Podle mně tahle zakázka bude potřebovat manažerskou práci mnohem víc než programování. Přirozeně přesně se to bude vědět nejdřív až po nějaké pořádné konzultaci v zadavatelské firmě, případně až po důkladném analýze sdělených informací a průběhu té konzultace..
Firma je s největší pravděpodobností totiž typický příklad zákazníka, který sice ví, co chce, ale protože se v oboru nevyzná, jeho očekávání nákladů za požadovanou věc je absolutně nereálné. Základem úspěchu bude proto seznámit manažment firmy se základy a principy vývoje takové aplikace a potom je postupně nějak nakormidlovat nebo se s nimi dohodnout, aby ideálně oni sami dobrovolně zadání přizpůsobili nákladům, které chtějí na aplikaci vynaložit. Přitom v manažmentu mohou být různí lidé všelijakých manažerských typů. Už toto provést může být majstrštyk obchodně manažerského vyjednávání. Který když se nepovede, tak ten projekt prostě pohřbí už předem, bez ohledu na kvalitu programování. Případně možná vyjde najevo, že mnohem lepší bude koupit hotovou aplikaci. Může se klidně stát, že manažment firmy nebude ochoten nové informace přijmout a bude trvat na starém nereálném zadání a potom projekt prostě musí být odpískán.
Podle mně je na 98 % jisté, že studenta jako prvního a hlavního vyjednavače o takových věcech manažment firmy nepřijme, že když už, nechá se poučit od někoho manažerům bližšího věkem i praxí.
Takže to vidím na tým, spojení nějakého projektového manažera zabývajícícho se projekty v IT oboru a programátora nebo programátorů.
Ještě je taky možnost, že zákazník je přece jen chytrý a ví, že o tom moc neví. Proto poptává na první pohled nereálnou zakázku, očekává právě to, co jsem napsal výše, že hafo všelijakých natěšených zájemců se rozjede do Bruntálu na konzultace a bude házet rozumy. Zákazník potom ty rozumy z těch konzutací třeba 5 - 10 zájemců vybere, vyhodnotí a využije. Bude prostě vědět co a jak , vytvoří správné zadání a poptá ty správné lidi nebo firmy. Takhle bych to dělal možná i já, kdybych potřeboval objednat něco, o čem moc nevím a co vyžaduje proniknout do oboru a pochopit i všelijaké nepsané oborové zvyklosti a specialitky.