli fsync není žádné raketové inženýrství. U zálohovanho hw raidu mi to dává velmi slušnou jistotu, že se data opravdu zapíšou. Mám tak aspoň zajištěné, že v konzistentním stavu zůstane filesystém a databáze. O nějaký ten soubor přijít můžu, ale to vychází z principu věci a žádný řadič tomu zabránit nemůže.